Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnesmålet inifrån Nordkoreas kvinnopluton

Foto: Zhang Li / XINHUA / POLARIS/ IBL
Foto: Zhang Li / XINHUA / POLARIS/ IBL

Hon var sergeant i en kvinnopluton i det nordkoreanska försvaret. Nu berättar Lee So-yeon, 41, att kvinnor våldtas regelmässigt i diktaturens armé.

– Det var 30 kvinnliga soldater i min pluton och alla blev våldtagna, säger Lee So-yeon.

Nordkorea är en av världens mest slutna och brutala diktaturer.

Regimen utöver stenhård kontroll på sin befolkning och stoppar information från omvärlden. 

Samtidigt visar man gärna upp sin militära makt genom storslagna välregisserade parader där arméns kvinnliga elitsoldater ofta får en framträdande roll. 


LÄS ÄVEN: De hämnas på Kim Jong Un – med flaskpost och filmer 


Men bakom den ordnade kulissen utspelar sig en annan mörk värld. 

FN larmade nyligen om att kvinnor ofta drabbas av våldtäkt och sexövergrepp på sin arbetsplats i Nordkorea. Och den nordkoreanska armén är inget undantag, enligt Lee So-yeon, ledare för New Korea Women’s Union, en stödgrupp för kvinnor som utsatts för övergrepp och flytt från Nordkorea.

”Våldtäkt och sexövergrepp är vanligt”

Lee So-yeon vet bättre än de flesta vad offer hon möter pratar om. Innan hon flydde från diktaturen till Sydkorea var Lee So-yeon sergeant i den nordkoreanska armén. Lee So-yeon tjänstgjorde vid en helt kvinnlig pluton i ett regemente vid södra Hwangae-provinsen, ett område i västra Nordkorea nära gränsen och den demilitariserade zonen.

I dag är Lee So-yeon en eftertraktad tv-expert.
Foto: KOREAN TIMES

Vid ett eventuellt krig skulle Lee So-yeons kvinnliga signalkårsoldater ta sig in till Sydkorea för att välja mål. Lee So-yeon skulle sedan med hjälp av deras information leda artillerielden dit.

Under sin tjänstgöring såg hon hur kvinnor regelmässigt våldtogs.

– Våldtäkt och sexövergrepp är vanligt i armén. Kvinnor utsätts för det ofta. Jag kan ta ett eget exempel på hur vanligt det är. Det var 30 kvinnliga soldater i min pluton och alla blev våldtagna, säger hon när vi ses på en sydkoreansk tv-kanal där hon senare ska vara expertgäst i ett nyhetsprogram om Kim Jong-Uns senaste hotfulla utspel och kärnvapentest.

En övervägande del av de som flyr från Nordkorea till Sydkorea är också kvinnor. 70 procent av de som har lyckats fly från diktaturen sedan vapenstilleståndet 1953 är kvinnor. Och enligt Sydkoreas Ministry of Unification har den siffran dessutom stigit markant de senaste åren. Mellan 2014 och 2016 var andelen kvinnor 80 procent. Förra året var 85 procent av alla som lyckades fly kvinnor. 



Varken kvinnorna eller männen vet att det är ett brott.


Militärtjänstgöring obligatorisk för kvinnor

En talesperson för den nordkoreanska militären uppgav nyligen i BBC att man tar sexuella övergrepp på stort allvar och att våldtäkt kan leda till sju års fängelse. 

Men då Lee So-yeon tillhörde den nordkoreanska armén var så inte fallet. Ledaren för stödgruppen känner inte heller igen sig i bilden av dagens armé.

– Varken kvinnorna eller männen vet att det är ett brott. Det finns ingen lag eller reglemente som säger att man inte får göra det så varken offret eller förövaren inser att det är ett övergrepp som begås, säger hon.

Militärtjänstgöring är obligatorisk för kvinnor i Nordkorea.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA/STELLA PICTURES

Sedan 2015 måste alla kvinnor i Nordkorea göra sju års militärtjänstgöring från att de fyller 18 år.  Enligt den nordkoreanska regimen spenderar man 15 procent av sin budget på försvaret, men enligt källor till BBC kan siffran i själva verket vara så hög som 40 procent. 

Lee So-yeon tjänstgjorde frivilligt i åtta år, inspirerad av tidigare familjemedlemmars armékarriärer och eftersom det var ett sätt att säkra mat för dagen.



Jag trodde att jag tillhörde världens starkaste och bästa folk

Skulle säljas som hustru

Hon lämnade dock Nordkorea 2008 på grund av fattigdomen i landet. Första försöket att fly misslyckades.

– Jag tog hjälp av en fixare att ta mig över Tumenfloden till Kina, säger Lee So-yeon, men fixaren ville sälja mig till en kinesisk man för att bli hans hustru. Jag vägrade så fixaren blev förbannad, drog ned mig i floden igen, höll mig under vatten och jag var nära att dö. Tack och lov såg soldaterna i vaktposterna på den nordkoreanska sidan vad som hände och räddade mitt liv. Men efteråt dömdes jag till ett års fängelse i ett arbetsläger.

Även på arbetslägret utsattes kvinnor för sexövergrepp. 

– Fängelset var helt fullt, det var massor av människor, och alla var tvungna att arbeta från sex på morgonen till tio på kvällen. Vi jobbade i gruvor och i skogen. Men en del av kvinnor som trodde att de skulle få jobba i köket, tvingades vara sexslavar i stället, säger hon.

I dag är Lee So-yeon en eftertraktad tv-expert. Hon har ersatt den nordkoreanska signalkårens uniform mot en stilig vit kostym. Hemma väntar en son som växer upp med betydligt större valmöjligheter i livet än vad mamma hade.

Men liksom för många andra avhoppare var den första tiden i Seoul extremt tuff. Det är vanligt att nordkoreaner diskrimineras i Sydkorea.

Och det tar tid att lämna regimens hjärntvätt bakom sig.

– Jag trodde att jag tillhörde världens starkaste och bästa folk, säger hon. Det var vad vi hade lärt oss. Sedan kom jag hit, till vad jag betraktade som broderfolket, och det visade sig att jag var på botten här. Det var en oerhört svår omställning.