Kilometer från Karolinska görs respiratorer för export

Risk för respiratorbrist – då sänds nya utomlands

På Karolinska universitetssjukhuset tvingas man nu damma av gamla respiratorer för att möta den väntade anstormningen av svårt sjuka coronapatienter.

Samtidigt varnar Socialstyrelsen nu för att det inte finns utrustning nog i landet.

– Det kommer behövas fler respiratorer, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Ett stenkast från Karolinska sjukhuset i Solna tillverkar det svenska medicinteknikföretaget Getinge tusentals nya respiratorer – för export.

Publicerad 5 apr 2020 kl 17.04

Sveriges, och särskilt Stockholms, sjukvård står vid tröskeln till en förväntad anstormning av svårt sjuka i covid-19. För de mest allvarligt sjuka krävs intensivvårdsplatser med respiratorer som kan stödja andningen.

I slutet av förra veckan meddelade regeringen att Socialstyrelsen skrivit avtal med det svenska medicinteknikföretaget Getinge om en leverans på 200 respiratorer som ska börja levereras redan under april månad.

Men det kommer inte räcka, enligt Socialstyrelsen.

– Vi behöver säkerställa fler respiratorer och det försöker vi göra nu också, mer aktivt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. 

– Det kommer behövas fler respiratorer och det kommer också behövas mer personal som kan arbeta med de respiratorerna och lokaler där de kan arbeta.

Jag satt med ångesten och kämpade med andningen.

En som vet hur viktigt det kan vara med respiratorsvård är undersköterskan Linda Selin, 36, som bor i Iggesund. 2012, när svininfluensan drog fram, blev hon så svårt sjuk att hon fick åka in med ambulans till Hudiksvalls sjukhus, vilket lokaltidningar som Hudiksvalls Tidning tidigare berättat om. På sjukhuset sövdes hon ned och fick vård med respirator i fem dygn. 

– Jag minns bara att jag satt med ångesten och kämpade med andningen. Till slut var jag nästan medvetslös. Då klappade läkaren mig på kinden och sa att nu måste vi söva ned dig för att hjälpa dig att andas. Sedan minns jag inget mer förrän jag vaknade upp, säger hon och tillägger:

– Utan respirator hade jag inte överlevt.

Linda Selin tillhör riskgrupperna för det nya coronaviruset. Hon beskriver oron för att drabbas av viruset:

– Jag är jätteorolig.

Hon oroar sig nu också för en situation där det inte ska finnas tillräckligt med respiratorer om för många insjuknar samtidigt, längre fram.

– Vi vet inte hur det kommer att utveckla sig. Det är nästan så att jag vill bli sjuk nu, när jag vet att det finns respiratorer lediga. Såna tankar har man, säger Linda Selin.

undefined

Linda Selin tillhör en av riskgrupperna för coronaviruset.

Foto: Privat

undefined

Linda Selin blev så svårt sjuk i svininfluensan att hon behövde vårdas med respirator.

Foto: Privat

Respiratorfabriken bara kilometer från sjukhuset

En av världens stora producenter av just respiratorer och annan avancerad medicinsk teknik är svenska Getinge med fabrik bara några kilometer från Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. 

undefined

På Solnafabriken tillverkades förra året drygt 10 000 respiratorer, men den stora globala efterfrågan har fått bolaget att ställa om för att öka produktionen betydligt. 

Målet är minst 16 000 respiratorer i år. 

– Det är alltid roligt när man kan vara med och hjälpa till i ett svårt läge, med produkter som behövs, sa Getinges ägare Carl Bennet till Expressen i mitten av mars.

– Vi går upp till tvåskift. Vi gör 10 000 på året men vi hoppas på att öka det högst betydligt och det gör vi omgående. Sedan gäller det att komponenterna hänger med, men so far ser det bra ut.

Men det är långtifrån självklart att den utökade produktionen i Solnafabriken ska avhjälpa behovet av respiratorer i just Sverige. 

undefined

Getinge har som målsättning att tillverka 16 000 respiratorer i år. De flesta kommer att levereras utomlands.

Foto: MICHAEL CAMPANELLA / SPA

Svensk produktion på export

Den stora merparten av utrustningen som tillverkas i Solna är nämligen inte för den svenska marknaden utan går på export till andra länder.

I början av mars meddelade Getinge att man vunnit en stor upphandling av respiratorer till Italien, för Getinges del 500 respiratorer, och bolaget försöker just nu vara med och dela på en upphandling på EU-nivå på totalt 25 000 respiratorer.

Socialstyrelsen hade behövt fler än de 200 man skrev avtal om i förra veckan, men konstaterar att man konkurrerar med andra länder om de respiratorer som byggs i bland annat Solna. 

– Vi för en dialog med diverse instanser för att försöka säkerställa att det som produceras i Sverige, stannar i Sverige. Men det är en global marknad, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. 

Vi för en dialog med diverse instanser för att försöka säkerställa att det som produceras i Sverige, stannar i Sverige.

I Stockholm, där coronapandemin hittills slagit hårdast hittills och där man förväntar sig få en rejäl anstormning svårt sjuka inom en snar framtid tonas problemet ner.

Erik Berglund, pressansvarig på Region Stockholm, skriver i en kommentar till Expressen:

”I dagsläget finns tillgång på respiratorer”.

Björn Persson är verksamhetschef för intensivvård och thoraxoperation på Karolinska. Han säger på frågan hur många fler respiratorer de kan komma att behöva:

– Det är svårt att bedöma då vi inte vet hur pandemin kommer utveckla sig. Vi köper respiratorer så att vi har respiratorer till alla platser som vi kan bemanna. Och vi jobbar hela tiden på att öppna fler platser, säger han.

Samtidigt dammar Karolinska sjukhuset nu av gamla respiratorer som uppges komma från Socialstyrelsens gamla beredskapslager.

– Det har inte samma funktioner och prestanda som moderna respiratorer men bedöms vara tillräckligt bra för användning under rådande omständigheter, säger Björn Persson.

undefined

Getinge försöker ta del av en EU-upphandling på totalt 25 000 respiratorer.

Foto: MICHAEL CAMPANELLA / SPA

Emanuel Sjöström, 50, är intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge. Han berättar att personalen på hans avdelning i veckan fick instruktioner för hur de ska använda en gammal typ av respiratorer, som användes när han började jobba med intensivvård för 18 år sedan:

– Jag vet inte hur många såna respiratorer som finns på Huddinge men jag har förstått att man haft en park av såna här respiratorer av äldre slag i händelse av krig eller en sån här situation, säger han och tillägger:

– De har så klart inte hela arsenalen av inställningar som nutidens respiratorer kan ge.

undefined

Enligt intensivvårdssköterskan Emanuel Sjöström kommer behovet av respiratorer vara större än tillgången.

Foto: Privat

Emanuel Sjöström säger att behovet av respiratorer kommer att vara större än tillgången – och att en viktig faktor är personal som kan sköta dem.

– Jag kan inte dela på mig som intensivvårdssjuksköterska. Jag kan inte vara överallt samtidigt. Det är en risk, säger Sjöström.

I flera Europeiska länder lägger nu fabriker, däribland biltillverkaren Rolls Royce, om sin produktion för att få fram just fler respiratorer. I flera länder diskuteras möjligheten att det skulle gå att dela på en respirator mellan två patienter. Flera länder inför också exportförbud för skyddsutrustning, läkemedel och även viss medicinsk teknik som kan användas för att hjälpa den inhemska befolkningen. 

De har så klart inte hela arsenalen av inställningar som nutidens respiratorer kan ge.

EU har sedan mitten av mars infört ett tillfälligt exportstopp till länder utanför unionen, med vissa undantag. Men också inom EU har till exempel Frankrike förbjudit export, även till andra medlemsländer. 

Det franska förbudet har bland annat skapat problem för ett annat svenskt företag, Mölnlycke health care, som tillverkar mycket av den skyddsutrustning som nu behövs i coronapandemin. Sveriges Radio kunde under fredagen rapportera att Mölnlyckes leveranser av miljontals ansiktsmasker och gummihandskar fastnat i Frankrike på sin väg till Italien och Spanien. Just den leveransen har senare kunnat skickas vidare.

Även Tyskland hade ett sådant förbud, vilket medförde att en stor leverans av skyddsutrustning fastnade inom landets gränser. Men efter kritik om att förbudet bland annat skulle strida mot unionens fria rörlighet av varor har Tyskland dragit tillbaka sitt förbud.  

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som jobbar hemifrån, får en virtuell rundtur på Getinges fabrik.

Foto: MICHAEL CAMPANELLA / SPA

Getinges fabrik i Solna går för högtryck när den globala efterfrågan på respiratorer ökat i coronapandemin.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Getinge: ”Vi levererar till alla länder”

Svensk regeringen har varit en stark motståndare till liknande förbud. 

Respiratorproducenten Getinges ägare Carl Bennet har tidigare också välkomnat den mindre protektionistiska linjen som Sverige haft, där Socialstyrelsen valt att få fram respiratorer via en större gemensam EU-upphandling.

– Jag tycker att man agerat väldigt klokt genom att Socialstyrelsen ser till att man agerar ihop med EU där och inte får några protektionistiska tankar eller så, sa Carl Bennet till Expressen i mitten av mars.

undefined

Carl Bennets Getinge har fått flera storordrar på respiratorer i coronapandemins spår. Men merparten väntas gå på export.

Foto: LISA MATTISSON

I dag vill inte Getinges presschef Anna Appelqvist gå in på hur många respiratorer bolaget kommer ha möjlighet att få fram de närmaste månaderna, men att det totalt är betydligt fler än de 200 som Sverige tecknat avtal för är klart.

– Vi är ju globala, så vi levererar till alla länder.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.