4 viktigaste punkterna i vårbudgeten

Valet 2018 ⇒

1 Välfärden

Viktigaste frågan

Mer än hälften av satsningarna går till välfärden. Vården är den fråga som väljarna rankar högst, enligt Expressen/Demoskops mätning. Regeringen satsar 400 miljoner som ska ge ökad tillgänglighet i vården.

2 Polisen

Nya miljoner

Lag och rätt är en av de allra viktigaste valfrågorna och partierna utlovar fler poliser. Nu utlovar regeringen även 280 miljoner till polisen för att förbättra deras förutsättningar.

3 Solenergi

Ekonomiskt stöd

Ytterligare 170 miljoner i bidrag till företag och privatpersoner som installerar solceller, tack vare (MP). Upp till 30 % av investeringskostnaden kan man få i ekonomiskt stöd.

4 Jobbfrågan

Tuffa mål

Sverige går bra. Sysselsättningen ökar och tillväxten är god. Men allt är relativt och regeringens egna ambitiösa mål om att Sverige till 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet är det få andra än regeringen själv som tror på. Regeringen tror själv på en arbetslöshet på 6,1 procent 2020.

Jämfört med andra länder

Det innebär att det krävs att arbetslösheten stiger ordentligt i andra EU-länder för att målet ska nås. Ett tiotal EU-länder har i dag lägre arbetslöshet än Sverige. Tjeckien har den allra lägsta arbetslösheten på 2,9 procent 2017.

Hur mycket stål exporterade SSAB till USA under 2017?

Rätt svar:

SSAB exporterade 250 000 ton till USA under 2017.

Klicka nedan för att läsa hela artikeln

Läs mer