Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mejlen som avslöjar Gieseckes inflytande

Flockimmunitet. Hela världen förknippar Sverige med ordet, men ändå vill ingen säga att det varit vår strategi. Så hur har strategin formats hos de ledande tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten? Genom tillgång till hundratals mejl har jag kunnat kartlägga vad som byggt grunden för Sveriges covid-19-strategi.

Det här är del 1, berättelsen om Johan Giesecke och Folkhälsomyndigheten. 

”Jag tror att viruset kommer att svepa fram som en storm över Sverige och smitta i princip alla på en eller två månader/.../Jag tror det redan finns tusentals smittade i Sverige./.../Det hela upphör när så många blivit smittade och sedan immuna så att viruset inte har någonstans att ta vägen (kallas 'herd immunity'”)

Det är fredagen den 13 mars och Johan Giesecke har precis skickat i väg en första analys till Tredje AP-fonden. En global pandemi har just fått fäste i världen och AP-fonden behöver i detalj förstå hur det kan slå mot deras investeringar. 

Johan Giesecke har hyrts in. Han är sedan en tid pensionerad från sitt jobb som forskningschef på Europeiska smittskyddsmyndigheten och var mellan 1995-2005 statsepidemiolog i Sverige. Han antar uppdraget. Han är rapp, snabb i tanken, ibland lite drastisk i sin analys.

Johan Giesecke.
Foto: ALI LORESTANI / TT
13 mars skickar Johan Giesecke en första analys till AP-fonden.
AP-fonden vill veta hur det kan slå mot sina investeringar.

Bland epidemiologer är Johan Giesecke ett känt namn. Hans kontaktnät är stort och hans status på svenska Folkhälsomyndigheten är hög, trots att det var många år sedan han var anställd där. Det var Johan Giesecke som en gång i tiden rekryterade nuvarande generaldirektör Johan Carlson liksom statsepidemiolog Anders Tegnell. I intervjuer har Giesecke flera gånger kallat dem för ”sina pojkar”. Myndigheten lyssnar därför när Giesecke talar. 

Eller snarare: Det översta skiktet på myndigheten lyssnar.

Lördagskvällen den 14 mars får Johan Giesecke en idé. Sverige har just fått sitt första dödsfall och Folkhälsomyndigheten har precis lagt om sin strategi från att stoppa viruset, till att nu minska dess effekter. Giesecke mejlar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och analyschef Lisa Brouwers. Kunde de avsätta lite tid för att visualisera hans idé? Anders Wallensten svarar jakande redan söndag kväll.

Johan Giesecke mejlar Folkhälsomyndigheten och ber dem göra en grafik med statistik.

Svarar för sent

Men Anders Wallenstens positiva svar är för sent. Giesecke har redan fått tag på både analyschefen Brouwers och fått myndigheten att avsätta resurser till hans projekt. Vilket inte alls är något problem för Anders Wallensten. Trots att Giesecke vid den här tiden varken är kontrakterad eller har någon annan formell position hos Folkhälsomyndigheten.

15 mars meddelar Johan Giesecke att han redan pratat med personal på Folkhälsomyndigheten.
Anders Wallensten ger ett kort svar till Johan Giesecke.

Tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten är däremot inte imponerade. I försiktiga mejl skriver först epidemiologen Annasara Carnahan att kurvan kommer att bli missvisande: ”Endera underblåser den rädsla eller så förminskar den dödligheten i covid-19”. Ytterligare en av myndighetens tjänstemän skriver:

Tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten uttrycker i mejl tveksamhet över Johan Gieseckes förslag.

Analyschef Lisa Brouwers vidarebefordrar genast kommentarerna till Johan Giesecke, som samma kväll svarar:

Johan Giesecke är irriterad över personalens tveksamhet och får svar av analyschefen.
Detta är bara början på Gieseckes resa på Folkhälsomyndigheten under coronapandemin.

Varför får Johan Giesecke, som är utan formell roll på myndigheten, tillgång till myndighetens interna resurser och resultat? Varför skickas intern kommunikation till en utomstående? Lisa Brouwers menar i dag att hon inte satte i gång något projekt och inte heller tycker hon att hon gett Giesecke access. 

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I ett mejl skriver hon: ”Johan G har inte fått access till vare sig medarbetare eller deras interna svar till mig – jag valde att vidarebefordra svar från medarbetare till honom för att påvisa en del problem man kunde se med analysförslaget”.

Grafen publiceras aldrig. Men detta är bara början på Gieseckes resa på Folkhälsomyndigheten under coronapandemin.

”Har ni lust att jobba här?”

Den 17 mars, dagen efter frågan om grafen, får Johan Giesecke ett mejl från Anders Tegnell. Det är kortfattat, som det nästan alltid är när Tegnell mejlar. Några få ord, ofta utan punkter eller kommatering. Den här gången är budskapet enbart i ämnesraden.

Anders Tegnell erbjuder Johan Giesecke uppdrag för myndigheten.

Johan Giesecke svarar inom en halvtimme.

Johan Giesecke svarar kort och tackar ja.

Jobbade för Tredje AP-fonden och FHM – samtidigt

Ett kontrakt börjar tas fram och Giesecke meddelar att han formellt kan börja jobba måndagen därpå. Under tiden fortsätter Giesecke andra uppdrag. Redan dagen efter skriver han kunskapsunderlag till Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius och på söndagen deltar han till och med i en debatt i SVT:s Agenda – med Hessius. En debatt där Giesecke är muntligt kontrakterad av både Tredje AP-fonden – och Folkhälsomyndigheten, något som DN tidigare berättat. 

Kontraktet med Tredje AP-fonden avslutas inte förrän måndag morgon, fem minuter i nio. Då skriver Giesecke ett mejl till AP-fonden och vill avsluta sitt kontrakt.

Johan Giesecke avsäger sig sitt uppdrag för Tredje AP-fonden.

Avskedet faller inte i god jord och AP-fonden påpekar att ”även muntliga avtal gäller” och att ”Det hade varit klädsamt med en rad att det är synd att det är så här”. Det kommer inte vara sista gången Giesecke trampar någon på tårna.

”Nåt patriotiskt”

När Giesecke nu börjar sitt arbete på Folkhälsomyndigheten är han i sitt naturliga habitat. Han är flitigt anlitad av Sveriges alla medier, SVT Aktuellt skickar bokningsförfrågningar om flera dagar och veckor i sträck. Giesecke ställer upp på nästan allt och får enormt genomslag både nationellt och internationellt. Han blir kändis. Får erbjudanden om bokkontrakt (tackar nej) och en inbjudan att bli nationaldagstalare i Södertälje (tackar ja). Det senare vidarebefordrar han till Anders Tegnell.

Johan Giesecke berättar för Tegnell vad han ska säga när han talar på nationaldagen i Södertälje.

Det är god stämning. Så som det kan bli mellan kolleger som svetsas samman under stora kriser. Det här är deras karriärers viktigaste projekt och världens ögon är riktade mot dem. 

Första veckan på jobbet fakturerar Giesecke 50 timmar på åtta arbetsdagar. Krisen tar inte rast. En fredagskväll efter middagsvinet får Giesecke ett infall om skolstängningar. Det skickas direkt till Tegnell och generaldirektör Johan Carlson.

Johan Giesecke mejlar Anders Tegnell och generaldirektör Johan Carlson efter ”ett glas vin till fredagsmiddagen”.

En timme senare samma kväll skickar Giesecke en gliring till Preben Aavitsland, på norska Folkhelseinstituttet angående en artikel i Dagbladet. Norge gör fel, menar Giesecke.

Johan Giesecke är kritisk mot Norges strategi.

Stämningen är sådan. Johan Giesecke är säker på att han har rätt, andra har fel. Han njuter av uppmärksamheten. Skickar musikvideon som Dr Alban gjort till Anders Tegnell, frågar ”har du sett?”. 

Johan Gieseckes konsultkontrakt skrivs till slut på, den 12 april. Det ger honom 1 250 kronor timmen och max 800 timmar. En måttlig ersättning för en senior konsult, enligt branschkännare. Gieseckes uppdrag är att ”stötta enheten för analys”, där Lisa Brouwers är enhetschef. Vidare står det att Giesecke ska stötta enheten ”i deras arbete med modellering och analys av covid-19”. Men Giesecke mejlar mest med Anders Tegnell. Den Tegnell får mest mejl från under pandemins första månader är Johan Giesecke, bara slagen av Jan Albert. Och den Tegnell mejlar flitigast är Johan Giesecke. 

Stavar fel på jävsdeklarationen

För april fakturerar Giesecke 157 timmar. I tjänstgöringsrapporten skriver han att kvällarna gått till medverkan i SVT Aktuellt och TV4. Anders Tegnell ser och vidimerar fakturan, enligt Giesecke. Senare kommer det avslöjas att Giesecke inte kan fakturera Folkhälsomyndigheten för medverkan i medier. Det kommer också avslöjas att flera nyhetsredaktioner inte ens vet att Giesecke har ett kontrakt med myndigheten under sina framträdanden. Nyheten kommer få stort genomslag. Men det är då. Nu är nu, och kontraktet är påskrivet. 

Någon jävsdeklaration har inte hunnits med. En sådan ska lämnas in för att myndigheten ska kunna avgöra vilka eventuella jäv samarbetspartner har som kan försvåra arbetet. Det är inte förbjudet att ha jäv, men viktigt för myndigheten att veta för att slippa misstänkas för jävssituationer. Först i maj lämnar Giesecke in en sådan. Han fyller i den slarvigt. Stavar till och med sitt namn fel.

.

I jävsdeklarationen stavar Johan Giesecke sitt namn fel.

I deklarationen ska tidigare uppdrag uppges. Giesecke uppger inte kontraktet med Tredje AP-fonden. I deklarationen ska det också uppges uppdrag som släkting eller någon i nära relation har haft. Giesecke uppger ingen. 

Nämner inte hustrun

Men Johan Gieseckes fru heter Kajsa Giesecke. Hon är narkosläkare och har grundat andningssjukhuset Remeo. Hon äger det inte längre, men är fortfarande aktiv styrelseledamot. Hennes bolag var med och byggde upp fältsjukhuset i Älvsjö och när det aldrig användes gick hon ut i SVT med hård kritik mot beslutet. 

Kajsa Giesecke.

Inget av det nämner Johan Giesecke. Men han är generös med att hjälpa Kajsa med kontakter. En vecka in på sitt nya uppdrag hos myndigheten sätter han samman hustrun Kajsa med rätt personer på Karolinska institutet, eftersom hustrun har kontakt med finansiärer med ”seriöst stora pengar”.

Johan Giesecke vill med hjälp av sin hustrus kontakter hjälpa Karolinska institutet.

Enligt jävsexpert Folke Johansson är det inte automatiskt problematiskt att missa eller inte uppge sina jäv. En konsult får göra vad konsulten vill och en dåligt ifylld jävsdeklaration innebär mest dåligt underlag för myndigheten att bedöma vilka uppgifter och möten en konsult kan närvara vid. Han får medhåll av Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad. 

I juni bad hon Giesecke inkomma med kompletteringar. Det har inte Giesecke gjort. ”Jag har inget att tillägga”, kommenterade han saken i ett mejl i juni och utvecklade det senare i Di TV. 

Idag hänvisar Giesecke bara till chefsjuristen Bitte Bråstad, som nu menar att de gjort bedömningen att det inte föreligger någon jävsituation. Via presstjänsten meddelar Folkhälsomyndigheten att Giesecke inte är ”delaktig i några beslut på myndigheten och är endast rådgivande”.

Bitte Bråstad.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Folkkär och jämförd med GW

Men allt det där uppdagas alltså först efter att Giesecke gjort turné på världens löpsedlar. Även om Giesecke aldrig gjort någon hemlighet av sitt kontrakt med Folkhälsomyndigheten kände de flesta medierna inte till det. I spanska medier får hans uttalanden hundratusentals delningar på Facebook. Hans intervju med Lockdown tv får över 1,3 miljoner visningar och i Indien blir han ett återkommande samtalsämne. I Sverige börjar han bli folkkär och jämföras med Leif GW. Samtidigt får han kritik, vilket också når Anders Tegnell. 

”Jag brukar säga att jag är 69 och ett halvt”

Flera reagerar på att Giesecke är över 70 år, men ändå studsar runt bland Sveriges tv-studios. Hans ålder innebär att han tillhör den riskgrupp Sveriges strategi vill skydda, till och med isolera. ”Jag brukar säga att jag är 69 och ett halvt”, svarar den 70 och ett halvt år gamla Giesecke till Dagens industri. Men när Tegnell skickar vidare en medborgares bekymrade mejl om samma sak, söker Giesecke stöd i hur och om han ska svara.

I april frågar Johan Giesecke hur han ska svara på mejlet.

Giesecke väcker kort sagt känslor. Hos Tegnell är de varma, men i till exempel grannländerna är de irriterade. Frode Forland, Norges motsvarighet till Anders Tegnell, har öppet visat sin irritation över att Gieseckes citat om att Sverige gör rätt, ”alla andra länder gör fel”. Frode Forland offentliga kommentar har varit att Giesecke ”borde vara mer ödmjuk”. 

Frode Forland, Norges motsvarighet till Anders Tegnell, har öppet visat sin irritation med Giesecke.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX

En speciell situation uppstår när Svenska Dagbladet söker Tegnell för en kommentar om just detta och skickar den då ännu opublicerade repliken till Tegnell. Istället för att svara reportern skickar Tegnell vidare citaten till Frode Forland och frågar ”Hur tänker du om nedan”. 

Relationen mellan Norge och Sverige har länge varit god och kontakten frekvent. Därför sticker Forlands kommentar ut. Frode Forland mejlar ett svar och kopierar in Johan Giesecke.

Norska Frode Forland mejlar Anders Tegnell och Johan Giesecke för att informera om en intervju han har gjort i SvD.

Dagen efter svarar Johan Giesecke med en ursäkt till Forland och Norge.

Dagen efter ber Johan Giesecke om ursäkt till sin norska kollega.

Forland tackar, och Anders Tegnell följer upp. Förklarar hur ansatt Folkhälsomyndigheten känner sig av medier.

Anders Tegnell förklarar för Frode Forland om hur Folkhälsomyndigheten känt sig ansatta av medier.

Tegnells känsla av svek hänger sig kvar. En vecka senare kommer ytterligare en citatförfrågan till Tegnell. Frode Forland har än en gång gjort ett utspel om den svenska strategin. Tegnell svarar lakoniskt att han fortfarande är besviken på Frode på grund av kritiken mot Giesecke.

Anders Tegnell tackar nej till att bemöta kritiken från Frode Forland.

Tegnell skickar en kopia på sitt svar till Johan Giesecke, som genast svarar och tackar.

Johan Giesecke tackar Anders Tegnell.

Samma timme, samma dag, kommer avslöjandet om Gieseckes kontrakt med Folkhälsomyndigheten. Dagen efter avslöjas att han, olovligen, fakturerat Folkhälsomyndigheten för tv-framträdanden.

Giesecke försvinner från mediernas strålkastarljus. Men inte från Tegnells förtroendekrets – eller mejlkorg. Utöver Tegnells fru fortsätter Giesecke att vara den Tegnell oftast skickar mejl till, även under sommaren.

Anders Tegnell har fått ta del av uppgifterna i denna artikel innan publicering.

Hur skulle du beskriva Gieseckes status på Folkhälsomyndigheten och din relation till honom?

– Ingen kommentar, men rent allmänt påverkar förstås inte personliga relationer våra bedömningar på en myndighet, utan de baseras på evidens och erfarenhet och myndighetens samlade bedömning.

Var det lämpligt att Johan Giesecke fick tillgång till myndighetens interna resurser och kommunikation?

– Ja, konsultation med externa experter pågår hela tiden men får aldrig mer genomslag än deras relevans. Det är alltid myndighetens samlade bedömning som gäller.

Expressen har sökt Johan Giesecke och ställt frågor om hans roll och påverkan på Folkhälsomyndighetens val av coronastrategi samt om hans och hans hustrus olika engagemang, men han har inte återkommit.

Emanuel Karlsten, frilansjournalist.
Foto: Stina Stjernkvist

Av: Emanuel Karlsten, frilansjournalist som har specialiserat sig på granskningar kopplade till Covid-19. 

”Ryssland får hantera sin riskbedömning”.
Under en pressträff berättade Rysslands president om vaccinet som testats på hans dotter.