Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor vägrar tro att så få vill rösta på KD

Kan hon tala i tungor?

När tycker Ebba Busch Thor att det är försvarbart med abort?

Och vem ska rösta på Kristdemokraterna när inte ens de kristna vill?

I podcasten ”Roos möter partiledarna” har det blivit dags för ledaren som balanserar på en tunn tråd men som enligt henne själv håller huvudet kallt. 

– Det här har jag längtat efter i över tre år. Jag är otroligt redo och ser fram emot att visa vad vi går för i skarp valrörelse, säger Ebba Busch Thor. 

Men det viktigaste först. KD-ledaren har varit på Beyonce-konsert i Stockholm och har sprudlande delat med sig av upplevelsen på Instagram. De två första som kommenterar är festfixaren Micael Bindefeld och Carola, den Carola. 

Jag frågar om de är kompisar. 

– Micael och jag är goda vänner, våra familjer umgås privat. När det gäller Carola är jag ett stort fan men vi umgås inte privat, säger Ebba Busch Thor. 

Carola skrev i sin kommentar att hon kände igen sig i din gest med glaset och att ”man kan dricka virgin mojito också”? 

– Ja, lite oklart hur man ska tolka hennes inlägg. Jag tror att hon är van vid att få kommentarer kring vad hon har i sina glas och därför kände igen sig i att jag satt med mitt glas lite diskret. Jag får inte så mycket kommentarer om alkohol men en av de första frågorna jag fick, till min fasa, när jag hade valts till partiledare var huruvida jag drack eller inte. Det kändes som att fiska i ganska trötta fördomar om någon som är kristen. 

EGET BESLUT. ”Det är inte upp till mig att avgöra om en kvinna ska fullfölja en graviditet eller inte, det måste vara upp till henne”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Du svarade ”ja, men bara på söndagarna under nattvarden”?

– Nej, det hade varit ett kul svar annars. Jag svarade ”I drink, but I dont get drunk”. 

Gillar du att vara känd och omsusad?

– Jag vet inte om jag är så omsusad. En del är otroligt obekväma med om folk känner igen en och kommer fram. Det är klart, en ledig dag med familjen på Ikea och man står och ska hantera en bajsblöjekrissituation och folk kommer fram och vill prata politik, då är jag inte så bekväm. Men jag har accepterat sen länge att det är en del av spelreglerna om man vill nå ut med det man vill förändra. 

Jag minns när Filippa Reinfeldt på sin tid hamnade i politisk snålvind och inte ville svara på medias frågor, men postade frikostigt på sitt Instagramkonto. Finns det någon fara i en tid då Kristdemokraterna har haft de lägsta siffrorna någonsin i opinionen, med att dansa på Instagram?

– Jag förstår vad du menar. Jag känner mig väldigt trygg både med hur jag prioriterar min tid, där enormt mycket tid går till politiken, och att den stora mediebilden av mig är kring mitt stora personliga engagemang för äldreomsorg, en sjukvård som ska fungera och en familjepolitik som är anpassad efter verkligheten. Då är jag bekväm med att bjuda på att jag är människa och inte har tänkt att jobba ihjäl mig heller. 

En del är otroligt obekväma med om folk känner igen en och kommer fram.

Borde fler politiker ställa upp på baddräktsbilder, bada vak och vara med i ”Så ska det låta”?

– Jag vill understryka att jag inte har ställt upp på baddräktsbilder i största allmänhet, jag är medveten om vad jag gör. Isvaksbadandet (Dagens Nyheter) säger väl något om min person också, jag klarar att hålla huvudet kallt även om förutsättningarna är ganska svåra. Det fanns ett ganska starkt politiskt budskap i det också.

I ditt installationstal sa du att KD inte ska vara ett parti som balanserar på fyraprocentsgränsen. Den målsättningen har du i och för sig uppnått men jag gissar att tanken inte var att ni skulle ligga runt tre procent. Hur ser självkritiken ut?

– Jag är väldigt trygg med den strategi och plan som vi har. När jag valdes till partiledare markerade jag tydligt också att det inte kommer att gå fort. Det kommer inte att räcka med att vi får medieutrymme i största allmänhet. Det är därför jag längtar efter valrörelsen, för jag vet att när vi får utrymme för vår sakpolitik och då vi har visat att vi varit beredda på att fälla regeringen genom en alliansbudget, så har vi gått upp i opinionen. 

Expressens reporter Malin Roos möter KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Men när du ser siffran 2,6 (svensk väljaropinion), hur känner du dig?

– Det är klart att det är jättetungt och jättetråkigt. Samtidigt vet vi att det är många väljare som funderar nu ”vad får man om man röstar på X, vad får man om man röstar på Y?” Jag har förståelse för att det många som inte har bestämt sig och vill vara jätterak med vad en röst på Kristdemokraterna innebär. Vi kommer att rösta emot Stefan Löfven, vi kommer att rösta för Ulf Kristersson som ny statsminister och finns det chans att bilda en ny alliansregering så ska vi ta den. 

Att KD har det svagaste stödet bland partier bland unga och dessutom låg andel kvinnor, samtidigt som du är den yngsta kvinnliga partiledaren i riksdagen, hur går det ihop?

– Vi såg i valet 2014 att vi för första gången gick framåt bland yngre väljare och jag märker en stark respons. Jag la ut ett inlägg på Instagram i dag kring föräldraförsäkringen och de väldigt omoderna och krångliga förändringar som återkommande föreslås och som bara gör att ännu fler kvinnor går i väggen. 

Du vill ha bort de kvoterade pappamånaderna?

– Ja jag ser gärna att fler pappor tar ut ännu mer föräldraledighet men det måste vara upp till familjen att bestämma hur det ska gå till.

Det måste vara upp till familjen att bestämma hur det ska gå till.

Fast papporna tar ju inte ut föräldraledighet i alls samma utsträckning? 

– Vi har sett en långsam ökning. Det är en märklig ordning som vi har nu, att det i praktiken kommer att vara omöjligt för en och samma förälder att ta ut heltid föräldraledighet i mer än 8,5 månader. Vilken politiker ska ta sig rätten att säga åt en kvinna att nu är det färdigammat? Det är vansinnigt. Jag har självt valt en speciell modell. Min man har tagit ut och tar mer, jag har jobbat deltid från början med båda barnen, de har varit med på jobbet och de har funkat för oss. Men jag missionerar inte om att alla ska göra samma.

Nej, alla kan ju inte ha med barnen på jobbet, en sjuksköterska till exempel?

– Exakt. Därför måste vi ha en så fri och flexibel föräldraförsäkring som möjligt. I dag ser familjer väldigt olika ut.

Ebba Busch Thor vill se en flexibel föräldraförsäkring.
Foto: Anna-Karin Nilsson

När du säger ”Alla barn har en mamma och en pappa och därför är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och pappa och ha dem som förebilder”. Kan du förtydliga det? 

– Det har jag gjort några gånger och den frågan gällde adoption. Då finns det en mamma och en pappa med i bilden från början och det är klart att det bästa för dem hade varit att få växa upp med sina föräldrar. 

Ska det vara en mamma och en pappa som adopterar menar du eller kan det vara till exempel vara två mammor?

– Det kan självklart vara två mammor. 

Jag såg att du hade varit hos Alf Svensson i Gränna och fikat. Med tanke på hur han en gång är byggde ditt parti kontra läget för KD i dag, är det lite pinigt att träffa Alf? 

– Nej nej. Det är en enorm tillgång att träffa Alf och dra på hans erfarenheter. En lång tid när han var partiledare satt vi inte i riksdagen. Är det någon som vet värdet av att hålla huvudet kallt och fokusera på de värderingar man brinner för så är det Alf.

Vad fick du för konkreta råd?

– Det håller vi mellan oss men Alf är duktig på att ge perspektiv och på att stötta. 

Alf Svensson med Ebba Busch Thors företrädare Göran Hägglund.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

KD har tappat stödet hos det som var väljarbasen, de kristna. Frireligiösa säger att de inte ska rösta KD. Vem ska rösta på Kristdemokraterna om inte ens de kristna vill?

– Vi har aldrig varit ett intresseparti bara för kristna, däremot är vi ett parti drivet av de kristna värderingarna, om att vi har ett ansvar inte bara för oss själva utan våra medmänniskor och att i alla lägen stå upp för de allra mest utsatta i samhället. 

– Det märks hos många väljare att man har varit ganska vilsen i migrationsfrågan och i debatten låter det i bland som att alternativet står mellan en totalt öppen famn utan tydliga krav för vad som gäller i Sverige, det är en naiv och farlig hållning som har gett grogrund för växande hedersförtryck och som har gjort att Göteborg är en av de städerna i Europa som har rekryterat flest krigare till IS – och alternativet stängda gränser.

– Vi har en hållning som är mellan det, som kritiserar att familjer i dag i praktiken inte kan återförenas i Sverige, samtidigt som tiotusentals inklusive de här 9000 ensamkommande afghanerna ska få stanna. 

Kvinnans rätt till egen kropp trodde jag var en mänsklig rättighet men du menar motsatsen, att abort inte är en mänsklig rättighet?

– Kvinnas rätt till sin egen kropp är det men abort är det inte. Det är bara att titta på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Kristdemokraterna står sedan 90-talet bakom svensk lagstiftning i abortfrågan. 

Men vad menas ”stå bakom”, om du hade varit statsminister, upp till vilken vecka skulle det vara tillåtet att göra abort?

– Du vet ju vilken vecka. Jag personligen står bakom och partiet gör det och har gjort i 30 år. Partiets hållning är väldigt klar. 

När tycker du att abort är försvarbart?

– Det är inte upp till mig att avgöra om en kvinna ska fullfölja en graviditet eller inte, det måste vara upp till henne. Det här är ett jättesvårt etiskt dilemma om rätten till liv och när livet börjar men hur man än vrider och vänder på det har vi landat i att det måste vara kvinnan som ska bestämma om hon vill fullfölja graviditeten eller inte. 

Ebba Busch Thor under sitt partiledartal i Almedalen.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN

Du gick grundskolan i Livets ord och har sagt att du blev stark och ”uppmuntrades att tänka själv”. Samtidigt har Livets ords skolor fått kritik av Skolinspektionen för sin syn på auktoritet och lydnad. Om det var så bra, varför lämnande du?

– Jag växte upp och det är ganska många som då fattar ett annat beslut. Jag har varit tydlig med att jag inte är en förespråkare för skolan men jag tar dem varken i försvar eller tukt och uppmaning. Jag vet att jag har klasskamrater som har helt andra erfarenheter, men det jag framför allt har värjt mig emot är att det i bland låter som att jag har uppfostrats i och vuxit upp på skolan. Jag har haft två föräldrar och de har påverkat mig betydligt mer än någon lärare. 

Ska det vara mer religiositet i skolan?

– Nej, men det ska vara tillåtet med skolor som vilar på en mer konfessionell grund. 

Kan du tala i tungor? 

– Nej. 

Gjorde ni det på skolan?

– Nej, jag tror inte det. Jag har varit öppen med att jag ber och att det betyder mycket för mig men jag tycker om att be så att jag förstår vad jag säger. 

Jag har varit öppen med att jag ber och att det betyder mycket för mig.

Har du bett om bättre siffror i opinionen, eller vore det att häda? 

– Haha, det får du fråga en präst om. Nej, så uttryckligt har jag inte bett om det. Men om stöd och att få vara klok och uthållig är väl jättebra om man kan be om. 

Vad har Bert Karlsson tillfört ditt parti?

– Han har sänkt tröskeln för en hel del väljare som är oroliga över samhällsutvecklingen i Sverige men som annars tidigare inte hade kommit på ett politiskt möte. Det har varit en toksuccé under våren med de orter som jag har besökt och där Bert har varit en av fyra utfrågare. Fullsatt på nästan varenda ställe. Det tror jag att Bert delvis har bidragit till. 

I en intervju med Dagens Industri uttryckte Bert Karlsson att samarbetet för hans del handlade om att få ihop Moderaterna och KD med SD.

– Han har lite backat från det uttalandet och hävdar att det var lite skruvat. I övrigt har han varit tydlig med att hans främsta syfte till att han tackade ja är för att han håller med oss om att vi bör avskaffa de här 21 olika landstingen som markerar revir och som gör att vi inte får en tillräckligt god sjukvård. Det är den frågan som jag och Bert har mötts i. 

Ebba Busch Thor och Bert Karlsson åkte på turné.
Foto: Fritz Schibli

Han påstod att syftet var att han ska öka möjligheterna till att föra samtal med Jimmie Åkesson. 

– Det kommer det inte göra. 

– Det avgör inte Bert, det gör jag. 

Till sist Ebba Busch Thor, om det blir i höst, om 15 eller om 30 år som du lämnar politiken, vad kommer du att göra?

– Jag hoppas ingenting under en period. Sedan finns en anledning till att jag har studerat freds- och konfliktkunskap på universitetet. Att hjälpa företag att etablera sig i konflikhärjade länder finns som en dröm lång bak i bakhuvudet. Men först tänkte jag att vi skulle göra skillnad i Rosenbad för sjukvården.

Samtidigt har du sagt att om ni inte kommer in i riksdagen borde du få sparken? 

– Jag är en ledare som är beredd att ta ansvar i alla lägen men för mig finns det inte att vi åker ur. För mig finns det bara at vi gör ett bättre valresultat i höst än förra gången och på ett eller annat sätt klarar av att bilda en borglig regering.

Det här är Ebba Busch Thor

Namn: Ebba Busch Thor

Född: 11 februari 1987, uppväxt i Gunstad utanför Uppsala.

Familj: Maken Niklas Thor, fotbollspelare i Sirius och barnen Birger, 3 och Elise, 1. Hunden Bella.

Bor: I villa utanför Uppsala.

Bakgrund: Studerat freds- och konflikthantering vid universitetet. Kommunalråd i Uppsala mellan 2010-2014 och vice ordförande i KDU 2008-2011. Efterträdde Göran Hägglund som partiledare för Kristdemokraterna efter valet 2014.

Hjärtefråga i valet: Äldreomsorgen.

LÄS OCKSÅ: Malin Roos möter Stefan Löfven: ”Hade tyckt om att ha barn”

LÄS OCKSÅ: Malin Roos möter Jan Björklund: ”Det är inte alltid på topp i ett livslångt äkteskap”