Yxhuggen regeringssupporter gömmer sig i Sverige – liksom känd regeringskritisk krigsförbrytare

Partikamrater – och dödsfiender

STOCKHOLM. Istid råder mellan Bangladeshs partier.

Deras falanger växer starkt i Europa.

I Stockholm gömmer sig både den misshandlade regeringssupporten Nazmul och dödsdömda oppositionspolitkern Khokon Razakar.

Ändå går personer från båda sidor med i samma svenska parti.

"Övriga samhället förstår inte dessa konflikter" skriver polisen i en ny rapport om utsatta svenska områden.

Publicerad 17 jul 2017 kl 06.07

Två killar ligger på ett sängöverkast i värmen. En av dem kan inte röra fingrarna på ena handen. Han har ett hål i lungan. Händer, armar, ben och bröstkorg är fulla av ärr.

På soffbordet ligger ett inplastat fotografi från när Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina i hälsar på honom på intensiven när huggen från hans politiska motståndare är färska. Vi kallar honom Nazmul. Om några dagar ska han träffa Sheikh Hasina igen. Men den här gången är det inte i Bangladesh, utan när hon kommer till Stockholm på statsbesök. I hans lägenhet bor bara partikamrater. De tillhör alla Sheikh Hasinas parti Awami League. Under statsbesöket ska de försöka prata med henne om Nazmuls situation.

Awami League

Regeringspartiet med premiärminister Sheikh Hasina i spetsen. Vid tiden för Bangladeshs självständighet 1971 ledde Hasinas pappa dåvarande Östpakistans armé som frigjorde Bangladesh från Pakistan. Närmare relation till Indien än övriga partier.

Kritiserats för bland annat korruption, bristande yttrandefrihet och dålig rättssäkerhet. Awami League tar avstånd från allt eventuellt samarbete med BNP och Jamaat-e-islami som partiet kallar för terrorister.

– Partiet gav honom pengar till behandlingen, men de kan inte hjälpa till med det han behöver mest – säkerhet, säger en av rumskompisarna.

– Ni i Sverige vet inte vad det innebär att ge fundamentalister inflytande, säger Nazmul.

Awami League-anhängaren Nazmul knivhöggs svårt i Bangladesh.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Det är framför allt övertygelsen om att bevara en sekulär stat han vill lyfta.

– Tro inte att vi gått med i partiet för att vi älskar regeringen. De flesta av oss har gått med för sekularismen. För att vi hatar fundamentalister. De som vill blanda religion och politik.

Och han säger det mitt i sin egen fasta.

Tre bangladeshiska partier har egna falanger i Europa. Awami League och BNP, som båda styrt landet och nu befinner sig i en istid där Awami League till och från sätter BNP:s ledare i husarrest och försöker blockera deras valdeltagande. Det tredje är islamistpartiet Jamaat-e-islami, som vuxit till en stark folkrörelse. I Bangladesh tog Nazmul beslutet att förbjuda sin motpart, studentorganisationen Shibir, som är knuten till partiet Jamaat-e-islami, på sitt universitet. Detta trots att deras anhängare var betydligt fler i antal än hans egna.

– Shibir ger folk en mobil och pengar. De kan hjälpa till att hitta bostad. Samma sak gör de i Europa. De tar hand om sina anhängare och därför växer deras ideologi, säger han.

Månaden efter förbudet hoppade sex personer på honom med hammare, machete, yxa och kniv. Stora upplopp med flera döda följde. Nazmul flyttade till Sverige. Men han var inte den enda. Också en av Jamaat-e-islamis dödsdömda ledare, Khokon Razakar, flydde till Stockholm.

Khokon Razakar heter egentligen Zahid Hossain, men det är under namnet Khokon Razakar som han varit aktiv politiskt.

Vi känner alla någon som försvunnit spårlöst

Låter rädd på rösten

Söder om stan bor den man som av Shibirs anhängare i Sverige sägs ha en ledande roll. Han låter uppriktigt rädd på rösten när vi ringer. Efter att flera ledare inom partiet – som ideologiskt står Egyptens muslimska brödraskap och Turkiets AKP nära – dömts till döden är övervakningen stenhård mot partiets supportrar. Det är några dagar kvar till det bangladeshiska statsbesöket och trots att mannen i svenska Shibir varit aktiv miljöpartist, leder flera stora föreningar och jobbar på en svensk myndighet vill han inte ha sitt namn i tidningen.

– Vi känner alla någon som försvunnit spårlöst, säger han.

Jamaat-e-islami och Shibir

Islamistparti som kämpade mot att Bangladesh skulle bryta sig fria från Pakistan 1971. Vill att Bangladesh ska frångå att vara ett sekulärt land till förmån för islam. Har fortfarande starka kopplingar till sin motsvarighet i Pakistan. Terrorstämplade av regeringspartiet.

Sedan 2013 har Högsta domstolen i Bangladesh förklarat det olagligt för partiet att ställa upp i allmänna val. Studentorganisationen Shibir är en stark politisk kraft i landet och Awami Leagues förbud mot dem har lett till allvarliga studentupplopp med flera dödsfall som följd.

Han beskriver hur flera personer med dubbelt medborgarskap fått hjälp på svenska ambassaden. Är du efterlyst på ditt bangladeshiska id-kort hjälper det att åka in på en svensk id-handling.

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina möttes av protester i Stockholm.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Att han själv skulle vara en ledare för Jamaat-e-islami eller Shibir tycker han är en felaktig beskrivning. Han ser sig hellre som någon som har kontakt med partiets ledare och kanske tidigare lett någon fraktion. Han står också nära den dödsdömda Khokon Razakar som bor nära honom i södra Stockholm.

Dömd krigsförbrytare bor i södra Stockholm

I badrummet i Nazmuls lägenhet står små miniatyrer av duschgelé och schampo från en svensk hotellkedja. Flera här jobbar som hotellstädare.

För dem är Khokon Razakars nya hemort en nyhet. 2013 dömdes Khokon till hängning för krigsförbrytelser som ska ha bestått i att beordra massvåldtäkter, tortyr och tvångskonvertering av hinduer. Killarna i lägenheten känner också igen honom från att han länge höll i en tv-show där han gav svar på islamiska frågor.

Nazmul är förvånad över att han Khokon Razakar beviljats tillfällig asyl.

– Så man kan inte vara säker här heller?

Awami Leagues svenska ledare har ett wokimperium här. Ledaren är, förutom Awami League-medlem, också socialdemokrat. Men vilket svenskt parti en svenskbangladeshier tillhör hjälper inte Nazmul att förstå vad den tror på i Bangladesh.

I stället tittar han på personens sociala kretsar, som vem som har hjälpt till med att ordna ett svenskt arbetsvisum. Det finns till exempel McDonald's-restauranger som helst anställer Awami League-supportrar och McDonald's som föredrar Shibir-supportrar.

En personligt störd diktator! Hon mördar dagligen opposition, intellektuella och civila! 

I polisens rapport ”Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen” från juni 2017 lyfts särskilt hur globala konflikter speglar av sig på Sverige. ”Många gånger påverkas inte den nationella nivån medan det lokalt ger avtryck. Rättsväsendet och övriga samhället förstår inte dessa konflikter” står det.

Ahmad Zakir jobbar på hotell och är medlem i svenska Awami League.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Protester på Sergels torg

Runt fyrtio personer håller upp en stor banderoll mot premiärministern på Sergels torg. Majoriteten har knutit ett svart band runt huvudet som representerar sorg. De flesta kommer från partiet BNP, som är protestens arrangör, medan några färre är Shibir-medlemmar. Båda partierna går hårt ut mot att Sverige tar emot statsbesöket. Ur en megafon strömmar talen.

– En personligt störd diktator! Hon mördar dagligen opposition, intellektuella och civila! Hon är en blodsugare! Hon kom till makten utan val!

BNP

Det största oppositionspartiet. Leds av Khaleda Zia som tvingats in och ut ur husarrest av regeringspartiet. Ett antal av partiets ledare har åtalats för krigsbrott daterat tillbaka till 1971. BNP bojkottade valet 2014 och sitter därav inte i parlamentet.

De har flera gånger utlyst strejker som protest för hur landet styrs vilket bromsat all daglig verksamhet med våldsamma upplopp som följd. BNP har till och från samarbetat med Jamaat-e-islami.

Arshad Khan, 51, är busschaufför men ledig i dag för att stötta BNP. Jag frågar hur många på platsen som är medlemmar i Socialdemokraterna.

– Tre, fyra kanske? gissar han.

Han känner inte alla på plats.

Några vill heller inte visa ansiktet av oro för att ambassaden registrerar deltagarna.

Jag har många kompisar som är riksdagsledamöter och ministrar. Hur kan svenska regeringen bjuda in Hasina?

Men intervjun med Arshad Khan blir ständigt avbruten av en ung man i solglasögon och Lacoste-tröja. Partiföreträdarna är irriterade. De har tidigare gjort klart att Lacostemannen inte är den bästa att representera svenska BNP. Han är nämligen den dödsdömde Khokon Razakars son. BNP har många gånger bett honom att ligga lågt för att inte skada deras anseende. Ändå bryter han ständigt in i intervjun.

– Titta på mitt ansikte!

Han stryker med händerna för att visa hur kinderna smalnat av.

– Jag tappar vikt. Jag åker hela tiden hit och dit och skriver om vad som händer i Bangladesh. Jag har varit aktiv i Stefan Löfvens parti. Jag har träffat honom i Västerås. Jag har många kompisar som är riksdagsledamöter och ministrar. Hur kan svenska regeringen bjuda in Hasina?

Busschauffören och BNP-medlemmen Arshad Khan.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Vad gäller pappans fall är sonen självsäker.

– Vi kommer göra intervjuer när vi fått nästa svar från Migrationsverket. Vi är helt säkra på att det kommer gå bra. Då ska vi bjuda in journalister, riksdagsledamöter och informera om vad den bangladeshiska staten gör, säger han.

Jag frågar Khokons son om han tycker att alla sidor i Bangladeshs konflikt ska kunna få asyl i Sverige.

– Men varför skulle någon från Awami League söka asyl, de leder ju landet? Men kan de så får de. De ska fortfarande ha sina rättigheter här.

Ni förstår inte hur de här partierna fungerar. Jag tycker synd om Sverige

Partivänner – och dödsfiender

Delegationerna ställer sig upp en i taget och vrålar.

– Joy Bangla! Joy Bangla! Joy Bangla!

Runt 400 europeiska partisympatisörer till Awami League har samlats i en central konferenslokal i Stockholm. Hennafärgade skägg sitter sida vid sida med leopardklänningar och blekt hår.

Statsminister Stefan Löfven tar emot Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Det inhyrda säkerhetsföretaget strippar ingående besökare på pennor, tändare, cigaretter och mobiler. De säger att de aldrig varit med om ett striktare säkerhetsupplägg.

När premiärministern börjar tala vill jublet aldrig ta slut.

Sheikh Hasina har avböjt alla intervjuer under sitt besök i Stockholm men i talet berättar hon utförligt om hur hon ser de två oppositionspartierna BNP och Jamaat-e-islami som terrorister.

Nazmul väntar i lobbyn efteråt. Någon egen tid med Sheikh Hasina för att prata om sin situation fick han inte. Han håller sig vaken till morgontåget för att hinna jobba dagen efter.

Jag berättar att jag varit på BNP:s protest tidigare under dagen och att jag förvånats över hur alla från Khokon Razakars son till Awami Leagues svenska ledare är medlemmar i Socialdemokraterna. De kämpar alltså tillsammans i ett parti, men avskyr varandra i ett annat. Nazmul skrattar.

– Ni förstår inte hur de här partierna fungerar. Jag tycker synd om Sverige, säger han.

 

LÄS FLER AV JOHANNA KARLSSONS REPORTAGE:

Arbetsplatsfusket utbrett i svenska skuggsamhället

Hot, våld och utpressning – vardag i småstaden

Många shiamuslimer i Vivalla döljer sin identitet av rädsla

Tareq och Habib drömde om ett klipp

Sima, 22, tvingas fly från sina rumskamrater på asylboendet