"Det är inte alltid på topp i ett livslångt äktenskap"

Om man har satt sina barn "i pant" i den viktigaste valfrågan, kan man backa eller ens kompromissa då?
– Mina pojkar är adopterade och har ett asiatiskt utseende. Vi har varit väldigt oroliga under deras uppväxt för att de ska mötas av fördomar, säger Jan Björklund, 56, och bedyrar:
– Jag kommer inte att sitta i en regering som förhandlar med Sverigedemokraterna.
I podcasten "Roos möter partiledarna" skäms Liberalernas ledare över epitetet "stridspitt" och tackar Birgitta Ohlsson.

Text: Malin Roos
Publicerad 19 jul 2018 kl 06.07

Kanske är det helt vanlig fredagsfeeling, kanske sommarskägget, kanske för att han precis har ätit köttbullar och gräddsås till Dagens, men han ser ut som en Janne när han öppnar dörren till sitt kontor.

– De som verkligen känner mig säger Jan men det är en del som kallar mig Janne, jag har inget emot det, säger Liberalernas partiledare.

"Chefen" brukar dina anställda i staben säga, det gillar du va?

– Ja.

Vilken är din främsta egenskap som chef?

– Jag tror att det är tydlighet. Men ledarskap är svårt, det är en avvägning mellan att leda och att lyssna. Den som bara lyssnar riskerar att bli en vindflöjel, den som bara leder och inte lyssnar får ingen med sig till slut.

undefined

Jan Björklund tycker att det tuffa med valrörelsen är att ständigt vara påpassad. Att alltid få frågor och alltid avkrävas ett svar.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Detta är din tredje valrörelse, du vet vad som väntar. Man lägger på sig flera kilo, konstaterade Tomas Bodström på sin tid, hamburgare på vägkrogen, öl i hotellbaren, ingen motion. Kommer du att gå upp eller ner i vikt?

– Jag kommer att jobba hårt, de där ölen i hotellbaren får man hoppa över. Det blir en del snabbmat men inte bara. Och det är inte maten som är det tuffa, det tuffa är att vara ständigt påpassad. Ständigt nya frågor och man förväntas ha svar på allt. I valrörelsens intensiva slutskede är det viktigt att vara påläst hela tiden.

Liberalerna har backat tre val i rad och du har styrt skeppet i de två senaste. Ändå ser du rätt nöjd ut där du sitter.

– Vi är inte nöjda med siffrorna såklart. Vi satt i koalitionsregering under de här två valen och alla allianspartier tog stryk under de här åren. Det var den djupaste finanskrisen på 80 år, nu är det en annan situation. Jag är både optimistisk och hoppfull. Vi kommer att gå framåt i det här valet.

 

undefined

Jan Björklund har under två mandatperioder suttit vid makten tillsammans med sina allianskollegor. Här på bilden syns Göran Hägglund, Lars Leijonborg, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson vid alliansens uppstart 2004.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Så många svenskar som säger sig vara liberaler, varför röstar de inte på Liberalerna?

– Det är riktigt att det liberala samhället utmanas mer inför det här valet än på mycket länge. Man får gå tillbaka till tiden när det gick en stor mur genom Europa. Vi har ett högerextremistiskt och mycket nationalistiskt parti som ser ut att kunna gå framåt starkt, i alla fall enligt mätningarna. De vill ju avskaffa det liberala samhället. Sverige ska sluta sig och det handlar inte bara om invandring, de är emot globalisering och EU-samarbete. Detta blir en ideologisk valrörelse.

 

Vår uppgift är att stå upp för liberalismen både när det är populärt och impopulärt  

Samtidigt är det fler partier som gör anspråk på att vara liberala, varför rösta på gamla Folkpartiet?

– För att vi är det liberala originalet. Det är en sak att andra partier ställer upp på liberala idéer när de trendar, vår uppgift är att stå upp för liberalismen både när det är populärt och impopulärt.

 

undefined

”Den här svansen av anonyma debattörer som inte drar sig för att säga hur grova saker som helst”, säger Jan Björklund med anledning av det bitvis uppskruvade tonläget i den politiska debatten.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Man kan ana ett uppskruvat tonläge i debatten. Hur märks det mest?

– Sociala medier har vuxit fram och är större än någonsin och snabbheten i debatten är en påtaglig skillnad. Den här svansen av anonyma debattörer som inte drar sig för att säga hur grova saker som helst. Förut satt folk hemma vid köksbordet och vräkte ur sig grejer, nu gör man det rakt ut i sociala medier. Men jag tycker inte att det är grövre bland mina partiledarkollegor mot förr.

Fast du har ju varit ute och kritiserat såväl allianskollegan M och S om att "tävla med SD om att vara tuffast".

– Så har det varit under våren och det tror jag är en förklaring till att SD har gått fram. Att de två stora partierna har ägnat en väldig energi åt att diskutera migrationsfrågan och bara beskriva den som negativ. Det är ingen tvekan om att vi har utmaningar med migration och integration men det är ju inte den enda frågan valrörelsen ska handla om.

undefined

Jan Björklund i debatt med Jimmie Åkesson.

Foto: LISA MATTISSON

– Det finns bara en rimlig princip i längden, de som har asylskäl och skyddsskäl får stanna, de som inte har det kommer inte att få stanna. Nu vill Moderaterna ifrågasätta asylrätten samtidigt som Centern röstar för att 9000 vuxna afghanska män som inte har asylskäl ska få stanna.

Och ni står mittemellan och är lite för och lite emot. Böneutrop till exempel, KAN vara okej, "om det inte stör"? Kan man vara ett både-och-parti 2018?

– Att stå upp för asylrätten tycker jag är en lättförklarad position, vi har kvinnor som kommer hit från Somalia och Irak som avvisas för att de inte har asylskäl, varför ska just afghanska män få stanna?

 Med ett år kvar till valet kom Birgitta Ohlsson och utmanade på partiledarposten, hur indignerad var du egentligen?

– Det var inte roligt, det var det inte. Dels är det inte jätteroligt att bli utmanad även om det tillhör demokratins spelregler, dels var jag orolig för att det skulle leda till polarisering inom partiet, att det skulle bli konfliktfyllt och svårt att läka efteråt. Det blev det inte, det är jag glad för i dag och det har jag också sagt till Birgitta, att jag är tacksam för hur diskussionen sköttes.

När pratade du senast med Birgitta?

– I onsdags kväll.

undefined

Birgitta Ohlsson utmade Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Jan Björklund är tacksam över hur diskussionerna sköttes.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I september 2016 sa du till Ekot "Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD". Vad hände sen?

– Sen har det skett. Jag tycker att det är bra. När regeringen bjuder in till möten är det olika typer av möten. Ofta bjuds vi in för att få information och då tycker jag att alla partier som representerar riksdagen ska vara med. Det är en helt annan sak att förhandla. Om vi kommer i regeringsställning kommer vi inte att förhandla med Sverigedemokraterna, däremot är de invalda i riksdagen och ska naturligtvis behandlas på det sättet.

 

Liberalerna kommer inte att sitta i en regering som förhandlar med Sverigedemokraterna.  

Föra samtal med SD i olika frågor?

– Inte politiska förhandlingar, men att de bjuds in till informationsmöten precis som nuvarande regering gör. Vi förhandlar med alliansen i första hand, i bland kan vi förhandla med de rödgröna.

Du har varit stenhård och skriver på Liberalernas hemsida om dina barn, "de ska veta att deras pappa aldrig kommer att medverka till att Sverigedemokraterna får makt i vårt land".

– Makt får de om väljarna röstar in dem i riksdagen men Liberalerna kommer inte att sitta i en regering som förhandlar med Sverigedemokraterna.

Vad tycker dina söner Jesper och Gustav om att "tas som gisslan" i en så stor och viktig fråga?

– Så tror jag inte att de känner. Mina pojkar är adopterade och har ett asiatiskt utseende eftersom de kommer från Sydkorea. Vi har varit väldigt oroliga under deras uppväxt för att de ska mötas av fördomar. Dessbättre har det inte blivit så än. Men det är en rädsla man har.

Men du kan aldrig kompromissa med ett sånt besked.

– Jag kommer inte att sitta i en regering som förhandlar med Sverigedemokraterna.

undefined

Liberalerna kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna och Jan Björklund kan inte påminna sig om att det finns främlingsfientlighet inom det egna partiet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Har du stött på främlingsfientlighet i ditt eget parti?

– Inte... nej. Det kan säkert finnas någonstans, det går inte att utesluta, men inte som jag kan påminna mig.

Stefan Löfven har sträckt ut handen till dig flera gånger, ångrar du att du inte har tagit den?

– Nej. Socialdemokraterna är ett maktparti och vill sitta vid makten till varje pris och är beredda att göra det mesta för makten. Ska vi sitta i en regering så ska vi göra det för att genomföra liberal politik. Man kan tänka sig att alliansen i ett nödläge tillsammans med Socialdemokraterna styr Sverige men att Liberalerna skulle sitta i en socialdemokratisk regering som ett borgligt parti, det kommer inte att ske. En sådan regering blir alltför vänsterdominerad.

 

Vi måste lyfta resultaten i skolan, det är helt avgörande för Sveriges framtid.   

Utbildningsminister eller försvarsminister?

– Utbildningsminister. Vi fördelar inga ministerposer i dag men skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Det finns ingen bättre integrationspolitik än en bra skola, ingen bättre jobbpolitik än en bra skola. Vi måste lyfta resultaten i skolan, det är helt avgörande för Sveriges framtid.

Säg EN bra sak som Gustav Fridolin har gjort?

– Ambitionen med att höja lärarlönerna var god men det genomfördes på ett sätt som har varit kontroversiellt och kritiserat.

undefined

Björklund är kritisk till hur Miljöpartiet genomförde höjningar av lärarlönerna.

Foto: LISA MATTISSON

Berätta om när du jagade ryssen och blev biten av en schäfer.

– Det var på mitten av 80-talet när Sverige utsattes för rätt omfattande ubåtskränkningar från Sovjetunionen. Jag var ung löjtnant och var med förbanden i skärgården. Vi agerade dolt som det hette, gömde oss och låg med kikare och kameror mot havsytan. I en stuga bodde det en fiskargubbe, varken gubben eller hans hund var vana att se folk där på öarna, så hunden blev ilsken. Han hoppade upp och högg mig i magen och jag hade bara tunn uniformsskjorta på mig. Det blev en rejäl skada. Det fick flygas ut en läkare från Berga för att ta sprutor, berättar Liberalernas partiledare och får lyssna på ett citat (DN 2007) från en tidigare värnpliktig som beskriver befäl Björklund.
"Han var en stridspitt. Det måste jag säga. Det var bara bombombom. Han var jävligt hård och stack ut från de andra befälen. Man kände att det var hans liv att basa över andra".

Idag skäms jag när jag läser vad vi sa. Ute i fält kunde det bli otroligt grovt.  

– Jag har haft hundratals värnpliktiga genom åren och man blir inte omtyckt av alla. Det är som med gamla lärare. Men det var verkligen en grov jargong. Språkbruket var otroligt omoget och i dag skäms jag när jag läser vad vi sa. Ute i fält kunde det bli otroligt grovt.

– I dag är det en mer blandad sammansättning i försvaret, det är kvinnor i alla förband även om det är få än så länge. Men det förändrar också den kulturen.

 

undefined

 

Jag vet mer om din mer om din släkt än min egen nästan, mamma Ragna, sönerna, tre lärare som heter Majlis, Birgitta och Margareta. Men din fru är hemlig?

– Nej, hon sitter alltid på första bänk. Hon är en mycket ambitiös yrkeskvinna. Vi firade silverbröllop förra året. Man måste inse och förstå att det inte alltid är på topp i ett livslångt äktenskap, det går upp och ner och det gäller att inte välja lätta vägen ut när de är en downperiod. Det är trickset.

Vilken hushållssyssla är du bättre på än Anette?

– Hmm, hon är bättre än mig (än jag, Jan, än jag) på att laga maten, jag är noggrannare på att städa efteråt.

undefined

Som yngre ville Jan Björklund legalisera marijuana, han var emot betyg och ville lägga ner försvaret. ”Ja. Man var 17-18 år och tyckte en massa saker”, säger han.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

När du var med i ungdomsförbundet ville du legalisera marijuana. Vad fick dig att ändra dig, har du ens?

– Ja. Man var 17-18 år och tyckte en massa saker. Jag ville lägga ner försvaret och var emot betyg också. Det finns mycket resonemang om att var och en kan ta ansvar själv men när det kommer till narkotika och ungdomar så kan man inte ta ansvar själv. Man trillar dit och fastnar och det är kört många gånger. Jag tror inte alls på den vägen.

När tog du två glas vin för mycket senast?

– I onsdags kväll.

Blev du stökig?

– Inte av två glas men om det hade blivit fler.

undefined

Senast i onsdagskväll drack Liberalernas partiledare ett par glas vin. Det blev inte stökigt – ”inte av två glas men om det hade blivit fler”, säger Jan Björklund.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Anna Kinberg Batra ut, Ulf Kristersson in, spelade det någon roll att alliansen jämnades ut könsmässigt?

– Nej, det tror jag inte. Alliansen har överlevt en rad av partiledarskiften, det är starkare än personer. Om det är kvinnor eller män spelar ingen roll.

10 000 kronors-frågan, HUR ska ni hålla ihop?

– Efter Centerns amnestibeslut och Moderaterna som känner sig pressat av SD är det uppenbart att det finns spänningar, så är det. Men inte större än att vi kommer att kunna enas. Det var stora spänningar på sjuttiotalet också när det skulle bildas Fälldin-regering och när vi bildade Bildt-regering 1991.

 

Nu känner jag mig taggad och motiverad på att Sverige ska få en alliansregering.  

När har du varit nära att hoppa av och hur tänker du göra i höst?

– Om vi vinner valet och bildar regering är det klart att jag är med. Om vi förlorar får vi tänka på det då. Det gäller partiledare i alla läger.

– Inför varje landsmöte funderar man och får frågan. Efter 2014 års val när både Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund slutade funderade jag som mest. Det var tankar jag hade då, nu känner jag mig både taggad om motiverad på att Sverige ska få en alliansregering som kan vrida om politiken.

Vad glömmer du inte att ta med på turné?

– Mobilen så jag kan ringa mina barn på kvällen.

Och ett glatt humör? Det har du kommit ganska långt på väl Jan Björklund?

– Kanske det, men det är i alla fall bättre att vara glad än sur.

DET HÄR ÄR JAN BJÖRKLUND

Namn: Jan Arne Björklund
Född 18 april 1962 i Skene i Västergötland.
Bor: Villa i Bromma.
Familj: Frun Anette och tonårssönerna Jesper och Gustav.
Bakgrund: Officersexamen och yrkesofficer i försvaret. Borgarråd i Stockholm. Utbildningsminister i alliansregeringen mellan 2007-2014. Partiledare för Liberalerna sedan september 2007.
Hjärtefråga i valet: Skolan.