Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyttedal: ”Min familj var trasig”

Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Varje morgon, före skolan, jobbade hon som städare och torkade spyor i Finlandsfärjans hytter.

Hemma tog hon hand om sina småsystrar – och försökte undvika de kriminella ungdomsgängen.

– Jag fick ta ett större ansvar än vad som är rimligt. Min familj var trasig, säger Sara Skyttedal, 32 – som förra året fick en lillebror.

Gör Expressens valkompass här.

Egentligen skulle vi ha setts på ett kafé i centrala Umeå, men SAS-strejken förstörde guldmedlemmens schema, så i stället möts vi i ett rum på Kristdemokraternas partikansli i riksdagshuset i Stockholm.

Fågelvägen är det bara två mil till miljonprogramsområdet Brandbergen i Haninge kommun, söder om Stockholm, där hon växte upp. Men samtidigt är det ljusår mellan platserna. 

Sara Skyttedal intervjuades av Niklas Svensson på KD:s partikansli i riksdagshuset.
Foto: NIKLAS SVENSSON

För ett par veckor sedan rapporterade Mitt i Haninge om två pojkar som blev av med sina mopeder i närheten av centrum. De hade omringats av 10-15 andra ungdomar i 16-17 årsåldern.

I april har rubrikerna om Brandbergen också handlat om en langare som greps på bar gärning och häktades för grovt narkotikabrott, om två bröder som åtalats för ett knivmord förra året – och om en kvinna som skallade en man som försökte slita av henne kläderna. 

Kristdemokraternas toppkandidat

Namn: Sara Skyttedal. 

Ålder: 32 år. 

Yrke: Kommunalråd i Linköping. 

Bor: Linköping. 

Familj: Pojkvän. 

Drömde om som barn: Att undvika sociala situationer och människor. 

Skyttedal: ”Det var jätteotryggt”

När Sara Skyttedal växte upp där var det, om möjligt, ännu mer otryggt.

– Det var väldigt tung brottslighet nära inpå mitt hem. Det var jätteotryggt. 

På 1990-talet var det i Brandbergen som ”det nordafrikanska nätverket”, som Säkerhetspolisen kallar jihadistkretsarna runt en viss lägenhetsmoské, fick fäste. Och ungefär samtidigt – när hon var elva år – filmades flera scener i den våldsamma svenska thrillern ”Nattbuss 807” i Brandbergens Centrum. 

Efter skolan tog hon omvägar för att slippa möta de kriminella gängen. 

– Det fanns tillfällen då man blev förföljd av stora killgäng och omringad. Men jag lyckades ta mig ur i sista stund. 

Hon hade kompisar som inte hade samma tur. En väninna våldtogs i buskarna på väg från nattbussen.

Polisen var frånvarande och de vänsterpolitiker som besökte problemområdet – högerpolitikerna åkte inte ens dit – de föreslog fler fritidsgårdar. Som att släcka eld med bensin, menar hon.

”Jag fick ett litet halvsyskon förra året”, berättar EU-kandidaten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ville ha fler poliser och hårdare straff

– Det var ju på fritidsgårdarna som problemen var störst. Jag kände inte alls igen mig i vänstersvaren. Jag insåg att jag inte var röd, trots att alla kanske förväntade sig att jag skulle vara det.

Sara Skyttedal ville redan då ha fler poliser och hårdare straff. Hon tilltalades samtidigt av Kristdemokraternas familjepolitik. Kärnfamiljen var en vacker dröm för skilsmässoflickan.

När hon ska beskriva sin familj återkommer ordet ”trasig”.

– Jag såg att det inte bara är ekonomin som får ett samhälle att fungera. Det behövs också sociala aspekter för att man ska må bra.

Föräldrarna skilde sig när hon var tio år gammal, och pappa försvann utomlands. Till Storbritannien, Tyskland och Italien. Hon såg honom knappt på tio år – men nu är han tillbaka i Sverige.

– Jag fick ett litet halvsyskon förra året, berättar Sara Skyttedal.

Mamman, som tidigare varit dagmamma, levde på bidrag under stora delar av hennes uppväxt. Arbetslös ibland, sjukskriven ibland.

– Jag fick ta stort ansvar hemma som tonåring. Att dessutom vara uppvuxen i en miljö som är ganska tuff, det gör att man tuffar till sig.

”Jag tycker att man ska fira sina segrar”, säger Sara Skyttedal om valet av champagneflaska som sitt föremål.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SARA SKYTTEDAL OM FÖREMÅLET HON VALT UT:

”Jag har valt en champagneflaska. Det var en sån jag korkade upp när jag och mitt parti fällde Decemberöverenskommelsen. Jag tycker att man ska fira sina segrar.

Nu ska jag förhoppningsvis till Europaparlamentet, där det är svårt att påverka men jag hoppas också att jag ska få fira när jag får inflytande i EU för jag tror att Sverige behöver en starkare röst där.”

Skyttedal om skoltiden: ”Hade stor social fobi”

De åren gjorde henne ”väldigt självständig” och hon ”fick mycket integritet”. Samtidigt var hon blyg, försökte gå under radarn, både i skolan och på torget. Räckte helst inte upp handen.

– Jag hade stor social fobi. Det var nog det som präglade tioåriga Skyttedal mest. Jag försökte undvika sociala situationer och människor. Jag höll mig undan.

Men du har gjort upp med demonerna?

– Jag är fortfarande introvert. Men om man ska påverka samhället, vilket jag bestämde mig för att jag verkligen ville, då kan man inte göra det helt på egen hand. Det krävs att man samarbetar i ett sammanhang, och då får man utmana sig själv även om det inte är ens naturliga styrka.

Det var fattigt hemma, så hon började jobba tidigt. Blev städare på Finlandsbåtarna, och torkade spyor i gryningen.

– Jag kom dit klockan sex på morgonen och städade i allas vidriga hytter, två timmar innan skolan.

Det var i alla fall hyfsat betalt – och hon lärde sig att ”det kan vara värt besväret att slita lite”.

Sara Skyttedal kom tia i skönhetstävlingen Fröken Sverige 2006.
Foto: JAN WIRIDEN

Gick med i Kristdemokraterna som 16-åring

I gymnasiet valde hon teknikprogrammet, och drömde om ett visitkort som det stod arkitekt på. Det var hon och 30 killar.

– Jag hade väldigt lätt för den typen av ämnen. Men någonstans på vägen blev jag politiskt engagerad.

Hon var 16 år när hon gick med i Kristdemokraternas ungdomsförbund. Kristen var hon sedan födseln.

– Vi bad aftonbön och så.

Men det var först för fem år sedan som hon konverterade till katolicismen – den största, äldsta och ursprungliga grenen inom kristendomen – som leds av påven från Vatikanstaten i Rom.

– Därför att det var ett sammanhang jag kände mig hemma i rent teologiskt och andligt.

När hon skulle börja trean i gymnasiet flyttade hon till Växjö och förlovade sig med en partikamrat. Han anmälde henne till skönhetstävlingen Fröken Sverige – och hon kom på tionde plats i finalen 2006.

https://datawrapper.dwcdn.net/Be75X/1/https://datawrapper.dwcdn.net/blfew/1/

Mentorn dog när han var 35 år gammal

I Tyskland fick Sara Skyttedal snart en mentor i parlamentsledamoten Philipp Missfelder, utrikespolitisk talesperson för Angela Merkels parti CDU.

– Han gav mig tillgång till politiska sammanhang som jag aldrig skulle hamnat i på egen hand. Han var väldigt viktig för mig, säger hon.

– Han ordnade bland annat så att jag fick träffa Henry Kissinger i New York.

Men plötsligt, en julidag 2015, dog han. Bara 35 år gammal.

– Vi hade precis bokat en ny grej i Sydafrika som vi skulle åka på tillsammans.

Sara Skyttedal var på pilgrimsvandring på lederna mot Santiago de Compostela i nordvästra Spanien när hon fick dödsbudet – via sms.

– Jag vandrade ensam och skulle vandra i tre fyra veckor. Sorgeprocessen blev en del av vandringen. Jag diskuterade frågor kring döden med andra som vandrade där, och jag lärde mig att inte ta något för givet.

Ibland pratar Sara Skyttedal med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skyttedal har numret till förbundskanslern

Numera händer det att den blyga flickan från Brandbergen frågar Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz när hon vill veta vad som egentligen sagts på EU-toppmötena i Bryssel.

De är jämnåriga och känner varandra sedan många år.

– Jag kan skicka ett sms och fråga, och det gör jag ibland.

Vilka är dina bästa egenskaper?

– Det låter som att jag är på en arbetsintervju.

Ja, och det är det ju?

– Just det, det har du rätt i, haha. Jag är väldigt envis och står upp för det som jag tror på. Det gör samtidigt att jag är besvärlig.

Men det är också det som förklarar framgången, menar hon.  Hon skulle aldrig vika sig bara för att någon säger att något är omöjligt.

– Det kan vara svårt som tusan, men jag är ändå beredd att kämpa.

Sociala medier är en del av Sara Skyttedals liv.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kallade centerpartisterna för ”quislingar”

Sara Skyttedal vill till Bryssel för att ”göra skillnad” och pojkvännen ”som är fysiker” stöttar henne.

– Regeringen har lagt allt sitt fokus på en feministisk utrikespolitik och på kampanjen till FN:s säkerhetsråd, i stället för att inse att det här är ett av Sveriges lagstiftande organ, säger hon.

Viktiga verktyg i kampen är sociala medier som Twitter, Instagram och Facebook.

Kanske minns du rubrikerna efter att hon kallat Centerpartiet för ”Quislingar” i samband med uppgörelsen med Stefan Löfven i vintras – eller när hon förra året retade upp göteborgarna med tweeten ”Fy fan. Vad ska jag i Göteborg och göra? Undviker stan som pesten”?

Förra året väckte hon också uppmärksamhet när hon uppmanade människor att flyga mer i stället för mindre – för att hjälpa klimatet:

”Jag tänker så här - flyg mer! Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation.”

”Jag har jättestor respekt för hennes engagemang”, säger Sara Skyttedal om Greta Thunberg.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tvingades bli klimataktivist – som åttaåring

– Jag är en person som väljer att uttrycka det jag känner och försöker beskriva vad jag tycker på ett autentiskt sätt. Ibland blir det spetsigare än andra gånger, säger hon.

Nyligen konstaterade hon i en tidningsintervju att klimataktivisten Greta Thunberg, 16, inte är någon expert – utan ett barn. En del applåderade, andra kritiserade. 

Nu förtydligar hon:

– Jag har jättestor respekt för hennes engagemang, särskilt som tidigare ungdomsförbundsordförande. Jag tycker det är fantastiskt att unga engagerar sig på det sättet i politiken. Men det faktum att hon faktiskt är ett barn förpliktigar vuxenvärlden att inte utnyttja hennes engagemang.

Sara Skyttedal berättar sedan att hon själv blev klimataktivist när hon var åtta år gammal. Men inte frivilligt. Hon hävdar att fröken i skolan tvingade ut barnen på skolgården med stora plakat för att demonstrera mot Södra länken (en motorväg i Stockholm, red anm).

– Hon sa att det skulle bli utsläpp på vår skolgård.

Dömer vi er politiker för hårt och för snabbt i dag?

– Jag tror att man döms hårdare nu. Tidigare kunde man tillåtas ha längre resonemang, men också ett mindre perfekt och tillrättalagt språk. Det politiska klimatet, där man måste vara perfekt medietränad hela tiden, det är inte bara av godo.

KD presenterar partiets EU-valmanifest i början av maj. Sara Skyttedal och partiledaren Ebba Busch Thor på scen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Slutade lyssna för att slippa bli en robot

På frågan om hur medietränad hon själv är blir svaret:

– Jag är väldigt medietränad. Nej, jag skojar.

Hon förklarar delvis sin framgång med att hon ”slutade lyssna på råden” som alla i hennes omgivning gav. Hon varnades bland annat för att använda ironi.

– Men jag tror det är viktigt att visa att också politiker är ofullkomliga och att vi har ett känsloliv, att vi är av kött och blod och inte en form av åsiktsmaskiner, bara.

Vilket är ditt viktigaste löfte till väljarna?

– Att stoppa den sociala pelaren från att utmynna i lagstiftning. 

Hur vill du att EU löser klimatfrågan?

– Genom att se till att stärka de verktyg vi har, som utsläppsrättssystemet. Men också genom att se till så att EU har en mer miljövänlig elförsörjning framöver. Vi vill till exempel att det ska finnas en gemensam godkännandeprocess för byggandet av kärnkraftsreaktorer. 

Vad vill du göra för att stoppa människosmugglingen på Medelhavet?

– EU behöver göra fler insatser. Vi stöder den föreslagna satsningen på gränspolisen.

Kommissionen vill att vi ska ha 10 000 nya gränspoliser. Men jag tror också att vi behöver göra mer för att sluta nya avtal med framför allt nordafrikanska länder. 

Ska EU-länder som vägrar ta emot flyktingar straffas, och i så fall hur?

– Ja, vi tycker att man inte bara ska få alla fördelar med ett medlemskap. De länder som väljer att inte bidra ska kunna få indragna bidrag. 

Hur ska EU bekämpa terrorismen?

– Vi behöver mer insatser för att hantera de återvändande IS-krigare som kommer. Det handlar om 4000 i hela Europa. Den fria rörligheten gör att det är ett problem för oss alla. Vi vill ge mer resurser till Europol. 

Vilka av EU:s lagar vill du ändra – och varför?

– Hur lång tid har du på dig? Jag tycker i närtid att det finns många exempel på när EU-lagar har hamnat fel. Upphovsrättsdirektivet – med uppladdningsfiltret och länkskatten – stoppar en del av det som vi tycker är ett fritt internet. Vapendirektivet var tänkt som ett verktyg för att förhindra internationell brottslighet, men det slår i stället mot några av de mest laglydiga medborgarna, som sportskyttar och jägare. 

Hur ser du på frågan om ett ”europeiskt FBI”?

– Det vill vi inte ha. Men vill att det ska finnas ett starkare polissamarbete. 

Hur ser du på frågan om ett gemensamt försvarshögkvarter i EU?

– Macron har pratat om en EU-armé. Det tycker vi är helt fel. Våldsmonopolet över ett territorium är definitionen av att vara en suverän stat. Vi tycker inte det ska vara någon suverän EU-superstat. En gemensam armé är helt fel väg att gå. Besluten ska ligga i riksdagen.

Ska Sverige införa euron i framtiden, och i så fall när?

– Nej, vi ser inte att det är aktuellt. 

Bör Sverige gå med i EU:s bankunion, och i så fall varför?

– Inte i dagsläget, eftersom vi inte ser att det finns några fördelar. Det hänger ihop med valutapolitiken. Det är viktigt inför kommande lågkonjunktur att ha en självständig politik på det området. 

”Jag tror det är viktigt att visa att också politiker är ofullkomliga och att vi har ett känsloliv, att vi är av kött och blod och inte en form av åsiktsmaskiner, bara”, säger Sara Skyttedal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KD och EU-valet

• I EU-valet 2014 fick Kristdemokraterna 5,9 procent och fick därmed ett mandat i Europaparlamentet.

• Kristdemokraterna ingår i den konservativa gruppen EPP, tillsammans med bland andra svenska Moderaterna och tyska Kristdemokraterna. Även ungerska regeringspartiet Fidesz ingår i gruppen, men är för närvarande avstängt.

• Enligt de senaste opinionsmätningarna har KD chans att vinna ytterligare ett mandat i Europaparlamentet. I SVT/Novus aprilmätning fick KD 9,7 procent och i Expressen/Demoskops mätning den 24 april fick partiet 10,4 procent.

EXPRESSEN MÖTER EU-KANDIDATERNA – ANDRA DELARNA: