C-ledaren tar avstånd: ”Följer inte de riktlinjer vi har”

Annie Lööf hotas och hatas på Ica – berättar i stor intervju

NORDMALING. Skogens drottning besöker huvudstaden i Centerland – Nordmalings kommun, där partiet fick 42,45 procent i valet.

Annie Lööf talar ut om hoten och hatet som möter henne både i sociala medier och i Ica-butiken – och hon tar avstånd från de partikamrater som samarbetar med SD. 

Men vem som bör vara statsminister efter valet 2022 vet hon inte.

– Det är alldeles för tidigt att säga. 

Publicerad 2 mar 2019 kl 23.03

Öronpropparna hjälpte möjligen något, men så många timmars sömn blev det ändå inte. Skramlet och skakningarna kom hon inte undan. 

På nattåget från Stockholm till Umeå blev det eftersatta underhållet av den svenska järnvägen påtagligt – även för partiledaren. 

Men nu sitter hon där, med lite grus i ögonen, på Näslunds konditori – en institution som legat på samma plats i 90 år, numera snett mitt emot Pias Thaimat – och har chansen att beställa Västerbottens godaste semlor och ”den berömda krämbullen”. 

Här krossade Centerpartiet allt motstånd och fick mer än dubbelt så många röster som Socialdemokraterna. Av kommunens 5 666 röstberättigade valde samtidigt bara femton personer att lägga sin röst på Miljöpartiet här. Feministiskt initiativ fick fem röster. 

Ingen annanstans i landet har Centerpartiet ett så starkt stöd. Men det är inte Annie Lööfs förtjänst.

undefined

Annie Lööf ombord på nattåget till Umeå.

Foto: Kate Gabor

– Förklaringen är det lokala ledarskapet, säger partiledaren – och kommunalrådet Madelaine Jakobsson ler brett. 

Besökte partikamraterna i stadshuset

Ett par dagar tidigare besökte Centerledaren Stockholms stadshus – där M, C, L, KD och MP nu regerar ihop. Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 42 år i huvudstaden – men kom ändå inte upp till valresultatet i riksdagsvalet. I Stockholm fick Centerpartiet 7,89 procent, i riksdagsvalet 8,61 procent. Å andra sidan fick partiet bara 4,69 procent i Stockholm 2014 och 3,89 procent 2010.

– Det var ju det här samarbetet jag hade velat se på riksplan, säger Annie Lööf. 

Och det kunde gått, hävdar hon, om allt hade gått i lås.

– Miljöpartiet var intresserade av att inleda sakpolitiska förhandlingar och diskussioner med alliansen. Men det var många pusselbitar som inte riktigt föll på plats. Dels ville inte Miljöpartiet se Ulf Kristersson som statsminister, dels ville inte Moderaterna ha med Miljöpartiet i regeringen eller i en budgetsamverkan.

På rotel 6 har partikamraterna – bland dem det höggravida arbetsmarknads- integrations och idrottsborgarrådet Karin Ernlund och kultur- och stadsbyggnadsrådet Jonas Naddebo – dukat fram kakor och kaffe.

undefined

Annie Lööf dricker kaffe med partikamraterna i Stockholms stadshus.

Foto: Niklas Svensson

– Ni har finare lokaler än vad vi har i riksdagen, konstaterar partiledaren. 

I huvudstaden har Karin Ernlund slutit en ”integrationspakt” med näringslivet – på näringslivets villkor.

– Frågan är vad de behöver av oss för att ge jobb till nyanlända, säger hon.

Nu vill Annie Lööf se motsvarande pakt också på riksplanet.

– Vi behöver jobba väldigt mycket mer näringslivsnära, hävdar hon.

Ett av många odefinierade C-krav på Stefan Löfven.

M och KD fick tio procent – tillsammans

Är man stor måste man vara snäll, sa Bamse. Och så resonerar även Madelaine Jakobsson i Nordmaling.

Därför har Moderaterna och Kristdemokraterna fått viktiga utskottsposter – trots att de bara fick tio procent av rösterna i kommunvalet, tillsammans.

Centerpartiet samlade 42,45 procent – eller 1 996 röster.

En förklaring kan möjligen vara Socialdemokraternas totalhaveri i kommunen för några år sedan. Partiet kraschade och de vettiga företrädarna, hävdar centerpartisterna, valde att starta eget. I september fick deras parti Fria Demokraterna 7,25 procent. De gamla Socialdemokraterna fick 20,95 procent.

undefined

Expressens politiska reporter Niklas Svensson mötte Annie Lööf på Näslunds konditori i Nordmaling.

Att Annie Lööf väljer att inleda sin ”Eriksgata” här invid Nordmalingsfjärden av Bottenhavet förvånar nog ingen. 

– Jag är väldigt stolt som partiledare över framgångskommuner som Nordmaling. Här har man lyckats bygga ett lokalt ledarskap som genomför saker som människor uppskattar, säger hon.

Kommer du också att besöka glesbygdskommuner där det gick lite sämre, som Jokkmokk – där ni fick en halv procent i valet i höstas?

– Det kommer jag givetvis att göra. 

Varför gick det så dåligt i Jokkmokk?

– Det handlar nog om organisatoriska frågor många gånger. Det behöver vi jobba med framåt, att stärka kommuner som Gällivare och Jokkmokk.

C-ledaren Annie Lööf och Nordmalings kommunalråd Madelaine Jakobsson.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Annie Lööf har fördömt de centerpartister som inlett samarbeten med SD.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nordmaling, längst söderut i Västerbottens län, i landskapet Ångermanland, har i dag drygt 7 100 invånare. För 139 år sedan, 1880, bodde det lika många i kommunen. 1950 var det över 10 000 invånare. 

De senaste fyra åren har Nordmaling tagit emot 193 flyktingar.

– Jag är väldigt stolt över det – och jag tror att väldigt många av dem har hittat försörjning och arbete här i kommunen, säger Annie Lööf, som besökte samhället även efter valet 2014.

Annie Lööf besöker gärna Västerbotten – där många röstar på Centerpartiet.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bara fem mil bort, i Umeå, bor förra Centerledaren Maud Olofssons dotter Eva med sin familj.

– Hon är en av mina närmaste vänner, så vi umgås mycket. I samband med våra kommundagar för tre veckor sedan passade jag på att hälsa på.

Jag tror vi har betydligt större möjlighet att påverka på det sättet som vi gör nu, där vi sitter i riksdagen

Annie Lööf: ”Vi kommer att vara en vakthund”

Det har nu gått sex veckor sen uppgörelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna blev klar. Hur många möten har du haft med Stefan Löfven sedan dess?

– Inte så många faktiskt. Vi har träffats en eller två gånger sedan dess. Vi kommer att träffas mer nu när de skarpa budgetförhandlingarna börjar.

Hur säker är du på att allt ni kommit överens om verkligen kommer att genomföras?

– Tillräckligt säker. Men inte hundra procent säker, och det är bra för det innebär att vi kommer att vara en vakthund på den socialdemokratiska regeringen.

undefined

”Jag är väldigt stolt som partiledare över framgångskommuner som Nordmaling”, säger Annie Lööf.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Borde inte vakthunden sitta utanför Stefan Löfvens rum inne i regeringskansliet?

– Nej, jag tror vi har betydligt större möjlighet att påverka på det sättet som vi gör nu, där vi sitter i riksdagen och där vi fått igenom väldigt mycket av vår politik. De sitter på nåder av oss.

På frågan om Stefan Löfven är en svår förhandlare blir svaret:

– Det skulle jag inte säga, inte mer än någon annan. Med tanke på hur mycket reformer Centerpartiet har fått igenom i januariavtalet, så är vi väldigt nöjda.

”Jag ser gärna ett samarbete över blockgränsen som är långsiktigt”, sa Stefan Löfven i en intervju för Expressen nyligen. Han ser gärna att ni samarbetar i flera mandatperioder framåt. Kan du också tänka dig det?

– Jag tror att framtiden stavas mindre konfrontation och mer samarbete. Vi ser att hela samhället polariseras allt mer, och då tror jag att väldigt många vill se handlingskraft och resultat.

Har du personligen lärt dig något av den långa regeringsbildningen?

– Ja, absolut. Att vara uthållig, att arbeta hårt för att nå resultat. Det här var ju väldigt svåra månader och jag var i blickfånget varje dag under nästan fem månaders tid. Oavsett vem som hade sonderingsuppdraget så låg, upplevde jag, bördan och ansvaret hos oss att sätta ned foten.

undefined

”Skogen var min förskola”, säger Annie Lööf under besöket i Nordmaling.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Familjen blev lidande under regeringsbildningen

– Varken Ulf Kristersson eller Stefan Löfven var beredda att rucka på sig, utan man stod i varsitt hörn med sin regeringslösning. För att Sverige till slut skulle få en regering var vi tvungna att sätta ned foten.

Moderaterna var fullt informerade och medvetna om att vi förhandlade med både dem och Socialdemokraterna

Det var tuffa månader för Centerledaren, och familjen blev lidande.

– Jag jobbade i stort sett varje kväll och varje helg under fem månaders tid. Det var ju mycket som var på paus under den tiden, familjelivet till exempel. Den här sorgen när man inte får vara med på dotterns luciatåg eller när man missar uppvisningar som de gör...

undefined

Annie Lööf och Ulf Kristersson i en partiledardebatt inför valet i höstas.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/MEDIABILD

Hur skulle du beskriva din relation till Moderatledaren Ulf Kristersson i dag?

– Jag är ju personlig vän med Ulf och hans familj. Jag tycker väldigt bra om Ulf Kristersson och jag hade ju gärna sett honom som Sveriges statsminister. Men valresultatet visade något annat.

Det finns dom som menar att det är uppenbart att personkemin var bättre mellan dig och Fredrik Reinfeldt, och mellan dig och Anna Kinberg Batra. Håller du med om det?

– Nej, men det skulle jag nog inte säga. Däremot är det ju tre olika moderata partiledare som jag har fått lära känna. Det är ju olika personligheter, men jag tycker att jag i grunden har haft väldigt bra och förtroendefulla samtal med alla.

Efter din uppgörelse med Stefan Löfven sa Ulf Kristersson att ditt agerande inte var ”helt ärligt” och han konstaterade: ”Efter femton års äktenskap gör man inte slut på telefon.” Vad tänker du om att han säger så?

– Moderaterna var fullt informerade och medvetna om att vi förhandlade med både dem och Socialdemokraterna. Vi styrde ju våra kalendrar för att de olika mötena skulle fungera. Ulf Kristersson var den första jag ringde efter att partistyrelsen och riksdagsgruppen hade landat. Jag tycker att man ska meddela detta så, och inte genom en presskonferens som jag hade någon timme efter.

”SD är inget femte alliansparti”

Men menar han inte att du borde sökt upp honom i stället för att ringa efter femton års äktenskap?

– Vi hade ju sagt nej redan i oktober-november, så det var ganska tydligt vad som väntade. Vi hade haft många samtal och diskussioner mellan de fyra alliansledarna, även under jul och nyår.

undefined

Annie Lööf besöker huvudstaden i Centerland: Nordmaling, söder om Umeå.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om du ska vara lite efterklok, borde du ha gjort något annorlunda i relation till Moderaterna?

– Jag har spelat med öppna kort. Egentligen var det ju tydligt redan för två år sen, när Moderaterna då öppnade upp dörren för att samarbeta med SD i utskott och samtala med dem. Vi gjorde olika slutsatser kring SD. För mig är inte SD ett femte alliansparti.

Jag är förvånad över att Moderaterna inte har tagit in det och lyssnat på det, det har ju varit den stora vattendelaren mellan allianspartierna i flera år

– Jag var glasklar med att säga att det blir ingen alliansregering om vi måste ta stöd av SD, utan då måste man ha stöd över blockgränsen. Så jag är förvånad över att Moderaterna inte har tagit in det och lyssnat på det, det har ju varit den stora vattendelaren mellan allianspartierna i flera år.

Ser Moderaterna och Kristdemokraterna Sverigedemokraterna som ett femte alliansparti?

– Nej, det tror jag inte att de gör. Men de var beredda att tillträda som en M/KD-regering som skulle kräva SD:s aktiva stöd i varje avgörande votering under hela mandatperioden.

undefined

Annie Lööf med en nygrillad hamburgare i skogen.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

På grillen i skogen ligger lokalproducerade hamburgare av hängmörat limousinkött – jo, det finns faktiskt en ras av nötkreatur som heter limousin – ”Köttets Rolls Royce”, som Nordmalingföretaget ”Åbrånäsets limousin” hävdar, eller ”svenskt kobekött”. 

Livvakten från Säkerhetspolisen skrattar gott åt det faktum att Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu är vegetarian.

Annie Lööf: ”Skogen var min förskola”

Efter maten är Centerledaren lycklig som ett barn när hon får kliva upp i den stora hypermoderna skogsmaskinen, och hon poserar vant för fotograferna som försöker hitta balansen ovanpå några fällda granar.

undefined

Centerledaren fick kliva upp i skogsmaskinen.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

– Skogen var min förskola, säger hon. Jag gick aldrig på förskola eller fritids, utan jag var hemma hos farmor och farfar. Då körde man hö, var i ladugården, planerade plantor och mjölkade. Jag har planerat tall, granplantor och lärkträd sen jag var fyra fem år.

Hemma i byn Maramö i Värnamo äger mamma och pappa skog för miljoner - mer än hundra hektar, motsvarande 200 fotbollsplaner. Skog som Annie Lööf och hennes systrar en dag ska ta över.

Föräldrarna har, som skogsägare, behandlats orättvist av Stefan Löfven, tycker Centerledaren.

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet har havererat i skogspolitiken, hävdar hon.

Och Mattias Rönnkvist, vd för Nordmalings skogsmaskiner AB, håller med. Han startade företaget tillsammans med pappan i början av 1990-talet. Nu tar han emot partiledaren och hennes medarbetare ute i skogen. 

– Det är tufft. Marginalerna är inte stora, slår han fast. 

undefined

Annie Lööf och Mattias Rönnkvist, vd för Nordmalings skogsmaskiner.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lööf vet inte vem hon vill se som statsminister

Dottern Maja Rönnkvist, aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund, har dagen före plöjt bort snön från den snirkliga grusvägen några mil från Nordmaling – så att partiledarens delegation ska kunna ta sig dit. 

– Jo då, jag röstar på Centern här hemma, men inte i riksdagsvalet. Där är jag mer blå, erkänner Mattias Rönnkvist, när Annie Lööf är på behörigt avstånd från hamburgergrillen.

Jag tror inget parti i dag kan berätta vilka som är regeringsalternativen 2022

Vem Annie Lööf vill se som statsminister efter valet 2022 vet hon inte i dag.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Jag tror inget parti i dag kan berätta vilka som är regeringsalternativen 2022. Jag har gärna ett gott samarbete med mina alliansvänner under de kommande åren, men jag har också hört att såväl Ebba Busch Thor som Ulf Kristersson har sagt att alliansen inte finns längre. Jag tycker att det är synd – men jag respekterar att de säger så.

Men det är alltså inte givet att du vill ha en alliansregering efter nästa val?

– Jag ser gärna en alliansregering, men nu måste också Moderaterna sätta ned foten under de kommande åren, och visa åt vilket håll de ska gå. Jag hoppas att de väljer ett gott samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Hur länge ser du dig själv som partiledare för C?

– Så länge som mina medlemmar har förtroende för mig och vill att jag ska leda Centerpartiet. Jag tycker att det är väldigt roligt. 

undefined

Annie Lööf sänder live via sociala medier – från skogen utanför Nordmaling.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

När är Sverige moget för en kvinnlig statsminister?

– Jag tror att vi har varit mogna för en kvinnlig statsminister under en väldigt lång tid. Men de två stora partierna har ju faktiskt inte mäktat med att ta hand om sina ledare som varit kvinnor så att de kunnat bäras fram som statsministerkandidater. Jag hoppas att vi kommer att se en kvinna som statsminister inom överskådlig framtid.

Häromdagen kom en ny förtroendemätning från DN/Ipsos. Ebba Busch Thor rusar och du rasar. Från 41 procent till 26. Är det problematiskt?

– Nej, det är det inte. Det är snarare ganska naturligt efter det halvår som varit. Jag är glad över Ebbas förtroendeökning. Jag tycker det är fantastiskt roligt att se den resa som hon har gjort. Hon har gjort en liknande resa som den jag gjorde. Vi var båda i bottenligan i början av vårt partiledarskap, men kunde sedan öka väldigt starkt i förtroende. Det som vi ser i mina förtroendesiffror är att förtroendet bland SD-väljare för mig har rasat, ganska naturligt. Och samtidigt har SD-väljarna fått ett ökat förtroende för Ebba. 

Men det är väl inte bara SD-väljare som tappar förtroende för dig om du går från 41 procent till 26?

– Nej, det handlar också om M- och KD-väljare, och även det är ganska naturligt. M, KD och SD-väljare är ju besvikna över det vägval som vi har gjort. Men samtidigt ser vi att det finns en bred majoritet bland C-väljare för att vi inte gav SD inflytande. Vi ser att våra opinionssiffror ligger stabilt och vi ser att förtroendesiffrorna har sjunkit. Men nu har vi något att arbeta för framåt.

Annie Lööf attackerades i Ica-butiken

Du har tidigare sagt att många har passerat anständighetens gräns när de kommenterat uppgörelsen i sociala medier – och mycket av hatet riktas mot dig. Tar du åt dig av det som skrivs om dig på Twitter?

– Nej, inte av det som skrivs på Twitter. Men jag har ju fått väldigt mycket hat och hot i annan form till mig. Och det är bekymmersamt tycker jag, att se vuxna män och kvinnor uttrycka sig så skamlöst. Vi behöver diskutera samtalsklimat och tonläge.

Du säger att du fått ta emot hot och hat också i annan form. I vilken form då?

– Det finns ju i både brev, mejl och fysiskt. 

Har du varit utsatt för hat fysiskt?

– Ja, när man träffar människor på stan.

Det händer att människor kommer fram till dig och är hotfulla och hatiska?

– Ja, men det har det varit under många år. Det är ju inget nytt för en politiker att det är på det sättet. 

undefined

Expressens Niklas Svensson följde Annie Lööf på resan till Nordmaling.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Händer det att du blir rädd?

– Nej, faktiskt inte. Jag har ju en säkerhet runtomkring mig. Men däremot säger det ju ganska mycket om människor i vardagen, som liksom släpper mjölkpaketen på Ica för att kliva fram och uttrycka sig på det allra grövsta sätt till en annan medmänniska. 

Nu är din dotter Ester bara tre år och följer väl inte med i sociala medier, men hur tänker du kring att hon om några år kommer att kunna läsa det som skrivs om dig?

– Förfärligt. Men jag tror också att hon ser alla de positiva saker som skrivs. Det glömmer man bort i detta. Många människor kommer fram med kärlek, värme och oerhört fina ord – både på gatan och i sociala medier.

Fördömer kommunala samarbeten med SD

Gång på gång har Annie Lööf kritiserat Moderaterna för kommunala samarbeten med Sverigedemokraterna – i Staffanstorp till exempel.  Men hon har talat mindre om att det finns centerpartister som också gett SD inflytande.

I Bengtsfors har Centerpartiet en valteknisk samverkan med M, KD och SD. Vad tänker du om det?

– Att de inte följer de riktlinjer som vi har i Centerpartiet. Vi har varit väldigt tydliga med detta från partiledningsnivå till Bengtsfors.

Vad är riktlinjerna värda om era förtroendevalda inte följer dom?

– För det första ska man komma ihåg att det inte är några riktlinjer som jag som partiledare har satt ensam, utan de är ju framtagna av oss gemensamt i hela landet, och det finns en väldigt stor uppslutning bakom detta. På ett fåtal ställen har man haft en samverkan med SD, och vi har fördömt det. Vi har också haft många och långa samtal med de lokala företrädarna där för att få dem att tänka annorlunda.

Tänker ni utesluta medlemmar och förtroendevalda som ger SD inflytande?

– Nej, det tänker vi inte göra. Däremot – om man själv bär såna åsikter så att man bryter mot vårt idéprogram eller liknande, då kan det bli föremål för det. Men inte när man samverkar.

Varför är det inte aktuellt?

– Som politisk ledare för Centerpartiet står man upp för sin politik och sina värderingar. Men sen har vi också uppsatta riktlinjer om vilka vi samarbetar med och inte. Och vi samarbetar inte med SD lokalt, regionalt eller nationellt.

Fast det går ju inte ihop, det är ju just det ni gör på sina håll?

– Ja, på något håll finns det undantag och där har vi markerat kraftfullt att det inte är acceptabelt.

undefined

Annie Lööf tog flyget hem till Stockholm på fredagseftermiddagen.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

I Sundsvall styr ni tillsammans med S och V. Vad säger du om den majoriteten? 

– Lokalt runtom i landet hittar man ju olika lösningar. Det handlar om personkemi och vad man bäst får genomslag för sina politiska idéer. Ibland handlar det faktiskt, precis som det var på nationell nivå, om den krassa valmatematiken. Man behöver ett fungerande styre. Därför samarbetar vi oftast tillsammans med alliansen, för det är fler alliansstyren än någonsin på lokal nivå, men på många håll i landet samverkar vi också över blockgränsen.

Så om man är kompis med en sverigedemokrat på lokal nivå, då kan det ändå vara okej att samverka?

– Nej, det är absolut ingenting som vi accepterar.

Det är fredag eftermiddag – och Annie Lööf ratar det skramlande tåget.

En timme senare landar skogens drottning på Bromma flygplats.