Morfar är fortfarande socialdemokrat – men mammas och pappas kryss får han i alla fall

Tomas Tobé kom ut som gay – i talarstolen

För fjorton år sedan kunde livet tagit slut i en totalkraschad bil i Italien, men Tomas Tobé, 41, och hans make hade änglavakt.

Nu siktar den stränga småbarnspappan mot Bryssel. 

Morfar är fortfarande socialdemokrat – men mammas och pappas kryss får han i alla fall.

Gör Expressens valkompass här. 

Publicerad 14 maj 2019 kl 17.05

Om det inte vore för talmannen Andreas Norlén och hans celebra lunchbesök – talmannen i kenyanska senaten hälsade på – så hade vi suttit i stillhetens rum, Templum, i riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm och gjort den här intervjun.

”Talmannen knuffade ut oss med sitt arrangemang”, skriver partiets biträdande presschef Niklas Gillström i ett sms några minuter innan vi ska ses.

Då är det väl knappast mer än rätt att vi lite avundsjukt konstaterar att Templum tidigare var riksdagsledamöternas sunkiga gamla rökrum. Det var dit man gick för att koppla av med en cigarett mellan omröstningar och sammanträden.

undefined

Niklas Svensson träffade Tomas Tobé i riksdagsledamöternas övergivna klubbrum.

Foto: NIKLAS SVENSSON

Men nu sitter vi i stället i ledamöternas övergivna klubbrum, framför de tomma hyllorna där landets alla lokaltidningar tidigare fanns. Sedan februari är det nätet som gäller när Tomas Tobé vill veta vad som händer hemma i Gävle eftersom riksdagsförvaltningen då sade upp alla tidningsprenumerationer.

Han kommer direkt från gymmet. 

– Jag kör crossfit fem gånger i veckan, en timme åt gången. Då somnar jag på kvällarna. 

För sömnen är viktig i en valrörelse, när kandidaterna hela tiden måste vara skärpta, pålästa och laddade inför utfrågningar och debatter.

undefined

Mitt under fotograferingen kommer några studenter fram till Tomas Tobé och vill ha med honom på ett spex.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tvillingarna där hemma är nummer ett

Men det är inte politiken som kommer först i Tomas Tobés liv – längre.

– Politik är fortfarande viktigt för mig, men det är inte det viktigaste.

Nummer ett är i stället de femåriga tvillingarna där hemma, sonen och dottern.

De hade funderat länge innan de bestämde sig för att skaffa barn, han och maken Markus. Och de valde en lösning som fortfarande är omdiskuterad, ja faktiskt till och med förbjuden i Sverige. De åkte till USA och anlitade en surrogatmamma.

– Vi brukar inte diskutera vår familjebildning, men det stämmer att vi har skaffat barn – och det var ett väldigt stort beslut, säger han – och fortsätter:

– Det är så klart det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Det är fantastiskt att få bli förälder och ha ett ansvar för att två andra individer ska få ett bra liv. 

Han är en sträng pappa. Så det är inte till honom barnen går för att tigga godis.

undefined

TOMAS TOBÉ OM FÖREMÅLET HAN VALT UT:

”Jag har med mig mitt pass. Europeiska pass innebär en fantastisk frihet, men jag tycker att vi måste stoppa den fria rörligheten för kriminella.”

undefined

Tomas Tobé: ”Jag är den stränga av oss”

– Jag tycker själv att jag är den stränga av oss, medger han. Men jag försöker kombinera det med att också vara en rolig pappa.

Så när han krävt att barnen ska sätta på sig kläder, äta upp frukosten och borsta tänderna, då är det han som leker med dem.

– Det är ju det som barnen vill mest – att man ska vara med i det som de tycker är viktigt.

Samtidigt konstaterar han att barnen hjälpt honom. Han tar inte åt sig lika mycket av kritik i dag, och det höga tonläget i sociala medier betyder mindre.

– Det är ju inte jag som är viktigast längre, barnen är viktigare.

Han växte upp i ett socialdemokratiskt hem i Gävle. Mamma och pappa röstade rött, tror han i alla fall, liksom de flesta andra i hans omgivning.

– Jag har stått och kollat på väldigt många första maj-tåg i Norrsundet.

undefined

Tomas Tobé har valt ett pass som sitt föremål.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Morfar är fortfarande socialdemokrat

Med åren, och efter att ha startat egna företag, ändrade de sig. Så numera får sonen deras röst. Men alla gamla hundar kan han inte lära att sitta.

– Morfars röst, den får jag jobba hårt för tror jag. Morfar är fortfarande socialdemokrat. 

Tioåriga Tomas Tobés drömmar handlade framför allt om – bussar. Det skrev han till och med i ett sånt där framtidsbrev på mellanstadiet. Han ville bli busschaufför. 

– Jag gillade de stora rattarna på bussarna. Det tyckte jag var häftigt. Det var ett yrke jag länge riktade in mig på.

Hemma i pojkrummet lekte han med både lastbilar, bussar och bilar.

Nära dö i en trafikolycka i Italien

Många år senare, våren 2006, var han nära att dö i en trafikolycka. En kompis körde, Tobé och hans blivande make var passagerare. Chauffören väjde för en lösspringande hund och de kraschade in i ett träd.

– Jag låg på sjukhus i Rom i Italien i kanske fyra veckor.

Sen blev det ambulansflyg hem till Sverige.

I dag minns han särskilt telefonsamtalet han fick ringa, innan de skulle skära upp honom.

– De trodde att revbenen gått in mot hjärtat. Jag ringde till mamma – och det var jobbigt...

På högstadiet tyckte han att lärarna bestämde för mycket. Det rimliga vore väl ändå om eleverna själva fick bestämma vilka lektioner de skulle ha, ansåg han.

– Jag tyckte att det var orättvist att jag inte själv fick avgöra hur mycket matematik eller tyska jag skulle läsa.

Möjligen framförde han också detta på ledarplats i skoltidningen.

– Jag hade en väldigt snäll matematiklärare som lät mig skriva i skoltidningen på mattelektionerna. Det kan man ju ha vissa synpunkter på i efterhand – som förälder – men då tyckte jag själv att det var alldeles utmärkt.

Moderaternas toppkandidat

Namn: Tomas Tobé. 

Ålder: 41 år. 

Yrke: Riksdagsledamot.  

Bor: Tyresö utanför Stockholm. 

Familj: Make och två barn.  

Drömde om som barn: ”Jag ville bli busschaufför.”

undefined

Tomas Tobé ville bli busschaufför som barn: ”Jag gillade de stora rattarna på bussarna. Det tyckte jag var häftigt. Det var ett yrke jag länge riktade in mig på.”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Inte personen som skruvar ihop en Ikeamöbel”

Hade han fått bestämma själv hade slöjd strukits från schemat. Både träslöjd och syslöjd. 

– Jag är inte särskilt praktisk av mig.

Har du tummen mitt i handen?

– Ja, det får jag nog säga att jag har, faktiskt. Jag är inte personen som skruvar ihop en Ikeamöbel.

Sådant får maken Markus sköta.

– Man jag är gärna med så att jag känner att jag fyller någon roll.

Den upplevda orättvisan i skolan ledde honom i famnen på Moderaterna, den där dagen då ungdomsförbundet kom till Sörbyskolan.

– Grundidén var mycket frihet till den enskilda individen. Det går som en blå tråd genom vår politik. Men jag får väl säga nu, när jag själv är förälder, att det nog är rätt klokt ändå att vi inte låter eleverna välja själva vad de ska lära sig i skolan.

Under gymnasietiden jobbade han extra, både som telefonförsäljare åt Anticimex och som servitör – och troll! – i Furuviksparken.

undefined

Fredrik Reinfeldt, Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé under Moderaternas partistämma i Karlstad 2015.

Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK KARLSSON

Startade företag i ettan i Gävle

– Jag stod framför allt i kiosken och i restaurangen, men det blev också så att personalen fick bli skådespelare.

Han lider än i dag med de anställda på de ”stackars företag” som bokat event i parken och som fick se amatörerna leka troll. Några skådespelardrömmar har han aldrig haft.

2002 hade han tröttnat på både Furuviksparken och på uppdraget som generalsekreterare i MUF. Tillsammans med en kompis startade han marknadsföringsföretaget Pronto. De köpte ett skrivbord på Ikea – vi gissar att det var kompisen som skruvade ihop det – och drog i gång hemma i Tomas Tobés etta.

– Det var väldigt tufft inledningsvis. Det första året hade vi knappt någon lön. Men jag lärde mig väldigt mycket av det.

Bara tre år senare sålde han sin del i företaget – och återvände till politiken.

– I dag är det ett väletablerat bolag, något jag är stolt över.

Han blev en av Fredrik Reinfeldts nya moderater – och var själv, i högsta grad, delaktig i att ”bredda bilden” av partiet.

Utsågs till partisekreterare 2015

Tidigare var Moderaterna ”fixerade vid Socialdemokraterna”, enligt Tobé. Partiets enda idé var att bekämpa ett annat parti. Med Fredrik Reinfeldt var det samhällsproblemen som stod i fokus i stället – och ”pragmatiska lösningar”.

Gammelmoderater hade inte mycket att hämta.

Men lite lätt efterklokt konstaterar den tidigare partisekreteraren i dag – han utsågs till det samma dag som Anna Kinberg Batra tog över som partiledare, i januari 2015 – att också Nya Moderaterna saknade svar på många viktiga frågor.

– Det är ingen tvekan om att Nya Moderaterna saknade lösningar på de samhällsproblem som jag tycker är viktiga att lösa nu: invandringspolitiken och lag och ordning.

Efter Annie Lööfs och Jan Björklunds uppgörelse med Stefan Löfven är alliansen död och begraven – och kan så förbli, enligt Tomas Tobé.

– Moderaternas framtid ligger inte nu i att tvinga ihop sig i en allians igen, för att säga det uppenbara. Moderaterna behöver nu vara ett starkt oppositionsparti till den här regeringen och erbjuda svenska folket ett alternativ, om man tror på en annan politik.

undefined

Annie Lööf och Jan Björklund i samtal i riksdagen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kom ut som homosexuell inför hela partiet

På partistämman i Gävle 2007 valde han att komma ut inför hela partiet när han i talarstolen frågade sina partikamrater om inte han skulle få möjligheten att gifta sig i framtiden.

Stämman röstade ja till samkönade äktenskap – och två år senare sa även riksdagen ja.

– Det var väldigt viktigt för Sverige.

Hur viktigt var det för dig?

– Det var viktigt för mig. Men det var också en viktig värderingsförskjutning i samhället.

Det var inte alliansregeringen som lade fram förslaget. Det gick ju inte, eftersom Kristdemokraterna satt i den. Men Tobé och ett gäng partikamrater, de flesta lite yngre, hittade ett radikalt sätt att lösa frågan.

– Vi tog själva ett initiativ i riksdagen och åstadkom den här lagstiftningen, och vi kunde göra det utan att regeringen bröt samman. Kristdemokraterna fick ge ett tyst medgivande.

Äktenskapet var ”en pragmatisk uppgörelse”

Året därpå utsågs Tomas Tobé till Årets homo av HBTQ-tidningen QX – en utmärkelse som var viktigare för partiet än för honom personligen, hävdar han i dag.

– Det bidrog till att bredda bilden av Moderaterna.

Fyra år senare gifte han sig med Markus – utan att någon friat.

– Det var en pragmatisk uppgörelse, säger han och skrattar. 

Den viktigaste regeln i äktenskap har i alla år varit att de aldrig ska gå och lägga sig som ovänner – och det har de lyckats hålla ”rätt så bra”.

undefined
undefined

Vilket är ditt viktigaste löfte till väljarna?

– Att öka tryggheten i Sverige och Europa genom att stoppa den fria rörligheten för kriminella och terrorister. 

undefined

Hur vill du att EU löser klimatfrågan?

– Genom att satsa mer på förnybar energi och mer kärnkraft. 

undefined

Vad vill du göra för att stoppa människosmugglingen på Medelhavet?

– Skärpa straffen och i grunden skapa en helt ny invandringspolitik. 

undefined

Ska EU-länder som vägrar ta emot flyktingar straffas, och i så fall hur?

– Jag tycker att vi ska använda EU:s budget så att det får ekonomiska konsekvenser. Men det kan vara så att man snarare ska gynnas för att man har tagit ett stort ansvar, så som Sverige till exempel har gjort. Jag tror inte på den omfördelning som politiker till höger och vänster har drömt om i många år. Det är naivt att tro att den kommer att komma på plats. 

undefined

Hur ska EU bekämpa terrorismen?

– Genom att stärka det terrorcenter som vi har hos Europol. Vi behöver också se till att våra säkerhetsmyndigheter i Europa samarbetar mer och delar mer information. Terrorismen har väldigt ofta kopplingar till flera europeiska länder och ska vi bli framgångsrika när vi bekämpar terrorismen så kommer det att kräva ett större europeiskt samarbete. 

undefined

Vilka av EU:s lagar vill du ändra – och varför?

– Det handlar om att förändra direktiv, och ett exempel är rörlighetsdirektivet. Det måste finnas större möjligheter att utvisa EU-medborgare som begår brott i Sverige. Stöldligor som vi dömer i Sverige menar jag också att vi ska kunna fatta utvisningsbeslut om. Jag vill begränsa deras rörlighet också inom Europa. 

undefined

Hur ser du på frågan om ett ”europeiskt FBI”?

– Jag tror att det är smartare att stärka Europol, det vill säga den befintliga polisbyrån, än att byta namn på det. 

undefined

Hur ser du på frågan om ett gemensamt försvarshögkvarter i EU?

– Jag tycker inte vi ska ha en egen EU-armé och det gör att jag inte riktigt ser behovet av ett försvarshögkvarter. Nato är vårt huvudspår, även om vi gärna ser mer gemensamt försvarssamarbete.

undefined

Ska Sverige gå med i EMU i framtiden, och i så fall när?

– Nej. Svenska folket har folkomröstat om detta och just nu tycker jag nackdelarna överväger. 

undefined

Bör Sverige gå med i EU:s bankunion, och i så fall varför?

– Nej, men vi får kontinuerligt utvärdera det och följa vad som sker med bankunionen. Just nu ser jag fler nackdelar än fördelar.

undefined

”Det var en pragmatisk uppgörelse”, säger Tomas Tobé om sitt äktenskap och skrattar.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

M och EU-valet

• I EU-valet 2014 backade Moderaterna med över fem procent och landade på 13,65, vilket gav tre mandat i Europaparlamentet.

• Moderaterna ingår i den konservativa gruppen EPP, tillsammans med bland andra svenska Kristdemokraterna och tyska CDU. Även ungerska regeringspartiet Fidesz ingår i gruppen, men är för närvarande avstängt.

• I olika opinionsmätningarna har M haft stor spännvidd mellan resultaten. M fick 12,7 procent i SVT/Novus aprilmätning, men i Expressen/Demoskops mätning den 24 april fick partiet 17,0 procent.

EXPRESSEN MÖTER EU-KANDIDATERNA – ANDRA DELARNA: