Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s saknad efter barnbarnen: ”Jobbigt”

Han är en av Sveriges mest lästa författare.

Men oron för covid-19 gör att Leif GW Perssons inte får någon arbetsro med sin nästa bok.

Jan Guillous hårda ord om honom väcker dock skratt. 

– Om det är någon som har tjänat pengar på oss båda så är det han som tjänat pengar på mig, säger Leif GW Persson. 

När kommer Leif GW Perssons nästa bok?

Den frågan ska du ställa till Anders Tegnell, inte till författaren.

Det beror nämligen på coronapandemin. 

Hostan, som polisprofessorn kallar covid -19, förstör inspirationen. 

Jag har inte ro att skriva nu i och med den här hostan. Den oroar mig faktiskt. Man går och vaktar på sig själv hela tiden, säger han när vi ses.

Polisprofessorn, som har hjärtproblem, tillhör riskgruppen. 

Han är både 75 år gammal och har sviktande hälsa.

Men många bryr sig om Leif GW Perssons välmående. 

Näst senaste gången han fördes med ambulans till sjukhus lugnade en ambulanssjukvårdare honom med orden ”du kan vara helt lugn, jag skulle aldrig låta dig dö på mitt pass. Det skulle jag få höra i fikarummet tills jag själv dog.’

– Han sa det i ambulansen samtidigt som han stoppade in saker i mig, i nya öppningar och nya hål. Det lugnade mig, säger Leif GW Persson och skrattar.

Senast GW låg på akuten var tidigare i höst. 

När en pandemi adderas till redan befintlig oro över hjärtat blir skrivandet lidande.  

– Jag har synopsis till tre böcker, men jag har inte ro nog att göra det. Man måste sitta ned på sin stjärt i sex månader och jag är så där inspirationsberoende. Det går inte när man oroar sig. Det går ut över texten, säger han. 

Leif GW Persson gillar Anders Tegnell: ”Det är svensk byråkrati när det är som bäst”, säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

Tjänat miljoner på vin

Inom kort lanserar han ett eget bubbel. 

Men det var länge sedan vinet var en sidoverksamhet. Det han först kallade ”en kul grej” har på tre år blivit en industri. Och när vi ses i en hotellsvit med utsikt mot Stockholms ström och Kungliga slottet packar ett team med fotografer och ljussättare ihop sin utrustning. På bordet står ett fat med hummer. GW är nyklippt och klädd i smoking för att utstråla nyårsafton på bilderna.

”Sedan finns alla ”wannabes” som vill ha GW:s snutprilla”

Varumärkesbolaget GW Production, som ägs av hans hustru, civilekonomen Kim Persson, har funnits i tre år. 

GW gillar att ha affärer tillsammans med sin hustru. "Det är människan jag är med mest. Jag träffar henne mer än alla andra tillsammans. Det kan ha sina sidor, men det är där vi står", säger han.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dagens Industri har tidigare rapporterat att bolaget första året tjänade 1,2 miljoner, andra året 5,3 miljoner och i år (de har brutet räkenskapsår) slutade det på över 16 miljoner kronor, trots att paret tog ut löner på sex miljoner kronor.

– Och nästa år kommer vi göra 30 miljoner kronor, hävdar han. 

Leif GW Persson vill bara sälja produkter som han förknippas med. "Det är tre saker jag är svårt intresserad av. Det är vin, snus och sedan viltkött som jag konsumerar så mycket att jag måste ätit upp en skog så här dags", säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

” Han var nog den bästa Jarnebring”, säger GW om Sven Wollters roll i Perssons böcker.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Leif GW om Sven Wollters död

Telefonen ringer. Det är sonen. De bestämmer sig för att prata senare när han inte är lika upptagen eller står i ett rum med fotografer och ljussättare.

Men innan han lägger på dubbelkollar Leif GW Persson att inget allvarligt hänt. 

Dagen innan har Sven Wollter gått bort i sviterna av covid-19. Han smittades när han besökte Stockholm. Leif GW Persson nickar när jag frågar om det är en tankeställare. Skådespelaren har varit med i flera filmatiseringar av Perssons böcker. 

– Han var nog den bästa Jarnebring, säger han. 

– ”Mannen från Mallorca” är svårslagen. Den är så svensk i alltihop. Som när de sitter i bilen på julafton, säger han och skrattar.

Han minns ett speciellt samtal med vännen Wollter. 

Jag har många minnen från Sven, alla goda, säger han. Jag gillade honom. Vi pratade aldrig politik. Men vid något tillfälle sa jag åt honom att det där revolutionära, att samhället skulle omstörtas med våld, för han var ju verkligen inte sådan utan en behaglig och humanistisk person, att jag tror det berodde på hans allt för goda uppväxt. Han var ju läkarson från Göteborg, finare än så finns inte i Göteborg. Han hade en bror som var Sveriges ambassadör i Madrid. 

– Han var inte så diskussionslysten då, säger Leif GW Persson. 

Tvingas hålla sig borta från barnbarn

Senare samma vecka ska Leif GW Persson jaga. Han har varit ute fyra gånger hittills den här säsongen och ”decimerat vildsvinsbeståndet” på markerna. Men det är inte som vanligt på godset Elghammar den här tiden på säsongen.

”Jag gillar Tegnell. Det är svensk byråkrati när det är som bäst.”

– De har blivit ensamjakt, säger han. 

– Jag har skjutit sex grisar med motsvarande antal skott. 

I närheten finns fälten där han brukar köra bil med barnbarnen. 

Han sköter pedalen och de ansvarar för ratten. 

Men ”hostan” stoppar även körlektionerna. Man måste hålla avstånd under pandemin. 

– Det är jobbigt, säger han. Okej, det har blivit lagligare i den meningen för man får inte lära barn köra bil på det viset, men barnen saknar ju det och jag saknar mera dem. 

Som så många andra svenskar följer han Anders Tegnells pressträffar om pandemin.

– Jag gillar honom, säger han. Jag gillar hans språk. Det är inrådan och avrådan och så där. Det är mjukt. En inrådan till en avrådan, ännu mjukare, säger han och skrattar.

 – Sedan kan man diskutera fram och tillbaka om detta var rätt eller fel, hur man nu vet det, men de andra som kritiserar honom verkar så uppjagade hela tiden och då blir jag lite orolig. Nej, jag gillar Tegnell. Det är svensk byråkrati när det är som bäst. 

Om Guillou: ”Förvånad att han var så arg”

Här i Sörmland har han sin jaktbar med alla troféer. Och i huset finns nästan lika många familjefoton.

Storjägare. Leif GW Persson har närmare 350 troféer i sin jaktbar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På baksidan på troféerna har GW skrivit små noteringar, som hur många meter han var från djuret när han sköt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det har mest blivit ensamjakt för GW den här säsongen
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leif GW Persson i sin jaktbara vid godset
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Någon har också ramat in en serieteckning som föreställer ett nyhetsankare.

Programledaren säger: ”Detta är Rapport med Sportnytt, Leif GW och vädret”. 

Serieteckningen är gammal, men skämtet fungerar fortfarande så klart.

Nyligen hamnade han till och med i centrum i SVT:s dokumentär om Jan Guillous liv nyligen. 

I ”Den överlägsne journalisten” pratar Guillou om deras relation, och varför de inte umgås längre. Under många år jagade de, gav ut böcker och gjorde tv tillsammans. 

”Han har vänner så länge han kan tjäna pengar på de vännerna. När den möjligheten upphör så upphör vänskapen”, säger Guillou i Kristina Hedbergs dokumentär. 

”Jag har inte ro att skriva nu i och med den här hostan. Den oroar mig faktiskt. Man går och vaktar på sig själv hela tiden”, säger GW.
Foto: OLLE SPORRONG

Guillous uttalande i programmet om att han hamnat i GW:s ”utvisningsbås” skapade rubriker. 

 – Jag blev lite förvånad över att han var så arg på mig fortfarande, säger Leif GW Persson. Det finns det ju ingen anledning till. Om det är någon som har tjänat pengar på oss båda så är det han som tjänat pengar på mig. Jag gav ju ut fyra böcker på hans förlag och jag vet ju vad jag fick och enligt 50/50-principen så måste han ha tjänat tvåsiffrigt antal miljoner på mig. Och det har jag inte gjort på honom kan jag säga, säger han och skrattar.

– Men det är så här med Jan... jag tycker faktiskt att det är något med Jan att han är villig att gå över eld och vatten för sin övertygelse. Det är det ganska få som vill. Kosta vad det kosta vill, han tutar och kör. Han kan kuta in i den där vidöppna dörren och försöka slå in den, vilket då är en överloppsgärning, eller motsatsen, att den är stängd.  Det kan han göra gång på gång, och det är osvenskt och ovanligt och lite svårslaget mitt i alltihop. Det uppskattar jag. Vi behöver flera sådana. 

I ”Den överlägsne journalisten” talar GW om att det funnits en rivalitet mellan författarna, något som Guillou inte köper.

”Han anser att vi förhåller oss till varandra som Shakespeare och Åsa-Nisse. Och det är ingen tvekan om vem av oss som är Shakespeare”, säger han i dokumentären.

Jan Guillous hårda ord om honom väcker skratt. – Om det är någon som har tjänat pengar på oss båda så är det han som tjänat pengar på mig, säger Leif GW Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Leif GW Persson minns jämförelsen.

– Det blev han inte så glad för. Det var en del sådant där litterärt kontroversiellt. Det var mycket det litterära som avhandlades

Sa du det med glatt humör. Skojade du med honom då?

– Nej, jag tyckte det också, säger han lågt. 

– Men han är en utmärkt kolumnist, en av Sveriges bästa. Jag läser honom varje gång faktiskt. Och det är inte som att jag går omkring och är tokförbannad på honom. Vi har glidit ifrån varandra. 

Det är inte så ovanligt att man glider ifrån vänner.

– Allt har sin tid. Men är det hans eller mitt fel? Jag tror att en väsentlig enskild orsak är att vi i vissa avseenden är för lika. 

Så det är inte någons fel?

– Eller bådas, säger han och skrattar. Jan har skitsvårt för sådant. Inte någons eller bådas fel. Han tycker att det så klart är den andres fel. 

Skänker stora summor till välgörenhet

Leif GW Persson har tolv barnbarn. Det trettonde kommer efter nyår. Han ger bort mycket av det han äger till sin familj. Det tillhör åldern, säger han. Men han vet inte hur mycket.

Nej, jag har ingen koll på det. Förhoppningsvis allt. Svepningen har inga fickor. Med stigande ålder blir det mer påtagligt. 

Han skänker även stora summor till välgörenhet, bland annat till utbildningsprojekt och vatten­projekt i Afrika. Ett kristet barnhem i Ukraina är den största enskilda mottagaren.

– Hade jag hälsan skulle jag åka dit, men det har jag inte, säger han. Jag vill inte dö i Ukraina. Men om jag skulle bli jävligt pigg någon vecka då skulle jag åka dit. De skickar bilder på sig själva till farbror. Jag är någon sådan där mystiskt tomtefigur långt bort. Det är svårslaget. 

”Jag har många minnen från Sven, alla goda”, säger Leif GW Persson några dagar efter att Sven Wollter gått bort.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Försöker du övertala vänner som har samma ekonomiska muskler som du att göra samma sak?

– Ja, hela tiden, men min framgång är begränsad vill jag säga. Det är trist. 

Arbetarungen Leif GW Perssons växte upp på fel sida Odengatan i Stockholm. 

Det påverkade honom.

Han drömde om att bli rik som klasskamraternas föräldrar och han bjöd inte hem vänner från de finare hemmen av rädsla för att de skulle se att han bodde i arbetarkvarteren i Sibirien. 

Mamma var hemmafru och städerska. 

Pappa var portvakt, timmerman och lagbas. 

Det var också pappa som läste Mästerdetektiven Blomkvist för en fem år gammal Leif. 

Sonen bestämde sig där och då för att bli privatdetektiv. Nu kan han själv påverka barns liv. Han har svårt att se hur man kan låta bli att hjälpa. 

– Jag tänker på det liv jag själv lever och så skickar de bilder från sin egen vardag, Jag fixar inte det. Det går inte. Det blir omöjligt. Det är konstigt att inte fler har fattat den biten. 

Han tar upp en av alla vinflaskor som står i den tjusiga hotellsviten. En tecknad version av arbetarungen som blev professor pryder etiketten. 

– Bilden är smickrande. Jag hade ingen aning att jag såg så distingerad ut, säger han och skrattar. 

Leif GW Persson

NAMN: Leif Gustav Willy Persson.

ÅLDER: 75

YRKE: Författare, kriminolog och tv-personlighet.

BOR: Bostadsrättslägenhet i Solna och gården Elghammar i Sörmland.

FAMILJ: Hustrun Kim Persson, 60, civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) och tolv barnbarn. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: Växte upp på Gärdet och i arbetarstadsdelen Sibirien i Stockholm med en sex år yngre syster. 

Mamma var: Margit Persson, hemmafru och städerska, dog 2008 (94 år gammal).

Pappa var: Gustav Willy Persson, portvakt, timmerman och lagbas, dog 2001, (87 år gammal).

Utbildning: Filosofie doktor vid Stockholms universitet. 

Karriär i urval: Doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin (1980), docent (1982), professor (1991). Expert och rådgivare åt Rikspolisstyrelsen. Debuterade 1978 med ”Grisfesten” och har därefter skrivit ett 40-tal böcker. Har skrivit tv-serier och gjort tv-program som ”Efterlyst”, ”GW:s mord”, ”Veckans brott” och ”Brottsjournalen”. Han fick Kristallens hederspris 2017. 

Sedan tre år tillbaka ger han även ut sitt eget vin. 

Aktuell: Med gästspel i ”Nyhetsmorgon” på TV4 och med GW:s bubbel som släpps nu i november . 

”Champagne är så dyrt så det blev en blanc de blanc istället”, säger han.

Se också:

Se tidigare intervjun med Leif GW Persson i ”Direkt med Niklas Svensson”.