Misstänkte mördaren har gömt sig i Jemen i tio år

Martine mördades i London – miljardärsonen flydde i privatjet

OSLO. För tio år sedan hittades den norska ekonomistudenten Martine Vik Magnussen våldtagen och mördad efter att ha festat på en av Londons mest exklusiva nattklubbar.

Den misstänkte mördaren, miljardärsonen Farouk Abdulhak, tog familjens privatjet till Jemen, där han än i dag gömmer sig undan lagen.

Det här är den osannolika berättelsen om hur en pappas kamp för rättvisa skakade världspolitiken – och till slut banade väg för fredssamtal om Jemen i Stockholm.

Publicerad 30 nov 2018 kl 21.11

 

Reportaget i korthet

Våren 2008 hittades norska Martine Vik Magnussen våldtagen och mördad i London.
Den misstänkte mördaren, miljardärssonen Farouk Abdulhak, flydde till Jemen, där han än i dag gömmer sig undan lagen.

I tio år har Martines pappa, Odd Petter Magnussen, kämpat för att få Farouk utlämnad från Jemen till Storbritannien, och ställd inför rätta.

I sitt arbete för att få Farouk utlämnad har Odd Petter Magnussen utvecklat högt uppsatta kontakter i Jemen. När krig bröt i landet ut våren 2015 kontaktades Odd Petter Magnussen av bägge sidor i konflikten, som bad honom att få till stånd oberoende fredssamtal i Norge.

 Den norska regeringen tackade nej till att hålla i samtalen. Odd Petter kontaktade då den svenska utrikesministern Margot Wallström, som visade intresse för förslaget.

 I oktober kom beskedet att FN-ledda fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen väntas ske i Stockholm i början av december.

 

Vintern 2008 får den norske företagaren Odd Petter Magnussen ett telefonsamtal. Det är hans dotter Martine, 23, som ringer från London, dit hon flyttat några månader tidigare för att läsa ekonomi på prestigefyllda Regents Business School.

Martine har varit på en nattklubb, berättar hon, och blivit introducerad för prins Harry.

En av Odd Petters värsta farhågor håller på att slå in: hans dotter kommer förblindas av exklusivt festande och slarva bort sina studier.

Några månader tidigare, när hon var på besök hemma i Oslo, fick Martine och pappa Odd Petter syn på en silvergrå Mercedes SL – en av världens lyxigaste sportbilar.

– En sån borde du ha pappa, sa Martine och skrattade.

Hon visste att hennes pappa, en praktisk och tillbakadragen man, aldrig skulle drömma om att åka omkring i en så flashig bil.

Men när Odd Petter senare får höra dotterns berättelser om Londons häftiga nattliv får han en idé, och bestämmer sig för att överraska henne.

I hemlighet letar han upp och köper en exakt likadan silvergrå Mercedes som dottern pekat ut några månader tidigare. 

När Martine kommer hem över påsk tänker Odd Petter plocka upp henne i den och visa att hennes gamla pappa minsann inte är så tråkig – att tiden faktiskt inte stått stilla där hemma.

Men Martine kommer aldrig hem igen.

undefined

Det har gått tio år sedan norska ekonomstudenten Martine Vik Magnussen hittades våldtagen och mördad i London.

Foto: METROPOLITAN POLICE / AP PA

Gick ut i London för att fira

Tio år senare stannar samma silvergrå Mercedes SL till utanför tågstationen Sandvika för att hämta upp Expressens reporter.

– Jag var osäker ett tag, men jag bestämde mig för att ha kvar bilen som ett minne, säger Odd Petter Magnussen, medan han kör ut mot huset på den lilla ön Nesøya, längst in i Oslofjorden.

Mycket har hänt under de tio år som gått sedan Martine hittades våldtagen och mördad, i en källare vid Great Portland Street i London.

Odd Petters oro för dotterns studieresultat visade sig vara helt obefogad – någon månad efter samtalet om prins Harry avslutade Martine terminen som kursetta.

Jag tänkte direkt att då är hon död, men jag sa ingenting till resten av familjen

Torsdagen den 13 mars 2008 gick hon ut för att fira studieresultatet med tre norska tjejkompisar och barndomsvänner, som studerade på samma skola. Tjejgänget gick till medlemsklubben Maddox, i Londons exklusiva stadsdel Mayfair, där många elever från elitskolan RBS brukade tillbringa nätterna. Här festade även världsstjärnor som Leonardo DiCaprio, Amy Winehouse och Keira Knightley.

När de sista av tjejkompisarna gick hem var klockan nästan tre. Martine sa att de andra skulle gå utan henne, att hon skulle stanna kvar och sedan kanske gå vidare på efterfest. Martine var ensam kvar med en klasskompis – den då 21-årige Farouk Abdulhak, son till en av Jemens rikaste affärsmän.

Miljardärssonen Farouk Abdulhak flydde till Jemen efter mordet på Martine Vik Magnussen 2008. Han är än i dag brittiska polisens enda misstänkta gärningsman.

Foto: DAGBLADET

Martine Vik Magnussen blev 23 år gammal. Hon mördades efter en utekväll i Londons exklusiva stadsdel Mayfair.

Foto: HO / REUTERS X80001

Goda vänner

Martine och Farouk hade blivit goda vänner sedan Martine flyttat till London ett år tidigare. De senaste månaderna hade de skickat sms till varandra nästan varje dag. Tjejkompisarna trodde först att hon var intresserad av honom, men Martine hävdade bestämt att de bara var vänner. Hon tyckte att Farouk var rolig och brukade läsa upp hans sms för vännerna. Strax före jul hade Farouk försökt kyssa Martine, men hon avvisade honom.

Farouk och Martine lämnade klubb Maddox klockan tjugo över tre, då de sågs hoppa in i en taxi tillsammans.

Några timmar senare, tidigt på morgonen, dyker Farouk Abdulhak upp hemma hos en kompis. Han verkar upprörd, tycker kompisen, och går därifrån igen efter bara några minuter utan att förklara varför han kom.

På förmiddagen kliver han ombord ett plan på London Heathrow och flyger till Kairo. Där hämtas han upp av sin pappas privatjet, säger vittnen, och flyger vidare till Jemen.

På söndagen den 16 mars hittades Martine våldtagen och strypt till döds i en källare – i huset där Farouk Abdulhak bodde.

Foto: JAMES EMMETT/SOLO/SCANPIX SWEDEN

Martine Vike Magnussen som barn, tillsammans med sin bror.

Foto: PRIVAT

Martine Vike Magnussen under barndomsåren.

Foto: PRIVAT

Våldtagen och strypt till döds

Samtidigt börjar tjejkompisarna oroa sig. Martine har tappat sin telefon några dagar tidigare, så de skriver till henne på Facebook, men får inget svar. De ringer till Farouk om och om igen, men han svarar inte heller.

När fredagskvällen kommer och de fortfarande inte hört något går de till polisen och anmäler Martine försvunnen. På lördag morgon ringer de Odd Petter och berättar vad som pågår.

Pappa Odd Petter, mamma Kristin, storebror Magnus och lillasyster Mathilde tar första planet till London, men precis innan de ska kliva ombord får Odd Petter ännu ett telefonsamtal.

– Det var en av Martines kompisar som ringde igen, och sa då att den här klasskompisen Farouk plötsligt hade tagit bort sin Facebookprofil. Jag tänkte direkt att då är hon död, men jag sa ingenting till resten av familjen.

undefined

Martine Vik Magnussen växte upp i Nesøya vid Oslofjorden, en halvtimmes färd från Oslo.

Foto: PRIVAT

På söndagen den 16 mars hittas Martine Vik Magnussen våldtagen och strypt till döds, under en hög med byggnadsmateriel i en källare – i huset där Farouk Abdulhak bor. Martines jeans är borta, likaså hennes Marc Jacobs-väska och ett par örhängen. I Farhouks lägenhet är det stökigt, som efter ett bråk, och blodspår leder ner i källaren.

Men Farouk är borta.

I mer än tio år ska brittisk polis förgäves försöka förhöra honom – i mer än tio år ska Odd Petter och hans familj kämpa för att få honom utlämnad från Jemen och ställd inför rätta.

undefined

Martine Vik Magnussen växte upp i familjens hus på ön Nesøya, längst in i Oslofjorden. Odd Petter bor fortfarande kvar.

Foto: LUDDE HELLBERG

”Är bara en norrman som bor på en ö och har förlorat ett barn”

Odd Petter står nere på bryggan till sitt hus och tittar ut över Oslofjorden. Här på Nesøya ligger några av Norges dyraste tomter och hus, omgärdade av skog, precis vid vattnet, en halvtimmes bilfärd från centrala Olso.

Det var här Martine växte upp, så även Odd Petter. Martines farfar köpte tomten efter andra världskriget och byggde huset med sina egna händer. Han var en av motståndsrörelsens ledare när nazisterna invaderade Norge i april 1940, och greps av Gestapo 1942. Han fängslades och torterades först i norskt fängelse, sedan i de tyska koncentrationslägren Sachsenhausen och Neuengamme.

– Min far kämpade bokstavligen talat för sitt liv i flera år. Jag är bara en norrman som bor på en ö och har förlorat ett barn.

I Norge är mordet på Martine ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen någonsin. I Storbritannien arbetar polisen fortfarande aktivt med det och medierna rapporterar om det regelbundet.

undefined

I mars 2010 fick Odd Petter Magnussen ett brev från Drottning Elizabeth II, som beklagade familjens sorg.

Foto: LUDDE HELLBERG

Stöd från Nobelpristagare

På tioårsdagen för mordet höll Odd Petter Magnussen en presskonferens i London tillsammans med chefsutredaren för fallet vid Scotland Yard. Samtidigt släppte Londonpolisen en tidigare sekretessbelagd övervakningsvideo, där Martine syns lämna klubb Maddox med Farouk. 

Och för bara någon månad sedan kom nyheten om Odd Petters senaste försök att skaka om den misstänkte mördarens tillvaro: familjen Magnussen stämmer honom. Inte för pengarnas skull – utan för att hålla frågan aktuell, för att aldrig släppa pressen.

Här, i Martines familjehem på Nesøya, har tv-team från England och Norge varit många gånger de senaste tio åren. I soffan i vardagsrummet, framför det stora panoramafönstret, har den jemenitiske mottagaren av Nobels fredspris, Tawakkul Karman, suttit och lovat kämpa för Martine.

Medieuppmärksamheten är en del av Odd Petters strategi för att tvinga fram en reaktion från den jemenitiska regeringen och Farouks far, affärsmagnaten Shaher Abdulhak, för att slutligen få sonen utlämnad och prövad i brittisk domstol.

Än så länge har försöken misslyckats, men de har varit långt ifrån verkningslösa. 

undefined

Efter att Martine hittats mördad har polisen förgäves försökt förhöra Farouk Abdulhak – men han är borta.

Foto: PRIVAT

"Sockerkungen"

Vid tiden för mordet var Farouks pappa Shaher Abdulhak, även känd som ”sockerkungen”, officiell distributör av Coca-Cola i stora delar av arabvärlden. Han var ensam importör av Mercedes – och många andra företags produkter – till Jemen. 

Efter protestlistor, bojkott och påtryckningar från ledamöter i norska stortinget beslutade flera multinationella företag 2010 att avsluta alla affärer med Shaher Abdulhaks företag STCO. Först Mercedes, därefter Philips och Whirlpool – till slut även Coca-Cola.

Som jag fortsatt säger till herr Magnussen, så är detta en pågående utredning

Vid tiden för mordet var Farouk medborgare i Egypten, Syrien och USA. Det jemenitiska medborgarskapet fick han genom sin pappas kontakter, efter mordet, medan han var efterlyst i nästan hela världen.

2010 beslutade USA att upphäva Farouk Abdulhaks amerikanska medborgarskap med anledning av mordmisstankarna.

Den tidigare statsministern: "Han började gråta"

Så, är Farouk Abdulhak skyldig till mordet på Martine Vik Magnussen? Han är än i dag brittiska polisens enda misstänkta gärningsman. Sedan slutet av 2008 menar de att de har tillräckliga bevis mot honom för att han ska kunna åtalas och dömas, men Farouk har fortfarande inte förhörts.

Den som kommit närmast att få tala med honom är den tidigare norske statsministern Kjell Magne Bondevik, som tidigt engagerade sig i Martinefallet. I en intervju med Expressen berättar han nu om hur han och en kollega reste till Jemen för att förhandla utlämnandet av Farouk till Storbritannien. I ett rum på ett av pappan Shaher Abdulhaks hotell i Sanaa träffade de Farhouks advokat.

– Den misstänkte fanns på samma hotell. Vi satt i ett mötesrum och advokaten åkte flera gånger upp till den misstänkte, som han sa satt i ett rum längre upp i hotellet.

undefined

Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik blev tidigt engagerad i Martinefallet.

Foto: KNUT FJELDSTAD/SCANPIX / 20520 SCANPIX

Förhandlingen var fruktlös. Kjell Magne Bondevik berättar hur han vid ett annat tillfälle träffade Farouks pappa Shaher Abdulhak i Kairo, i samma syfte.

– Jag uppmanade honom att medverka till att sonen skulle lämnas ut till England. Vi vet ju att det är en sådan kultur där en fars åsikt har stor betydelse för en son, men han menade att sonen var en myndig person som bestämmer själv.

Bondevik säger att Shaher Abdulhak visade starka känslor under mötet:

– Han började gråta och var väldigt känslomässigt berörd.

Pappan erkände inte sonens skuld, men enligt Bondevik antyddes dennes inblandning i mordet:

– Jag tyckte att det verkade så, men han ville inte säga det uttryckligen, säger Kjell Magne Bondevik.

undefined

Vid Scotland Yard berättar man att fallet fortfarande ses som en pågående utredning. I Storbritannien finns nämligen ingen preskriptionstid för mord.

Foto: MATT DUNHAM / AP TT / NTB SCANPIX

Scotland Yard: "Jakten på rättvisa kommer att fortsätta"

Expressen talar även med Chief Inspector Detective Andrew Partridge vid Scotland Yard, som är ansvarig för utredningen:

– Som jag fortsatt säger till herr Magnussen, så är detta en pågående utredning. Det finns ingen preskriptionstid för mord i Storbritannien, så utredningen kommer att fortgå och vara aktuell tills fallet får en lösning. Och den enda lösningen är att den misstänkte gärningsmannen återvänder till Storbritannien och ställs inför rätta.

Det som hände Martine förändrade så många människors liv

Det är fortfarande poliser som arbetar aktivt med utredningen, säger Partridge:

– Ja, det är det. Jag är själv en av dem. Jakten på rättvisa kommer att fortsätta, oavsett hur lång tid som går.

Farouks advokat: "Han lever med fru och barn"

De senaste åren har ingen vetat var Farouk Abdulhak befinner sig. 

Till Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadè kommenterar Farouks advokat nu sin klients situation:

– Fallet med Martine är avslutat för Farouk. Han lever sitt liv här i Sanaa. Han är gift, har ett barn och hans fru är gravid och ska föda deras andra barn inom kort, säger advokaten Mohammed al-Bakwli.

undefined

Här, i ett av sin pappas många hus, har Farouk Abdulhak bott i perioder.

Foto: KASSEM HAMADE

Det har tidigare rapporterats om att Farouk flyttat till en annan stad, något som al-Bawkli förnekar:

– Hans pappa och familj har flyttat utanför Sanaa, men Farouk är kvar. Han har inte flyttat och har inga planer på att flytta.

Mitt engagemang för fred i Jemen är en sak, mitt engagemang för Martine är en annan

Al-Bakwli kommenterar rykten om att Farouk ska ha bytt identitet och förändrat sitt utseende genom plastikoperationer. Han ger även den helt nya uppgiften att Farhouk nu driver en säkerhetsfirma i Sanaa:

– Allt som sägs om att han skaffat sig ny identitet och genomgått plastikoperationer, det stämmer inte. Det är bara lögn, han lever sitt normala, stilla liv i Sanaa. Han har en egen säkerhetsfirma. För honom är Martinefallet ett avslutat kapitel. Han har ingen anledning att öppna det igen, säger Mohammed al-Bakwli.

undefined

Martines pappa Odd Petter Magnussen söker fortfarande svar – och kämpar för att rättvisa ska skipas.

Foto: LUDDE HELLBERG

Barndomsvännerna försökte sätta press på regeringen

– Det som hände Martine förändrade så många människors liv, säger Odd Petter Magnussen.

Vi är tillbaka på bryggan i Nesøya. Odd Petter Magnussen blickar ut över det spegelblanka vattnet. Han blir tårögd när han berättar om en av Martines kompisar.

Alla de tre barndomsvännerna som var med Martine i London flyttade hem till Norge efter mordet. Två av dem arrangerade demonstrationer på Oslos gator, som samlade tusentals människor för att sätta press på den norska regeringen att få Farouk utlämnad. Den tredje tjejkompisen blev sjuk och var länge deprimerad. Förra året tog hon sitt liv.

– Hon tog Martines död fruktansvärt hårt. Det kan säkert ha funnits andra problem också, men jag tror att det hade stor betydelse, säger Odd Petter och torkar tårar från kinderna.

Det har blivit kallt, så vi går uppför den branta stentrappan till huset. Odd Petter visar en speciell mobiltelefon han har på sitt nattduksbord. Den har en enda funktion – en app för att omedelbart tillkalla norska Säkerhetspolisen.

Huset är under konstant kameraövervakning.

– Jag är ett problem för oerhört mäktiga människor, i en del av världen där våldsamma metoder är en del av vardagen.

Presenterade idén för Margot Wallström

Och visst är han ett problem i Jemen – men i en osannolik utveckling har han också blivit del av en möjlig lösning på landets konflikter.

Nyligen kom beskedet att fredssamtal mellan parterna i Jemen ska hållas i Stockholm i början av december. Beskedet kom från USA:s försvarsminister James Mattis och bekräftades sedan för världsmedierna av Margot Wallström. 

Men vad som tidigare varit okänt, är att idén om fredssamtal först presenterades för Wallström av Odd Petter Magnussen.

undefined

Margot Wallström.

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Under den tidiga våren 2015 utbröt inbördeskrig i Jemen, mellan den Saudistödda Hadi-regimen och de Iranstödda Houthirebellerna. I slutet av mars, bara dagar efter att Saudiarabien börjat bomba huvudstaden Sanaa, fick Odd Petter ett telefonsamtal från en jemenitisk professor han kände sedan tidigare. 

Kriget i Jemen – och fredssamtalen

x Sedan våren 2015 är det krig i Jemen.

x De ena sidan i konflikten är en koalition ledd av Saudiarabien, på den är de Iranstödda Houthirebellerna.

x Flera försök till fredssamtal mellan parterna har gjorts, men alla har hittills misslyckats.

x I oktober meddelade USA:s försvarsminister James Mattis att samtal ska ske i Sverige i december.

x Svenska UD har fortfarande inte bekräftat var och när samtalen ska ske, men enligt företrädare för FN är avsikten att de ska börja i Stockholm i nästa vecka.

 

x Situationen i landet beskrivs av FN som den största humanitära krisen i världen.

x Kriget beräknas hittills ha skördat mer än 10 000 civila offer och lämnat miljontals människor i svält.

Professorn befann sig i Amsterdam, på ett möte där båda sidor i den jemenitiska konflikten fanns representerade, och undrade om Odd Petter skulle kunna övertyga den norska regeringen om att hålla i fredssamtal mellan parterna.

Magnussen var känd för sina kontakter i den norska regeringen och hade under åren sedan mordet på Martine utvecklat goda relationer även i Jemen.

Kidnappningen av frilansjournalisten Raymond Lidal

Samtidigt som professorn tog kontakt med Odd Petter kidnappades den norske frilansjournalisten Raymond Lidal av Houthirebeller i Sanaa. Odd Petter lät hälsa att möjligheterna för fredssamtal skulle växa om journalisten släpptes fri. Två veckor senare släpptes Raymond Lidal, oskadd.

Önskan om fredssamtal fördes vidare till tidigare statsministern Kjell Magne Bondevik, som presenterade idén för den norske utrikesministern Børge Brende.

undefined

Sanaa i Jemen. Den misstänkte mördaren gömmer sig än i dag i landet, och lever enligt sin advokat ett lugnt liv i huvudstaden.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Trots upprepade förfrågningar vägrade den norska regeringen hålla i samtalen, med hänvisning till att FN redan utsett ett särskilt sändebud för att medla i kriget. 

Odd Petter tror att den egentliga anledningen är Norges eget indirekta intresse i konflikten. Som Natoland står Norge nära USA, som i sin tur är en stark allierad till Saudiarabien – en av parterna i kriget.

– Jag tror att det var för känsligt, att man inte ville riskera att göra amerikanerna upprörda på något vis.

I stället tog Odd Petter förslaget om fredssamtal till Margot Wallström och den svenska regeringen. Han bjöds in till utrikesdepartementet i Stockholm för att diskutera initiativet.

– Utrikesministern var mycket positiv till förslaget och gav ett mycket lyhört intryck under vårt möte, säger Odd Petter.

 

undefined

Odd Petter Magnussen utanför sitt hem i Nesøya.

Foto: LUDDE HELLBERG

"Har ett litet hopp"

Två år senare, i oktober 2018, kom beskedet. Odd Petter Magnussen satt i sitt kök på Nesøya och tittade på nyheterna när han plötsligt hörde James Mattis säga att samtalen skulle hållas i Stockholm.

– Jag vet inte hur stor del jag haft i att detta nu slutligen blir av. Jag hoppas att jag har kunnat hjälpa till, men oavsett vad, så är det en otrolig insats Margot Wallström har gjort. Jag är säker på att hon arbetat aktivt för detta i det tysta.

Odd Petter understryker att hans engagemang i fredsprocessen i Jemen ska skiljas från Martinefallet:

– Det är oerhört viktigt att skilja på dessa två processer. Mitt engagemang för fred i Jemen är en sak, mitt engagemang för Martine är en annan. Även om jag förstås har ett litet hopp om att fredsprocessen kan leda till en lösning i Martinefallet.

Det har hunnit bli kväll på Nesøya och Odd Petter Magnussen har pratat oavbrutet i nästan tio timmar om sin kamp. Men han verkar aldrig trött, aldrig uppgiven.

Kommer han någonsin att ge upp?

– Aldrig. Det handlar inte längre bara om Martine – det handlar om något mycket större.