Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade regeringen för att sikta mot Bryssel

Alice Bah Kuhnke om klimatet: Om tio år är det för sent

LUDVIKA. Hon var tolv år gammal när telefonen ringde. 

– Om ni inte har lämnat landet inom 14 dagar kommer du att dö, sa den okände mannen. 

Det var första gången Alice Bah Kuhnke mordhotades – men inte den sista. 

Gör Expressens valkompass här.

Publicerad 10 maj 2019 kl 16.05

På perrongen på Gävle Centralstation står Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet och pratar om kampen mot högerextremister, om nazisterna som samlats till demonstrationer på första maj, om förintelseöverlevaren Hédi Fried, om handsydda kostymer från Paris – och om secondhand-kläder som kan köpas via Instagram.

Och plötsligt har ex-ministern missat det viktiga anslutningståget till Ludvika. 

– Det är mitt fel. Jag pratade för mycket, erkänner Alice Bah Kuhnke, 47.

Femton minuter senare hyllar hon en lokal hyrbilsfirma, som trots röd dag löst problemet blixtsnabbt, och hon lovar att kontakta dem nästa gång hon ”råkar ut för något i Gävle”. 

undefined

Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas av Expressens Niklas Svensson ombord på ett SJ-tåg.

Foto: NIKLAS SVENSSON

Alice Bah Kuhnke: ”Förändrade mig för alltid”

Alice Bah Kuhnke berättar om det där telefonsamtalet som den tolvåriga flickan i Småland fick – och om pappa Jimis reaktion efteråt, när hon skräckslagen rusat in till honom och mamma Ulla.

– Han blev så otroligt arg. Han skrek åt mig: ”Du får inte vara rädd. Du får aldrig backa.” Han hade aldrig skrikit åt mig på det sättet tidigare. Min fars reaktion förändrade mig för alltid. Där och då bestämde jag mig för att aldrig vara rädd.

Men att stänga av känslorna, som hon gjort sedan dess, kanske är fel, medger hon. 

– Jag tror det kan vara bra att också våga känna efter, men jag stängde den dörren då, låste den och sedan dess har jag inte öppnat den.

undefined

Sara Skyttedal (KD) och Alice Bah Kuhnke (MP) i den första debatten inför EU-valet.

Foto: OLLE SPORRONG

Uppväxten i den lilla byn Horda utanför Värnamo, i Astrid Lindgren-land, kallar hon ”idyllisk”. Där har släktingarna på mammas sida bott i århundraden. 

– Så varenda sten och varenda skogsglänta är hemma.

Granntomten ägdes då av mormor och morfar – och släktgården, där det fortfarande finns en del djur, drivs i dag av mammas kusin. 

– Jag uppfostrades av en hel by, säger hon. 

undefined

Alice Bah Kuhnke definierar sig som kristen och troende. ”Det har jag varit sen barn”, säger hon.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Han var rädd för att vi inte skulle lyckas”

Inte bara av sin stränga pappa. 

– Han var sträng på alla sätt. Han var och är fortfarande rädd för att jag ska möta de problem och de rädslor som han har mött. Han var rädd för att vi inte skulle lyckas. 

Tycker han i dag att du har lyckats?

– Han skulle aldrig säga något sådant. Han har aldrig berömt mig eller mina syskon. Han skulle aldrig sjunka så lågt att han värderar lycka i pengar eller status. Det finns inte i hans värld. 

Om han röstar på Miljöpartiet?

– Nja, jag vet inte. Vi håller på valhemligheten i vår familj, skrattar dottern.

Den där lilla flickan Alice, som inte såg ut som alla andra för att hennes pappa kom från Gambia, drömde om att en dag bli polis eller kanske präst. 

Någon gång ska hon också ha sagt, enligt vissa Hordabor, att hon ville bli minister. Men det minns hon inte själv i dag. 

Gudstron har hon alltid haft.

– Jag definierar mig som kristen och troende, och det har jag varit sen barn.

Miljöpartiets toppkandidat

Namn: Alice Bah Kuhnke. 

Ålder: 47 år. 

Yrke: Riksdagsledamot. Tidigare kultur- och demokratiminister. 

Bor: Nacka utanför Stockholm. 

Familj: Make och tre döttrar. 

Drömde om som barn: Att bli polis eller präst. 

undefined

Alice Bah Kuhnke i Almedalen 2016.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

För 20 år sedan, 1999, fick hon faktiskt predika i Rydaholms kyrka, hemförsamlingen – och senare tog hon också plats i Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkorådet.

– Jag är inte bara kristen, utan jag har också organiserat mig i kyrkan och för kyrkans framtid, säger hon.

undefined

Alice Bah Kuhnke vinkar av det tidigare språkröret Gustav Fridolin, på väg till MP:s kongress, på Stockholms centralstation.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En av de bästa i landet – på löpning

Ibland talas det om sådana som har ”många järn i elden”. Den som googlar uttrycket borde få upp en bild på Alice Bah Kuhnke, för häng med nu.

Vid sidan av engagemanget i kyrkan var hon också medlem i scouterna, Röda korset och Rädda Barnen.

– Jag är en av dom som förkroppsligar svenskt föreningsliv. Och jag har fått se kraften som det innebär när man går samman och organiserar sig. 

Sen var det friidrotten. 

Ingen i Småland sprintade som hon. 16 år gammal sprang Alice Bah Kuhnke hem sina personliga rekord på både 60 meter och 100 meter; 7,83 sekunder respektive 12,25.

– Då var jag bland de bästa, först i Småland, sedan i landet.

Hon skulle bli friidrottsstjärna och kom in på friidrottsgymnasiet, efter tuffa tester och intervjuer hos psykologer. Men sen kom skadorna. Och de stora framgångarna uteblev.

– Agnarna skildes från vetet, konstaterar hon själv.

undefined

ALICE BAH KUHNKE OM FÖREMÅLET HON VALT UT:

Jag har valt den här fina mössan, därför att kärnkraft är inte lösningen på den klimatkris vi är i. Vi behöver mer av förnybar energi, inte mer av gammal teknik.

Om man vill ha en kämpe i parlamentet som aldrig viker av från vägen utan har ett stadigt fokus på klimat, miljö, demokrati och mänskliga rättigheter… då ska man sända mig till EU-parlamentet.”

undefined

Saknar inte livet som tv-stjärna

Så då blev hon tv-stjärna i stället. Först genom Disneyklubben, sedan med SVT:s ”Söndagsöppet”. Hon värvades till TV4 och fick ett eget tv-program – med namnet  ”Alice Bah”. 2002 ledde hon kanalens partiledarutfrågningar tillsammans med Lennart Ekdal.

– Jag hade det fantastiskt under åren på TV4 och jag kände mig omhuldad, men det var inte svårt att avsluta det. Det var i F-huset på Stockholms universitet, där jag pluggade statsvetenskap, som jag fick mitt syre under den tiden. 

undefined

Alice Bah Kuhnke med Johan Peterson och Eva Röse i Disneyklubben 1993.

Foto: RT / IBL BILDBYRÅ

Har du räknat de där järnen i elden? Vi är inte klara.

2001 sommarpratade hon första gången. Året därpå skrev hon en bok om kronprinsessan Victoria. Sen blev hon generalsekreterare för organisationen ”Rättvisemärkt”, grundade tankesmedjan ”Sektor 3” och jobbade som miljö- och CSR-chef på ÅF, innan hon 2013 utsågs av den borgerliga regeringen till generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Hon satt dessutom i styrelserna för regeringens ungdomsdelegation, Konsumentverket, Rädda Barnen, Landsbygdsakademien och Ickevåldsfonden. 

De tre döttrarna tycker pappa är snällast

Och då har vi inte nämnt att hon också är mamma till döttrarna Billie, Bessie och Nina.

undefined

Alice Bah Kuhnke i ”Bara politik” 2017.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag tror att dom tycker att jag är ganska tuff och hård. Med jämna mellanrum understryker de att jag är den hårda och deras far är den mjuka och snälla. Jag vill att de ska förstå att de har fötts i ett av världens bästa länder och att många barn inte har turen att födas med de förutsättningar som de har fått.

– Generationer av svenskar före oss har kämpat för friheter, möjligheter och rättigheter som i dag är självklarheter. Det kommer med ett sjuhelvetes ansvar och skyldigheter. Det ska de känna. 

Dåligt samvete för att tiden inte räcker till, det har hon aldrig.

– Det är det dummaste man kan ha. Då får man ju ändra på sitt liv.

Och det har hon gjort.

undefined

Alice Bah Kuhnke har aldrig dåligt samvete för att tiden inte räcker till.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Prioriterar bort allt utom jobbet och barnen

– Jag lever med ett ständigt ifrågasättande av varför jag göra min val och om det är värt det. Sen har jag blivit väldigt bra på att prioritera bort allt förutom att jobba. Jag har ingen fritid. Jag är med mina barn eller jobbar. Det är de två stora sakerna i mitt liv.

Finns det inget du saknar?

– Det är klart det kan komma stunder där jag tänker att det vore roligt att vara med kompisar eller att träna, eller gå en kurs i något.

Men ”klimatet kan inte vänta”, som det stod på Miljöpartiets valaffischer i höstas.

undefined

MP:s Amanda Lind, kulturminister, med valaffischerna från i höstas.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

– Vi vet av forskarna att vi har tio-tolv år på oss att göra stora skillnader och ställa om vårt samhälle för att hålla oss inom två-gradersmålet. Det är nu de stora politiska förändringarna måste ske, sen är det för sent.

I vintras bestämde hon sig därför för att lämna posten som kultur- och demokratiminister – och i stället sikta mot Bryssel.

– Jag hade någon vecka där med visst kval, säger Alice Bah Kuhnke i dag.

Men du trodde att ni skulle förlora regeringsmakten?

– Nej, det trodde jag faktiskt inte, hehe. Jag såg att det fanns starka indikationer på att vi skulle bli en del av regeringen, men jag såg också att vi hade starka kandidater – och jag behövdes mer som en kraft i Europaparlamentet. 

undefined

Det var i vintras som Alice Bah Kuhnke bestämda sig för att sikta mot Bryssel.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alice Bah Kuhnke: ”Avancerad förhandlingsteknik”

Så snart går flyttlasset till Bryssel, hoppas hon. Och hela familjen är med – på tåget.

När hon i vintras berättade om sina planer där hemma i huset i Nacka protesterade varken döttrarna eller skådespelarmaken Johannes Bah Kuhnke.

– Jag hade en lista med argument och morötter. Men jag behövde inte använda den. ”Du gör ju det här för oss”, sa de – och det kom från hjärtat.

Å andra sidan, hade de protesterat hade de förlorat.

– Om det är något jag verkligen vill så planerar jag för hur jag lägger fram det. Min förhandlingsteknik är avancerad, säger hon och skrattar.

För ett och ett halvt år sedan, när krisen i Miljöpartiet var som värst, small det till i medierna när Alice Bah Kuhnke sa sig vara beredd att axla ansvaret som språkrör.

undefined

Alice Bah Kuhnke med maken Johannes Bah Kuhnke inför Nobelfesten 2017.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Hon är lika beredd i dag.

– Jag menar att om man är en av de främsta företrädarna så måste man också vara beredd att ta sig an det tuffaste uppdraget. Men den dagen, om flera år, när Isabella Lövin inte längre ska vara språkrör, då är jag övertygad om att konkurrensen kommer att vara hård.

I Bryssel blir hon snart en av 20 svenska Europaparlamentariker ”om inte himlen ramlar ner”, som M-ledaren Ulf Kristersson en gång formulerade det.

Tre fyra av dem, kanske fem, kan vara sverigedemokrater. 

– Jag kommer att behandla dem oerhört väl – som jag alltid har gjort. Jag är uppfostrad att behandla alla människor jag möter med respekt. Det är anskrämligt när vi politiker inte beter oss väl mot meningsmotståndare.

undefined
undefined

Vilket är ditt viktigaste löfte till väljarna?

– Att jag som EU-politiker kommer göra allt jag kan för klimatet och demokratin. 

undefined

Hur vill du att EU löser klimatfrågan?

– Genom kraftfull politik som minskar utsläppen här och nu. Vi kan inte skjuta besluten på framtiden. Vi har tio år på oss att ställa om våra samhällen. 

undefined

Vad vill du göra för att stoppa människosmugglingen på Medelhavet?

– Vi behöver stänga den massgrav som Medelhavet är i dag. Det pågår fasansfulla övergrepp mot människovärdet och mot mänskliga rättigheter varje dag, varje minut. Så vi behöver upprätta lagliga vägar till EU och se till att alla EU:s medlemsländer tar sitt ansvar utifrån sin förmåga, vilket inte är fallet i dag. Och vi behöver avsluta de samarbeten vi har med till exempel Libyen, där man under EU-banér utsätter de mest utsatta för ytterligare fasor. 

undefined

Ska EU-länder som vägrar ta emot flyktingar straffas, och i så fall hur?

– Ja, EU ska ha tydliga sanktioner mot de som inte verkar i solidaritet med de andra EU-länderna. Vi har gått samman i en gemenskap och varje medlemsland har skrivit under på att man ska stå upp för mänskliga rättigheter och stötta varandra. 

undefined

Hur ska EU bekämpa terrorismen?

– Genom starkt samarbete och utbyte av erfarenheter. Det här är ju ett av de stora hoten, så det arbetet måste intensifieras. 

undefined

Vilka av EU:s lagar vill du ändra – och varför?

– Fördragen är byggda på demokrati och mänskliga rättigheter. Jag vill se till att det faktiskt också är en konkret och praktisk skrivelse, och inte bara vackra ord på papper. 

undefined

Hur ser du på frågan om ett ”europeiskt FBI”?

– Jag tror inte att vi ska lägga våra stora resurser på att bygga upp ett europeiskt FBI, men jag vill att vi samarbetar mellan de olika medlemsländerna. 

undefined

Hur ser du på frågan om ett gemensamt försvarshögkvarter i EU?

– Jag menar att Sveriges försvarssamarbete ska det beslutas om i Sveriges riksdag. Vi har de senaste åren intensifierat vårt samarbete med Finland, det är så vi ska utveckla vårt försvarsarbete. Vi kan självklart hjälpa och stötta andra EU-länder, men besluten ska tas i riksdagen och ingen annanstans. 

undefined

Ska Sverige gå med i EMU i framtiden, och i så fall när?

– Nej, är det korta svaret. Det finns inget som talar för det. Det finns inga tillräckligt starka argument för ett medlemskap i EMU. Men vem vet hur det ser ut om 50 år eller om hundra år. 

undefined

Bör Sverige gå med i EU:s bankunion, och i så fall varför?

– Nej, och det går hand i hand med EMU. Det är tätt sammankopplat. 

undefined

”Jag är uppfostrad att behandla alla människor jag möter med respekt. Det är anskrämligt när vi politiker inte beter oss väl mot meningsmotståndare”, säger Alice Bah Kuhnke. Foto: Anna-Karin Nilsson

MP och EU-valet

• I EU-valet 2014 fick Miljöpartiet 15,4 procent och blev näst största parti. Toppkandidat var då Isabella Lövin, i dag språkrör, miljöminister och vice statsminister.

• MP har i dagsläget fyra mandat i Europaparlamentet och ingår i gruppen De gröna/EFA, där bland annat också tyska De gröna ingår.

• I senaste opinionsmätningarna ligger MP klart under valresultatet 2014. I SVT/Novus aprilmätning fick MP 10,6 procent och i Expressen/Demoskops mätning 24 april fick partiet 9,0 procent.

EXPRESSEN MÖTER EU-KANDIDATERNA – ANDRA DELARNA: