Akutkrisen i 3 punkter

Valet 2018 ⇒

1 Vårdplatser

Krislarmen har ljudit från hela Sverige: Patienter och personal vittnar om stabsläge på akuten. Samtidigt visar undersökningar att vården är en av de viktigaste frågorna i valet.

Expressen har granskat en av Sveriges mest utsatta mottagningar, som i höstas hotades med miljonvite – bristen på vårdplatser ansågs farlig för patienterna.

2 Patienterna

70-åriga Tordis Haugen Nilsson fick vänta på en brits i korridoren på Helsingborgs akutmottagning – under pågående stroke. Till slut skickades hon med taxi till Ängelholms sjukhus.

Taxin åkte skytteltrafik runt om i Skåne mitt i natten för att plocka upp patienter. När Tordis till slut kom fram till Ängelholm föll hon ihop med hjärtflimmer.

Tioåriga Ella Billving bröt armen på två ställen och fick även hon vänta i korridoren. Till slut skickades hon till Kristianstad för en operation – som aldrig blev av.

”Att jonglera så med barn, skicka oss halva Skåne och tillbaka igen, vad är det för vård?”, säger Ellas mamma Josephine Billving.

3 Personalen

Problemen började för tre, fyra år sedan när man stängde ner en avdelning för multisjuka patienter. Sedan dess har det sakta gått utför, menar sjuksköterskan Sören Nordh, 27.

Sören beskriver en vardag med bemanningspersonal och ständiga överbeläggningar. Varje sjuksköterska kan ta hand om mellan tio och femton patienter samtidigt. ”Gränsen har passerats för länge sen”, säger han.

Klicka nedan för att läsa hela artikeln

Läs mer
Läs mer