Läs alla delar

Kronprinsen vädjade om att säga nej till Hitler – blev överröstad

Ondskan hade blanka stövlar och kanoner som spydde död och förintelse. Det var den 9 april 1940.

Klockan 5.12 knackade en betjänt på dörren till Gustaf V:s sovrum. Kungen satte morgonrocken med ränder i blått och vitt över pyjamasen och tände morgonens första turkiska cigarrett. Han väntade brådskande besök.

Om några timmar skulle Sveriges öde avgöras – och ansvaret för om katastrofen gick att undvika vilade på den åldrige monarkens axlar.

Publicerad 28 jul 2018 kl 08.07

Det var den 9 april 1940. Klockan 5.12 knackade en betjänt på dörren till Gustaf V:s sovrum. Kungen satte morgonrocken med ränder i blått och vitt över pyjamasen och tände morgonens första turkiska cigarrett.

Han väntade brådskande besök.

Om några timmar skulle Sveriges öde avgöras – och ansvaret för om katastrofen gick att undvika vilade på den åldrige monarkens axlar.

Morgonsolen lyste in genom Slottets fönster och kungen hörde kvittret från vårens första fåglar. Strax före klockan nio kom de två första besökarna och tog plats i arbetsrummet i Gustaf V:s privata våning.

Den långe mannen i skrynklig kostym hade inte sovit en blund på hela natten. Hans namn var Christian Günther, vår 54-årige utrikesminister.

Intill honom satte sig en kortvuxen och kraftig man som försökte hålla sina darrande händer stilla. Han hette Per Albin Hansson, 54 år, socialdemokratisk statsminister.

undefined

Utrikesminister Christian Günther var den som visste mest. Klockan 4.30 hade hans telefon ringt.

Den långe mannen i skrynklig kostym hade inte sovit en blund

Hitlers soldater marscherade in i Danmark

Våldtäkten på Danmark och Norge hade hänt under nattens mörka timmar.

I Norge kom ondskan från havet.  Kryssaren ”Blücher” var på väg genom den smala fjordpassagen till Oslo samtidigt som tyska fallskärmssoldater med vita skärmar landade och tog flygfält och hamnar.

Genom Danmark marscherade Adolf Hitlers soldater utan att möta motstånd. Kvinnor längs vägen välkomnade tyskarna och satte vårens första tulpaner i gevärsmynningarna. Danska regeringen hade redan gett upp.

 Christian Günther var den som visste mest. Klockan 4.30 hade hans telefon ringt. Mannen i andra ända av tråden var prins Victor av Wied, andreman vid den tyska ambassaden i Stockholm.

– Jag har ett brådskande ärende och vill träffa utrikesministern omedelbart, sa han.

 

undefined

Hitlers soldater inne i Köpenhamn i april 1940.

Foto: AP/TT/NTB Scanpix

En halvtimme senare kördes en svart Mercedes fram till Günthers bostad på Östermalm. Prinsen bekräftade vad ministern hade anat i flera timmar. Våra grannländer var under attack.

– Sverige kommer inte att anfallas och jag kommer snart att överlämna ett officiellt memorandum från Berlin, sa han.

Nu satt alla i regeringen samlade runt kungens bord. Hitlers krav stod på ett vitt papper som låg framför dem.

Det var allvar. Nekade vi till tyskarnas krav kunde Sverige bli nästa offer i Führerns ambition att göra hela Europa till ”Det tusenåriga riket”.

Detta var kraven:

• Strikt neutralitet. Vi fick inte mobilisera.

• Svenska örlogsfartyg måste hålla sig undan från tyska operationer och tilläts inte gå ut mer än tre mil från kusten.

• Sverige fick inte hindra tysk teletrafik via svenska ledningar.

• Malmleveranserna måste fortsätta och gruvorna skyddas mot brittiska sabotageförsök.

undefined

Utrikesminister Christian Günther, överste Gottfrid Björk och statsminister Per Albin Hansson på en bild från 1943.

Foto: Dagens Nyheter/TT

Alla var överens – utom en person

Diskussionen blev kort. Kungen, statsministern och Günther var överens och de andra ministrarna nickade medgivande.

Bara en röst vid bordet var emot. Den som protesterade var kungens son, den 58-årige kronprinsen Gustaf Adolf. Han var gift med brittiskan Louise Mountbatten och hade samma skräck för nazismen som hustrun.

– Vi måste rädda Sveriges själ och säga nej till Hitler, vädjade kronprinsen.

Han blev överröstad. 

Vi sa nej till kravet på att vi inte fick mobilisera vid våra gränser.

För Hitlers övriga krav böjde vi oss. Tyskarna kunde fortsätta att bygga sin krigsindustri med svensk järnmalm.

I kungens privatvåning kröp vi för första gången för Adolf Hitler.

Vi måste rädda Sveriges själ och säga nej till Hitler, vädjade kronprinsen. Han blev överröstad. 

undefined

Kronprinsen Gustaf Adolf var den enda som var emot att gå med på Hitlers krav. Men han blev överröstad. Foto: DN

KRONPRINSEN VILLE STOPPA HITLER

Gustaf Adolf (1882-1973)

• Gustaf V:s äldste son hade under kriget sina sympatier hos britterna. Blev kung då Gustaf V dog 1950, med namnet Gustaf VI Adolf. Var farfar till Carl XVI Gustaf.

Första hustrun var den brittiska prinsessan Margaret. Hon dog 1920 och tre år senare gifte kronprinsen om sig med Louise Mountbatten, som var moster till prins Philip, brittiska drottningen Elizabeth II:s make.

Det blev fler eftergifter.

På Slottet i Stockholm var åsikterna om Hitler och nazismen delade. Kronprinsen Gustaf Adolf var emot allt som hade med tyskarnas strävan efter total makt att göra.

Hans son, arvprinsen Gustaf Adolf (de hade samma namn) hade tydliga sympatier för nazisterna. 

Han var gift med Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Hon var dotter till hertig Karl Eduard, en glödande Hitleranhängare och den förste som hissade hakkorsflaggan på sitt slott Friedenstein efter att nazisterna tagit makten.

Arvprinsen (som var pappa till vår kung) växte upp i en miljö där beundran för Tyskland var det naturliga. Dels genom hans farfar kungen och farmor Victoria och dels för att han var yrkesofficer, en kår som hade stor förståelse för tyskarna.

Författaren Henrik Arnstad skriver i boken ”Spelaren Christer Günther”, om maktspelet under andra världskriget:

”Gustaf Adolf var tyskvänlig, troligen hade han till och med pronazistiska böjelser”. 

undefined

Arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla träffar Adolf Hitler på OS i Berlin 1936.

ARVPRINSEN TRÄFFADE HITLER

Gustaf Adolf (1906-1947)

• Pappa till vår kung Carl XVI Gustaf. Tyskvänlig, ansågs sympatisera med nazisterna. Träffade Führern flera gånger. Gift med Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Hans tyske svärfar var glödande nazist och den förste som drev ut judar ur sitt hertigdöme. Arvprinsen var aktiv i svensk-tyska föreningen som ordnade fester till Hitlers ära på Grand Hotel i Stockholm. Dog i en flygolycka 1947.

Gustaf V skrev beundrarbrev till Hitler

Gustaf V:s inställning till Hitler och Nazityskland var länge aningslös. Han fjäskade, skrev beundrarbrev och försökte på alla sätt god kontakt med tyrannen i Berlin.

I januari 1933 blev Hitler rikskansler och två månader senare tog han hela makten och blev nazistisk diktator.

Gustaf V var på väg hem från sin årliga semester på franska Rivieran och stannade i Berlin för att äta lunch med Führern.

Kungen var inte särskilt imponerad.

– Han såg ut som en sotare, helt klädd i svart.

Vid kaffet efter maten vågade Gustaf V kritisera Hitler.

– Jag tycker inte om vad ni gör mot judarna, sa kungen.

Nazismens onda ansikte visade sig snart. Hitler skickade ut mördarbanden i Sturmabteilung, SA, de hatade brunskjortorna. Kommunister och socialdemokrater fängslades eller mördades. 

Studenter med röda armbindlar brände böcker av Hemingway, Jack London, Sigmund Freud, Einstein, allt som var ”antityskt”.

undefined

Här delar Gustaf V ut Storkorset av Svärdsorden till Hermann Göring. Foto: Pressens Bild /TT

Kungaparets sympatier med Tyskland

Gustaf V (1858-1950).

• Kungen ansågs ha sympatier för Tyskland. Hustrun Victoria var kusin till den siste tyske kejsaren Vilhelm II. Gustaf V spelade en viktig roll under Midsommarkrisen 1941 då Hitler krävde tillstånd att föra division Engelbrecht från Norge till Finland på svenska järnvägar. Den troliga orsaken till att nazisterna tilläts transportera 14 712 soldater genom vårt neutrala land var att kungen hotade abdikera om inte Per Albin Hanssons regering sa ja till kravet.

Victoria (1862-1930).
• Stark Tysklandsvän. Dotter till storhertig Fredrik I av Baden. Gifte sig med Gustaf 1881. En politisk allians. Brudgummens pappa Oscar II ville knyta politiska band till Tyskland och mer eller mindre beordrade Gustaf att ta Victoria till brud. Äktenskapet blev katastrofalt och drottningen levde större delen av sitt vuxna liv i Italien och på Capri, med sin älskade Axel Munthe.

I februari 1939 kom Gustaf V tillbaka till Berlin. Vid en stor högtid på svenska delegationen hedrade han fältmarskalken Hermann Göring – som blev en av de svårast belastade krigsförbrytarna – med Storkorset av Svärdsorden, en förnäm svensk utmärkelse.

Hundratals judar mördades den natten

Bara fyra månader hade gått sen Kristallnatten. Då gick nazisterna till attack mot judar över hela landet. Butiker och synagogor sattes i brand. Hundratals judar mördades och tusentals skickades till koncentrationsläger.

Hela världen visste vad Hitler och nazisterna stod för. Men Gustaf V fortsatte fjäska.

Första gången arvprinsen träffade Hitler var vid Berlin-OS 1936. Gustaf Adolf kom till olympiaden både som ordförande i Riksidrottsförbundet och som tävlande i svenska ryttarlaget banhoppning.

undefined

På olympiastadions hedersläktare sitter OS-generalen Theodor Lewald, arvprinsen Gustaf Adolf, Adolf Hitler och Hermann Göring.

Foto: Pressens bild/TT

Han var kanske en blivande bundsförvant

Gustaf Adolf och Sibylla hade fina platser på hedersläktaren. Führern hälsade hjärtligt. Gustaf Adolf var inte inte bara OS-pamp, han skulle också bli kung, kanske en blivande bundsförvant i ett vänskapligt sinnat lydland.

Vid ett annat möte, tre år senare, visade Hitler stolt sitt nybyggda Rikskansli för Gustaf Adolf.

Den 20 april 1939 reste vår tyskvänlige ÖB Olof Thörnell till Berlin och gratulerade Adolf Hitler på 50-årsdagen. Führern fick en statyett förställande krigarkungen Karl XII.

Då var det bara några månader kvar till Hitlers soldater tågade in i Polen och den stora tragedin började.

undefined

Adolf Hitler hälsar på bland annat Gustaf Adolf (4:a från höger), under en ryttartävling i Berlin 1939.

Foto: Pressens bild/TT

Sveriges järnmalm användes till stridsvagnar

Sveriges järnmalm var orsak till våra grannländers olycka.

Både Norge och Danmark hade, liksom vi, förklarat neutralitet då kriget bröt ut.

Sverige stod för mer än hälften av järnet som Nazityskland behövde för krigsindustrin. Från gruvorna i Kiruna och Gällivare skickades det till Ruhr och gjordes till stridsvagnar och kanoner.

Tyskarna betalade med kol och koks – som vi behövde för att värma husen och hålla fabriker i gång under de kalla krigsåren.

På sommaren exporterades malmen från Luleå. På vintern, då Östersjön är frusen, skickas malmen till hamnen Narvik som är isfri året om.

Malmbåtarna gick längs Norges kust, förbi Danmark, genom trånga Öresund mot Tyskland.

Hitlers generaler insåg risken att England skulle ockupera  Danmark och Norge och stoppa järnhandeln. Därför slog Führern till först.

Sverige klarade sig. Men hur länge?

undefined

Per Albin Hansson höll på skorrande skånska ett ödesmättat sommartal på Skansen.

Foto: TT

Vår beredskap är god, försäkrade han. Det var en ren lögn. 

Den 28 augusti 1939, tre dagar innan anfallet mot Polen, stod Per Albin Hansson på Skansen i Stockholm och höll på sin skorrande skånska ett ödesmättat sommartal.

–  Vår beredskap är god, försäkrade han.

Det var en ren lögn. 

Då kriget bröt ut hade vi cirka 200 attack- och spaningsplan och bara ett 50-tal stridsvagnar, de flesta rätt dåliga. Vi hade fem divisioner med soldater, en lätt brigad och fyra stridsgrupper.

I beredskap låg 60 000 man. De var dåligt rustade, de flesta hade inte ens militär grundutbildning, officerarna var för få.

Den styrkan skulle skydda 2 205 kilometer svensk gräns. Därav 1 630 kilometer mot det ockuperade Norge.

Vi hade blivit en enkel match för den vältrimmade tyska krigsmaskinen.

 

SÅ ROADE VI OSS UNDER KRIGET

• Allsång på Skansen i Stockholm fanns redan då. Ledaren på Solliden hette Sven Lilja, oftast klädd i vit kostym, blå skjorta och vit- och blårandig slips. I allsångshäftet censurerades ”Flicka från Backafall”, som ansågs osedlig.

• Alice Babs slog igenom 1940, då hon var 16 år, i musikfilmen ”Swing it magistern”, och många vuxna förfärades.

• På Topsy Lindgrens legendariska danspalats Nalen i Stockholm dansade snajdarna jitterbug, en ny fluga från USA.

• Julia Caesar var buskisens drottning och uppträdde på friluftsteatrar runt om i landet och i filmer.

• Karl Gerhards revyer kritiserade nazismen, och sången ”Den ökända hästen från Troja” förbjöds av censuren.

• På Liseberg i Göteborg sjöng Lasse Dahlquist om ”Jolly Bob from Aberdeen” och om livet till sjöss.

• Nils Poppe reste runt i svenska folkparker och snubblade fram skrattsalvor så att vi glömde kriget.

• På Casinoteatern hade Stockholmarna roligt åt Carl-Gustav Lindstedt, Gus Dahlström, Minimal Åström och Gunnar Knas Lindqvist. Humorn kallades crazy, hämtad från Amerika.

 

FILMERNA VI SÅG UNDER KRIGSTIDEN

• ”Ninotchka” – med Greta Garbo, där Stalins kommunistiska system förlöjligades.

• ”Trollkarlen från Oz” – med Judy Garland, där plåtmannen och fågelskrämman slåss mot häxan.

• ”Tänk om jag gifter mig med prästen” – med Viveca Lindfors och storcharmören Georg Rydeberg.

• ”Kvinna ombord” – med Edvin Adolphson, kärleksstory mellan kaptenen och en fripassagerare då tyska ubåtar lurar i havet.

• ”Utrikeskorrespondenten” –  med Joel McCrea, mästerverk av Hitchcock om internationella intriger och plötslig död.

• ”Diktatorn” – Charlie Chaplins porträtt av Adolf Hitler släpptes inte av svenska censuren förrän 1944.

• ”Klockan klämtar för dig” – med Ingrid Bergman och Gary Cooper, efter Ernest Hemingways roman om spanska inbördeskriget.