"Just nu hoppas jag bara att jag inte dör"

Sofia: Ingen trodde jag skulle bli så här gammal

Från ett litet samhälle i Norrland till Malmskillnadsgatan i Stockholm.

I ständig jakt på torskar och pengar till heroinet – hela tiden rädd för att hoppa in ”i fel bil”.

– Det är ett helvetes lotteri, säger Sofia.

Publicerad 16 dec 2017 kl 09.12

PLATTAN, STOCKHOLM. Sofia som vi ska träffa svarar inte på telefon. Men vi väntar, hon är hemlös och sedan tidiga tonår beroende av heroin. När hon dyker upp ber hon om ursäkt, mobilen ligger på laddning inne på Kulturhuset bredvid.

– Jag vill inte kalla mig själv för hora, jag gör det här för att överleva till nästa fix, säger Sofia.

– Det är sjukt, en avsugning ska egentligen gå för 500-600 kronor men det händer att jag åker iväg för 300 kronor för att överleva heroinet.

undefined

Sofia ber om ursäkt för att hon är försenad till vårt möte på Kulturhusets kafé. Väl där är det första gången på länge hon får något att äta.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

 

När vi slår oss ner på Kulturhusets kafé är det första gången på länge hon äter något.

Sofia vill vare sig se sig som offer eller lycklig, hon konstaterar bara att det är detta hon gör.

– De flesta torskarna är schysta mot mig, även om några är lite underliga. En frågade nyligen vad jag har för parfym, han ville köpa samma till sin fru så att han skulle kunna tänka på mig när de har sex.

Sofia ilsknar till för en sekund när hon tänker på det.

– Köp din fru en parfym hon gillar, ditt jäkla as.

Allt är så jävla dubbelt, drogerna räddade mitt liv – men de förstör också mitt liv.

"Jag var max fem år, jag trodde hon var död"

Snart är hennes lugna, lite sävliga, tonfall tillbaka. Sofia ler när hon börjar prata om mannen som tillfälligt låter henne sova på hans soffa.

– Han är snäll, han lämnar mig i fred. Annars bor jag hellre ute på gatan än att tacka ja till att sova hos någon som jag vet kommer vara på mig halva natten utan att betala.

När Sofia är med torskarna brukar hon försöka tänka på något annat.

– Jag upprepar ”jag har mina pengar, jag har mina pengar”. De kommer ju ofta snabbt, men det är jobbigt ändå. Allt är så jävla dubbelt, drogerna räddade mitt liv – men de förstör också mitt liv.

undefined

Med alkoholiserad mamma och frånvarande pappa växte Sofia upp i ett litet samhälle i Norrland. Den utsatta miljön bytte hon till en knarkarkvart och sen till Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Hon föddes för 29 år sedan och växte upp i ett mindre samhälle i Norrlands nordligaste inland. Mamman var alkoholist och pappan frånvarande. Ett av Sofias första barndomsminnen är hur hon lägger ut salt i linor för att ”leka knarkare”. Ett annat minne är att mamman ligger på golvet utan att röra sig.

– Jag var max fem år, jag trodde hon var död och skrek ”mamma, mamma!”. Jag fick panik då jag inte fick upp henne, säger Sofia som flyttade hemifrån som 14-åring.

Från en utsatt miljö till en annan.

– Mamma såg hur jag levde i en knarkarkvart, min mycket äldre pojkvän frågade om det var okej att han injicerade bredvid henne. Hon sa ja. När jag skar mig för att få hjälp skrattade hon bara åt mig medan blodet rann… ja, fy fan. Ingen trodde jag skulle bli så här gammal, men där hade de fel, säger Sofia.

LÄS ÄVEN: "Ingen människa orkar det här i längden"

De flesta gånger har hennes magkänsla och muskler hjälpt henne ur farliga situationer, som ung var hon en hejare på sport.

– Jag älskade innebandy, det är enda gången jag har blivit utvald för något bra.

 

"Det är gatans logik"

Likt flera prostituerade vi talar med undviker Sofia två saker:

– Bilar med unga killar och invandrare, det är tyvärr så snacket går här på gatan. De gånger tjejer berättar om våld eller att de blivit inlåsta är det nästan alltid män med brytning.

En kvinna som vi träffat kvällen innan på Malmskillnadsgatan är ihop med en man från Turkiet, men säger att hon aldrig skulle åka i väg med en kund som inte är från Sverige.

– Det är inte rasism, det är fucking överlevnad. Säger alla att män i röda Volvos är våldsamma, så hoppar jag väl för fan inte in i en röd Volvo! Det är gatans logik, säger hon och Sofia håller med.

En av de värsta torskarna hon varit med om nyligen var dock vad hon beskriver som en ”super-svenne”.

– Jag skulle ha lyssnat på min magkänsla, men heroinet vann ännu en gång och jag hoppade in i fel bil.

undefined

Sofia vet att om hon försvann är det få som skulle leta efter henne. När vårt möte är slut och hon plockar upp sin mobiltelefon har kvällens stammiskund gett upp.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Väl i lägenheten förvandlades hans leende till mörker.

– Han var som helt ombytt, puttade in mig på toan och beordrade mig att klä av mig. Han hade bara betalat för vanlig mjuksex men njöt av att förnedra mig. Han slängde in mig i duschen och körde mig i iskallt vatten.

Som många gånger förr slog Sofias överlevnadsinstinkt in. Hon stängde av.

– Jag tänkte shit, han kan faktiskt göra vad som helst. Han tog mitt huvud och körde ner mig i toalettstolen, spolade, spottade och kallade mig hora. ”Slicka rent, slicka rent hora” skrek han.

Sofia berättar hur hon försökte hålla tungan från insidan av toaletten så gott det gick, utan att han skulle märka. Mannen våldtog henne analt.

– Jag var övertygad om att jag skulle dö, men jag överlevde. Efter det behövde jag ännu mer heroin, det är en ond cirkel.

undefined

Reportrarna Maria Ridderstedt och Christian Ströberg på Sveriges Radios P1-program Kaliber har kartlagt alla domar för koppleri och människohandel under tre år. 42 domar totalt. Klicka på länken nedan för resultatet.

Illustration: Helén Rasmusen

LÄS MER: De som säljer andras kroppar

"Han ser mig som en människa"

Sofia vet att hon har få nära vänner i storstan som skulle leta efter henne om hon försvann.

– Den enda som har kommit när jag hamnat på sjukhus är faktiskt en av torskarna, han är jättefin och bryr sig om mig mer än för bara sexet. Han ser mig som en människa. Jag ser honom som en vän.

 

Jag har också drömmar, att en dag bli drogfri och att ha ett hem.

 

Vi sitter länge på kaféet, glömmer bort både tiden och Sofias mobil som ligger kvar på laddning på källarplanet. När hon till slut plockar upp den har hon sju missade samtal. Kvällens stammis har tröttnat, det blir inga pengar från honom den här kvällen.

Innan vi skiljs åt frågar vi Sofia vad hon vill att folk ska förstå om hennes liv.

– Att jag är människa, det är allt jag vill. Jag har också drömmar, att en dag bli drogfri och att ha ett hem, säger hon och tar upp ett anteckningsblock ur den lilla handväskan med knark.

– Och jag försöker alltid ha med mig något att skriva på, en dag vill jag ge ut en bok. Jag älskar att skriva, men just nu hoppas jag bara att jag inte dör. Nästa bil kan vara min sista.

Prostitutionen i Sverige

Polisen uppskattar att cirka 1 000 kvinnor befinner sig i prostitution i Sverige i dag. 

Av de prostituerade kvinnorna uppskattas 25 procent vara svenska och 75 procent utländska. 

603 anmälningar om sexköp inkom 2016. 

270 ledde till fällande domar.  

188 av 274 sexköpande män i region Stockholm kom från Sverige. 

38 nationaliteter fanns bland de utländska män som köpte sexuella tjänster.

17 år var den yngsta mannen bland de inrapporterade anmälningarna om köp av sexuell tjänst i region Stockholm under 2016. 

Den äldsta var 81 år. 

81 brott som rörde människohandel för sexuella ändamål anmäldes under 2016. Året innan anmäldes 58 fall. Ökningen tros hänga samman med att Migrationsverket utbildat sina handläggare i att identifiera potentiella offer

Polisens information under 2016 visar att en absolut majoritet av offer är kvinnor mellan 20 och 40 år. 

Källa: ”Människohandel för sexuella och andra ändamål”, en lägesrapport från Polisen. Kajsa Wahlberg, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning

Det här säger lagen om sexköp

Köp av sexuella tjänster kan straffas med böter, eller i vissa fall, fängelse upp till sex månader. Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster kom 1999. Sverige var då först i världen med att kriminalisera köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster.

undefined

Reporter Josephine Freje och fotograf Christoffer Hjalmarsson.