”Jag hade 10 000 i kontanter liggandes under sängen. Vilken 14-åring har det?”

Sara började sälja sin kropp som barn

En gång körde hon A-traktor i tre timmar till en kund och det som skulle bli den värsta natten i hennes liv.

– Jag satt och rös hela vägen hem.

Men Sara har fortsatt sälja sex, något hon gjort sen hon var 14.

Drömmen är att kunna köpa en egen bostad. Helst en hästgård.

Publicerad 17 dec 2017 kl 09.12

Sara är 14 år. Hon står på gatan och väntar på en taxi.

En kväll några dagar tidigare har hon lagt upp en annons på nätet, där hon beskrivit sig själv och vad hon kostar. Morgonen därpå har hon fått flera svar. En man ville ses ganska omgående – det är honom hon väntar på nu. 

Hon har beskrivit för honom vad hon har på sig. Hon är nervös och tänker att hon inte har så mycket att sätta emot en vuxen man.

Taxin rullar fram till henne på trottoaren. Sara öppnar dörren och kliver in.

I förarsätet sitter en man i 40-årsåldern. Han ser rätt bra ut, tänker hon. Hon blir lättad när stämningen mjukas upp och mannen förklarar att det är lugnt att det är hennes första gång, han ska ta det försiktigt. De kör ut i skogen och fäller sätena.

– Efteråt pustar jag ut, tittar på pengarna och bara ”ja, det här var ju kul”. 

”Jag tänkte 'varför inte'”

Sara fortsätter sälja sex. Under sommaren innan hon fyller 15 år säljer hon ibland så mycket som en till två gånger per dag.

Under samma period blir Sara fosterhemsplacerad. Hon hamnar tillsammans med en tjej som också säljer sex – de två vännerna börjar sälja tillsammans. 

– Jag sparade ihop en hel del pengar. Det slutade ju med att jag hade 10 000 i kontanter liggandes under sängen. Vilken 14-åring har det?

 

LÄS ÄVEN: Sofia, 29, om livet på gatan: ”Det är ett helvetes lotteri” 

 

I dag är Sara i 20-årsåldern och säljer sex ett par gånger i månaden.

Numera tar hon bara hem kunderna hit, till lägenheten där vi nu befinner oss. Den ligger i den småstad, eller ”håla” som hon själv säger, där hon bor sedan tre år tillbaka. 

 

 

När jag blir äldre och gifter mig, kommer min man också gå och köpa?

 

 

Vi sitter i de svarta sofforna i vardagsrummet. Saras katt springer in och ut från balkongen. På skrivbordet står inramade bilder på hennes syskon. Saras mamma har varit frånvarande under hela hennes uppväxt, pappan har druckit sen hon var liten.

För några år sedan fick hennes bror en moped av deras pappa. När det året efter var Saras tur att ta moppekort och köpa moped var pengarna slut.

Hon bestämde sig för att få fram pengarna själv.

– Jag hade en kompis som åkte till Stockholm en helg för att sälja sex. När hon kom hem visade hon mig sin plånbok. I den hade hon jättemycket pengar. Jag är ju inte blyg när det kommer till sex, så jag tänkte ”varför inte, Jag kan ju testa”, säger Sara som var 13 vid sin sexdebut.

– Jag tror jag protesterade lite, jag vet inte varför det blev så. Min och min pappas relation hade börjat gå åt helvete. Jag orkade inte riktigt vara hemma, så då gjorde jag saker jag tyckte var kul i stället. 

 

 

undefined

Sara vet inte exakt hur många män hon sålt sex till, men hon tror det rör sig om ett hundratal.

 

Sara har inte vågat räkna till hur många män hon har sålt till, men hon uppskattar det till runt ett hundratal. För vissa av männen är det bara en kul och spännande grej, säger hon. Men de allra flesta är gifta och ”får inte till det med sin fru”.

– När jag blir äldre och gifter mig, kommer min man också gå och köpa? Jag tror att jag aldrig riktigt kommer lita på någon till hundra procent, just för att jag har sett det från mitt perspektiv.

Döljer sin ålder

Sara har inga problem alls med att prata om sex. Hon låter eftertänksam. Självsäker. Men när hon pratar om den där gången för tre år sedan så sviktar hon för första gången lite på rösten. Den där gången då det inte slutade som det skulle.

Sara skulle sälja sex med en kompis. En helnatt, något hon egentligen aldrig gör. Kunden bodde tio mil bort. Kompisen blev sjuk och Sara fick köra själv. Tio mil i sin A-traktor. Det tog tre timmar. Hon parkerade epatraktorn en bit bort, så mannen inte skulle ana att hon var under arton. 

– Han mötte mig på vägen och frågade om jag var hungrig. Han bjöd på pizza, men jag åt inte så mycket. Jag tyckte den smakade konstigt. Sen kollade vi på film och jag tvärdäckade.

– Vi såg Forrest Gump. Jag har aldrig kunnat se den filmen igen.

Sara berättar om hur hon somnar och vaknar av att mannen är på väg in i henne.

– Jag är fortfarande halvborta så jag fattar inte vad som händer riktigt. Jag förstår det inte förrän det är över. Jag minns att jag frågade om han hade kondom. Han sa att han hade det. Jag var som en död fisk, så jäkla trött. Efteråt märkte jag att han inte hade haft kondom.

Sara fick 5 000 kronor, hälften av vad de hade kommit överens om. Hon tog sina saker och gick därifrån.

– Jag mådde så dåligt och kände mig så äcklad. Jag gick runt kvarteret tio gånger för jag kom inte ihåg var jag hade ställt A-traktorn. Sedan till slut när jag hittade den satte jag mig och körde hem, jag satt och rös hela vägen. Jag var så jävla trött så jag stannade några gånger och sov. Jag tror att det tog typ 11 timmar att komma hem.

 

 

Jag kände mig så jävla nedvärderad. Jag var helt förstörd

 

Anmälan lades ner

En tid senare var Sara inkallad på förhör hos polisen. De hade fått reda på att hon sålt sex och ville prata med henne om vilka som var hennes kunder. Då passade Sara på att anmäla övergreppet hon varit med om en tid tidigare.

Lite senare fick hon hem ett brev – ärendet var nedlagt. Det gick inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott, stod det i beslutet.

– När jag träffade polisen igen frågade jag om min våldtäktsanmälan. Då sa han att det hade lagts ner för att det räknades som frivilligt från min sida, för att jag hade fått betalt. 

– Hur kan myndigheten sitta och säga så till en tjej som blivit våldtagen, att det är frivilligt för att hon får pengar för det? Jag kände mig så jävla nedvärderad. Jag var helt förstörd. Det räckte att man petade på mig så började jag storgråta. Jag är jäkligt sur på rättssystemet i dag. 

 

 

undefined

Saras anmälan mot mannen som våldtog henne lades ner.

 

När Sara sedan stötte på polismannen igen bad hon om en ursäkt. Men enligt polisen var det åklagarens ord. Åklagaren som lade ned fallet säger till Expressen:

– I det här fallet var det så att jag inte tyckte att man kunde bevisa att det hade varit en våldtäkt med vad det ställer för krav på hot, våld eller att man har försatt offret i en sådan situation att han eller hon varit hjälplös. 

 

LÄS ÄVEN: Sabina, 28, fick revansch mot de som sålde henne 

 

Enligt åklagaren har det inte gått att bevisa att Sara var drogad – och hon bedömde därför att fallet inte skulle gå att driva i en rättssal. Saras uppfattning om att det lagts ned för att hon fått betalt stämmer inte, säger åklagaren. 

– Det är inte så att det inte kan vara en våldtäkt bara för att man har sålt sex. Det kan ju vara så att inom ramen av vad som är överenskommet ändå blir på ett sådant sätt att det kan betraktas som våldtäkt, när man gör den juridiska bedömningen.

Drömmer om en hästgård

Sara skruvar på sig när hon pratar om händelsen för tre år sedan. Men trots det hon var med om har hon fortsatt sälja sex. På dagarna går hon till sitt fasta jobb, där hon jobbar hårt och lyfter tungt. Och ibland efter jobbet tar hon emot kunder – för att dryga ut kassan. Drömmen är att kunna köpa en egen bostad, helst en hästgård.

Männen är oftast inte intresserade av hennes njutning. Sara är medveten om vad hon är för dem, och det stör henne inte – det sker ändå på hennes villkor, menar hon. 

– Jag är som en pocketpussy för dem. Det blir så, de ser ju inte mig som en människa, utan det är ju oftast fittan de vill ha.

Sara säger att hennes självförtroende har blivit bättre av att hon har sålt sin kropp. När männen säger att hon har en fin kropp och fina ögon mår hon bra, berättar hon. Det är saker hon inte har fått höra i någon stor utsträckning, om än alls, under sin barndom. 

 

Fotnot: Sara heter egentligen något annat. 

 

 

LÄS ÄVEN: De säljer andras kroppar – i Sverige 

undefined

Illustration: Helen Rasmusen

 

Det här säger lagen om sexköp

Köp av sexuella tjänster kan straffas med böter, eller i vissa fall, fängelse upp till sex månader. Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster kom 1999. Sverige var då först i världen med att kriminalisera köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster.

 

Prostitution i Sverige

Polisen uppskattar att cirka 1 000 kvinnor befinner sig i prostitution i Sverige i dag.

Av de prostituerade kvinnorna uppskattas 25 procent vara svenska och 75 procent utländska.

603 anmälningar om sexköp inkom 2016.

270 ledde till fällande domar.

188 av 274 sexköpande män i region Stockholm kom från Sverige.

38 nationaliteter fanns bland de utländska män som köpte sexuella tjänster.

17 år var den yngsta mannen bland de inrapporterade anmälningarna om köp av sexuell tjänst i region Stockholm under 2016.

Den äldsta var 81 år.

81 brott som rörde människohandel för sexuella ändamål anmäldes under 2016. Året innan anmäldes 58 fall. Ökningen tros hänga samman med att Migrationsverket utbildat sina handläggare i att identifiera potentiella offer.

Polisens information under 2016 visar att en absolut majoritet av offer är kvinnor mellan 20 och 40 år.

Källa: ”Människohandel för sexuella och andra ändamål”, en lägesrapport från Polisen. Kajsa Wahlberg, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning.