Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev storfamiljen med tre fruar ett slagträ i den politiska debatten

Åren efter flyktingkrisen slår svensk baracktillverkning alla rekord. En ny lag tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända oavsett om bostäder finns.

En storfamilj med tre fruar i Saltsjöbaden blir mot sin vilja symbol för anvisningslagen.


Finntorp, Nacka

Nacka kommunfullmäktiges två ledande sverigedemokrater kunde inte se mer olika ut.

Esa Örmä hälsar försiktigt i solbränna och uppknäppt pikétröja, medan David Bergquist har rak hållning och full kostym under en het sommardag.

Det är nio månader sedan det omaka paret plötsligt nådde en halv miljon människor med ett inlägg på Facebook.

En oväntad konsekvens blir alla som vill att nästa inlägg ska handla om dem. Sympatisörer förväntar sig plötsligt att SD Nackas lilla Facebooksida ska bli ett mellanting mellan en alternativ socialtjänst och en funktion för visselblåsare. Utsatta Nackabor hör av sig. Vill träffas. De hoppas att SD Nacka ska lyfta deras personliga problem.

– Men vi kan ju inte bekosta till exempel någons advokat för att överklaga ett beslut, säger Esa Örmä.

David Bergquist och Esa Örmä, Nackas två ledande sverigedemokrater, kunde inte se mer olika ut. Foto: Meli Petersson Ellafi

Allt fler kommer till varannan vecka-mötena på det lilla partikansliet som ligger vägg i vägg med en tandläkarmottagning i Finntorp. Många vill att partiavdelningens Facebooksida ska skriva om svenskar som har det svårt men inte får hjälp.

– De ville att vi skulle bli en nyhetskanal. Men vi är ett parti, säger David Bergquist.

Kommunhuset, Nacka

Kommunalrådet Jan-Eric Jansson (KD) var frustrerad större delen av 2016. Tillsammans med resten av Alliansen i Nackas politiska ledning vädjade han till regeringen. De bad om en tillfällig paus från att ta emot de sista nyanlända som från nationell nivå placerades ut i kommunerna.

De fick nej. Sedan februari gällde anvisningslagen – en lag som med tvång anvisar människor till utvalda kommuner oavsett om där finns bostäder eller inte. Nacka kom inte undan. Bostadssituationen blev därför panikartad.

Expandia, en av Sveriges största tillverkare av modulhus, uppskattar att branschen sedan 2015 gemensamt omsatt mer än en miljard kronor i flyttbara lokaler enbart som en följd av invandringen. Nacka, där flest personer skulle placeras jämfört med Stockholms andra kranskommuner, hann inte vänta på leverans på baracker utan tvingades lösa situationen på andra sätt.

Expandia, en av Sveriges största tillverkare av modulhus, uppskattar att branschen sedan 2015 gemensamt omsatt mer än en miljard i flyttbara lokaler enbart som en följd av invandringen.

Lägenheterna hyrdes ut till en storfamilj med tre fruar

Jan-Eric Jansson har aldrig pratat med Esa Örmä eller David Bergquist. Men sedan den 16 september 2017 har de förändrat hans vardag. Det var då de postade Facebookinlägget som torrt beskrev tre kommunala lägenhetsköp. Totalt 13,9 miljoner kronor hade Nacka spenderat på Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden. Och de hade gjort det för att hyra ut lägenheterna till en enda syrisk storfamilj med tre fruar.

Inlägget exploderade.

Till och med syriska medier rapporterade uppgiften vidare. Nacka kommun fick 1 400 mejl och samtal med arga reaktioner.

Jan-Eric Jansson är ordförande i den nämnd som beslutade om lägenhetsköpen.

– Vi kristdemokrater har tvingats till en oväntad argumentation. Vi har behövt bemöta påståenden som att vi är muslimälskare och vill att muslimsk kultur ska ta över Sverige. Märkliga angrepp. Som att vi kristdemokrater skulle försvara månggifte trots att vi försvarar den kristna kulturtraditionen där månggifte inte anses vara förenligt med kristen grundsyn. Vi måste hela tiden sätta resurser på att bemöta rykten spridda av SD som inte beskriver verkligheten, säger Jan-Eric Jansson.

Den 16 september 2017 postade Esa Örmä eller David Bergquist Facebookinlägget som beskrev tre kommunala lägenhetsköp.

Kommunen fick skicka stöd hem till storfamiljen

500 000 personer klickade sig in på SD Nacka, som annars mest har kortare inlägg och videor där de själva framför julsånger med blygsamma tittarsiffror. Kommunen skickade boendestödjare hem till den syriska storfamiljen för att informera om att journalister troligen skulle knacka på och att de inte skulle bli rädda. Familjen själva hänvisade journalisterna till kommunen.

Jan-Eric Jansson Foto: Nacka kommun
Grafik: Sören Andersson / NACKA KOMMUN

I nämnden där Jan-Eric Jansson beslutade om bostadsrättsinköpen är Sverigedemokraterna inte representerade.

– Sverigedemokraterna har inte påverkat besluten, säger han. Det hade nog blivit samma bostadslösningar även om SD inte funnits. Men de har haft en stor roll i att sprida oro som fortplantat sig till Nackabor. Kommunen tvingas på grund av att SD missleder att förklara att nyanlända får ingen bostadsrätt. De får hyra under en kort tid, två år, och sedan står de utan bostad om de inte fixar en egen.

Sverigedemokraterna å sin sida menar att det är kommunen som inte velat vara transparenta.

– Det är vi som spridit information om polygamisten – det ville alla andra hålla hemligt, säger Esa Örmä.

Esa Örmä betonar att han bett de sympatisörer som velat rikta sin ilska mot familjen att låta dem vara och höra av sig till styrande politiker istället. Foto: Meli Petersson Ellafi

Över 200 polygama äktenskap i Sverige

Också Jan-Eric Janssons partikollegor på Lidingö kritiserade KD Nacka offentligt. En stor diskussion om månggifte – Skatteverket har strax över 200 polygama äktenskap registrerade i Sverige, fler förekommer genom religiösa månggiften utanför folkbokföringen – drog igång i flera riksmedier.

Samtidigt fortsätter diskuteras kommuners bostadsförsörjning till anvisade människor i det tysta.

Tjänstemän som arbetade med storfamiljen i Nacka beskriver hur de påverkades negativt av mediers uppmärksamhet, men också om grannar som engagerat sig i familjen.

Esa Örmä betonar att han bett de sympatisörer som velat rikta sin ilska mot familjen att låta dem vara och höra av sig till styrande politiker istället.

Och hur är det med lägenheterna på Ljuskärrsberget idag, nio månader efter att familjen diskuterades i samtliga svenska medier?

Jan-Eric Jansson själv vet inte.

Han säger först att han antar att de är uthyrda till någon ny familj. Sedan hänvisar han till flera pressinformatörer som säger flera olika saker.

Strömsnäsbruk, Markaryd.

I maj 2018 satsar Sverigedemokraternas partitidning Samtiden stort på en liten ort i den småländska kommunen Markaryd.

Tre långa artiklar handlar om Strömsnäsbruk, ett samhälle med knappt 2 000 invånare. En anonym man guidar SD-reportern runt och berättar om oklara affärsuppgörelser och oförklarliga bränder som skrämmer honom och andra byn.

Rubriken lyder: ”Araberna har tagit över vårt samhälle”.

Hit har Samtiden följt den utflyttade familjen från Ljuskärrberget, som nu hyr boende på egen hand utan kommunens inblandning. SD-tidningen publicerar bilder på husen med familjens tre nya lägenheter.

Strömsnäsbruks huvudgata Lagastigsgatan kantas av många mindre fastighetsägare som kommunen har svårt att få grepp om. I en uppmärksammad husbrand för två år sedan hoppade en 17-årig flicka från balkongen för att överleva branden efter ett elfel. Foto: Meli Petersson Ellafi

"Vi från storstäderna är helt annorlunda"

På Strömsnäsbruks huvudgata rycker Ahmad Kaskin, 20, på axlarna åt att familjen får mycket uppmärksamhet av svenska medier och partier. De har ingen roll i den arabiska communityn här.

– De är från ett nomadfolk, sådana som lever nära irakiska gränsen och har egna ledare. Vi från storstäderna är helt annorlunda. Många från landet tycker inte om oss från Damaskus för att vi är lite fria. Vi växte upp med att en kyrka och en moské ligger vägg i vägg i gamla stan. Här i Sverige kan jag träffa araber som är helt annorlunda, en lillebror som säger åt sin syster att hon inte får gå och äta pizza själv, säger han.

Bränderna som SD-tidningen rapporterar är verkliga. Ahmad Kaskin bodde själv i ett av husen som brann ner i Strömsnäsbruk julen 2016. Hans lillasyster hoppade ut från andra våningen och vårdades på sjukhus efteråt. Ahmad misstänker att ett elfel låg bakom eftersom de länge försökt få hjälp med gnistor från trasiga ledningar från hyresvärden, som betedde sig undvikande kring hyresgästernas klagomål på fastigheten. I samhället finns en stor andel hyresvärdar som kommunen har låg kännedom om och som är svåra för hyresgäster att kontakta när underhåll behövs.

Ammar Alhassan (i blå tröja) berättar att han går i moskén varje dag och tror att killen som försökte starta en brand där mest är förvirrad. Foto: Meli Pettersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

"Han hade mentala problem"

En annan brand som beskrivs i SD-tidningen är ett misslyckat attentat mot byns nya, växande moské som håller till i studieförbundet ABF:s lokaler. En 20-åring som Ahmad Kaskin och många andra kände har precis dömts för mordbrand och skadegörelse efter en privat konflikt med moskéns imam.

Ammar Alhassan, 26, som stannar till i en bil berättar att han går i moskén varje dag och tror att killen som försökte starta en brand där mest är förvirrad.

– Han hade mentala problem, säger Ammar.

Imamen hade 20-åringen känt sedan barnsben i Al-Qaboun, ett område utanför Damaskus, känt för att vara ett starkt fäste för oppositionella grupper som Jaysh al-Islam och Jaysh al-Awal. Men då var han inte alls imam. I DN-journalisten Niklas Orrenius bok “Drömmen om Sverige” beskrivs Mahmoud Laila istället som politisk aktör. Efter att ha skottskadats och eftersökts av den syriska regeringen har Mahmoud Laila återförenats med sin familj och tagit rollen som imam i Strömsnäsbruk. Här håller han språk- och Koranskola för barn från sju år.

Mahmoud Laila känner inte till de tre publiceringarna om att “araberna har tagit över”, men oroas inte heller över dem.

Efter att ha skottskadats och eftersökts av den syriska regeringen har Mahmoud Laila återförenats med sin familj och tagit rollen som imam i Strömsnäsbruk. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

"Jag säger inte att rasisterna har fel"

Fem unga killar samlas i en ring runt honom när vi träffas i trapphuset utanför ABF:s lokaler efter att fastan brutits. Jag frågar om några här själva kommer rösta på SD.

– Det finns det säkert. Man ska inte titta på vad de tycker om invandring, man ska titta på deras förslag för Sverige, säger Mahmoud Laila.

Ahmad Kaskin fyller i:

– Jag vet att det finns rasister, men jag säger inte att de har fel. Om många kom till mitt land och några sålde droger hade vi inte heller tyckt om dem. Jag ringde till polisen en gång och sa: “Det står en kille och säljer droger utanför mitt hus”. “Umgås inte med honom”, svarade de. De kom inte dit och grep honom.


Mahmoud Rahmani klipper Asaad Alsatouf, 24, som jobbar som språkstödjare i Strömsnässkolan. ”Vi har 62 procent araber och 20 procent svenskar, resten kommer från andra länder. Men de umgås tillsammans, det är bra. Markaryd har många aktiva företag, det känns jättebra här”. Foto: Meli Petersson Ellafi

Frisören Mahmoud Rahmano, som har sin salong ett par minuter från moskén, upplever inte så mycket rasism från vare sig infödda smålänningar eller araber emellan. Strömsnäsbruk är ett starkt fäste för oppositionella syrier men Rahmano, som tjänstgjort i armén, upplever inte att den syriska politiken skapat slitningar på orten.

Själv har han fått gå på flera asylintervjuer, hans uppehållstillstånd drar ut på tiden och det finns frågetecken om honom från Migrationsverkets sida. I väntan på beslut spelar Rahmano in roliga Youtubefilmer med massor av pålagda effekter där han klipper fram avancerade frisyrer. Barns huvud blir rakade i mönster av stora ödlor.

– De frågar samma sak på alla intervjuerna, massor om vad jag gjorde i armén. Armén var tråkig! Vi fick inte ha någon frisyr alls, bara rakat!

Frisören Mahmoud Rahmano väntar på beslut i sitt asylärende och är irriterad över väntetiden. Han spelar upp de många samtal han ringer till verket varje förmiddag och som han alltid spelar in. ”Hej, jag vill prata med en chef, en hög chef!”
Foto: Meli Petersson Ellafi
Mahmoud Rahmano har sin salong ett par minuter från moskén i Strömsnäsbruk.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Mahmoud Laila leder nattbönen efter att ett par besökare brutit fastan tillsammans. Rollen som imam är inget han är van vid från hemlandet, han har plockat upp den här för att behovet fanns bland troende i Strömsnäsbruk.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Mohamed och Amjad känner till 20-åringen som dömdes för att ha försökt tända eld på moskén de besöker under ramadan men vill inte att han döms för hårt. "Alla kan göra fel", säger Mohamed.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Gräsholma, Markaryd

Kör du runt på småvägar i Markaryds kommun kan du inte missa banderollerna med reklam för Oberoende Landsbygdspartiet. Det har mandat i nio kommuner och består av besvikna, avhoppade centerpartister men också av värvade sverigedemokrater.

Arne Gunnarsson som sitter i partistyrelsen tar emot hemma på sin gård Gräsholma nära Strömsnäsbruk. Där finns en stor lada för hans många veteranbilar och ett extrahus som han hyr ut till syriska flyktingfamiljer. På väggen i köket hänger en gammal karta över traktens mjölkbord, där bönder levererade mjölk. 424 stycken fanns i närområdet. Idag finns inga kvar.

– Här omkring bodde familjer. Vi hade järnaffär, skoaffär, polis, skolor, folk handlade av varandra. Idag finns ingenting, säger Arne Gunnarsson.

Lagadalskyrkans Second Hand-butik är också Strömsnäsbruk enda kaffeservering. Arne Gunnarsson kommer ofta hit och kör runt med reklam för sitt parti Oberoende Landsbygdspartiet. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Han marknadsför politiken bland annat genom en populär låt – ”Bonnarapp” – på Youtube.

– Vad har hänt i politiken de senaste fyra åren? Har det hänt någonting överhuvudtaget? frågar han sig.

– Vi har hamnat i ett parlamentariskt dödläge. Man jobbar med att hålla SD utanför istället för att lösa landets problem. Jag hade gärna sett att man fått en stark regering på någon sida.

Målet: locka över SD-väljarna

SD-tidningen Samtidens tre artiklar om det arabiska Strömsnäsbruk är det största samtalsämnet i trakten just nu, också i Arne Gunnarssons kretsar.

– I Strömsnäsbruk finns två arabiska matbutiker, men bara en svensk. Det var väldigt många tomma lägenheter ett tag som nu är uthyrda. Vi har haft mycket invandring här under alla år egentligen, nu har vi väldigt många från Syrien och de sätter naturligtvis sin prägel på samhället, säger Arne Gunnarsson.

– Sverigedemokraterna har sitt fokus, fortsätter han. Vi har inte det fokuset. Vi bygger våra resonemang på praktiska grunder, vad är möjligt att hantera utan att förlora vår egen kultur. Vi i Landsbygdspartiet har tyckt att vi måste hjälpa till, men inte ta en oproportionerligt stor andel av flyktingarna och vi har formulerat ett krav där vi förklarar att svenska lagar måste gälla före religiösa lagar. På landsbygden har vi alltid gjort så att vi måste lösa problem.

Att locka över SD-väljare har hög prioritet. Övriga partier ser det som möjligt att samarbeta med Landsbygdspartiet, argumenterar Arne Gunnarsson, och därmed tror de sig ha en större chans att få verkligt inflytande än vad SD har.

"Vi har haft mycket invandring här under alla år egentligen, nu har vi väldigt många från Syrien och de sätter naturligtvis sin prägel på samhället", säger Arne Gunnarsson. Foto: Meli Petersson Ellafi

Ljuskärrsberget, Nacka

Det ligger ovanför Ica Saltsjöbaden, i området Ljuskärrsberget nära Saltsjöbadens centrum. Byggt inom ramen för miljonprogrammet i två- och trevåningshus med lummig, syréndoftande inramning och med hela området i en och samma eftertraktade bostadsrättsförening.

Esa Örmä, som själv bor i Fisksätra och trivs där, misslyckades själv med att köpa en lägenhet i området till en familjemedlem när han försökte bjuda på en för några år sedan.

Nu skjutsar han mig till berget.

– En vän som skulle sälja ett radhus här i närheten hade kommunen som högsta budgivare. Men han vägrade sälja till dem, berättar Esa Örmä.

Vännen var rädd för repressalier från grannar om radhuset därefter skulle ha blivit hvb-hem eller bostad för nyanlända.

I den lokala valkampanjen syns ett foto på Ljuskärrsbergets husfasader bakom SD Nackas vallöfte: ”Inga fler bostadsskandaler”.

David Bergquist leder SD Nacka och räknar med att de ökar till 8 eller 9 mandat i valet i höst. De har 18 personer på kommunlistan, jämfört med 5 inför förra valet. Foto: Meli Petersson Ellafi

"Jag vill rädda Nacka"

De lokala Sverigedemokraterna profilerar sig också mer generellt i bostadsfrågan genom att motsätta sig tät bebyggelse och en slogan som lyder: ”Låt Nacka förbli, mellan storstad & skärgård!”

– Jag brukade tänka att jag måste rädda Sverige. Nu tänker jag att jag vill rädda Nacka istället, säger David Bergquist, som är ordförande i SD Nacka.

Vi går mot de tre lägenheterna som kommunen köpte. De ligger inte så nära som de har beskrivits, familjen har fått gå mellan olika gårdar när de velat umgås.

Esa Örmä visar mig till den första. Tom, med den syriska storfamiljens namn kvar på dörren. När vi kommer till den andra är det samma sak. Även den tredje lägenheten står tom, liksom en fjärde som tillhört en annan familj.

Det var här på Ljuskärrsberget som Esa Örmä och David Bergquist fick information om när den syriska storfamiljen flyttade in och flyttade ut. Framförallt anförtrodde sig en pensionerad kvinna på Ljuskärrsberget till Esa, trots att hon inte är medlem i partiet. Hennes röst lät lättad när hon meddelande att de inte längre bor i de inköpta lägenheterna, utan har fixat eget boende och lever sina egna liv i en helt annan del av landet. Tjänstemännen i Nacka kommun kände igen kvinnans namn som en granne med engagemang i sociala frågor.

Ljuskärrsberget ligger ovanför Ica Saltsjöbaden. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Kommunhuset, Markaryd

I Markaryd röstar 45 procent på Kristdemokraterna. Det beror på Bengt Germundsson. En populär tandläkare som styrt kommunen sedan 2003.

En dag i månaden jobbar han extra i Strömsnäsbruk populäraste second hand-butik, en dag i veckan är han på sin tandläkarmottagning.

Medan Nacka är bland de kommuner som fått flest anvisade nyanlända är Markaryd den totala motsatsen med noll anvisningar under 2016, 2017 och 2018.

Istället har Markaryd frivillig inflyttning att hantera via den så kallade ebo-lagen. Det innebär att människor som ingår som fått uppehållstillstånd har rätt att själva välja vart de vill flytta – bara de hittar en bostad. De dyker sedan upp på Arbetsförmedlingen, i skolan och hos socialtjänst utan att kommunen hunnit planera för ett mottagande.

– Förra veckan stod vi med 15 nya barn. Ingen visste att de skulle komma. Nu behöver de skola och förskola, säger Bengt Germundsson.

Det är barn som kan må dåligt, familjer som flyttat runt mycket och fått börja om på varje ställe och där både de vuxna och barnen har behov som inte är utredda.

– Vår uppgift under etableringsperioden är att tillhandahålla svenska för invandrare och en etableringsplan. Övriga bitar faller på staten och borde ha utretts i den första kommun en person kom till. Det är det här som inte fungerar utan hamnar i kommunernas knä. Jag tror vi kommer se effekterna av den här migration- och integrationspolitiken för lång tid framöver. Vi är nog bara i början.

KD-politikern Bengt Germundsson har styrt Markaryd sedan 2003. En dag i veckan jobbar han på sin tandläkarmottagning. Foto: Meli Petersson Ellafi

Bengt Germundsson vill avskaffa etableringsreformen, Arbetsförmedlingen och ebo-lagen för att istället ha bostadsplikt för alla kommuner.

– De politiska förslag som läggs, till exempel av Socialdemokraterna och Moderaterna, löser inte de problem vi ute i kommunsektorn sitter i nu. Nu lägger man förslag om begränsningar för när nästa humanitära katastrofer infaller. Vi sitter nu och får ta hand om konsekvenserna av det som hände för två, tre år sedan. Där ser jag väldigt lite av en nationell politik som hjälper oss.

"Det här är inte den enda polygamistfamiljen i Sverige"

I Samtidens artiklar från Strömsnäsbruk publiceras detaljerade bilder på de tre nya hem som storfamiljen skaffat. Ansvarig utgivare Dick Erixon förklarar publiceringen.

– Vi följer de pressetiska reglerna och har inga bilder eller namn på familjen. Det här är ett exceptionellt fall där något som är förbjudet kringgås. Det finns all anledning att skriva om det.

Både SD:s förstanamn i Markaryd Kenth Lassen och SD i Nacka säger att de inte tycker familjen ska hängas ut.

– Vår avsikt var inte att sätta fokus på hur en enskild familj lever. Vi såg det här som en konsekvens av vad anvisningslagen kan leda till, säger David Bergquist.

Dick Erixon vill understryka att det inte är en uthängning eftersom det handlar om flerfamiljshus.

Ett rykte blossar upp om att den älskade Second hand-butiken i byn ska läggas ner för att bli stor moské. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Efter SD-artiklarna om Strömsnäsbruk lägger kommunalrådet Bengt Germundsson extra mycket tid på att vara ute och informera för att lugna ner läget. Markarydsbor vi möter säger att han alltid svarar på deras mejl inom femton minuter. Till exempel blossar ett rykte upp om att den älskade Second Hand-butiken i byn ska läggas ner för att bli stor moské och att storfamiljen är inblandad. Det visar sig handla om en diskussion där den äldre hyresvärden vill höja hyran för butiken, men utan någon inblandning av de nyinflyttade eller andra muslimska Strömsnäsbrukbor.

Han upplever att intresset för en enda inflyttad familj är överdrivet.

– Det här är inte den enda polygamistfamiljen i Sverige. Vi hade ett fall i grannkommunen Laholm som inte fick lika stor uppmärksamhet, säger han.

Saltsjöbaden, Nacka

I Nacka fortsätter bostäder och byggnader i olika former vara heta nyheter.

• Ett planerat asylboende i en baracklänga på Svärdsö, mellan Solsidan och Älgö i Saltsjöbaden, brinner ner och kommer att få byggas om.

• En Hells Angels-ägd villa som ska bli hvb-hem möts av protester från boende i området som hellre har kvar det kriminella mc-gänget som grannar.

• Afghanistans ambassad köper en 42-miljonersvilla i Saltsjö-Duvnäs – som kommunen efter häftiga grannprotester förbjuder ambassadverksamhet i. Villan står i dag tom sånär som på en stor, vajande afghansk flagga högt över Strandpromenaden. Som ett litet minne.

42-miljonersvillan står i dag tom sånär som på en stor, vajande afghansk flagga högt över Strandpromenaden. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Hos tillverkarna av modulhus ser man ingen nedgång i efterfrågan. Medan beställningarna åren 2015 och 2016 främst var baracker för boende handlar det nu oftare om skolbyggnader för att få plats med alla nya elever.

Inför den senaste kommunala budgeten höll SD Nacka en lång diskussion om det bästa vore att helt enkelt vägra fler anvisningar. Den lokala partiavdelningen övervägde att rekommendera Nacka kommun att bryta mot lagen, men ordföranden David Bergquist fick gruppen på andra tankar.

– Vi röstade till slut för att Nacka ska fortsätta följa anvisningslagen, säger han. Vi kan inte ha ett laglöst land. När vi styr sedan vill vi ju att kommunerna följer våra lagar.Förtydligande: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Ica Saltsjöbaden sägs vara dyrast i Sverige.
Så här säger Ica Saltsjöbaden om de siffrorna:
"ICA Saltsjöbaden är varken dyrast i Sverige, Stockholm eller Nacka.
Det är möjligt att vi är dyrare än ICA i Fisksätra på vissa varor då vi har en färskvaruprofil och ett helt annat sortiment än dem."LÄS MER: Last night in Ystad: Familjens hus brinner – men vem har egentligen tänt på?

LÄS MER: Last night in Stenträsket: "De vill bara ha de samer som är fina att visa upp"

LÄS MER: Last night in Alvesta: Okända eleven visade sig vara våldtäktsman

LÄS MER: Last night in Eskilstuna: Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar S

LÄS MER: Last night in Karlstad: Mitt under mötet stormar fyrtio nazister in: "Ni är avsatta" 

LÄS MER: Last night in Saltsjöbaden: Så blev storfamiljen med tre fruar ett slagträ i den politiska debatten