Läs alla delar

”Jag har varit otrogen och för dig har jag inga känslor kvar”

Drottning Victoria levde i olycka med sin kung Gustaf V. 

Hon hatade det kalla och regniga Sverige, och alldeles särskilt slottet i Stockholm, som hon med förakt kallade ”Fyrkanten”.

Hon flydde till paradisön Capri och levde där med sin älskade livläkare Axel Munthe.

Deras kärlek var förbjuden, och deras svek var nattsvart.

Publicerad 20 jul 2018 kl 13.07

Axel Munthe var förra århundradets mest berömde svensk. Han var mirakelmannen som botade kvinnors alla sjukdomar, inbillade eller verkliga.

Magin satt i hans mörka ögon. Han hade en mystisk kraft över andra människor. Särskilt över kvinnor.

Munthe forskade i människors undermedvetna och lärde sig hypnos då han studerade i Paris.

Victoria dyrkade Munthe. Hon hade hittat en man att älska.

Hovets officiella kommunikéer sa alltid att Victoria vistades utomlands för hälsans skull. Det var ju också sant.

 

undefined

Illustration: Helén Rasmusen

Livläkaren och Victoria levde ett enkelt liv i kärleksparadiset på Capri: långa middagar med vin från Munthes egen odling medan solen gick ner i Neapelbukten, kvällar i biblioteket med Schubert på grammofonen, frukost under olivträden med hundar, fåglar, åsnor och Munthes alkoholiserade gorilla Billy som sällskap.

"Han äter som en varg och nafsar"

De var ett omaka par. Victoria var en aristokratisk snobb. Munthe var inte precis salongernas elegant. En släkting till Winston Churchill som besökt San Michele skrev följande omdöme:

”Ett fint sätt ligger inte för honom. Han äter som en varg och nafsar mellan tänderna. Översittartag har han i sig och saknar aktning för kvinnor. Visste man inte att han känner större delen av Europas personligheter skulle man tro att han var en eremit”.

Från 1893 fram till sin död var Victoria mer tillsammans med Munthe än med sin kung, som hon gjorde allt för att undvika.

undefined

Axel Munthe hade en mystisk kraft över andra människor. Särskilt över kvinnor.

undefined

Victoria var av blåblodigaste överklass och en aristokratisk snobb. Och hon dyrkade Axel Munthe.

Foto: TT

Han insåg att Gustaf måste ha ett kraftpaket till kvinna vid sin sida

Gustaf V ville helst sitta inne och brodera

Vi backar några år. Kung Oscar II hade bekymmer med äldste sonen. Gustaf var blyg, inte precis skolans ljus, hade ingen framåtanda, stammade och gömde sig bakom pappa då han träffade människor han inte kände. Han tyckte mest om att sitta i sin kammare på Slottet och brodera.

Kronprins var han, och Oscar II insåg att Gustaf måste ha ett kraftpaket till kvinna vid sin sida då han blev regent.

Ute i Europa fanns en prinsessa som passade. Hon var dotter till fursteparet i Baden, av blåblodigaste överklass i det kejserliga enväldets Tyskland.

Hon hette Victoria.

Kejsaren Vilhelm I var hennes morfar och den blivande kejsaren Vilhelm II var hennes kusin.

undefined

Drottning Victoria och Gustaf V vid en resa till Finland 1925.

Victoria stod för århundradets kärlekssaga

• Namn: Sophia Maria Victoria av Baden.
• Född: 7 augusti 1862 i Karlsruhe i Tyskland.
• Äktenskapet: Gifte sig med kronprins Gustaf 1881. Det var en politisk allians. Kung Oscar II ville knyta starka band till Tyskland och mer eller mindre beordrade sonen att gifta sig med Victoria som var kusin till den tyske kejsaren Vilhelm II.
• Barn: Gustaf VI Adolf, prins Wilhelm och prins Erik.
• Jobb: Kronprinsessa och därefter drottning av Sverige då maken Gustaf V blev kung 1907.
• Bostad: Villa på Capri, våning i Rom, Slottet i Stockholm och Solliden på Öland.
• Död: 1930 i Rom.
• Känd för: Förra århundradets kärlekssaga med läkaren Axel Munthe.

Hennes föräldrar var storhertigparet Fredrik och Luise. Hertigens mor var dotter till vår avsatte kung Gustav IV Adolf. Alltså hade Victoria ett stänk av Vasablod i ådrorna och den blivande kungens ådror rann fransk Bernadotteblod. Bättre kunde det inte bli. Den rojalistiska ätten skulle förädlas

På den tiden var det otänkbart för kungliga att gifta sig av bara kärlek. Oscar II:s rådgivare hade tänkt ut att äktenskap mellan den svenske kronprinsen och furstedottern var helt rätt. Det var politik.

Gustaf och Victoria möttes på ett bröllop i Berlin. Allt var arrangerat och planerat. De fick sitta intill varandra vid bordet. Men de tilläts aldrig vara i enrum tillsammans.

Ändå telegraferade Gustaf hem till pappa kungen och drottning Sofia:

”Alla människor har märkt att vi tycker om varandra. Jag är bestämd i mitt val och känner mig överlycklig”.

undefined

Victoria och Gustaf möttes på ett bröllop i Berlin. Allt var arrangerat och planerat.

I rask takt gjorde Victoria sin plikt i sängen

Invånarna häpnade över brudklänningen

Sagobröllopet skedde i slottskapellet i Karlsruhe den 20 september 1881. Kejsaren förde förde bruden till altaret. Gustaf var 23 år, bruden var 20 år.

Då Gustaf trädde diamantringen på Victorias finger sköts tre kanonsaluter. 

Invånarna i furstendömet som fick en skymt av de nygifta utanför slottet häpnade över brudens eleganta klänning. Den pryddes av girlander av myrten och orangea blommor. Slöjan av brysselspets var så lång att det krävdes åtta tärnor att bära den.

Victoria kom till Sverige med den svenska flottats stolthet, ångfregatten ”Vanadis”. Utanför Vinga möttes de nygifta av hyllningar från små och stora fartyg som åkt ut från Göteborg. 

Gustaf och Victoria flyttade in i en tvåvånings lägenhet i nordöstra flygeln på Slottet dit solen aldrig nådde. Utsikten var mot Blasieholmen och Logården.

Kronprinsessan var ung, nygift – men absolut inte kär.

I rask takt gjorde Victoria sin plikt i sängen. Hennes förstfödde var Gustaf Adolf (som blev kung). Nummer två var älsklingssonen Wilhelm som blev författare och bonde på Stenhammars slott. Nummer tre var prins Erik som hade epilepsi och dog i spanska sjukan då han var 28 år.

Gustaf VI Adolf var farfar till vår kung

• Gustaf V:s äldste son var 68 år då han blev kung. Satt på tronen i 22 år. Var gift två gånger: med prinsessan Margaret, som dog 1920, och därefter med den tyska prinsessan Louise Mountbatten (som var moster till drottning Elizabeth II:s make Philip).
• Kungens stora intresse var arkeologi. Han deltog i utgrävningar i bland annat Italien, Grekland och Korea. Kungens samling av ostindiskt porslin finns nu på Östasiatiska museet i Stockholm.
• Gustaf VI Adolf fick fem barn. Äldste sonen, med samma namn som pappan, var arvprins och dog i en flygolycka 1947. Gustaf VI Adolf var farfar till vår kung Carl XVI Gustaf.

Wilhelm hade ett olyckligt äktenskap

undefined

Wilhelm (1884-1965), Maria Pavlovna och sonen Lennart.

• Hade ett olyckligt äktenskap och ett lyckligt samboförhållande som slutade illa. Första frun var ryska storfurstinnan Maria Pavlovna. De var gifta i sex år och hustrun begärde skilsmässa efter att svärmor Victorias livläkare Axel Munthe gjort sexuella närmanden mot henne utan att kungahuset protesterade.
• I 30 år levde han sedan på Stenhammars slott i Flen med Jeanne de Tramcourt. Hon omkom i en olycka där Wilhelm körde bilen. Han återhämtade sig aldrig efter tragedin.
• Enda barnet, sonen Lennart, skapade blomsterparadiset Mainau i Bodensjön. Han råkade i onåd hos kungahuset då han gifte sig med Karin Nissvandt som inte var av tillräckligt fin släkt. Lennart blev då av med alla sina kungliga titlar. Han arbetade som dokumentärfilmare och poet och skrev skildringar om livet utomlands, bland andra "Indisk erotik".

Erik hade epilepsi och dog ung

• Gustaf V:s och Victorias yngste son var epileptiker och lätt utvecklingsstörd, vilket kan ha orsakats av starka mediciner som drottningen ordinerades under graviditeten.
• Prins Erik levde tillbakadraget på gården Balingsholm i Huddinge och var sällan med på kungliga tillställningar. Han var intresserad av musik, släktforskade och läste böcker om Gamla stans historia. Haga slott byggdes om för att bli prinsens bostad. Han dog innan restaureringen var klar. Han blev 28 år.

Gustaf hade hemliga möten med unga blonda män

Trots barnen var äktenskapet mer kungligt avtal än kärlek. Gustaf och Victoria hade inga intressen gemensamt.

Hon tyckte om konst. Hon spelade piano, skulpterade och älskade teater.

Han gillade mest att jaga älg med sina kompisar, fiska gäddor och att spela krocket och tennis. Och han hade hemlighetsfulla möten med unga blonda män. 

undefined

Gustaf V.

Foto: AP/TT

Pansarkryssaren kallades hon i smyg av hovets anställda. Victoria var uppfostrad i andan att kungamakten var absolut och given av Gud.

Hon var van vid överdådig lyx och undersåtar som bugade och fjäskade. Sverige var mörkt, trist, långt borta från det galanta hovlivet på kontinenten, och hon tyckte att svenskar var okultiverade tråkmånsar.

Victoria skällde ut den som inte gjorde honnör

Populär blev hon aldrig, inte bland svenska folket, inte bland hovdamerna och betjäningen på Slottet. Hon gick omkring med näsan i vädret och mästrade alla.

På borggården stod vaktposter, och den stackars soldat som inte gjorde honnör 25:e gången Victoria passerade på samma dag åkte på en utskällning, eller rent av förflyttning.

Gustaf var tystlåten, vänlig och gjorde inte mer än vad som förväntades av honom.

Victoria var sträng, viljestark och otålig. En järnlady, full av maktbegär.

”Kungen styrde riket men Victoria styrde kungen”, skrev Gustaf von Platen i boken ”Bakom den gyllene fasaden”.

undefined

Victoria var sträng, viljestark och otålig. En järnlady, full av maktbegär.

Hon gick omkring med näsan i vädret och mästrade alla

Victoria skällde ut sin man och kallade honom förrädare

Victoria hade kommit till Sverige för att bli drottning i dubbelmonarkin med Norge. Hon kallade sin man ”förrädare” och skällde ut honom efter noter när han 1905 inte lyckades hålla kvar norrmännen i unionen som svenskarna tvingat in dem i.

Det var Victoria som övertalade Gustaf att 1914 hålla borggårdstalet till bönderna som kastade in Sverige i en svår politisk kris.

Hon hatade stegen som Sverige tog från kungligt envälde mot rösträtt för alla och demokrati under Gustafs tid.

Hon kallade liberaler och socialdemokrater som valdes in i regeringen för pöbel.

Hon ville att Sverige skulle strunta i neutraliteten och strida på Tysklands sida i första världskriget.

Under kriget arrangerade Norges, Danmarks och Sveriges kvinnor en massdemonstration för fred. Victoria erbjöds att hålla tal i Stockholm. Hon blev rasande, avböjde och kastade ut fredskvinnorna som kommit till Slottet.

– Kom ihåg att jag är tyska, sa hon.   

Hon försökte hindra demonstrationen och yrkade på att Gustaf skulle sätta stopp för hela aktionen.

undefined

Victoria och Gustaf V vid en resa till Finland 1917.

Foto: TT

Kung Gustaf V gillade tennis

• Namn: Oscar Gustaf Adolf Bernadotte.
• Född: 16 juni 1858 på Drottningholms slott.
• Äktenskap: Gifte sig med Sophia Maria Victoria av Baden 1881.
• Jobb: Blev kung då pappan Oscar II dog den 8 december 1907. Den förste svenske kung sen år 1210 som avstod från att krönas. Satt på tronen i 42 år och 325 dagar.
• Bostad: Slotten i Stockholm och Drottningholm, sommarvillan Gövik på Särö. Våren tillbringade kungen på lyxhotellet d´Angleterre i Nice.
• Intressen: Tennis (bidrog till att sporten kom till Sverige 1880), jakt, fiske, broderi, bilar.
• Död: 29 oktober 1950. Kungen var då 92 år.
• Känd för: Borggårdstalet 1914 och insatser för att hålla Sverige utanför andra världskriget.

Victoria tyckte om extravagans. Hon specialbeställde Mercedesbilar från Tyskland med taket höjt så att hon kunde sitta bekvämt i baksätet med stor hatt på huvudet utan att behöva förstöra frisyren då hon klev ut.

Hon blev allt mer irriterad på sin man. Hon tyckte att han var en ynkrygg som inte stod upp för den kejserliga principen att kungen personligen ska leda sitt folk.

Gustaf var ointresserad av allt som hon gillade. Han kom inte ens längre till hennes sängkammare.

Victorias förste älskare: den stilige baronen

Victoria var nu 30 år, Sverige var inte det drömland hon trott, hon var känslomässigt och intellektuellt frustrerad. 

Och sexuellt utsvulten.

Victoria var en skicklig fotograf. Hon gjorde på 1890-talet långa resor till Egypten. Där är klimatet torrt och milt och det passade bra för hennes bronkit som ofta ledde till följdsjukdomar som lungsäcksinflammation  och ständiga andningsbesvär.

Det fanns pyramider och annat spännande att fotografera. I ressällskapet ingick kungens adjutant. Han hette Gustaf von Blixen-Finecke.

Baronen var en stilig man med belevat sätt. I Stockholm tillhörde han dåtidens jetset och var en av de mest åtrådda ungkarlarna. Dessutom var han stormrik.

Hans uppgift var att bära Victorias tunga kamerautrustning och med framkallningen i ett tält i öknen.

I tältet framkallades inte bara bilder. Baronen blev Victorias älskare.

undefined

Victoria gjorde långa resor till Egypten för vårda sin bronkit och för att fotografera. Med på resan fanns en stilig baron.

Foto: Shutterstock

Det fanns pyramider och annat spännande att fotografera. I sällskapet ingick en av de mest åtrådda ungkarlarna.

Ryktena blev så heta att de nådde Gustaf, och då Victoria kom tillbaka till Stockholm hade de en gråtfylld uppgörelse.

Victoria sa till kronprinsen:

– Ja, jag har varit otrogen och för dig har jag inga känslor kvar.

Och hon sa att hon inte skämdes för att söka ny kärlek. 

Det var då, senhösten 1892, som äktenskapet tog slut.

undefined

Drottning Victoria med barnbarnet Lennart.

Foto: TT

Baron von Blixen-Finecke frystes ut

För baron von Blixen-Finecke gick det illa. Hovet – möjligen var det kronprinsens hämnd – stoppade hans karriär.

Han frystes ut, skickades tillbaka till sin officerstjänst vid skånska husarregementet, blev aldrig befordrad, och dog olyckligt vid 51 års ålder.

Victoria mötte snabbt sin nya kärlek - den som kom att bli hennes livs stora. Carl Bildt hette ambassadören i Rom (farfarsfars bror till våd tids Carl Bildt). Han rekommenderade en populär läkare som kunde hjälpa kronprinsessan med henne dåliga hälsa.

Det var Axel Munthe, som då var 35 år, fem år äldre än Victoria. De möttes på Hotel Quisisana på Capri.

Han spände sina hypnotiska ögon i Victoria, och hon var fast för alltid.

Resten av sitt liv var Victoria mer tillsammans med livläkaren än med sin make och sina barn.

undefined

Axel Munthe blev Victorias livs stora kärlek. Foto: TT

Älskaren Axel var Victorias läkare

• Namn: Axel Munthe
• Född: 1857 i Vimmerby. Pappan var apotekare.
• Jobb: Hade läkarpraktik vid Spanska trappan i Rom där han behandlade engelsk nobless, rika amerikaner och Europas kungahus. Livmedikus åt Victoria.
• Familj: Gift med den 25 år yngre engelska adelskvinnan Hilda Pennington Mellor. Hustrun bodde på herrgården Hildasholm vid Siljan, i våningen London eller i familjeslottet i Biarritz. De levde inte tillsammans, men skildes aldrig formellt. De fick två söner: Peter och Malcolm.
• Bostad: Praktvillan San Michele i Anacapri, fylld med konstskatter. Munthe testamenterade villan till svenska staten. Den är nu museum och gästhem för forskare och kulturarbetare.
• Död: 1949 i Stockholm. Levde sina sista sju år som kung Gustaf V:s gäst på Slottet.
• Känd för: "Boken om San Michele", Munthes originella självbiografi. Samt för förhållandet med Victoria.

Kärleken styrde hennes schema efter första träffen. Vår och höst vistades hon i Villa Svezia i Rom, nära Munthes societetsklinik. Under vintern var de tillsammans på Capri.

Munthe hade byggt sitt ståtliga San Michele högst uppe på en klippavsats på Capri. Victoria skaffade ett eget hus i byn, Villa Caprilo, på promenadavstånd från livläkarens palazzo.

Under några korta sommarmånader var hon i Sverige med Gustaf och prinsarna - skandalen skulle ha blivit för uppenbar annars.

Victoria vantrivdes i Sverige, och irritationen över kronprinsen blev allt värre, växte rent av till hat.

Gustafs pappa Oscar dog 1907. Han blev kung och Victoria blev drottning. Kraven ökade på henne att ställa upp på officiella plikter.

Hovets standardsvar på varför kungen ensam öppnade broar och klippte band var:

– Drottningen vistas utlands för hälsans skull.

undefined

Älskaren och äkta maken – Axel Munthe och Gustav V på samma bild.

Victoria funderade på självmord

Skilsmässa var otänkbar. Sådant hände aldrig i kungliga kretsar.

Victoria såg självmord som en utväg. I ett förtvivlat brev till livläkaren skrev hon:

”När jag läser i tidningarna om skilsmässofall avundas jag parterna. Hur detta ska sluta vet jag inte, men att det kommer att ta en fatal vändning förr eller senare är jag övertygad om”.

Att det inte blev så berodde på att hon hittat en man att älska.

Munthe ordinerade sin patient stärkande resor. Och han följde med själv, en gång till det romantiska Venedig. 

Efteråt skrev Munthe till Victoria:

”Välsignad, sköna Venedig som fick oss att glömma oss själva. Ni lade er hand i min för vi är båda hemlösa hjärtan. Ni i ert kungliga fängelse och jag i min enkla boning”.

Det var inte en läkare som skrev till sin patient utan en förälskad man till sin älskade.

undefined

Axel Munthes San Michele ligger högst upp på en klippavsats på Capri.

Foto: Thorbjörn Falk

Vi är båda hemlösa hjärtan. Ni i ert kungliga fängelse och jag i min enkla boning

Skickade erotisk gåva till Slottet

När Munthe och Victoria var borta från varandra skickade de presenter. Drottningen sände kartonger med knäckebröd till Capri. Livläkaren skickade en gång silkestrumpor till Slottet – på den tiden en gåva med stark erotisk laddning.

De växlade hundratals brev (varav 16 finns bevarade i Bernadotteska arkivet på Stockholms slott).

I ett brev beklagar hon sig över Gustaf:

”Jag kommer inte så lätt förlåta honom för hans ovänliga uppträdande. Jag hatar tanken på att träffa honom. Mer än någonsin saknar jag dig älskling”.

undefined

Maria Pavlovna och prins Wilhelm.

Inte alla kvinnor föll för Munthes hypnotiska charm. Victorias svärdotter storfurstinnan Maria Pavlovna, som var gift med prins Wilhelm, följde en vinter med till Capri.

Munthe försökte förföra den 22-åriga prinsessan efter att ha hypnotiserat henne.

Skandalen blev stor. Victoria sa att svärdottern ljög. Maria Pavlovna packade väskorna, reste till Stenhammar och skilde sig från prins Wilhelm i besvikelse över att kungahuset inte stödde henne. 

Axel Munthe och Victoria byggde Solliden ihop

Munthe och Victoria fick inga barn, men ett praktfullt hus byggde de tillsammans i kärlek: Solliden på Öland.

Även under den korta tid hon var i Sverige ville Victoria påminnas om den ljuva tiden på Capri.

I Sollidens trädgård firar vår tids Victoria varje år sin födelsedag den 14 juli med folkfest, underhållning och att dela ut pris för årets bästa idrottspresentation.|

Alla viktiga beslut vid bygget togs av livläkaren och Victoria gemensamt, skriver Bengt Jangfeldt  i boken ”En osalig ande - berättelsen om Axel Munthe". 

Den slottsliknande villan stod färdig 1906. Den byggdes med San Michele som förebild.

undefined

Nuvarande kungafamiljen samlade utanför Solliden 2017. Varje år firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag i trädgården till huset som drottning Victoria byggde.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Slottsterrassen i italiensk stil har låga häckar med buxbomklot och rabatter med röda och vita pelargoner. Parken är fylld med skulpturer, flera av dem är kopior från skulpturloggian i Villa San Michele.

Victoria var 67 år då hon dog. Hon var väl förberedd. På slottet Tullgarn hade hon bränt alla brev som hon fått av och skrivit till Gustaf V.

Inte heller ville drottningen att eftervärlden skulle se fotografierna hon tagit. Hon krävde löfte av slottsvaktmästaren Isak Blom att alla hennes tusentals glasnegativ skulle förstöras efter hennes död.

Då dödsbeskedet kom från Rom rodde Blom och hans kollega Helge Karlsson ut i viken utanför Tullgarn och sänke alltihop i vattnet.

En del kopior finns bevarade, men resten av Victorias unika bilder ligger på havets botten.

Älskaren flyttade in hos maken på Slottet

Axel Munthe överlevde Victoria med 19 år. Sina sista sju år bodde han i en våning i Slottet som Gustaf V:s gäst.

Det kan tyckas märkligt: Victoria hade i årtionden varit en av de åldriga männens hustru och samtidigt älskarinnan åt den andre.

undefined

Axel Munthe på kafferep hos Gustaf V på Solliden 1942.

Foto: Pressens bild/Scanpix

Varje måndag åt Munthe lunch med kungen, efter att hans italienske betjänt tvättat, rakat och klätt honom finkostymen.

Axel Munthe dog på Slottet den 11 februari 1949. Han ville ha en enkel begravning, enligt testamentet. Kungen tyckte att han skulle få en ståtlig minnessten och en grav för alla beundrare att besöka.

Men sönerna Malcolm och Peter följde sin fars sista önskan. Två dagar efter begravningen smög de ut från Slottet med urnan inslagen i ett paket. De tog tåget till Göteborg och strödde askan efter Munthe vid Pater Noster. Det var olagligt. Men så ville han ha det.