Arbetsförmedlingen stänger – just när sågverket läggs ner

Stan som staten glömde

ÅNGE. Det började med SJ och Posten och fortsatte med fängelset och Försäkringskassan.

Den 1 december tar Arbetsförmedlingen ner skylten på huvudgatan – och det samtidigt som kommunens största arbetsgivare lägger ner verksamheten och över hundra människor riskerar att bli arbetslösa.

– De vill ha oss allihop till Stockholm och ändå vill man inte ha oss dit. Vi kan inte bo här om det inte finns jobb. Ska vi gå tillbaka och bli självförsörjande bönder? säger Hans Granlund, truckförare på sågverket i Östavall, Ånge. 

Publicerad 12 okt 2019 kl 20.10

Förra gången för två veckor sedan när de stuvade undan borden i personalmatsalen för möte med ledningen hade de ingen aning om vad som var på väg att hända. Kanske sänka skiften, i värsta fall varsel. Men till och med det lät väl drastiskt.

Madelene Wennberg, 41, var med yngsta barnet i skolan när sambon larmade.

– Vår son skulle ta spruta när min sambo ringde och sa att de hade skickat hem nattpersonalen halv ett på natten och kallat in alla anställda till klockan två dagen efter.

– När jag kom till jobbet var det jättekonstig stämning, jag kände ”det här är inte bra”.

När beskedet levererades blev det chock och tårar.

Sågverket i Östavall läggs ner när Norrskog satsar allt på verksamheten i Hissmofors.

Totalt berörs ungefär 100 personer av avvecklingen, förutom de 80 anställda på sågen ett 20-tal entreprenörer.

I det lilla samhället knappt två mil sydväst om Ånge med 200 invånare.

Hur ska man veta vad man ”ska bli när man blir stor” när man aldrig behövt tänka på det, frågar sig Madelene Wennberg efter 24 år på sågverket.

Foto: SVEN LINDWALL

Foto: SVEN LINDWALL

Ena stunden rasar hela världen, sen rycker man upp sig

Madelene Wennberg gjorde som pappa och farmor dessförinnan, började jobba på ortens stolthet direkt efter skolan. Först som operatör på sågverket, sen truckförare, de senaste fem åren har hon varit leveransplanerare på kontoret.

24 år senare beskriver hon känslan som en stor klump i magen.

– Ena stunden rasar hela världen, sen rycker man upp sig. Ovissheten är värst. Det blir mycket spekulationer när vi inte får klara besked, säger Madelene Wennberg . 

***

Är det det som ska komma nu?

Utanför personalrummet står Norrskogs vd Henrik Jönsson. Han har kommit för att svara på frågor från de oroliga sågarbetarna. 

– Många har hoppet kvar men det har inte jag, säger Madelene Wennberg. Det är bättre att ställa in sig redan nu och fundera över framtiden. Vad kan jag, vad vill jag? Det är svårt när man inte har en utbildning men jag kan inte sitta och vänta.

Sambon Roger jobbar också han på sågen och när de kom hem och berättade för barnen stack det i hjärtat, säger Madelene, hur hon ville men inte kunde ge ett ärligt lugnande besked på frågan:

Mamma, måste vi flytta nu?

Vd:n utanför personalrummet drar ett djupt andetag och går in.

Om 48 dagar åker skylten med väl den välbekanta loggan ner. Arbetsförmedlingens kontor i Ånge är på listan över de 132 som försvinner till följd av den M+KD-budget som antogs av riksdagen före årsskiftet och de stora förändringar som myndigheten nu genomför.

När vi kommer till kontoret på Järnvägsgatan sitter en lapp på dörren: ”Inskrivnings- och överflyttningssamtal sker numera på Arbetsförmedlingen i Sundsvall”.

 – Vi är kvar ett tag till men med minskade öppettider, säger Peter Larsson, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Ånge (och Timrå) när han låser upp inifrån. 

Några har små barn och behöver veta hur det blir med barnomsorgen när man ska åka fram och tillbaka till Sundsvall

Han har rensat bort pärmarna från hyllan och fotografierna på sin fyramånadersbebis från anslagstavlan. När han kommer tillbaka efter föräldraledigheten blir det till Arbetsförmedlingens kontor i Sundsvall.

Av totalt sex anställda på Arbetsförmedlingen i Ånge har en blivit uppsagd, resten ska pendla 20 mil fram och tillbaka till sin arbetsplats efter den 1 december.

– Första beskedet var november men man sköt på det en månad, det var skönt. Det blir en del att lösa för personalen. Några har små barn och behöver veta hur det blir med barnomsorgen när man ska åka fram och tillbaka till Sundsvall, säger Peter Larsson.

undefined

Efter tio år i Arbetsförmedlingens lokaler i Ånge gör sig sektionschefen Peter Larsson redo för flytt.

Foto: SVEN LINDWALL

Jag förstår inte grejen med att allt måste samlas i städer

Men inte minst en utmaning med de 650 inskrivna kunderna – som dessutom riskerar att bli betydligt fler när sågklingorna i Östavall stannar. Peter Larsson håller med om att tajmningen kunde ha varit bättre.

– Det vi inte vet med dem som eventuellt blir uppsagda på sågen är vad de har med sig. Vi behöver göra en kartläggning och sammankoppla dem med arbetsgivare. Många kommer tyvärr att behöva göra som vi här, åka till städerna och jobba.

Arbetsförmedlingens framtida mer slimmade organisation innebär att alltmer kontakt med arbetssökande ska via nätet, med videochattar till exempel. Peter Larsson tror att det kan funka för många men inte alla. Det fysiska mötet är viktigt för en stor målgrupp och själv anser han både som privatperson och som chef för Arbetsfömedlingen, att det är en förlust för Ånge att ytterligare en statlig verksamhet försvinner.

– En privat marknad har helt andra aspekter, som att tjäna pengar men de statliga jobben är något annat. Jag förstår inte grejen med att allt måste samlas i städer.

 

1994: SJ 

2012: Posten 

2010: Kriminalvårdsanläggningen i Viskan

2014: Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skogsstyrelsen, Lantmäteriet 

2017: Migrationsverket 

2019: Arbetsförmedlingen 

 

– SJ stängde bangården i Ånge för 25 år sedan – i dag har man investerat 150 miljoner där och när Trafikverket skulle lägga ner hade man satsat 100 miljoner på att bygga Europas modernaste trafikledningscentral. Vi har lärt oss det nu, när staten satsar pengar i vår kommun ska vi vara jävligt rädda.

Sten-Ove Danielsson pekar på blocket med intervjuanteckningarna och betonar att det han just sa var en hårddragning. Han vill givetvis ha jobben till Ånge, vilka jobb det än handlar om. 

Det S-märkta kommunalrådet och Ånges starke man i 20 år har lämnat kommunstyrelsemötet en våning upp för att äta buffé med baconlindad kyckling i kommunhusets lunchservering, när han beskriver den statliga flytten från orten som en utarmning. 

– Vi har åkt på smäll på smäll på smäll och någorlunda rest oss men varje gång är vi fattigare, säger Sten-Ove Danielsson och uppger att Ånge kommun har halverat sin befolkning på 60 år.

undefined

”Vi har inte märkt mycket av att den statliga närvaron ska öka, ingenting rättare sagt”, säger kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson.

Foto: SVEN LINDWALL

När tre-fyra jobb försvinner märks det inte. Men vi är 50 orter som tappar hela tiden

Enligt SCB:s statistik över förvärvsarbetande inom statlig verksamhet har 425 jobb (statlig förvaltning och statliga affärsverk) försvunnit från Ånge mellan åren 2000 och 2017. 

Smällen när Posten lade ner paketterminalen 2010 och 120 tjänster berördes var ett slag som satt i länge. De senaste åren har avvecklingen varit mer smygande men likväl kännbar, konstaterar kommunalrådet.

Sten-Ove Danielsson berättar att han ringde runt till andra kommuner utanför storstäderna och frågade hur mycket statliga jobb de hade tappat och fick som första svar: ”Nja, inte så mycket”.

– Då frågade jag: Har ni Skogsvårdstyrelsen kvar? Försäkringskassan? Då var det nej och nej. Just det. När tre-fyra jobb försvinner märks det inte. Men vi är 50 orter som tappar hela tiden, utarmas.

– Vi har tvingats riva 460 lägenheter, det är jättemycket att dra i backen i en liten kommun, för att staten har tagit bort ett par hundra jobb här pö om pö. Staten har svikit oss, så är det. Inget snack om den saken.

undefined

Medan 10 000 nya statliga jobb har skapats i de större städerna det senaste decenniet har jobben försvunnit från glesbygden.

Foto: SVEN LINDWALL

Han tar fängelset som exempel. När Kriminalvården för nio år sedan beslutade att lägga ner den öppna anstalten Viskan på gränsen mellan Ånge och Sundsvall var det en fungerande verksamhet med behandlingsprogram för vård av sexualbrottslingar och våldsverkare.

– I dag står man med en fängelsekris i Sverige som bara kommer förvärras, säger Sten-Ove Danielsson.

– Jag förstår att man inte kan lägga ut statliga verk hur som helst men om staten vill något med sin politik, lägg då ett fängelse utanför storstäderna. Det hade varit ett bra exempel på att visa att man gör något för glesbygden.

I Skåne säger man ”nej för i helvete” medan vi skulle gråta av lycka om vi fick ett fängelse

Han jämför med Skåne, där invånarna i Svedala röstade nej till en ny kriminalvårdsanstalt i kommunen.

– I Skåne säger man ”nej för i helvete” medan vi skulle gråta av lycka om vi fick ett fängelse. Sån jävla skillnad är det. De stoppade en gruva också, för vad skulle de med en gruva till? De vill ha det vackert och bra runt sig och kan välja. Vi har sagt ja till fyra-fem vindkraftverk eftersom det innebär jobb. Vi kan inte vara kräsna. Tappar vi jobb måste vi säga ja till jobb också.

Sten-Ove Danielsson slutar som kommunalråd efter årsskiftet för att lämna över stolen till Erik Lövgren – i dag anställd projektledare på sågen i Östavall. 

Det avgående kommunalrådet beskriver nedläggningen av sågverket som den hårdaste smällen för orten hittills. 

– Det är ett dråpslag mot Ånge men det vore katastrof om de som jobbar där inte såg en framtid i kommunen.

undefined

Nedläggningen av sågverket beskrivs som den hårdaste smällen för orten hittills.

Foto: SVEN LINDWALL

För att inte befolkningsminskningen ska öka ytterligare måste det till en rejäl satsning på yrkesutbildningar på orten. ”Så vi kan klä på folk”, som kommunalrådet uttrycker saken. 

– Vem åker som 37-åring med fyra barn till Strömsund 25 mil bort och går en utbildning till vindkrafttekniker? Du måste ge dem chans att utbilda sig och kunna ta ett jobb. 

För arbetskraften finns och Ångeborna vill jobba. Det vet man inte minst i huset vägg i vägg med Arbetsförmedlingen. 

 

Mitt i den statliga nedmonteringen på Järnvägsgatan i Ånge sticker Trafikverket ut som överlevare. Också den myndigheten var nedläggningshotad men räddades kvar – och just denna dag är en av de 19 jobbannonserna på Arbetsförmedlingen i Ånge – som tågvärd hos Trafikverket. Ett vikariat förvisso men Thomas Andersson, avdelningschef för trafikledningsområde Nord, uppger för Expressen att man brukar ha över 200 sökande till varje tjänst. 

Stick i stäv mot ett av de skäl som lyftes när verket skulle läggas ner, påminner Sten-Ove Danielsson, då det påstods att det skulle blir svårt att rekrytera personal på orten. 

– Det är inte sant. Det problemet finns i Stockholm. Vem sitter och jobbar lördag natt i Stockholm för samma lön som här? Där har de jätteproblem med folk som slutar. Här slutar ingen. 

undefined

Tobias Engström, 18, går till gymmet varje dag efter skolan.

Foto: SVEN LINDWALL

Jag vill ut och se mer av Sverige. Jag vill ha mer folk där jag bor och inte samma människor varje dag

En som redan har bestämt sig för att flytta från Ånge är Tobias Engström med 130 kilo på stången. Han går sista året av naturvetenskapsprogrammet på Bobergsgymnasiet och har kommit till träningslokalen Grottan intill Coop för att träna, som han gör varje dag.

Gymmet eller ungdomsgården, det är vad som finns för unga på orten, konstaterar 18-åringen.

Mamma är från Frösön från början och pappa från Östavall, själv ser han efter hela sitt liv i Ånge fram emot att plugga vidare på annan ort, troligtvis till civilingenjör i Örebro.

– Jag vill ut och se mer av Sverige. Jag vill ha mer folk där jag bor och inte samma människor varje dag, nya människor och nya affärer, säger Tobias Engström och tillägger att många jämnåriga resonerar likadant.

– De vill också ut och se annat. Man har märkt att det försvinner massa grejer härifrån också, att det dras ner på samhället fast det är så lite här redan. Jag har kompisar som jobbar och har anställningar på sågen, att den läggs ner påverkar alla oss som bor i kommunen.

undefined

Norrskogs vd Henrik Jönssön lämnar stormötet på sågen i Östavall.

Foto: SVEN LINDWALL

Tony som köpte hus för en månad sen, Jennie som fick sparken när Posten lades ner och fick jobb på sågen, åkaren som köpte en ny lastbil och anställde ytterligare en man dagen innan.

Mötet med vd:n i personalmatsalen på Östavalls sågverk är över och när de anställda lommar ut är de inte klokare över den framtid som väntar dem.

Hans Granlund, 45, har kvällens ”lunchlåda” med falukorv i en burk kardemummaskorpor, han är truckförare och skyddsombud på sågverket och dessutom medlem i Norrskog, det vill säga en del av ägarskapet.

– Och det känns inte bra just nu, säger han.

– Att de tar ett sådant här beslut utan att engagera ägarna. Vi har inte fått en hint ens, det har gått ”så väldans bra”, varit snack om 30 miljoner plus. Det är det värsta, vi har inte kunnat förbereda oss, säger Hans Granlund och beskriver de senaste två veckorna sedan nedläggningsbeskedet som ”jättetunga”.

– Jag har stormtrivts i alla befattningar jag haft på sågen. Det har varit en bra arbetsplats fram till nu. Man mår inte bra av att gå och veta att man ska bli utan jobb.

undefined

Hans Granlund är truckförare på sågverket i Östavall och vet inte hur hans framtida yrkesroll kommer se ut.

Foto: SVEN LINDWALL

Skolan var inte en bra tid för mig, slipper jag vill jag inte tillbaka

Förutom att han själv har varit på sågen i över 20 år, jobbar äldste sonen på samma arbetsplats. För pojken är det inga problem, han är ung och har utbildning, berättar Hans Granlund. Men också han själv måste gå ut med en positiv inställning och tänka att det löser sig.

– På något sätt gör det ju det.

Men hur, vet Hans Granlund inte. Han och hustrun som jobbar på kloratfabriken Nouryon i Alby har fortfarande två hemmaboende barn att försörja och det blir inte lätt när 80-90 tidigare arbetskamrater ska ut och slåss om kanske två tjänster. Utbildning är varken hans första eller tredje alternativ.

– Skolan var inte en bra tid för mig, slipper jag vill jag inte tillbaka. Inte för att jag har något emot utbildning men pengarna måste in. Jäntan rider och pojken håller på med folkracing. Kanske måste vi tänka över barnens intressen.

Och så den där där bokade och betalade semesterresan till Teneriffa över nyår.

– Jag tänkte bjuda alla barnen och det slog mig nästan direkt när vi fick beskedet, det kändes inte som läge, säger Hans Granlund som har svårt att förlika sig med centraliseringspolitiken som pågått i flera år och som gör nedläggningen av ortens sågverk ännu tuffare. 

– Det har varit många nedläggningar under flera år så det är klart att det blir ett hårdare slag för oss än om sågen legat på ett annat ställe. Vi blir extra drabbade.

undefined

”De säger att landsbygden ska leva och bevaras men gör det hela tiden svårare för oss att bo här”, säger Madelene Wennberg om politikerna.

Foto: SVEN LINDWALL

Jag blir så arg på en politik som drar isär landet och låter landsbygden lida

Madelene Wennberg på kontoret vet fortfarande inte vad hon ska svara sin son på frågan om de måste flytta, vilket för hennes egen del skulle innebära att lämna föräldrarhemmet i Östavall där hon själv växte upp.

– Måste man så måste man. Allt beror på hur Ånge kommun utvecklas framöver, hur många som lämnar och vad som finns kvar. 

Men politikerna och staten gör det inte lätt för dem, hävdar hon.

–  De säger att landsbygden ska leva och bevaras men gör det hela tiden svårare för oss att bo här. Jag blir så arg på en politik som drar isär landet och låter landsbygden lida.

undefined

Sågverket i Östavall. Foto: Sven Lindwall