Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömda våldtäktsmän och djurplågare anställs av kända vaktbolag

Våldtäkter, mordförsök, rån.

Djurplågeri, grov kvinnofridskränkning och misshandel med fängelse som straff. 

Expressen kan i dag avslöja att fler än 120 personer som är dömda för allvarliga brott därefter har fått jobb för vaktbolag. 

– Jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb, säger Kristina om sin ex-pojkvän som misshandlade henne.

Vaktbolagen patrullerar i städer, på tunnelbanor och i köpcentrum. De anlitas av kommuner när polisbristen blivit för akut. De vaktar på fotbollsmatcher och evenemang för barn.

Deras uppdrag är trygghet och säkerhet.

Men Expressens omfattande granskning av vaktbolagens personallistor visar att fler än 120 personer har dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv.

Flera vaktbolag hävdar att de inte anställer personer som har dömts för brott. Men det stämmer inte.

Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, rån, sexuellt utnyttjande av minderårig, koppleri, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot, sexköp, grov stöld, djurplågeri, våld och hot mot tjänsteman, falsk tillvitelse, mordbrand. 

Sex män som har dömts för rån har därefter godkänts för att jobba för vaktbolag.

Dessutom sexuellt ofredande, olaga intrång, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mened och mycket mer. Utöver dessa domar finns flera fall av utfärdade kontaktförbud. 

Tillsammans har de fler än 120 personerna dömts till 36 år i fängelse.

Sex män som har dömts för rån har därefter godkänts för att jobba för vaktbolag.

Samma sak gäller för fem dömda våldtäktsmän. En av dem gick till ett vaktbolag som anlitas av Polismyndigheten i Stockholm, en annan till ett vaktbolag som anlitas av Stockholms kommun.

En man som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig godkändes för jobb på två olika vaktbolag, varav det ena arbetar med säkerhet på Melodifestivalen.

Många av de dömda personerna bland väktarna har dömts för misshandel.
Foto: Helén Rasmusen
Melodifestivalen anlitar vaktbolag med personer som dömts för allvarliga brott.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Brottsdömda på vaktbolag

Expressen har granskat fler än 30 000 personer som finns godkända hos landets länsstyrelser för anställning på vaktbolag. Expressen har hittills identifierat fler än 120 personer som har dömts för allvarliga brott under perioden 1999 till 2018.


 Sex män har dömts för rån

 Fler än 40 personer har fått villkorlig dom eller fängelse för misshandel. Ytterligare ett 40-tal har dömts till ungdomsvård eller ungdomstjänst för misshandel. 

 Fem män har dömts för våldtäkt

 De fler än 120 personerna har tillsammans dömts till 36 år i fängelse


Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, sexuellt utnyttjande, koppleri, misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot. 

Dessutom mordbrand, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling och övergrepp i rättssak, samt mycket mer. Dessutom flera fall av kontaktförbud som utfärdats av tingsrätter. 


Utöver dessa fler än 120 individer har Expressen identifierat flera hundra personer som jobbat eller jobbar för vaktbolag och som dömts för andra brott, som vapenbrott, urkundsförfalskning, bokföringsbrott, bidragsbrott, egenmäktigt förfarande, flera fall av stöld, olaga hot, skadegörelse, olaga intrång, ringa misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, upprepade fall av ringa narkotikabrott, förargelseväckande beteende, brott mot knivlagen, rattfylleri, smuggling, sjöfylleri, bristande tillsyn av hund, ofredande och mycket mer. 

Efter fängelset: skyddade partiledardebatten

Flera av de brottsdömda arbetar på evenemang med höga säkerhetskrav. En person som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett grovt våldsbrott arbetade i höstas som ordningsvakt med säkerheten på en av partiledardebatterna inför riksdagsvalet.

– Med min bakgrund skulle man kanske tro att jag är den som vevar med batongen. Men så är det inte, säger han.

Expressen har flera exempel på att personer som har dömts för brott som skadat någon annan har fått jobb på välkända bolag som Securitas, Nokas, CSG och Avarn. 

Vaktbolag som har anställt dömda brottslingar anlitas dessutom av Polismyndigheten.

Fler än 120 personer på vaktbolagens personallistor har dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv. Ordningsvakten på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Kristina: Han slog mig i ansiktet

Flera dömda kvinnomisshandlare har fått jobb för vaktbolag.

En man slog och sparkade sin dåvarande flickvän på en fest så allvarligt att hon förlorade medvetandet. Hon kördes till sjukhus där hon blev inlagd med svullet ansikte och blåmärken på kroppen. 

Han dömdes till över två års fängelse, men trots det fick han därefter jobb för ett av Sveriges mest kända vaktbolag.

En annan som drabbats är Kristina, som för några år sedan blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän. Han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst. 

Jag ville inte, men till slut gick jag med på att gå ut och prata. Då slog han mig i ansiktet.

Hon beskriver honom som kontrollerande och efter tre månader ville hon lämna honom.

– Han bevakade mig vart jag än gick. Stod utanför mitt hus så jag inte skulle kunna gå ut, och jag drömde mardrömmar att han bankade på dörren. 

Han anklagade henne för att vara otrogen och krävde ofta att få veta var hon var, berättar hon. Han ville alltid se hennes telefon och blev rasande om den var avstängd. En dag när hon var med sin tjejkompis letade han upp henne.

– Han ville prata med mig om varför min telefon var avstängd. Jag ville inte, men till slut gick jag med på att gå ut och prata. Då slog han mig i ansiktet, säger hon. 


Kristina blev misshandlad av sin ex-pojkvän. Han fick därefter arbete på vaktbolag.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Kristinas ex dömdes i både tingsrätt och hovrätt.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Hon lämnade honom, men ett tag senare träffades de på samma fest. När Kristina sen lämnade festen följde han efter henne. Hon berättar att han då kallade henne hora och ville se hennes telefon.

– Allting sker väldigt snabbt, helt plötsligt ligger jag på marken. Han slog mig först när jag stod upp och när jag ramlade så fortsatte han slå mig i ansiktet. 

Morgonen därpå gjorde hon en polisanmälan. 

Misshandlade flickvän – fick jobb på vaktbolag

Mannen erkände att han vid första tillfället gett henne en örfil, men nekade i övrigt brott. Men vittnen och teknisk bevisning gjorde att han dömdes både i tingsrätt och hovrätt. 

Nu har Kristina inte sett honom på flera år, men hon blir besviken när hon får höra att han arbetar för ett vaktbolag.

 – Jag vet hur han är och jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb, säger hon. 

Jag vet hur han är och jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb

”Är du dummer så blir du blå”

Kristina är ett av många brottsoffer som riskerar att få se sin förövare iklädd vaktuniform. 

Tio månaders fängelse blev straffet för en man som 2005 dömdes av hovrätten för misshandel på en krog. Mannen, som i dag är i 30-årsåldern, slog en flaska i huvudet på en annan man som satt vänd från honom. 

För snart ett år sedan skrev den misshandelsdömde mannen följande på Facebook: ”En ordningsväktare, han går i staden. Han vaktar blommor, han vaktar saker. Och är du snäller så får du gå, men är du dummer så blir du blå.”

Så svarar vaktbolagen

– Det du säger stämmer inte. Du blir inte godkänd av länsstyrelsen om du har ett brottsregister, och det beror på vad det är för brott och om det är preskriberat, säger Axel Andersson, presschef på Securitas. 


– Vi är mycket tydliga i vår rekryteringskampanj att medarbetare inte ska vara dömda för brott, säger Jens Klevengård, försäljningschef på CSG.– Kommer de igenom de kontroller som görs, så ser vi allvarligt på det, säger Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på Avarn. 


– Om någon har begått ett brott, oavsett om det är grövre eller ringa, och sen avtjänat sitt straff och det inte föreligger andra juridiska hinder för att bli anställd, så är det inte för oss att döma, så länge en person är lämplig för en arbetsuppgift, säger David Larsson, vd för Nokas Security.

I dag är han godkänd för arbete vid tre olika vaktbolag i Stockholm, varav det ena är Sercuritas.

När Expressen når honom hänvisar han till sin arbetsgivare: ”Ska jag vara ärlig har jag inte direkt lust att uttala mig om detta.” 

Vad menade du med ”är du dummer så blir du blå?”

”Att du får åka inuti en polisbil som är blå. Då det inte rimmade så förkortade jag det.”

Han svarar vidare att han inte sökt sig till yrket ”för att kunna utöva övervåld eller för att jag har en önskan att vara lagligt aggressiv”.

Kristina blir besviken när hon får höra att exet är ordningsvakt.
Foto: FRITZ SCHIBLI
”Han är inte lämplig för ett sådant jobb”, säger Kristina om sitt ex.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Länsstyrelsen godkänner våldtäktsmän

Enligt reglerna ska vaktbolagen anmäla samtliga anställda, även administrativ personal samt till exempel lokalvårdare och fastighetsskötare till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Länsstyrelsen prövar därefter laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet i övrigt. Det innebär att det görs en sökning i misstankeregistret, belastningsregistret och en remiss skickas till Säpo med frågan om de har något att tillägga. 

Huvudregeln är att länsstyrelsen ska granska brott från de senaste fem åren. Men enligt polisens föreskrifter och allmänna råd som gällt sedan 2007 kan femårsregeln förlängas vid allvarliga brott. 

– Huvudregeln är att man ska vara ostraffad senaste fem åren. Är det en väldigt ung person så tittar man på tre år på grund av ungdomligt oförstånd. Men vi kan också i vissa fall förlänga till över fem år om det begåtts grova brott längre bak, säger Elisabeth Åkesson, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Vad är ett grovt brott?

– Exempel jag kommer på nu är rån, upprepade narkotikabrott och sådana saker.

Hur ser ni på misshandel?

– Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd. Huruvida vi går längre tillbaka rörande misshandel beror på hur långt tillbaka det är och vilka arbetsuppgifter en person ska ha. 

Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd.

Hur ser ni på våldtäkt?

– Jag kan inte komma ihåg om vi haft ett ärende för bedömning där någon dömts för en våldtäkt som begåtts för mer än fem år sedan. Det blir alltid en bedömning i det individuella fallet.

Expressens granskning visar dock att länsstyrelserna har godkänt sex personer som dömts för rån. Två av dem har avtjänat fängelsestraff, de andra ungdomstjänst och ungdomsvård.

Polismyndigheten, som beslutat om de allmänna råden som länsstyrelsen ska förhålla sig till, är tydliga med att femårsregeln kan förlängas.

– Om det blir uppenbart för länsstyrelsen att det är ett väldigt allvarligt brott kan man avslå, säger Lars Sjöberg, processledare inom bevakning på polisens rättsavdelning.

Är fängelse för misshandel något som ska godkännas?

– Som regel, nej. 

Våldtäkt?

– Nej, det är samma sak där. 

Expressen har sökt samtliga personer vars brottslighet omnämns i artikeln för en kommentar. De har fått möjlighet att kommentera, men har avstått.

Fotnot: Kristina heter egentligen något annat.


Några av de dömda på vaktbolagen

Tänder slogs av

En man i 30-årsåldern dömdes för cirka tio år sedan till villkorlig dom och 50 dagsböter för en misshandel utanför en krog i utkanten av Stockholm. Enligt domen orsakades det manliga brottsoffret smärta, blödande sår i munnen och lösa och avslagna tänder. Den dömda mannen bekräftar för Expressen att han arbetar för vaktbolagen Commuter Service Group (CSG) och Nokas, men har i övrigt inga kommentarer.


Misshandel

En man, född i början av 90-talet, dömdes för misshandel till 40 dagsböter efter ett bråk. Han berättar nu att han var väldigt ung då och vet bättre nu. Polismyndigheten har godkänt honom som ordningsvakt och kände vid förordnandet till hans misshandelsdom. 

– Alla kan förändras, säger han.


Mordförsök

Han har avtjänat sju års fängelse för mordförsök. Men Polismyndigheten godkände honom ändå efter det som ordningsvakt. 

– Man ska givetvis titta på vad en person gjort tidigare. Men i mitt fall har jag tillbringat senaste elva åren med att göra bra saker, säger ordningsvakten.


Flaska i huvudet

Han slog en flaska i huvudet på en man som satt vänd mot honom vid ett bord på krogen. Straffet blev 10 månaders fängelse. I dag är han godkänd för anställning hos tre olika vaktbolag: 

”Det jag kan säga är att jag inte sökt mig till dessa yrken för att kunna utöva övervåld eller för att jag har en önskan att vara lagligt aggressiv”, skriver han. 


Misshandlade flickvän

Han dömdes för 13 år sedan till en månads fängelse för att ha misshandlat sin dåvarande ex-flickvän, vilket var det andra fängelsestraffet för honom. Tidigare hade han dessutom brutit mot besöksförbudet. I dag arbetar han på vaktbolag som entrévärd vid olika tillställningar.

”Allt det där har hänt i mitt gamla liv och har aldrig blivit frågad om sådant. Vill bara göra nytta nuförtiden med mitt liv och mina medmänniskor”, skriver han.


Tillträdesförbud

Erkände i förhör 2011 att han sparkade två poliser före en fotbollsmatch. Fick på grund av det tillträdesförbud till fotbollsarenor. Är i dag godkänd för arbete på vaktbolag i södra Sverige. Mannen bekräftar först till Expressen att han arbetar på det aktuella vaktbolaget, men ändrar sig sedan och säger att han arbetar med helt andra saker.


Flickvän till sjukhus

En man misshandlade sin dåvarande flickvän så illa att hon blev medvetslös och hamnade på sjukhus. Han dömdes till två år och sex månaders fängelse. I dag, tio år senare, finns han på en av de stora vaktbolagens personallistor. Expressen har utan framgång sökt honom för en kommentar.


Hotade sin sambo

Dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha hotat och misshandlat sin dåvarande sambo. Är i dag godkänd för anställning på stort vaktbolag. Han uppger själv att han arbetar fastighetsskötsel på ett dotterbolag till vaktbolaget. Han säger till Expressen att hans arbetsgivare känner till hans dom och att det inte var ett hinder för anställning. 


Medvetslös efter knuff

I kön på en hamburgerrestaurang vid klockan 03 knuffar han en person så illa att denne ramlar och slår ansiktet i en bordskant. Mannen som knuffas blir medvetslös och bryter näsan. Han som knuffade finns i dag med på ett välkänt vaktbolags personallista. Expressen har utan framgång sökt honom för en kommentar. 


Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressens mångfaldigt prisbelönta grävgrupp och tidningen Dagens Arbetes redaktion. Dagens Arbete är en tidning för medlemmar i fackförbunden IF Metall, GS och Pappers och har ofta uppmärksammats för sin ambitiösa satsning på granskande journalistik.