Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mallorcabornas ilska mot svenska turister: "De har tagit över hela ön"

Foto: Axel Öberg / AXEL ÖBERG
Foto: Axel Öberg / AXEL ÖBERG

PALMA. Det är ett av svenskarnas mest älskade turistmål.

Men nu har Mallorca tröttnat på turisterna.

Flera lokala protestorganisationer kräver att lokala myndigheter stoppar alla svenskar, britter och tyskar från att förstöra ön.

– Det är allvar nu. Mallorca håller på att kollapsa, säger geografen Gerard Hau.

”Staden tillhör invånarna, inte besökarna”, står det på en banderoll vid Palmas största marknadsplats.

Det är organisationen Ciutat per a qui l'habita som satt upp banderollen. Deras symbol är en gammal dam med en dramatenvagn som skrämmer i väg turister med sin käpp.

– Vi valde den eftersom marknaderna är så fulla av turister nu att vanliga människor, gamla damer, inte kan handla där längre. De kommer inte ens in i marknaden på grund av alla turister. Palma har blivit en plats för turister. Det finns ingen plats för de boende längre, säger Marc Morell, antropolog och en av gruppens talesmän när vi ses på ett torg nära hamnen.

Precis som under rörelsens första möten sitter han på marken när vi pratar. Han har sällskap av tre medlemmar. Men vi får snart sällskap av andra. Från butikerna kommer affärsägare, en snickare, en danslärare och ett par med sin bebis som alla vill visa sitt stöd för rörelsen. Snickaren springer hem och hämtar en T-shirt som visar att han tillhör hyresgästföreningen och att de stöder gruppen.

Mallorca

Mallorca är den största ön i Balearerna, den spanska ögruppen som även består av bland annat Menorca och Ibiza. Mallorca är något större än Gotland.

Antalet invånare på ön är nästan 900 000. Huvudstaden heter Palma och har cirka 375 000 invånare.

På Mallorca pratar man spanska eller Mallorquin, men det är så många turister på ön att det nu finns radiostationer där man bara pratar engelska. Över 15 miljoner turister kommer till ön varje år.

"Ingen vanlig invånare har råd att bo kvar här"

Förra sommaren kunde turister se graffiti på husväggar i Palma med budskapet “turism är terrorism” och “turister åk hem”.

I stadsdelen Santa Clarita, där många svenskar bor, har någon nu även skrivit "Shoot the tourist" på en husvägg.

Bara några hundra meter därifrån skriker en man: "Jag pratar inte med turister! Go home tourists!" när vi vill fråga om grafittin.

Turistfientligt klotter på husväggarna i Mallorca.
Foto: Axel Öberg

Marc Morell tycker att budskapet var viktigt.

– Om folk får lite kalla kårar av det där budskapet är det bara bra och nyttigt. För dem som bor i Palma är det här så pass viktigt. För deras liv är det här så allvarligt. Vanligt folk har inte råd att bo kvar här när turisterna tar över.

Många på Mallorca menar att turismen riskerar att driva bort lokalbefolkningen. När allt fler hyr ut sina lägenheter via Airbnb och européer köper semesterbostäder på Mallorca så driver de upp priserna och tvingar lokalbefolkningen att flytta.

Under 60-talet började svenskar och andra européer åka på paketresor till Mallorca. Nu tar många också billiga flyg till ön och ordnar eget boende.

Mallorca klarar inte mer turism. Alla besökare skadar ett bräckligt ekosystem.

Gerard Hau på Mallorcas stora miljörättsorganisation Grup Balear d’Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB) vet av egen erfarenhet vad de talar om. Han bor nära arbetarklasskvarteren Santa Catalina.

– Skandinaverna har börjat köpa upp alla bostäder i Santa Catalina för att hyra ut till andra turister när de inte är där själva och nu är hyrorna uppe i 15 000 kronor i veckan. Ingen vanlig invånare har råd att bo kvar här. På min gata har en norrman köpt fyra hus och jag har fått lappar i brevlådan om att han vill ha fler. Det är otäckt.

I veckan introducerade vänsterkoalition som styr Palma, partierna Més per Mallorca, PSOE och Podemos, en ettårig timeout när det gäller byggtillstånd till nya turistboenden. I mars i år skärptes också straffet för att hyra ut till turister utan tillstånd.

– Men det är för många som hyr ut för att de ska kunna kontrollera det, säger Hau.

Mallorcas känsliga ekosystem påverkas av den omfattande turismen, menar kritikerna.
Foto: Axel Öberg

LÄS OCKSÅ: Missnöjet jäser på Mallorca: ”Tourists – go home”

De som köper egna hus är värst

Miljörättsorganisationen GOB tillhör de mest stridslystna. En demonstration för att stoppa exploateringen av en strand med viktigt fågelliv lockade mer än 15 000 människor.

Organisationens talesman Gerard Hau listar problemen.

– Mallorca klarar inte mer turism. Alla besökare skadar ett bräckligt ekosystem. Vårt avloppssystem kan inte hantera alla människor … Och vi har vattenbrist. Förra året hade vi sådan vattenbrist att många byar var helt utan vatten. Lastbilar fick åka dit med vatten på grund av all turism.

– Och de vet dessutom inte hur de ska hantera alla sopor på ett säkert sätt, säger Hau.

Han föredrar de turister som åker på paketresor till Magaluf framför dem som köper egna hus.

– För när de från norra Europa köper hus ska de ha en trädgård som ska vara lika grön som hemma, trots att det befinner sig i ett annat klimat och de använder alldeles för mycket vatten för att trädgården ska vara grön. Och så ska de naturligtvis ha egen pool.

– De som åker till Magaluf använder knappt något vatten, delar pool med andra och det enda bränsle de använder är om de åker på en booze cruise.

Båtar är dock ett annat stort problem för Palma.

Ibland kan så många som åtta stora kryssningsfartyg ligga i hamnen.

– Och de använder den värsta sortens bränsle och ska dessutom ha energi för att kunna vara i gång dygnet runt. Plus att 20 000 människor helt plötsligt från ingenstans invaderar ön.

Vem vill attackera problemet när det hjälper dig att växa?

Turismen viktig för landet

 På Mallorca finns under sommarmånaderna över 100 000 hyrbilar. De påverkar naturligtvis trafiken.

– Det räcker med en enda liten olycka för att trafiken ska stå helt still. I veckan var det stopp på motorvägen i tre timmar, säger Hau.

Svenskarnas sommarfavoriter

1. Mallorca (37 procent)

2. Kreta (26 procent)

3. Små grekiska öar (24 procent)

4. Kanarieöarna (19 procent)

5. Cypern (17 procent)Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel via Ving som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 15 032 personer. Undersökningen genomfördes i februari 2017.

Professor Geoffrey Lipman, som forskar om miljövänlig turism, menar att politiker kan ha svårt att tackla problemet.

I ett land som Spanien, på väg tillbaka från den ekonomiska krisen, kan det vara ett tufft beslut att skära ned i en industri som är så viktig för ekonomin.

– Vem vill attackera problemet när det hjälper dig att växa, när ett land som Spanien har en årlig tillväxt (genom turism) på fyra procent. Så bakom frågan om det är moraliskt eller inte, om resmålet skadas eller inte av besökarna, så finns det ett enorm ekonomiskt driv, säger han till Guardian.

Mallorca ligger i topp bland svenskarnas favoritresmål på sommaren.
Foto: Axel Öberg

Fler turister möts av nya demonstrationer

Mallorcas har fått allt fler turister de senaste åren, mycket på grund av att terrorhot gör att människor undviker Egypten, Tunisien och Turkiet.

Vi är trötta på att det bara är uteservering efter uteservering efter uteservering på gatorna.

Det leder också till fler demonstrationer.

På fredagen hölls en stor demonstration på Palmas flygplats för att protestera mot en eventuell framtida utbyggnad, Någon timma senare kommer Ciutat per a qui l'habita anordna en demonstration i centrala Palma då de ska ta över ett torg och bjuda på dryck.

– Vi är trötta på att det bara är uteservering efter uteservering efter uteservering på gatorna. Det här är vårt sätt att ta tillbaka det offentliga rummet, men också för att påminna om att staden inte bara kan ha souvenirbutiker, säger Nora Müller som flyttat hit från Berlin.

– När man pratar med invånarna märker man att det finns en genuin och stor oro för var vi är på väg, säger hon.

Fler och fler reagerar på turismen.

"Det här kommer att drabba Sverige också"

Tidigare i somras markerade de sitt missnöje genom att demonstrera utklädda till turister. De skrattar gott åt minnet över hur de vandrade med rullväskor och solhattar genom Palma.

Joan Moranta, Pere Perelló, Nora Müller och Marc Morell.
Foto: Robert Börjesson

Samtidigt fortsätter dessutom spanjorer att skriva under ett öppet brev där några lokala företagare och invånare kräver att polis och lokala myndigheter stoppar konsekvenserna av ”billig turism”. I det öppna brevet på Change.org skriver de att man fått nog och inte längre kan tolerera turister som kissar eller kräks på gatorna, slåss och vandaliserar. Man skriver också att man tröttnat på att hitta sprutor och glasskärvor på stränder.

”Invånare kan inte leva sida vid sida med den här typen av billig turism där allt är tillåtet… Det här är inte kvalitetsturism, det här är att överexploatera våra resurser, och till ett billigt pris”, säger man i brevet som över 11000 människor redan skrivit under.

I brevet pekar man ut Magaluf, Punta Ballena och Palma Nova som områden som ”exploateras”.

De talar inte för döva öron.

De lokala myndigheterna på de baleariska öarna har också bett EU och Spaniens regering om en begränsning av alkoholförsäljning på flygplan och flygplatser eftersom de drabbas så hårt av ”anti-social turism”.

– Fler och fler reagerar på turismen, säger Marc Morell vid Ciutat per a qui l'habita. Och det är inte bara här. Det händer över hela världen. Venedig har värre problem än oss. Och vi tog emot en delegation från Lissabon nyligen som också har problem. Du ser även att det här sker i mindre skala i Berlin och Stockholm. Det här kommer drabba Sverige också.

Är det för mycket turister på Mallorca?