Läs alla delar

Sexuella trakasserier omgärdas av tystad, något som riskerar att de som drabbats känner sig ensamma, menar Linnéa Claeson, feminist och debattör.

”Våra pojkar och män förtjänar bättre"

Feministen och debattören Linnéa Claeson kräver att nolltolerans för övergrepp mot kvinnor ska bli en valfråga.

– Vi får inte ignorera att 100 000-tals kvinnor ställt sig upp och vittnat i metoo, säger hon.

Expressens Lisah Silfwer möter henne i nya avsnittet av serien om mäns våld mot kvinnor.

Text: Arne Lapidus
Publicerad 11 jul 2018 kl 18.07

Linnéa Claeson kämpar mot sextrakasserier på nätet. Hon engagerar sig för utsatta kvinnor och barn – och försöker hjälpa dem som utsätts för övergrepp. 

Brottscentralens programledare Lisah Silfwer intervjuar henne i programmet "Män som näthatar kvinnor", del 3 i serien om våld mot kvinnor på Expressen TV.

undefined

”Mitt främsta råd till dem är att tala med någon de litar på, någon vuxen i deras närhet. Och om de utsatts för brott ska de ringa till polisen”, säger Linnéa Claeson.

 

Får mejl från barn varje dag

– Jag får mejl varje dag från barn som är utsatta i olika situationer, också från äldre personer. Väldigt unga barn blir våldtagna eller slagna hemma, mobbade i skolan och utsatta för gubbar som skriver till dem på internet, säger Linnéa Claeson.

– Mitt främsta råd till dem är att tala med någon de litar på, någon vuxen i deras närhet. Och om de utsatts för brott ska de ringa till polisen, säger hon.

Linnéa Claeson säger att hennes arbete ofta är väldigt "mörkt och tufft". Men understryker att hon inte tappar hoppet.

 

undefined

Linnéa Claeson möter myket hat från män på nätet. Hon tror att man måste börja tidigt med att utbilda och upplysa barn och ungdomar.

– Enda anledningen till att jag orka fortsätta arbeta med det här är att det finns hopp om en bättre, snällare värld. Jag ser den yngre generationen växa upp som aktivister med engagemang, säger hon till Lisah SIlfwer.

Måste utbilda barn tidigt

HIT KAN DU VÄNDA DIG

• I direkt fara – ring polisen på 112.

• Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon som ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50.

• Socialtjänsten i kommunen har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till människor som har utsatts för våld.

• Kvinno-, tjej-eller ungdomsjour kan ge både krisstöd i en akut situation. Du kan hitta information om var din närmaste jour finns på ROKS eller Unizons hemsida.

• RFSL:s stödtelefon för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon: 020 – 34 13 16

Hon berättar att hon blev utsatt för sexuella trakasserier som mycket ung. Hon kunde tala med sin pappa om det den gången. Men ett problem är den stora tystnaden kring sådana övergrepp, en tystnad som gör att alla offer känner sig ensamma, förklarar hon.

Linnéa Claeson understryker att man måste börja tidigt med att utbilda och upplysa barn och ungdomar.

– Om vi kan lära små barn att de inte får slåss och inte stjäla, då kan vi lära att dem att inte tafsa på varandra. Vi pratar med våra döttrar om att de ska akta sig i stället för att lära våra pojkar hur de ska bete sig och respektera flickor, säger hon och fortsätter:

– Många män mår inte bra i macho-rollen. Det leder till depression, alkoholism och andra problem. Våra pojkar och män förtjänar bättre, det är viktigt att tala i ung ålder.

 

LÄS MER: Maria Rashidi fick syra kastat i ansiktet

LÄS MER: Zozans krav till politikerna: Ta tag i porrfrågan