Kristofer Zachrisson har miljonräkningar för vård och ambulansflyg • Vännen Stefan Sauk: ”Han ska bara hem”

Svenske safariexperten i koma – familjens kamp

KAPSTADEN. Safariveteranen Kristofer Zachrisson har legat i koma i Afrika sen i maj.

Nu kämpar hans familj för att få tillbaka honom till Sverige för vård.

Miljonräkningarna för vård och ambulansflyg har nu fått svenska kändisar att engagera sig.

– Han ska bara hem, säger vännen Stefan Sauk.

Publicerad 18 sep 2020 kl 12.09

Kristofer Zachrisson, 55, hittades medvetslös på sitt badrumsgolv i hemmet i Kigali i Rwanda i april. Det tros vara den lockdown som rådde på grund av covid-19 som gjorde att han inte fick tag på sina diabetesmediciner. Läkarna lyckades stabilisera honom men efter någon vecka blev det ambulans tillbaka till sjukhuset.

– Det var i slutet av maj som jag senast talade med honom via Messenger, sedan dess har vi inte kunnat kommunicera, säger äldsta systern Rebecka Zachrisson Alaputto på plats i Nairobi. 

Hon och dottern Michaela och Kristofers yngre syster Synnöve Zachrisson Nording åkte ned med första flyg från Sverige när lockdown släppte.

Kristofer Zachrisson i Vulcanoes Park i Uganda.

Foto: KLAS WALLIN

Kristofer Zachrisson på Lamu Island.

Foto: PRIVAT

De testar honom regelbundet och han har varit negativ hela tiden

Kristofer Zachrisson har arbetat med safari i Östafrika sen 90-talet och har hunnit bli en verklig veteran. Men han har nu legat i koma och varit medvetslös sedan i slutet av maj och det är ett under att han lever. Läkarna trodde flera gånger att de skulle förlora honom. Han har haft allvarlig lunginflammation, blodförgiftning, hjärninflammation men som av ett under aldrig fått coronaviruset.

– De testar honom regelbundet och han har varit negativ hela tiden, säger systerdottern Michaela.

Just nu kan de tre se en liten förbättring i Kristofers tillstånd, han klarar sig numera sex timmar om dagen utan respirator. Men familjen vill ha hem honom till Sverige. Safariexperten är inte längre skriven i Sverige och har en privat sjukförsäkring – men den har sen länge nått sitt tak och nu måste familjen betala ur egen ficka. Svenska UD agerar inte eftersom han inte är skriven i Sverige.

 – Vi har varit i kontakt med både UD och ambassaden, de gör ju vad de kan men de har ju också sina regler som de måste följa. De har gett sitt stöd och råd, säger Rebecka. 

Kristofer letar efter shoebill stork i Mabamba swamps i Entebbe Uganda.

Foto: KLAS WALLIN

Kristofer Zachrisson på båttur bland flodhästarna i Shire River, Malawi.

Foto: KLAS WALLIN

Kristofer får inte komma för nära gorillorna, även denna konstgjorda.

Foto: KLAS WALLIN

Sjukhusräkningarna från Kigali och Nairobi är på 1,7 miljoner kronor och man har hittills lyckats betala drygt hälften. Men sen tillkommer ambulansflyg för 950 000 kronor om Kristofer ska flygas hem. Familjen och vänner har samlat pengar vart de än kan finna dem, tagit lån och nu fattas ungefär en halv miljon som ska samlas in.

 – Vi måste betala sjukhusräkningen innan de släpper honom och evakueringen måste betalas i förväg förklarar Rebecka.

Skådespelaren Stefan Sauk träffade Kristofer Zachrisson för 20 år sen i Kenya och de blev genast vänner. Den svenske stjärnan har genom Kristofer och hans kompanjon Jonas Gejke engagerat sig i en skola i landet. Men Sauk har också privat bidragit till Kristofers insamling och på sina sociala medier uppmanat sina följare att bidra.

 – Kristofer är en safarilegend. Om jag bäst ska beskriva honom så är han en stor jovialisk, som alltid har tofflat omkring i flip-flops, shorts och T-shirt med en stor snusprilla under överläppen. Och med stora glasögon modell 26 tum.

undefined

Stefan Sauk.

Foto: HENRIK JANSSON

Han ska hem bara. Så är det

– Han kan gå in i vilken slum som helst i Nairobi eller wherever och stanna kvar där och komma ut levande. Och inte bara komma ut levande utan han har med sig en mängd vänner som älskar honom. Det är Kristofer för mig.

– Att vi i Sverige inte kan ta hem en svensk medborgare som har hamnat mellan stolarna i den här coronapandemin, det tycker jag är en skandal. Punkt slut, sen får man vara utskriven ur landet, det skiter jag i, han ska hem bara. Så är det.  

Det är inte bara Stefan Sauk som sett Kenyas och Afrikas djur med hjälp av Kristofer och Jonas safaribolag. Kristofers familj och Jonas Gejke räknar upp många namn som tagits dit. Tomas Ledin, Frida i Abba, Jocke Berg, Lasse Kronér, Mats Ronander och Mikael Rickfors, Ace of Base och Robert Aschberg. Fotbollsspelaren John Guidetti och hans familj är också bekanta med de två svenska safariorganisatörerna.

Kristofer Zahcrisson och Jonas Gejke har upplevt många äventyr tillsammans.

Foto: VERA KIVUITU

Jonas Gejke och Kristofer 1994.

Foto: PRIVAT

Vi var omringade av krokodiler och flodhästar

Jonas Gejke och Kristofer började arbeta ihop redan 1994, och blev senare kompanjoner och är nära vänner. De bägge har gjort många äventyr tillsammans. Gejke berättar hemifrån Norrbotten om ett äventyr i Masai Mara. De skulle köra över en torr flodbädd, men så kom plötsligt en flash flood, vattnet steg med 1,5 meter på nolltid och de blev sittande fast mitt i floden på biltaket.

 – Vi var omringade av krokodiler och flodhästar, men det blev värre när vattnet sjönk, då kom en flock på 40 hyenor och attackerade oss, men vi klarade det också. 

undefined

Kristofer Zachrisson vid ett tillfälle då han fick motorstopp i bushen.

Foto: PRIVAT

undefined

Till vänster: Fast i bushen, Sadani Tanzania. Till Höger: Kristofer i Sossusvlei i Namibia 1992.

Foto: KLAS WALLIN

Just nu samlar Jonas pengar till Kristofers hemresa. Han har fått ihop flera safariresor som skänkts av de som de arbetat med, en bensinmacksföreståndare i Nairobi har skänkt 200 liter bensin för safariresorna. Safaripaketen säljs och alla pengar går till Kristofer.

 – Två snickare i Norrbotten ska jobba gratis för 16 000 kronor, förklarar Jonas. 

Men sjukhusräkningen tickar på. Från att ha varit uppe på närmare 30 000 kronor per dag är den nu nere på 9 000, på grund av att Kristofer har blivit något bättre. En som vet är hans bästa vän Klas Wallin, som i dagarna på plats betalat två gånger 40 000 kronor med sitt svenska kreditkort till sjukhuset med de insamlade pengarna.

undefined

Kristofer och bästa vännen Klas Wallin.

Foto: KLAS WALLIN

Han blev sjuk vid helt fel tidpunkt

Klas Wallin träffade Kristofer redan under årskurs ett i gymnasiet i Mora, första safarin gjorde de ihop 1988.

Klas vill gärna berätta om Kristofers kärlekshistoria med gorillan ”Gunilla” i Rwanda. Safariveteranen var bland de första att ordna turistresor till gorillabergen i landet men efter ett par besök blev han inkallad till nationalparkschefen.

– Det kom fram att en av honorna fattat tycke och började bygga bo så fort Kristofer kom dit, och sen var inte ledaren, silverbackhannen så glad över det. Kristofer fick inte besöka den gorillafamiljen något mer, skrattar Klas, men blir allvarlig igen.

– Man kan säga att han blev sjuk vid helt fel tidpunkt, mitt under corona, säger Klas Wallin.

Klas Wallin och Kristofer Zachrisson med kolleger i Arusha.

Foto: PRIVAT

Kristofer Zachrisson.

Foto: PRIVAT

Varje dag besöker Rebecka, Michaela och Synnöve Kristofer. Han ligger orörlig i sjukhussängen. Och för att komma in till honom är det är minutiösa regler med feberkoll, handtvätt på flera stationer och skyddskläder på. De måste ha blå plastförkläden, gummihandskar och medicinska munskydd, men kan stå vid sängen och hålla i Kristofers händer.

Vi pratar med honom, vi sjunger för honom

– Bara vid de tre senaste besöken har vi märkt framsteg, han öppnar ögonen mer, försöker fokusera blicken på oss. Visar att han hör och förstår vad vi säger, säger syster Synnöve.

 – Vi pratar med honom, vi sjunger för honom. Vi har gått igenom massor av sånger som vi vet att han har sjungit och kan och tycker om.

Kristofer letar efter shoebill stork i Mabamba swamps i Entebbe Uganda.

Foto: KLAS WALLIN

Kristofer i Virunga National Park.

Foto: KLAS WALLIN

Kristofer tar 05-flyget från Nairobi till Mombasa.

Foto: PRIVAT

Kristofer Zachrison.

Foto: PRIVAT

Kristofer Zachrisson i Nairobi National Park 2019.

Foto: REBECKA ZACHRISSON

Kristofer Zachrisson.

Foto: PRIVAT

 Har ni varit nära att förlora hoppet?

– Det har varit flera svängar där han faktiskt har varit så dålig så att man velat ge upp och ett par gånger där läkarna varit riktigt oroliga att han faktiskt inte skulle ta sig igenom detta, säger Michaela.

– Vi har många, många gånger trott att det här kommer aldrig att gå. Men på något sätt känns det ändå som att han vill vara kvar.