Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Moderaterna har varit min största besvikelse”

BRYSSEL. Hon är ”den udda fågeln” som aldrig släpptes in i värmen. 

Så upplever i alla fall Anna Maria Corazza Bildt sina över 15 år inom Moderaterna, som avslutades med att hon petades från partiets EU-lista. 

– Det har tagit mig många år att acceptera att det inte blev som jag tänkt att det skulle bli. 

– Moderaterna har varit min största besvikelse de här åren. 

Längst in i den politiska gruppen EPP:s korridor, där både svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, sitter ett 30-tal personer runt ett ovalt bord i trä. De ska prata om EU, Turkiet och migrationen. I mitten av bordet, på den ena kortsidan, står en liten EU-bordsflagga och en skylt med namnet på mötets värd: Anna Maria Corazza Bildt. 

Men det är inte bara på hennes namnskylt som det står ”Corazza”. Snett mitt emot henne sitter en 90-årig man med samma efternamn. Det är hennes pappa. För första gången har han kommit hit från Italien för att hälsa på dottern, som inom bara ett par veckor kommer tvingas lämna det liv och arbete hon levt och andats här de senaste tio åren. 

För Moderaterna, som hon engagerat sig inom de senaste 15 åren, ville inte ha henne här längre. Alls.

– I Sverige har jag haft svårigheter för att jag har varit jag. Och det har bara blivit värre och värre och värre. De första åren kunde jag inte tro att det var sant. Så jag kämpade, försökte ha dialoger, prata, gå till riksdagen. Det har tagit mig många år att acceptera att det inte blev som jag tänkt att det skulle bli. Att tillhöra. Men jag har alltid betraktas som annorlunda, som en udda fågel.

NYA TIDER. Moderaterna ingår i den politiska gruppen EPP i EU-parlamentet, där bland annat också Kristdemokraterna ingår. Nyligen krävde bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna att Viktor Orbáns parti Fidesz skulle uteslutas ur gruppen.
Foto: OLLE SPORRONG

Hon lägger armen över en av deltagarna när de efter mötets slut går genom EPP:s korridor, mot hissarna. 

– Great women, women in business, nästan vrålar Anna Maria Corazza Bildt och sträcker sedan ut armarna. 

EVENTS. I EPP:s korridor efter Turkiet-eventet minglar och pratar Anna Maria Corazza Bildt med gästerna. Dagen därpå ska hon vara värd för ytterligare ett event, då om barn i konflikter.

När vi följer Anna Maria Corazza Bildt i Bryssel är det hennes sista ”vanliga” vecka här. Veckan därpå är det voteringar i Strasbourg och därefter är det full fokus på EU-valet som hålls om lite mer än en månad. 

– Åh, de tackade mig där inne. Det blev nästan lite… hon signalerar tårar under ögonen när hon kommer ut från mötet i utskottet för migration, mänskliga fri- och rättigheter (LIBE), där hon är ledamot. 

Om det inte vore för att de inte lyckades komma överens och därmed bokat in ett nytt möte dagen därpå hade detta varit det sista ordinarie mötet i utskottet.

Jag har alltid betraktas som annorlunda, som en udda fågel

– Jag var hård, säger hon och knyter näven. Det var en riktig fajt där inne. 

Nu försöker hon fokusera på så mycket sakpolitik som bara är möjligt fram till den sista juni, då mandatperioden officiellt är över. Att gå och tänka på att hon snart ska lämna blir bara jobbigt. Dessutom fick hon så sent som den 15 januari i år uppdraget som EU-parlamentets samordnare för barns rättigheter. 

– Jag sliter verkligen. Jag tror att jag sovit i tre timmar, fyra kanske, i genomsnitt den här tiden. Jag har överdrivit jobbet medvetet nu för jag vet att jag bara har sex månader på mig. Jag har kämpat i tio år för det uppdrag jag fick i januari. Så när jag äntligen fick det... Ah, det är så frustrerande att bara ha sex månader. 

– Som ett bilrace där du hela tiden kämpar mot tiden. Hela min stab jobbar med den känslan nu. 

MYCKET JOBB. Anna Maria Corazza Bildt deltar som så kallad skuggrapportör på ett möte om återvändandedirektivet. Något det varit otroligt mycket jobb med under den senaste tiden.

■■■

Tre dagar senare ses vi på Stadsmissionens kafé Eugenia i Stockholm. 

– Kolla här, det här är så bra, säger Anna Maria Corazza Bildt och går fram till kassan där hon plockar fram en juice. 

– De här juicerna görs på frukt som annars skulle ha slängts. 

Just matsvinn har, jämte migration, jämställdhet och frågor om barns rättigheter blivit det som hon fokuserat allra mest på i EU-parlamentet under de senaste tio åren. 

De har aldrig låtit mig känna att jag tillhör

På matområdet har det blivit bättre, säger hon. Samtidigt finns det en fråga som hon börjar bli riktigt oroad för, som hon inte menar att man öppnat ögonen inför. 

– Jag ser ett samband mellan sexism och populism som jag är otroligt oroad över. Hela den politiska debatten mellan höger och vänster, alla andra, den här kopplingen görs inte. 

I stället har debatten under lång tid mer eller mindre bara handlar om migration och säkerhet, som hon förvisso också menar är viktigt. Men det är den extra dimensionen just med sexismen som saknas i sammanhanget, menar hon. 

– Man kan inte lämna den till några feministaktivister att prata om. Det är bra om de gör det, men det räcker inte. Det måste vara mainstream. För mig har det varit en daglig kamp. 

■■■

Anna Maria Corazza Bildt är född i Rom. Mellan 1992 och 1998 arbetade hon med olika uppdrag för FN:s räkning i före detta Jugoslavien och det var i samband med detta som hon också träffade maken Carl Bildt, som slutligen gjorde att hon rotade sig i Sverige. Blicken har dock alltid varit fortfarande varit vänd mot Europa. 

Men egentligen är det ingen i partiet, i alla fall inte de i toppen, som brytt sig om vad hon gjort, säger hon. 

– De har aldrig låtit mig känna att jag tillhör och det har drabbat mig personligen väldigt mycket. För det är en jätteviktig sak för mig. Men man har aldrig lyft fram mig, gett mig beröm för något eller ens betraktat mig som en styrka. 

TV. Anna Maria Corazza Bildt gästar programmet Euronews för att debattera mot bland annat Nigel Farage, som fram till 2016 var partiledare för det brittiska, EU-skeptiska partiet UKIP som drev fram folkomröstningen som ledde till brexit.

I grunden har Moderaterna inte ens velat prata om Europa. I alla fall inte det som under en tid var ”Nya Moderaterna”, säger hon. 

– Både Fredrik och Anna (Reinfeldt och Kinberg Batra reds anm) har satsat noll på EU. Inte mer än det som varit för gallerierna. 

– Så länge det inte påverkar vad som händer på Mynttorget och i Gamla stan, vem bryr sig om vad som händer i Bryssel? Man inte vinner val i Sverige om man pratar Europa. Det har varit inställningen. Det är först nu, med Ulf (Kristersson reds anm), som vi satsar. 

Anna Maria Corazza Bildt säger att Moderaterna under den tid hon engagerat sig har gått från ett parti som ägs av medlemmarna till ett som ägs av partistyrelsen. Hon menar att det är en konsekvens av ledarskapet, om att Moderaterna tappat stöd bland väljarna och om hotet från icke traditionella partier som Sverigedemokraterna. 

– Man känner sig hotad eftersom den grundläggande trygghet som traditionella partier hade är borta. Det är mycket psykologi. 

Utvecklingen är något som särskilt kommit att slå mot kvinnor i partiet, säger hon. 

– Det finns fantastiska, starka kvinnor inom Moderaterna. Problemet är att det inte samtidigt finns en kultur som lyfter fram starka kvinnor i partiet. Din plats är i stället beroende av män som är runtomkring. ”Jättebra att du tar plats och går vidare”, säger man. Men det är alltid den där klicken av män som styr hur långt du ska gå – och hur du ska gå vidare. 

– Mitt fall har en fördel och det är att många vågade komma ut och säga till mig att de också drabbats av liknande saker. Det blev uppenbart att det var andra som hade liknande problem. Därför har jag tagit den här kampen, för det är redan kört för mig.

FLYTT. Längs korridorerna, här i EPP:s korridor där Moderaterna ingår, syns stora plastlådor. I dem forslas saker var tredje vecka fram och tillbaka till Strasbourg.

Ett halvår efter att det stod klart att hon petats från listan får hon fortfarande mejl, samtal och brev hem från personer som känner igen sig i hennes berättelse. Efter dialoger med partiet har det tillsatts en utredning som leds av en oberoende person och som kommer att presenteras i höst.

– Det här är så mycket större än mig. Det är många som lider. Nu hoppas jag att min styrka kan vara till någon nytta för framtiden, så att det inte händer igen eller åtminstone så att det minskar. För det handlar om att bygga en kultur av respekt. Kvinnor ska känna sig trygga och fria att bryta tystnader, att våga tala, våga rapportera. 

– Det här handlar om en annan form av #metoo som kanske är mindre synlig. Det handlar om härskartekniker, förminskning, förödmjukning, förtal. 

Att kvinnor stöttar kvinnor är en fundamental förändring vi behöver se, menar Anna Maria Corazza Bildt. 

– Och då inte bara på Facebook. För det är lite där vi hamnat. Vi visar det i ord, men inte i handling. Om vi inte genomför och implementerar systerskapet, utan bara pratar om det, är du plötsligt ensam när en man känner sig hotad för att du är stark. 

– Vi ser samma samma sak i hederskulturen, även om det är värre där. Om vi inte bryter det här då kan vi babbla om feminism hur mycket vi vill, men inget kommer att hända. 

KRITIKEN SOM LEDARE. ”Det är klart att jag har brister också. Men jag var jätteförvånad när det där kom. Jag förväntade mig inte alls att mitt parti skulle utsätta mig för förtal, för det är vad det handlade om. Det är en klick gamla gubbar som gjort en kupp mot mig, och så kan det vara inom politiken. Det som är problematiskt är att ingen stoppade det”, säger Anna Maria Corazza Bildt om den kritik som lyftes mot henne som ledare strax innan hon petades.

Exakt vad Anna Maria Corazza Bildt ska göra när mandatperioden i EU-parlamentet tar slut vet hon inte. Men hon kommer i alla fall att tillbringa mer tid i Italien, där hon tillsammans med familjen driver företag som hon tvingats bortprioritera nästan helt de senaste åren. 

Om hon stannar kvar i partiet återstår att se, säger hon. 

– Jag kommer inte vara med i valrörelsen. Men jag har yttrandefrihet och det vet alla. Det krävs mycket mer än det här för att ta bort min frispråkighet som jag visar nu. Jag har alltid varit lojal, jag har aldrig sagt en enda sak som varit emot moderat politik eller partiledningen, men ingen kan styra vad jag säger. 

Anna Maria Corazza Bildt

Ålder: 56.

Född: I Rom, Italien. 

Bor: I Stockholm. 

Familj: Maken Carl Bildt som hon har ett gemensamt barn med. 

Karriär i urval: Har tjänstgjort på FN-sekretariatet i Genève som special assistant till FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter. Arbetade under 90-talet med olika uppdrag för FN:s räkning i före detta Jugoslavien. Mellan 2003 och 2008 var hon ledamot i centralstyrelsen för Svenska Röda Korset. Blev ledamot i styrelsen för Moderaterna i Stockholm 2003 och valdes in som ledamot i EU-parlamentet 2009.