Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera lärare anklagade för övergrepp på samma skola

En lärare i 50-årsåldern valde själv att sluta efter anklagelser om intima mejl och närmanden mot en 15-årig elev – som han beskrivit sig som ”förälskad” i. 

Friskolan hävdade att det var en engångsföreteelse.

Men Expressen kan nu avslöja en rad fall där andra lärare pekats ut och varit misstänkta, men som har tystats ned av friskolans ledning.

En flicka var 11 år, en annan var 9 år. Båda med funktionsnedsättning.

Det är en friskola där alla känner alla. 

Lärare har själva gått här, och de låter sina barn gå här. Lärare och föräldrar umgås privat. 

Friskolan ligger i ett av Stockholms många medelklassområden. Röda och rosa blommor i en prydlig rabatt vid ett av områdets trevåningshus. Volvo, Volvo, Saab, Jaguar. 

Nyponbuskar, fågelkvitter och barnskratt som hörs från 100 meters håll. Det låter precis som det ska från en skolgård. Stämningen på skolan är familjär.

Men det finns också en annan berättelse om skolan. Den handlar om misstänkta sexuella övergrepp och lärare som inleder kärleksrelationer med eleverna. 

Flera fall har tystats ned av ledningen, kan Expressen nu avslöja. 


I tre veckors tid har Expressens reporter sökt både lärare och skolledning. Ingen vill prata om problemen på skolan.

– Jag är inte intresserad av någon intervju överhuvudtaget, säger skolans biträdande rektor, och lägger på. 

Inte heller rektorns chef är beredd att ta några samtal.

I ett mejl till skolans anställda förbjuder biträdande rektor dem att prata med Expressen.

De flesta föräldrar vi pratar med säger att det inte finns några särskilda problem på deras barns skola. 

Endast ett fåtal föräldrar berättar. 


Så gjordes granskningen

I granskningen av friskolan har Expressens reporter Frida Sundkvist, utöver att prata med ett 30-tal personer med koppling till skolan, även gått igenom anmälningar till och beslut av Skolinspektionen, polisanmälningar mot lärare på skolan, handlingar från häktningsförhandlingar, nedlagda förundersökningar samt kommunikation från friskolan. 

Fall 1: Ämnesläraren

I somras avslöjades att en ämneslärare i 50-årsåldern hade skickat intima mejl till en 15-årig flicka. Enligt vittnesmål från föräldrar i klassen har ämnesläraren försökt vara ensam med henne och dessutom rört henne på olämpliga sätt.

"Vid ett annat tillfälle pussade läraren elevens axel".

Skolledningen nåddes av uppgifterna redan i juli i år, trots det krävdes det två månaders påtryckningar från en handfull föräldrar innan ämnesläraren fick en varning. Det uppmärksammades i lokala P4 Stockholm och i DN Sthlm.

Men trots de uppgifterna om ämnesläraren, väljer andra föräldrar som Expressen pratat med inte att se ämnesläraren som problemet. 

– Det måste varit något med den här flickan, säger en mamma.

– Det är viktigt att hon får hjälp, och inte får ett rykte av att vara en som hänger med gamla gubbar. Det skulle vara fruktansvärt, säger en annan mamma.

Föräldrar till barn i andra klasser ger bilden av att ämnesläraren var omtyckt.

– Vad jag har förstått var det inte fysiskt. Han är omtyckt av många elever. En väldigt bra lärare. Det är tråkigt för alla, säger en mamma med barn på skolan.

Men den 15-åriga flickan är inte den enda som utsatts för ämneslärarens närmanden. 

Det hela uppdagades i mitten av juli i år, då han anmäldes till skolans ledning. Expressen har sökt flickans föräldrar, som inte vill medverka i artikeln.

...hänt vid två tillfällen tidigare under den 20-årsperiod jag varit på skolan

I ett mejl som skickats till friskolans ledning, och som Expressen tagit del av, förklarar ämnesläraren sitt agerande med att han har lätt att bli förälskad.

“Jag har inte sökt mig till skolan för att ha närhet till flickor i skolungdom, men eftersom den närheten ändå funnits så har det hänt vid två tillfällen tidigare under den 20-årsperiod jag varit på skolan”.

Hans två tidigare förälskelser handlade om en annan 15-årig flicka och en flicka i 18-årsåldern, framgår det av mejlet.

Ämnesläraren beskriver i ett mejl som nått skolledningen att han har "lätt att bli förälskad".

Trots att ledningen uppmärksammades på ämneslärarens intresse för flickor på skolan, hände ingenting. 

– De har bara stuckit huvudet i sanden på olika sätt. Det kändes som att de andra lärarna omgående fick munkavle och inte fick prata om det, säger en förälder med barn i samma klass.

Men det blir oroligt bland friskolans elever. De klottrar: “Vi vill inte ha pedofiler i vår skola”, berättar föräldrar.

En förälder är hemma med sina barn när de inte vill gå till skolan. Elever pratar om det som hänt på lektionerna. 

Biträdande rektor skickar därför ut ett mejl till alla anställda: 

Lektionerna är till för undervisning.”

Skolan skickar ut brev till föräldrarna

För att få diskussionen att svalna skickar skolan ut ett brev till elever och föräldrar, där det står att ämnesläraren har blivit informerad om det olämpliga i hans beteende.

“Ska skolan kunna fortsätta att existera och utvecklas vidare måste denna ryktesspridning hejdas. Allt för stora mänskliga värden riskerar att omintetgöras om dessa rykten fortsätter, står det i brevet som skickats ut till familjer med barn på skolan.

Men det blev inte lugnare. En flicka skrev i mitten av oktober en kommentar på nätet:

"Peddo-XX" (lärarens namn, red anm)! Ge han sparken."

Under hösten väljer ämnesläraren att efter ett 20-tal år på skolan att säga upp sig. Han har valt att inte vistas på skolan under sin uppsägningstid.

Expressen har utan framgång sökt ämnesläraren.

Fall 2: Klassläraren

Mannen var klasslärare för eleverna med särskilda behov och hade arbetat på skolan i mer än två decennier. En av hans elever var en 11-årig flicka. 

En kväll i oktober förra året anade flickans mamma oråd. Direkt efter att flickan tittat på sin mobiltelefon gömde hon den. Mamman bad att få se telefonen.

Det var dotterns klasslärare som skickade meddelanden via en krypterad chatt-app. Han kallade flickan för “mitt livs kvinna”.

“Den jag vill massera både ömt och kraftigt <3”

“Den jag vill känna varje dag <3”

“Och varje natt <3”

“Jag älskar dig så väldigt mycket <3”

Han var snart 50 år gammal.

Mamman fortsatte att chatta med klassläraren och utgav sig för att vara dottern.

När de slutat skriva gick hon in till flickan.

– Jag frågade min dotter vad han gjort mot henne. Hon började gråta och var ledsen. Men jag var noga med att förklara att hon inte gjort något fel. Hon var bara 11 år, hon är ett barn.

Det var dotterns klasslärare som skickade meddelanden via en krypterad chatt-app. Han kallade flickan för “mitt livs kvinna”.

Den kvällen berättade dottern om hur klassläraren hade rört henne. När de hade pratat klart ringde mamman polisen.

– Jag sa att jag ville anmäla min dotters före detta lärare. De frågade vad som hänt och jag började gråta. Men jag kommer ihåg att jag sa att “det är en pedofil jag anmäler”.

En polisanmälan upprättades samma kväll. Dagen därpå fick klassläraren besök av poliser. Han greps, anhölls och häktades.

Allt eftersom berättade dottern detaljer som mamman aldrig kan glömma. Som att mannen skickade i väg en handfull barn med olika diagnoser på uppdrag så att han blev ensam kvar med en elev.

Precis som dottern har hennes föräldrar fått hjälp av en psykolog för att kunna hantera situationen.

– Att jag har lämnat mina barn där och trodde det var den tryggaste platsen, näst efter hemmet. Jag förstår inte, säger mamman om skolan.

Klassläraren misstänktes för tre fall av våldtäkt

Trots att läraren satt häktad var det ingen från skolan som kontaktade flickans föräldrar. Till slut hörde mamman av sig till skolans tillförordnade rektor för att be om ett möte snarast. 

Klassläraren misstänktes för sexuellt ofredande, tre fall av våldtäkt mot barn och ett fall av försök till våldtäkt mot barn, framgår det av handlingar från Åklagarmyndigheten.

Åklagarens motivering till att lägga ned förundersökningen var: "Vid en sammantagen bedömning av samtliga omständigheter i ärendet är bevisningen inte tillräckligt stark för att en fällande dom kan förväntas". 

När förundersökningen lades ned efter fem veckor släpptes klassläraren fri. Tre veckor senare avslutades hans anställning på skolan.

Han fick 80 000 kronor i ersättning av Justitiekanslern för lidande och förlorad arbetsförtjänst.

Expressen har utan framgång sökt klassläraren.

Fall 3: Vikarien

– “Vikarien” har visat snoppen och rumpan för mig, säger flickan.

Det är en höstkväll för fyra år sedan. 

Nioåringen, som har en funktionsnedsättning, berättar att det var på fritids, inne på toaletten.

Skolan gjorde en polisanmälan om sexuellt ofredande redan samma dag som det skedde. 

När anmälan lades ned hade vikarien lämnat skolan. 

Den 9-åriga flickan berättar att ”Vikarien” har visat snoppen och rumpan för mig.”

Expressen har utan framgång sökt vikarien.

Fall 4: Den kvinnliga läraren

Efter en höst full av rykten kallar skolan till föräldramöte i oktober 2018. Alla föräldrar har inte tagit emot kallelsen, så det är bara drygt 30 som dyker upp. 

Ledningen inleder mötet med kräva ett stopp för ryktesspridningen, berättar föräldrar som var med. Men föräldrarna kräver i stället att ledningen lägger alla kort på bordet. 

Då berättar skolans ordförande att det finns ytterligare ett fall, med en kvinnlig lärare. Han ger inga fler detaljer.

– Det var tydligt att det hänt två gånger tidigare, med en kvinnlig och en manlig lärare, berättar en förälder som var med.

– De la fram det som att skolans kontrollsystem fungerar.

En annan förälder bekräftar att det var vad som sades på föräldramötet.

Den kvinnliga ämnesläraren fick, enligt föräldrar, lämna skolan när det blev känt att hon inlett en relation med en minderårig elev.

Expressen har varit i kontakt med den utpekade kvinnan. Hon förnekar att det ska ha förekommit något otillbörligt, och att hon slutade av helt andra skäl.

Förälder med barn på skolan: ”Jag är lojal”

Enligt interna mejl som Expressen tagit del av har friskolan under de senaste åren kämpat med sin ekonomi. Men tack vare hårt hållna kostnader kunde skolan undvika att läggas ned.

Tillsynsmyndigheter har tidigare påpekat en stor rad brister. Det tog skolan flera år att åtgärda. Hela tiden levde skolan med hotet om vite.

I augusti 2018 såg det äntligen bra ut, ända fram till några föräldrar krävde att skolan skulle agera mot ämnesläraren. 

Men föräldrar lägger nu sin tilltro till skolans ledning: 

– Jag är lojal. Skolan får hantera det här nu. Jag litar på dem, säger en förälder som därefter avslutar telefonsamtalet.


Så säger lagen

Alla skolor i Sverige är skyldiga att utreda och åtgärda sexuella trakasserier, även om en polisutredning pågår samtidigt.

Skolinspektionen, som är tillsynsmyndighet för skolor i Sverige, har fått in flera olika anmälningar mot friskolan. 

Men anmälningar som rör sextrakasserier och även  sexuella övergrepp utreds av Diskrimineringsombudsmannen, DO, som saknar rätten att dra in tillstånd för skolor.