Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lever de rika ryska kvinnorna: "Min man skämmer bort mig"

S:T PETERSBURG. Det kan ibland se ut som om Lev Tolstojs värld med baler och glitter återvänt till S:t Petersburg.

När BBC häromåret åter filmatiserade ”Krig och fred” så var det den ryske juveleraren Petr Axenoff som designade juvelerna.

Maria Golubeva känner väl till smyckena.

Hon har själv burit dem.

Hon tillhör stadens nya ”adel”, de verkligt rika.


LÄS MER: "Jag bad om att få kopiera Putins läxa, men han sa nej"

Det var vid en tillställning som Petr Axenoff ordnade i S:t Petersburg som Maria Golubeva, 40 år, fick chansen att testa tiaror och andra smycken från den kända juveleraren. Hon är en fan av honom och samlar själv på hans smycken.

Axenoff var förutom ”Krig och Fred” även inblandad i den ryska storfilmen ”Matilda”, en film om den siste tsaren Nikolaj II och dennes älskarinna, balettdansösen Matilda Ksjesinskaja.

FESTKLÄDD. Maria Golubeva i en klädstil med inspiration från tsartiden.
Foto: Privat

Ryssland – ett av de mer ojämlika länderna

S:t Petersburg år 2018 påminner på många sätt mer om Ryssland under tsartiden på 1800-talet, än om den stad som under Sovjetunionen döptes om till Leningrad. Det saknas inte rikedom i dagens S:t Petersburg.

Ryssland är i själva verket, enligt Credit Suisse, ett av de mer ojämlika länderna i världen. Tio procent av befolkningen har 87 procent av landets ekonomiska tillgångar. 

Du måste visa att du har pengar, skaffa en image

Maria Golubeva och hennes make Gennadij, tillhör de förmögna. Men tro inte att hon vandrar omkring på Nevskij Prospekt med tiaror och dyra smycken.

– Det finns en skillnad i kultur mellan S:t Petersburg och Moskva, säger hon. Här är vi mer som ni är i Europa, vi skryter inte med rikedomen, vi är mer diskreta.

– I Moskva är det viktigare att visa för alla att du är rik. Du måste visa att du har pengar, skaffa en image av att du är en framgångsrik person. Så är det inte här.

VIKTIG IMAGE. "I Moskva är det viktigare att visa för alla att du är rik. Du måste visa att du har pengar, skaffa en image av att du är en framgångsrik person. Så är det inte här", säger Maria Golubeva.
Foto: Axel Öberg

Inga lyxbilar vid hämtning

Hon berättar att hennes tolvårige son går på en kommunal skola med inriktning på matematik och fysik, inte en dyr privatskola. Men de föräldrar som har lyxiga bilar ombeds att inte använda dem när de lämnar eller hämtar sina barn.

Själv kör hon en Range Rover och har även en Mercedes Coupe. Hennes favoritbil var den första hon fick av sin make, en Mercedes SLK. En vit förstås.

– Min man skämmer bort mig. Vit är favoritfärgen bland många kvinnor, säger hon.

Vit är favoritfärgen bland många kvinnor

"Det var kärlek vid första ögonkastet"

Hon är född i S:t Petersburg, gick på samma gymnasium dit poeten Alexander Pusjkin en gång sände sina barn. Hon tog en universitetsexamen i turistekonomi och management och började söka jobb.

MER DISKRETA. Det finns en skillnad i kultur mellan S:t Petersburg och Moskva, säger Maria Golubeva. ”Här är vi mer som ni är i Europa, vi skryter inte med rikedomen, vi är mer diskreta.”
Foto: Privat

En av intervjuerna hon kallades till gällde en position på ett företag som hennes framtida make, ägde. Det var han själv, Gennadij, som genomförde slutintervjun.

 – Det var kärlek vid första ögonkastet. Han kontaktade mig igen kort efteråt och vi blev snabbt ett par. Fyra år senare fick vi en son och vi har varit tillsammans i 15 år nu

Min man satte inte upp några finansiella spärrar för mig

För Maria Golubeva blev det ett omedelbart lyft upp till det goda livet, ett liv av möjligheter. Hon kommer själv från en familj som hon beskriver som medelklass, hon växte upp i en tvårumslägenhet med sina föräldrar och syster. 

– Min make och jag reste väldigt mycket i början, till Bali, Indonesien, Filippinerna, Japan. Min man satte inte upp några finansiella spärrar för mig.

Dagarna fylldes av fina luncher och shopping

Så det var lyckliga dagar fyllda av luncher på fina restauranger med väninnorna, med fashionabla events runtom i staden, med shopping, umgänge i konstnärskretsar, inköp av konst och interiördekoration av hemmet. Ett liv i sus och dus

"Jag ville visa att jag kan lyckas som affärskvinna och skapa ett framgångsrikt företag", säger Maria Golubeva.
Foto: Axel Öberg

Paret Golubev fick också en son tillsammans och det fyllde förstås också en stor del  av tiden. De bor i en 400 kvadrat meter stor lägenhet i två våningar i närheten av Smolnyj Institutet i S:t Petersburg, en gång högkvarter för bolsjevikerna. Numera är det högkvarter för guvernören och lokala myndigheter. Lägenheten har en vacker utsikt över den blåvita Smolnyj katedralen.

– Men ärligt talat så ville jag efter ett tag ändra min livsstil, säger Maria. Min son växte upp och jag ville göra något inom business på egen hand. Det handlar inte om pengarna, det har vi, utan om utmaningarna, att visa att jag kan lyckas som affärskvinna och skapa ett framgångsrikt företag.

 Ärligt talat så ville jag efter ett tag ändra min livsstil

"Han hade ett villkor"

Hon har alltid varit intresserad av skönhet, medicin och utseende och ville göra något inom det området. Hon hade en person som var beredd att investera och ge henne en bra start, hennes make.

– Men han hade ett villkor. Han ville att jag först skulle ta en seriös businessexamen och det är vad jag gjorde, från samma universitet där Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev studerade. 

– Jag hade också ett villkor: att jag skulle få göra detta på egen hand.

Maria Golubeva tog sin buinessexamen från samma universitet där Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin studerade. 
Foto: TT

Det fick hon och 2015 slog hon upp portarna till ”Chain of Innovation”, en medicinsk kosmetologiklinik. Företaget har vuxit och finns på fem olika platser i Ryssland, däribland Moskva. Där erbjuds hjälp för olika typer av hudproblem, laserbehandling mot födelsemärken och ärr, hudbehandling mot åldrande, etcetera.

S:t Petersburgs viktigaste influencers

Utrustningen är modern och dyr.  Affärerna går bra, säger hon. Hon har 22 anställda, på kliniken i S:t Petersburg, däribland 10 läkare.

– Vi har affärsmagasin som listar S:t Petersburgs viktigaste kvinnliga influencers och stadens bästa affärschefer. Det är mitt mål att komma in på bägge.

Hon har också som ambition, säger hon, att betala tillbaka sin make för investeringen han gjorde. Hon är snart där.

Maria Golubeva har 22 anställda på kliniken i S:t Petersburg, däribland 10 läkare.
Foto: Axel Öberg

Maria Golubeva skänker även pengar till välgörenhet och företaget har bland annat deltagit i supermodellen Natalja Vodjanovas välgörenhetsmaraton ”Running Hearts”.

– Vi är väldigt socialt orienterade. Och detta är långt ifrån vårt sista välgörenhetsprojekt.

– I S:t Petersburg är det viktigare än i Moskva hur man gör sina affärer och vem man gör dem med. Ingen gör affärer här längre utan att titta på bakgrunden.

Ingen gör affärer här längre utan att titta på bakgrunden

"Putin får en 10:a"

Hon medger att klyftorna i Ryssland är stora, men menar att landet ändå är på rätt väg. Och om inte landet haft 300 år av ständiga konflikter så skulle Ryssland vara mer utvecklat ekonomiskt och socialt i dag, tror hon. Men landet är nu stabilt, det finns en växande medelklass och det är denna som i framtiden kommer att utgöra landet bas, hoppas Maria Golubeva.

"I S:t Petersburg är det viktigare än i Moskva hur man gör sina affärer och vem man gör dem med", säger Maria Golubeva.
Foto: Axel Öberg

Hon är inte alls intresserad av politik, men hon är tacksam mot Vladimir Putin för att han låtit ekonomin utvecklas som den gjort, tacksam för den stabilitet som skapats.  Jag ber henne betygsätta Putin på en skala från 1 till 5, som i det ryska skolsystemet.

– Han får en 10:a, svarar hon. Jag skulle vilja sätta upp hans porträtt här på kontoret. Han är landets bästa affärschef.

På frågan vem hon tänker rösta på, svarar hon bara:

– På vinnaren.

Maria reser fortfarande utomlands en gång varannan eller var tredje månad för att få inspiration. Hon älskar europeisk kultur.
Foto: Axel Öberg

Gillar européernas leenden

Själv arbetar hon numera varje vardag så det blir mindre tid för nöjen och underhållning. Men hon reser fortfarande utomlands en gång varannan eller var tredje månad. Det är bra för inspirationen, säger hon. Hon har precis återvänt från en resa till Rom.

Jag har aldrig mötts av någon misstänksamhet

Hon älskar europeisk kultur. Den känns mer avslappnad, hon gillar att européerna tenderar att le mer än de på ytan bistrare ryssarna. Men ja, hon är orolig för utvecklingen där det åter råder stor och växande misstro mellan väst och Ryssland.

– Jag har aldrig mötts av någon misstänksamhet själv, men det är klart vi är rädda för aggression och konflikt.

Lev Tolstoj.

"Vår son är en patriot"

Många rika ryssar har valt att investera i fastigheter utomlands och kanske även permanent flytta dit. Några sådana planer har dock inte Maria Golubeva. Och hon skulle antagligen inte få för sin tolvårige son.

– Vår son är en patriot, han älskar sitt land där han föddes och. Han tittar ofta på nyheter på tv. Vi planerar ge honom en rysk utbildning.

Där ingår att kunna sin Tolstoj med ”Krig och Fred” och ”Anna Karenina”. Mamma kan dem sedan länge.