HULLSTA GÅRD, augusti
När Anna Marica Ek i mitten av januari 2017 föder en son på Sollefteå BB har hon ännu inte insett vidden och allvaret, att hon ska bli en av de sista kvinnorna som genomgår en förlossning på sjukhuset.
Samma kväll som BB-avdelningen stänger ner den 30 januari 2017 ockuperas Sollefteå sjukhus, och fortfarande 19 månader senare är de neongula västarna ett inslag lika bekant i entrén som träsofforna.

Den 28-åriga dansläraren Anna Marica Ek är en av närmare 2 800 länsbor som har suttit pass på sjukhuset sedan protesten startade, hon har skrivit debattartiklar och frontat ockupationen som "ung kvinna som inte vågar föda barn längre".
Hon har sett Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hänga på sig ockupationsvästen och lova ett återöppnande av BB Sollefteå, hon har sett Centerpartiets Annie Lööf, Liberalernas Birgitta Ohlsson och Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ på plats.
Den som har fått i särklass flest inbjudningar har dock hållit sig borta.

Till nu. Med tre veckor kvar till valet, den 20 augusti, bjuds Anna Marica Ek tillsammans med lokala politiker och ytterligare representanter från ockupationen till ett möte med statsminister Stefan Löfven, som också är förstanamn på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Västernorrland.
Hon har vässat argumenten och är full av hopp när hon kliver in på Folkets hus Hullsta gård för att träffa statsministern.
Det blir inte alls som hon har tänkt sig.
SOLLEFTEÅ SJUKHUS, april
Det är dag 432 av ockupationen och trångt i sjukhusentrén, det ska bli stormöte och ett 30-tal kampvilliga är på plats.
En kvinna som har suttit pass varje vecka under åtta månader undrar vad de ska göra med de slantar som sjukhusbesökare sticker till dem med uppmaningen "köp lite kaffebröd", och får besked:
– De ska gå till ockupationen.
Det handlar om att vara tålmodig och hålla ut
En annan låter uppgiven när hon ber om hjälp med argumenten, vad ska hon svara när hon får frågan om det är rimligt med ett BB där det föds ett barn om dygnet?
– Det handlar om att vara tålmodig och hålla ut, säger en kvinna som har varit engagerad i ockupationen från starten.
– Kom ihåg att det var BB Sollefteå som banade väg. Vi är ett skäl till att förlossningsdebatten har blivit nationell, så säg inte att det inte händer något.

SVT:s "Uppdrag granskning" har tidigare under året på bästa sändningstid visat en sida av gräsrotskampanjen i Sollefteå som innehöll propagandakrig, lögner och förtal – och mötesledarna i sjukhusentrén betonar för församlingen att Expressen är på plats och att ockupationen är opolitisk och fredlig.
– Snart kommer partiledarna att komma in, partier och organisationer som vill utnyttja vår kamp. Kom ihåg att ni svarar som privatpersoner och inte för ockupationen.

Någon undrar var "Gudrun" är.
"Gudrun" är dockan som är symbol för ockupationen, döpt efter Gudrun Schyman. Två ockupanter berättar att de hade med sig maskoten när de försökte jaga i fatt statsministern på besök i Bollsta utanför Kramfors, tre mil bort.
– Jag frågade Stefan Löfven "Kan vi ta en bild med Gudrun?", då kom en person ur hans stab rusande och skrek "NEJ!". Det gick bra med Stefan men inte Stefan med "Gudrun".
Efter 72 minuter är mötet över, nattockupanterna är på ingång.
Men när kommer Stefan Löfven?
KOMMUNHUSET SOLLEFTEÅ
Beslutet att stänga BB i Sollefteå (och därefter akut kirurgi, ortopedi och psykiatriavdelningen), faller i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd i oktober 2016 och fattas av de politiker som styr Region Västernorrland; Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Men beslutet är inte enigt och följs av en bitter politisk strid.
John Åberg, socialdemokratisk kommunpolitiker, då aktiv i landstingspolitiken, går emot sitt parti och röstar mot förslaget att lägga ner BB, varpå distriktets partistyrelse kräver att han ska avsäga sig samtliga landstingsuppdrag.
– John har sett oss i ögonen och sagt att jag kommer att följa partilinjen hädanefter. Vilket han inte gjorde. Det är mycket beklagligt att han inte håller sitt ord, uttalar sig Eva Sonidsson (S), för SVT Västernorrland.

Vi har stämt träff med John Åberg, i dag ordförande för den socialdemokratiska arbetarkommunen i Sollefteå och vice ordförande i kommunstyrelsen. Med till mötet kommer Åsa Sjödén, ordförande för kommunstyrelsen, hon kräver att få stå bredvid under intervjun.
– Jag tror ingen anade att det skulle bli så här stort. Men vården är i fokus och BB är en stor symbolfråga för framtidsutveckling och framtidtro, försvinner en sådan trygghet reagerar befolkningen på orten, säger John Åberg.

– För mig blev konsekvensen att jag inte fick vara med i partigruppen i regionfullmäktige. Det var trist och ett onödigt och dumt agerande av vårt parti och innebar ännu värre konsekvenser eftersom det blev något slags motsatsförhållande bland Sollefteå-politikerna på regionnivå, hävdar kommunpolitikern och kommenterar det faktum att flera politiker har fått ta emot hat och hot efter nedläggningen av BB.
– Det kan man bara fördöma, men de protester som sker på laglig väg genom en ockupation får man bejaka och tycka är sunt.
– Vi gick till val på att vi skulle ha kvar tre fullvärdiga akutsjukhus, man har inte hållit vad man har lovat och det upplevs som ett svek, säger John Åberg som står fast vid sin linje mot det egna partiet och siar att turbulensen kring BB kommer att bli kännbar för Socialdemokraterna i valet.
Jag tror ingen anade att det skulle bli så här stort
Hittills vidimerar han, har 50 av drygt 500 försvunnit från medlemslistorna i Sollefteå.
– Jag kan förstå att man undrar hur man ska göra den 9:e september, säger John Åberg.
Åsa Sjödén står kvar.
SUNNERSTA
Att Stefan Löfven är Västernorrlands toppnamn på riksdagslistan är logiskt, han har sina rötter i Ådalen.
Han växer upp i Sunnersta två och en halv mil från Sollefteå med fosterföräldrarna Iris och Ture. Han spelar vänsterytter i Undroms IF och ser Bo Widerbergs film "Ådalen 31" i Sunnersta Folkets hus 1969, vilket enligt biografin "Humlan som flyger" blir Stefan Löfvens politiska uppvaknande. Som 14-åring startar han en lokal SSU-klubb i samma hus.

När Expressen passerar ligger den röda byggnaden öde, en lapp på dörren med ett mobilnummer bara. I det som på 70-talet brukade vara samlingsplats för traktens tjuvrökande ungdomar några hundra meter bort, plockas det upp varor på inte precis välfyllda butikshyllor.
Conny Borg eller "Söderlänningen" som kunderna kallar honom, flyttade från Västergötland för ett år sedan för att ta över Undroms Närlivs.
– Men det är tufft och kärvt att hålla verksamheten vid liv, man får kämpa och försöka göra det bästa, säger den 54-åriga butiksinnehavaren.

På väggen hänger en bild på statsministern, den är tagen i Sunnersta Folkets Hus men som Conny Borg har fått berättat för sig var Löfven även förbi butiken under sitt besök på hemmaplan 2013.
Ådalen har ju lite historia också, det är inte för intet som det är lite skarpt läge här nu
– Jag fick höra det ganska direkt när jag hade flyttat hit, "Löfven kommer härifrån". Nu när jag lyssnar på honom i tv känner man ju igen dialekten. Jag är inte van vid att det är så rött där jag kommer ifrån men här märks det väl. Ådalen har ju lite historia också, det är inte för intet som det är lite skarpt läge här nu, säger Conny Borg som inte kommer lägga sin röst på bygdens son.
– Nej, det har jag aldrig gjort.

Ulla Bolin plockar ihop sina varor, hon gör vad hon kan för att mataffären ska få vara kvar i byn.
Den 79-åriga kvinnan flyttade till Sunnersta-trakten på sextiotalet, drev jordbruk med sin man och satt i kyrkorådet med Stefan Löfvens mamma. Hon vet inte hur hon ska rösta i det kommande valet.
– Men Sjukvårdspartiet ser intressant ut, åtminstone på lokal nivå. Har man kommit upp i min ålder behöver man få hjälp och då är det inte roligt att behöva åka till sjukhus i Örnsköldsvik eller Sundsvall 12-13 mil bort, säger Ulla Bolin.
– Jag har alltid gillat landsbygden trots att jag är uppvuxen i Stockholm men det är skrattretande att höra politiker säga att det ska vara lika vård var du än bor. Jag gillar inte alls hur det har blivit här och hoppas att ockupationen ska leda till något.

Har man kommit upp i min ålder behöver man få hjälp och då är det inte roligt att behöva åka till sjukhus i Örnsköldsvik eller Sundsvall 12-13 mil bort
HÄGGLUNDS, ÖRNSKÖLDSVIK
Hägglunds och söner i Örnsköldsvik, i dag BAE Systems Hägglunds.
Det var här Stefan Löfven började sin karriär som svetsare i slutet av sjuttiotalet och här som han som facklig representant guidade dåvarande statsministern Olof Palme runt i lokalerna 1985.
I dag har Stefan Löfven sommarhus i Örnsköldsvik, en och en halv timme öster om Sollefteå.
Kristoffer Park är ordförande för Socialdemokraterna i kommunen och ger en helt annan bild av partiets läge i Örnsköldsvik mot den i Sollefteå.
– Här växer stödet. Vi satt i går och lade in 14 nya medlemmar. Det känns jättepositivt efter att ha tappat flera år i rad.
Man möter alltid någon som känner Stefan
– Örnsköldsvik är en kommun som andas framtidstro, det gör att folk vill engagera sig politiskt. Vi har haft demonstrationer och stormöten om sjukvården i Örnsköldsvik också som i Sollefteå men vi har hanterat frågan annorlunda, säger Kristoffer Park och utvecklar:
– Vi har sett till att det har varit en bra dialog mellan förtroendevalda i Region Västernorrland och de människor som är berörda, alltifrån läkarföreningar till sjukhusgrupper.

De nästan 50 procenten som S fick i såväl riksdagsvalet som på regional nivå i Örnsköldsvik för fyra år sedan, tror han inte är hotade.
– Svängningar på plus minus fem procent är det normala om man ser över tid. Får vi 45 skulle jag tycka att det var skitjobbigt men ingen katastrof. Men vi kan lika väl komma upp i 55 procent i riksdagsvalet, säger S-toppen.
Att statsministern har delar av sin bakgrund och en stuga på orten kan ge extra fart.
– Man möter alltid någon som känner Stefan. Han har varit här och besökt intressanta företag och har sin hemvist här. Det är en jättepositiv grej att vara socialdemokrat i Örnsköldsvik.
HULLSTA GÅRD, augusti
– Sossarna har förlorat mig för evigt. Det kommer att ta många mandatperioder innan folk här kommer att tro på dem igen.
Orden är Anna Marica Eks, den 28-åriga dansläraren i Sollefteå. Hon beskriver sitt möte med statsminister Stefan Löfven i Folkets hus måndagen den 20 augusti som "en stor besvikelse".
– Vi ville prata om glesbygdens överlevnad och lyfte det faktum att om vi som betalar den högsta skatten inte får del av trygghet och sjukvård, riskerar glesbygden att avfolkas ännu mer.
– Vi får till svar att man håller på och bygga ut bredbandet, säger Anna Marica Ek och drar efter andan.
– Det var bara standardsvar och siffror. När jag påpekade att jag och många unga med mig drar oss för att skaffa syskon till våra barn sa han (Stefan Löfven) att vi måste lita på att landstingen gör sig sitt jobb.

Men mest irriterad är Anna Marica Ek över att statsministern inte besökte BB-ockupationen under sitt nedslag i forna hemorten.
– Jag var helt säker när jag gick till mötet att han skulle åka förbi sjukhuset. Vid tre tillfällen ber vi honom åka förbi ockupationen, "du gör ett jättestort misstag om du inte åker". Han fortsatte att hävda att han har blivit avrekommenderad och att man inte ska bedriva valkampanj i landstingets lokaler.
Men ska man det då, är inte det ministerstyre om en statsminister lägger sig i regionalpolitiken?
– Så är det, men han är också partiledare för Socialdemokraterna och står på riksdagslistan här. I den rollen måste vi kunna få hans åsikter. Han kunde ha stannat utanför och ockupanterna hade kunnat gå ut, sagt hej åtminstone.
– I stället väljer han att åka 300 meter bort till Räddningstjänsten.
Dagen efter statsministerns möte med ockupanterna konstaterar Sundsvalls Tidning i sin ledare:
"Socialdemokraterna befinner sig i kris. Partiet ser ut att gå mot sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes. I Västernorrland har man valt att placera Stefan Löfven etta på listan för att minska tappet. Men när Löfven besöker Sollefteå vägrar han träffa BB-ockupanterna och han vill inte prata om sjukhusfrågan - så blir statsministern en belastning snarare än en tillgång för S i Västernorrland"

En som länkar till texten på sin Facebook-sida är Nils-Gunnar Molin. Han var landstingsrevisor i över 30 år i Jämtland/Härjedalen samt i Västernorrland och är i dag en portalperson bakom nedskärningsprotesterna i Sollefteå.
Nils-Gunnar Molin är ordförande i Sollefteå Framtidens akutsjukhus och i föreningen Vård och omsorg i Norrland, VOON, som startat en ny vårdcentral på orten.
Han har varit trogen socialdemokrat i 60 år men poängterar att han i sin kamp för vården i länet är partipolitiskt obunden.
– Jag väljer att ställa mig på folkets sida och inte på partiets. Jag vill gå med flaggan i topp och kan inte svika folk så, säger Nils-Gunnar Molin som också är missnöjd efter statsministerns besök förra veckan.

– Stefan går ut och säger att han har träffat ockupationen si och så många gånger men det här var första gången de var inbjudna. Alla andra gånger har de fått jaga honom land och rike runt.
Nu när min särbo Karin fyllde jämnt och Ulla och Stefan bjöd ut henne for jag inte med
Nils-Gunnar Molin är skarp när han säger:
– Han har inte råd till detta enligt min uppfattning. Jag brukar ju prata med honom privat ofta och säger att han inte bara har en vårdpolitisk kris, också en demokratisk kris.
"Prata privat" och på förnamn med statsministern har sin förklaring.

Ockupationens starke man är särbo med Karin, syster till statsministerns hustru Ulla Löfven, vilket ger den politiska striden i Västernorrland ytterligare en dimension.
– Jag ligger väldigt lågt med att vi har en nära relation för att det inte ska påverka vare sig hans situation eller min. Jag vill inte dra några växlar på det men vi träffas regelbundet och jag för fram mina synpunkter till honom. Vi för lugna och sansade diskussioner, han är trivsam att ha att göra med, säger Nils-Gunnar Molin och ger exempel:
– Nu när min särbo Karin fyllde jämnt och Ulla och Stefan bjöd ut henne for jag inte med. Jag ville inte visa mig offentligt med honom annat än om det är offentligt möte. För att det inte ska bli snack.
– Det gäller att hålla i isär rollerna.

Nils-Gunnar Molin är dock tydlig med att den vårdkris som har skakat regionen för hans och "svågerns" parti kommer att innebära en hård smäll i valet. Han hänvisar till den opinionsmätning från Sifo som kom under våren på beställning från Moderaterna (1 023 intervjuer med länsbor mellan 18 och 79 år) och som visade att S i Ådalen har rasat från sina 48 procent i valet 2014 till 32 procent.

Molin tror inte att det stannar där.
– Jag har sagt till Stefan att det snarare handlar om en halvering till 24 procent, och jag brukar inte ha fel. "Där har du ett problem Stefan, vad gör du?", säger jag. Han ser bara bekymrad ut. Han är väl medveten, säger ockupationsordföranden som inte lägger all skuld på Socialdemokraterna.
Vi sitter och tittar på Nobelfesten när hon plötsligt säger 'Där är min syster'. Jag frågar vem och hon svarar 'Ulla Löfven'
– Alla partier utom SD lovade tre akutsjukhus i länet, de enda som har stått fast vid detta är Vänstern och det nyuppstartade Sjukvårdspartiet. Dessutom har regeringen satsat 13 miljarder extra till välfärden på ett år.
Ligger folk på dig för att du med dina privata kontakter ska påverka Stefan Löfven?
– Nej, för det funkar inte så. De respekterar min roll, säger Nils-Gunnar Molin och vill gärna berätta hur det gick till när han i december 2015 fick veta om banden till statsministern.

– Karin hade hållit detta hemligt för mig, vi sitter och tittar på Nobelfesten när hon plötsligt säger "Där är min syster". Jag frågar vem och hon svarar "Ulla Löfven".
– På våren 2016 var vi och hälsade på i Harpsund och i Sagerska huset en helg. Jag har sett varenda rum i båda byggnaderna.
Ska du rösta på Stefan Löfven?
– I riksdagsvalet och i kommunen, ja.
SOLLEFTEÅ SJUKHUS
Stina Danielsson bär sin sovsäck i ett fodral som hon har stickat själv. Det blir en del tid till handarbete där i sjukhusentrén.
Den 78-åriga ockupanten har nattpasset och börjar pumpa luftmadrass och packa upp äggmackor.

– Jag är klar med förlossningar men jag har barn och barnbarn som ska föda barn, därför sitter jag här. Det handlar ju inte bara om BB heller, hela sjukhuset är på väg att bli saboterat och de andra delarna behöver jag, säger Stina Danielsson och medger att hon efter 19 månader börjar känna av viss uppgivenhet i ockupationslägret.

– Men vi måste hålla ut. Det är inte dumt om Sollefteå går före och visar andra delar av landet hur det ska vara. Vi ska väl ha lite vård vi också och inte kastas som käppar runt hela Sverige.
Stina Danielsson som har röstat rött i hela sitt liv fyller i bilden som så många har gett under vår resa genom Stefan Löfvens Västernorrland, om svek och "förbannade sossar".
Det är inte dumt om Sollefteå går före och visar andra delar av landet hur det ska vara
Men för egen del står hon fast.
– Jag är sosse, jag kommer alltid att vara sosse. Jag röstar på Socialdemokraterna för att det finns en ideologi som jag tycker att vi ska behålla. Om jag så blir ensam kvar om saken så röstar jag med socialdemokratin.
Röster från Stefan Löfven-land

Lena Eriksson, 49, Sollefteå
”Jag har aldrig sett Stefan Löfven här. Jag vet inte om han inte törs eller om han känner sig partisk. Om jag är stolt över att han är härifrån? Nej, det spelar mig ingen roll. Jag har aldrig röstat på Socialdemokraterna och hoppas att många byter nu."

Jeko Haj Yusuf, 64, Sollefteå
”Det är bra att Stefan Löfven är från glesbygden och från Norrland men hittills har han inte 'lagt sig i'. Jag tycker att han skulle ha kämpat för akutsjukhuset när han är härifrån. Mödrarna ska inte behöva föda barn i bilar.”

Anette Söderström, 76, Sollefteå
”Det är synd att han inte kan yttra sig som rikspolitiker, det skulle kännas om han satte ner foten som sa att Sollefteå sjukhus behövs i inlandet. Han skulle visa sig för befolkningen här, vi är inge rabiater som står med knytnävarna, men vi vill ha en dialog.”

Tage Höglund, 67, Örnsköldsvik
”Jag ser Stefan Löfven här i bland men jag och politik är ingenting. Börjar de riva sjukhuset här som i Sollefteå får man väl börja engagera sig. Han har hela landet att ta hand om, jag hör ingen som säger något ont om honom.”

Dagny Enberg, 75, Örnsköldvik
”Sjukvården är viktigast för mig och situationen för oss pensionärer. Det går inte att leva på de här pengarna samtidigt som allt blir dyrare och dyrare. Jag hade väntat mer av Stefan Löfven, han har ju inte haft en hög inkomst själv alltid, han borde tänka på fattigpensionärerna.”
Socialdemokraternas stöd i Västernorrland
Länet, riksdagsvalet 2014: 46,25 procent (43,97 2010)
Sollefteå, riksdagsvalet 2014: 53,68 procent (52,29 2010)
Örnsköldsvik, riksdagsvalet 2014: 49,90 (46,92 2010)
Länet, landstingsvalet 2014: 47,96 procent (40,38 2010)
Sollefteå, landstingsvalet 2014: 47,61 procent (54,56 2010)
Örnsköldsvik, landstingsvalet 2014: 49,21 procent (45,23 2010)
Källa: Valmyndigheten
LÄS MER: Alla Expressens reportage om valets viktigaste frågor
LÄS MER: Malin Roos intervjuar partiledarna i ”Roos möter partiledarna”