Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar Socialdemokraterna

ESKILSTUNA. 2015 svänger regeringen i migrationspolitiken. Två skilda socialdemokrater från Eskilstuna står på var sin sida.

Samtidigt hamnar deras hemstad i centrum för rapportering om sexuellt utnyttjade afghaner, IS-rekrytering och tiggeriförbud.

Kongressrummet på Eskilstuna Stadshotell är möblerat med runda bord. Där sitter representanter för S-föreningar, partiveteraner, tidigare statsministern Göran Persson – sossar från Sörmland som umgåtts hur länge som helst. Alla är där.

Bara Sara Karlsson, 33, sitter helt ensam.

Kongressrummet på Eskilstuna Stadshotell är fullt av runda bord. Sara Karlsson sitter helt ensam vid sitt. Foto: Meli Petersson Ellafi
Ingen av dem som stått på Sara Karlssons sida sätter sig vid hennes bord

De tre senaste åren har varit de mest intensiva i hennes politiska liv.

Omläggningen av migrationspolitiken har fått henne, som enda socialdemokrat i riksdagen, att lägga ner sin röst i en viktig votering om id-kontroller. Hon har dubbelarbetat genom jobb i Eskilstunas socialförvaltning under flyktingkrisen. Och som sörmländsk S-profil har hon fått med sig lokalpolitiker i protest mot Eskilstunas försök att bli av med tiggeriet.

Ingen av dem som under mandatperioden har stått på Sara Karlssons sida sätter sig vid hennes bord.

Hon talar fortfarande mot både regeringsbeslut och sina tongivande lokala partivänner. Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna anklagar hon för ”en farlig beskrivning av det svenska samhället som varandes på väg att stå i lågor”. Sara Karlsson vänder sig mot hans upprop om att partiet måste börja kanalisera människors oro.

Moskén brann ner

– Vi lever i oroliga tider, säger Jimmy Jansson inför valborgsfirarna på Nyforsbacken i Eskilstuna.

Med sina 40 år ser han för ung ut för att leda en traditionstyngd sossekommun. Men Jansson har under sina åtta år som kommunstyrelsens ordförande bidragit till att Sörmland återigen blivit ett ideologiskt centrum för gråsossar.

Det är fyra år sedan Al-Rahman-moskén i Nyfors blev rikskänd som bas för terrorrekrytering. Talespersonens son dog som martyr i Idlib. En imam häktades men släpptes av Säpo. Och kopplingarna till moskén fick föreningen Eskilstunas unga muslimer avstängda från paraplyorganisationen Sveriges unga muslimer.

Julen 2014 brann en närliggande moské i Nyfors under vad som länge var oklara omständigheter tills ett misstag i köket konstaterades.

– När branden var gick ungefär hälften av besökarna vidare till Al Rahman-moskén, säger polisinspektör Fredrik Hedlund som utredde bränderna.

"En bra sak i år – ISIS har försvunnit"

När Stockholmskomikern Ahmed Berhan inleder en Sverigeturné här sätter han de lokala referenserna direkt.

– En bra sak i år, ISIS har försvunnit! Eller. Det kanske man inte ska skämta om här? Eskilstunas största arbetsgivare!

Från majbrasan på Nyforshöjden tackar en präst från Equemeniakyrkan årets valborgstalare med berättelser om hur Jimmy Jansson som liten pojke sprang omkring i området i kortbyxor. Prästen vet att kommunalrådets familj alltid bott i stan. Hans föräldrar. Och deras föräldrar.

– Vi lever i oroliga tider och då är det viktigt att vi står stadigt tillsammans, säger Jimmy Jansson i snålblåsten framför brasan.

Sara Karlsson bredvid banderollen från Migrationspolitiska S-föreningen på Norra Bantorget den 1 maj. Foto: Lisa Mattisson

Demonstranterna överröstar Löfvens tal

Sara Karlsson vecklar ut banderollen från Migrationspolitiska S-föreningen på Norra Bantorget i Stockholm.

En bit därifrån överröstar en grupp demonstranter bitvis Stefan Löfvens tal. Uppradade med professionellt tillverkade banderoller står representanter för Ung i Sverige. Samma organisation som organiserade den långa, uppmärksammade sittstrejken för afghaner på Medborgarplatsen och Norra Bantorget.

Bara någon vecka tidigare har det blivit klart att en riksdagsmajoritet står bakom den tillfälliga gymnasielagen som gynnar just afghaner med utvisningsbeslut. Ändå leder aktivistledarna Fatemeh Khavari och Mahmoud Rezai protestkören framför banderollerna:

– Vem bygger murar? Stefan, Stefan! Vem bär ansvar? Sossar, sossar!

Aktivistledaren Fatemeh Khavari leder protestkören framför banderollerna: "Vem bygger murar? Stefan, Stefan!" Foto: Lisa Mattisson
Grafik: Lisa Mattisson

"Reglerna måste bära över tid. Så ser det inte ut nu"

Sara Karlsson står i massan av sossar de skriker mot. Den 17 december 2015 var hon den enda av 111 socialdemokratiska riksdagsledamöter som lade ner sin röst under voteringen om gränskontroller. Inom kort ska hon presentera en rapport om bristerna i partiets hastigt framtagna nya migrationspolitik. Kritiken inkluderar de förslag som gynnat enskilda asylsökande – hon understryker att hon verkar för systemkritik snarare än amnestier.

– Mycket av det migrationspolitiska engagemanget i Sverige har den senaste tiden kommit att kretsa kring en avgränsad grupp personer. Det som varit och är viktigt för mig är att värna principerna, om skydd och humanitet men också om rättssäkerhet. Reglerna måste kunna bära över tid. Så ser det inte ut nu, säger Sara Karlsson.

Enade vi stå söndrade vi falla, står det på T-tröjan hon bär på 1 maj 2018.

Det är fyra dagar kvar tills hon ska lämna riksdagen.

Hon var den enda av 111 socialdemokratiska riksdagsledamöter som lade ner sin röst
Den 1 maj 2018 bär Sara Karlsson en T-tröja med texten "Enade vi stå söndrade vi falla". Fyra dagar senare lämnar hon riksdagen. Foto: Lisa Mattisson

Johanna Möllers osannolika liv avslöjades

I SCB-statistiken från i år har ingen annan kommun större in- och utflyttning från så många olika delar av landet. ”Eskilstuna kan utropa sig till Sveriges nav”, sammanfattade nyhetsbyrån TT.

Även räknat i löpsedlar har kommunen hamnat i centrum. Sådant som under den senaste mandatperioden plötsligt blivit typiska svenska problem har i några fall varit extra tydliga i Eskilstuna.

Stressade familjehemsplaceringar av afghaner i tonåren fick ett grymt ansikte när socialarbetaren Johanna Möllers osannolika liv, med både grova våldsbrott och användande av ensamkommande afghaner, avslöjades. Pratar du i dag med lokala socionomer, persisktalande boendepersonal och tolkar som under en guldålder kunde välja och vraka mellan lokala jobberbjudanden så har alla en egen relation till Johanna Möller-skandalen.

Socialarbetaren Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök på sina föräldrar i deras sommarstuga. Foto: Alex Ljungdahl
Grafik: Alex Ljungdahl

Socialdemokraten bytte till Liberalerna i protest

Även politiskt har Eskilstuna hamnat i strålkastarljuset. Valet 2014 slutade historiskt dåligt för det största partiet i det klassiskt socialdemokratiska fästet, där du inte kan gå många meter utan att möta ett fackförbunds logga. Med ett enda mandat behöll de rödgröna kvar majoriteten i kommunen. En arg socialdemokratisk ledamot ändrade på det när han hoppade av till Liberalerna i protest mot den lokala S-ledningen. Men Jimmy Jansson lyckades ändå stanna kvar vid makten.

I dag styr Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. Det blocköverskridande samarbetet lyfts fram av socialdemokrater som önskar en mittenregering efter riksdagsvalet i höst.

Jimmy Jansson ( i mitten) på S-distriktets kongress i Eskilstuna. Socialdemokraterna styr kommunen tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. Foto: Meli Petersson Ellafi
Samarbetet lyfts fram av socialdemokrater som önskar en mittenregering

Socialdemokrater i Eskilstuna och i Sörmlandsdistriktet har dessutom backat upp regeringsförslag som i övrigt har saknat tydliga försvarare ute i partiet. Jimmy Jansson har varit en stark röst för att de tillfälliga migrationsreglerna ska bli permanenta, men linjen märks också i konkreta åtgärder och förslag på lokal nivå.

Den kommunanställda som på Facebook gladdes åt en attack på civila israeler fick snabbt sparken. Och den lokala varianten av tiggeriförbud – en modell där de styrande tänker sig att varje tiggare ska ansöka om tillstånd från polisen för att få sitta på attraktiva platser – har fått uppmärksamhet i riksmedier.

Det har inte saknats lokal opposition mot den nya, hårdare linjen. Men de som är kritiska väger i dag sina ord noga.

En lokal S-medlem i Eskilstuna beskriver diskussionerna inför omläggningen av migrationspolitiken:

– Falangerna är extra tydliga i vår kommun eftersom två av våra starkaste företrädare står på var sin sida i frågan och dessutom har varit gifta med varandra.

Sara och Jimmy gifte sig i kommunhuset

Eskilstuna-Kuriren 3 juli 2009

Det är ett drygt decennium sedan Sara Karlsson friade till Jimmy Jansson i en lägenhet i Nyfors.

En partikollega vigde dem i kommunhuset vid Fristadstorget två år senare.

Hon var en 22-årig ensamstående mamma och lokalpolitiker som gjort sig ett namn i klimatfrågor.

Han var bara 29, men redan en av Eskilstunas tyngsta socialdemokrater. Miljöengagemanget förenade dem.

Året därpå kom Sara Karlsson in i riksdagen som Sörmlands yngsta ledamot någonsin. Hon placerades på riksdagslistans andraplats för att driva en tydlig vänsterlinje, och den snabba karriären – utan att passera SSU – retade en del i partidistriktet. Göran Persson låtsades länge inte komma ihåg hennes namn när de träffades.

I Vingåker den 1 maj pratar Göran Persson om hur migrationspolitiken varit oansvarig en längre tid. Foto: Lisa Mattisson
Grafik: Lisa Mattisson

Göran Persson pratar dubbelt över sin tid

Flera av Sörmlands arbetarekommuner får marschera utan musik i år. Partiet har för få orkestermusiker kvar. I Vingåker slår de ändå på stort. Göran Persson pratar dubbelt över sin inplanerade talartid om hur migrationspolitiken varit oansvarig en längre tid, så nu måste bidrag till kommunerna ligga fast så att situationen med nyanlända inte förvärras.

På väg in i paviljongen i Folkets park frågar jag honom varför just Sörmland blivit ett skyltfönster för den hårdare linjen efter omläggningen i migrationspolitiken. Göran Persson spänner blicken i kameran när han svarar.

– Vi ska komma ihåg en sak! Den arbetarrörelse som samlas idag har alltid haft uppfattningen att man ska försörja sig på arbete och man ska inte sitta ner och be om sin rätt, man ska stå upp och kräva sin rätt, säger han.

Under 1 maj-firandet i Vingåker stämmer flera partikamrater in i hans resonemang.

– Trygghet är inte en högerfråga, det är en klassfråga, säger Josefine Helleday, ordförande i SSU Sörmland och politisk sekreterare för S i Eskilstuna.

Under hennes ledarskap har Sörmland inte bara varit det snabbast växande SSU-distriktet, SSU i Sörmland är det största regionala ungdomsförbundet oavsett parti.

Under Josefine Helledays ledarskap har SSU i Sörmland varit det snabbast växande SSU-distriktet och är det största regionala ungdomsförbundet oavsett parti. Foto: Meli Petersson Ellafi

På Josefine Helledays Facebooksida delas artiklar med “Nio vänsterargument för att stoppa tiggeriet” blandat med argumentation om könsneutrala omklädningsrum i skolan. Hon ställer sig bakom förslag mot religiösa friskolor och de nya migrationsreglerna med tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jag märker när jag träffar andra SSU-distrikt att Sörmland är kända för de här frågorna, säger hon.

Efter talet i Vingåker utvecklar Göran Persson i Aftonbladet varför han lyft problemen efter flyktingkrisen:

– För att det kastar skuggor långt framåt. Väldigt många små fattiga kommuner i Sverige tog ett stort ansvar för den migrationspolitiken. Och det finns en risk för att de kan komma att överges.

Krävde kommunala sovplatser

2015 beslutade den politiska ledningen i Eskilstuna att inte alls avsätta kommunala medel till stöd för tiggare som slått sig ner i kommunen.

Beslutet möttes av protester i form av det så kallade Eskilstunauppropet som krävde kommunala sovplatser. Det stöddes av bland andra ABF i Sörmland, riksdagsledamoten Sara Karlsson och tunga företrädare för ett par andra S-kommuner.

 I Nyköping drev lokalpolitikern Sofia Amloh frågan och fick sin kommun med sig.

"Frågorna om flyktingar, integration och tiggeri får aldrig reduceras till formalia", säger Sofia Amloh. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi
Tiggerifrågan är delvis en tankevurpa

Sofia Amloh tvekar innan hon går med på att intervjuas. Hon vill inte medverka till att sprida en bild som visar på konflikter mellan partikamrater, säger hon, och understryker att den interna demokratin fungerat.

– Visst är det så att en hel del partivänner vill gå hårdare, eller striktare fram med tiggeriförbud och andra åtstramningar. Men tiggerifrågan är delvis en tankevurpa som blir felkopplad till integrationsfrågan. Båda frågorna är ju dessutom starkt kopplade till vårt EU-medlemskap och de olika verkligheterna i EU:s medlemsländer. Men frågorna om flyktingar, integration och tiggeri får aldrig reduceras till formalia. De handlar i grunden om mänskliga rättigheter och individuell respekt, skriver Sofia Amloh i ett mejl.

"Risken är att vi hade slitit kommunen i stycken"

Jimmy Janssons och Sara Karlssons skilsmässa gick igenom 2012 med hänvisningar till personliga orsaker.

Tidigt 2015 skulle Socialdemokraterna i Eskilstuna välja en ny ordförande. Valberedningen hade tänkt  föreslå Sara Karlsson. Men i sista stund fick hon veta att en helt ny kandidat, som ingen nominerat till posten, hade dykt upp – efter förslag från Jimmy Jansson.

– Jag var besviken över att bli ratad på grund av min historia med Jimmy. Men i efterhand tänker jag att det var väldigt bra att det blev så. Risken är stor att vi hade slitit arbetarekommunen i stycken hösten 2015, säger Sara Karlsson.

Valberedningen i Eskilstuna hade tänkt föreslå Sara Karlsson – här i grå klänning – som ny ordförande. Men i sista stund fick hon veta att en helt ny kandidat dykt upp – efter förslag från Jimmy Jansson. Foto: Meli Petersson Ellafi
Jag var besviken över att bli ratad på grund av min historia med Jimmy

Slitningen hade inte privata orsaker, menar de flesta partiaktiva. Även efter skilsmässan fortsatte Karlsson och Jansson att skriva gemensamma debattartiklar, bland annat om miljöpolitik. Medlemmar i lokala S-föreningar beskriver också hur de kunde diskutera öppet och säga emot varandra både innan och efter att de hade gjort slut.

Det var flyktingkrisen som förändrade tonläget.

Åsa Romson grät på presskonferensen

Den 23 oktober 2015 presenterade regeringen och alliansen en överenskommelse om hårdare migrationsregler.

– Vi i riksdagsgruppen fick besked först en halvtimme före presskonferensen, säger Sara Karlsson som i stället fick information om förhandlingarna från kolleger i Miljöpartiet.

Den 24 november föll Åsa Romson i gråt på en presskonferens om hårdare migrationsregler. Då befann sig Sara Karlsson i Eskilstuna, där mottagandet av ensamkommande skrek efter personal. Mitt i den intensivaste perioden i svensk politik på mycket länge valde hon att arbeta två dagar i veckan som socialarbetare i hemkommunen, vid sidan av riksdagsuppdraget. Lönen skänkte hon till organisationer som hjälper asylsökande.

Under presskonferensen om hårdare migrationsregler den 24 november 2015 faller Åsa Romson i gråt. Foto: Marko Säävälä/TT
Grafik: Marko Säävälä/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Knappt en månad senare röstades lagen om gränskontroller igenom i riksdagen. Efter att ha lagt ner sin röst hamnade Sara Karlsson i en torktumlare av känslor, med hetsande partivänner, journalister som ville ha kommentarer och socialdemokratiska gräsrötter som skickade blomsterbud.

Ledningen för Socialdemokraterna kraftsamlade för att interna kritiker inte skulle kunna stoppa de nya förslagen. Om strategin inför valet 2014 var att prata om allt annat än invandring, gällde det nu att framhäva partiets historia som garant för en reglerad invandringspolitik.

Vill tona ner Sara Karlssons inflytande

Men Migrationspolitiska S-föreningen, som Sara Karlsson leder i Stockholm, fick med sig tunga namn i en motion till partikongressen om att Socialdemokraterna måste slå fast en principiell migrationspolitisk linje. Permanenta uppehållstillstånd och generös familjeåterförening måste åter bli normen.

Ett flertal sörmländska kommuner stödde förslaget. Sara Karlsson fick med sig Sofia Amloh, som dock vill tona ner Sara Karlssons inflytande över att hon lade fram motionen i Nyköping.

– Motionen fick stöd på olika håll i Sörmland helt enkelt för att det finns ett missnöje med omsvängningen av asylpolitiken, även om det inte är det som hörs mest, säger Sara Karlsson i dag.

Den nya ledaren Anders Ygeman måste skaka hand med Sara Karlsson och företräda ett förslag som gick emot allt han själv genomfört som minister. Foto: Migrationspolitiska S-föreningen

Jimmy Jansson gick i taket: "Jag häpnar"

SSU och S-kvinnorna ställde sig också bakom. Liksom Stockholms arbetarekommun. Ironiskt nog bytte Stockholm ordförande just när förslaget hade gått igenom och den nya ledaren Anders Ygeman måste skaka hand med Sara Karlsson och på partikongressen företräda ett förslag som gick emot precis allting han själv nyligen genomfört som minister.

Eskilstuna-Kuriren 6 december 2016.

I kommunhuset i Eskilstuna gick Jimmy Jansson i taket över förslaget som Sara Karlsson drev.

– En riksdagsledamot som driver en återgång till den migrationspolitik som bidragit till att vi har snart 40 procent arbetslöshet bland utrikesfödda, att vi har trångboddhet, sociala problem och barnfattigdom i Eskilstuna och unga pojkar som hamnar i brottslighet. Jag häpnar över avståndet till verkligheten, sa han till Eskilstuna-Kuriren.

I december 2016 satte lokaltidningen rubriken ”Janssons linje – eller Karlssons?” ovanför en ledare. Det tidigare paret hade gjort så hårda utspel mot varandras åsikter i migrationspolitiken att Eskilstuna-Kuriren hade svårt att beskriva vart Socialdemokraterna var på väg.

"Vi hade redan då unga killar som hamnade snett"

Jimmy Jansson tror att Sörmlands socioekonomiska struktur, med parallellsamhällen och hög arbetslöshet i flera kommuner, bidragit till att flera S-ledare i regionen har stött en restriktiv migrationspolitik från regeringen.

– Det eskalerade i samband med flyktingkrisen. Då var vi mitt uppe i att hantera det som redan var brister i integrationen. Vi hade redan då grupper som hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi hade redan då unga killar som hamnade snett, i gängkriminalitet, och på det hade vi väldigt, väldigt många människor som sökte sig till Sörmland och Eskilstuna. Vi ville ju först och främst kunna hantera det som hade varit. Inte se att det blev en ännu större fråga.

"Vi hade redan då unga killar som hamnade snett, i gängkriminalitet, och på det hade vi väldigt, väldigt många människor som sökte sig till Sörmland och Eskilstuna", säger Jimmy Jansson. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi
Medborgare borde tycka att partier ska justera sin politik utifrån vad som sker

Tiden efter krisen 2015 har Jimmy Jansson varit populär på borgerliga ledarsidor. Men själv anser han inte att han förändrats ideologiskt.

– Medborgare borde tycka att partier ska följa samhällsutvecklingen och också justera sin politik utifrån vad som sker. Allting är inte statiskt. Jag har varit aktiv i S sedan 1994 och tycker snarare att perioden som var under oppositionstiden, under Mona Sahlin, är det som skiljer sig från grundläggande socialdemokratisk politik. Nu tycker jag att vi gjort en återgång till våra klassiska värden. Att vi ska ha ett samhälle. Inga parallella samhällen. Under många år tappade Socialdemokraterna integrationsperspektiven, säger han.

Sossar från olika delar av Södermanland har samlats i kongressrummet på Eskilstuna Stadshotell. Landstingsrådet Jacob Sandgren med Laila Bjurling från Eskilstuna till vänster och Håkan Björndahl från Katrineholm till höger. Foto: Meli Petersson Ellafi

"Man måste vara beredd att inte kompromissa"

Bland de som under åren drivit den motsatta linjen i migrationsfrågor tackar många nej till att intervjuas. Men Sara Karlsson menar att diskussionen fortfarande är levande.

– Det finns fortfarande ett motstånd. Men jag tror också att många är trötta, det tar på krafterna att vara oppositionell, säger hon.

– En av de vanligaste sakerna jag mött när jag kritiserat besluten 2015 och 2016 är att en ”riktig” socialdemokrat ”klarar av” att fatta tuffa beslut. Som att det finns en större heder i att åsidosätta sina värderingar än att stå upp för dem. Jag är så klart fullt införstådd i att man måste kompromissa. Det är ju ett av skälen till att jag är just socialdemokrat. Men man måste ju också ibland vara beredd att inte kompromissa, även om det kostar. Det synsättet gör att man ibland betraktas som mindre önskvärd i partiet. Men jag tror de skulle ångra sig om vi alla försvann.

"En av de vanligaste sakerna jag mött när jag kritiserat besluten 2015 och 2016 är att en ”riktig” socialdemokrat ”klarar av” att fatta tuffa beslut", säger Sara Karlsson.

"Bättre att låtsas som att det var en framgång"

Socialdemokraternas partikongress 2017 inleddes dagen efter terrordådet i Stockholm. Det verkställande utskottet drev på hårt för att inga förändringar skulle göras när det gällde partiets politiska linje i en av de viktigaste valfrågorna 2018.

Efter hård strid fick ombuden bakom Sara Karlssons motion ändå in två meningar:

Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att arbeta för en förbättring i dessa avseenden.

Men meningarna lades till under rubriken “Delat ansvar i EU”. Inte som en inrikespolitisk riktlinje.

Socialdemokraternas partikongress 2017 med Stefan Löfven inleddes dagen efter terrordådet i Stockholm. Foto: Nora Lorek
Grafik: Nora Lorek

Det gav det lätt schizofrena resultatet att Socialdemokraterna 2017 enades om att man absolut ska återgå till permanenta uppehållstillstånd – i EU. Trots att vi just nu inte har det på hemmaplan.

Ombuden bakom motionen uttryckte sig segerrusigt efter att meningarna hade lagts till. I efterhand funderar Sara Karlsson på om den reaktionen var rätt.

– Vi var inte glada, men ombuden utsattes för en enorm press och vi hade förlorat en votering. Vi gjorde bedömningen att det var bättre att låtsas som att det var en framgång och att VU vikt ner sig lite, snarare än att ta en öppen förlust, säger hon.

Däremot försvarar hon att principen blev just en EU-princip. Också Anders Ygeman, som hade dubbla roller när riktlinjen klubbades på kongressen, har flera gånger försvarat EU-formuleringen.

I en intervju med den kristna tidningen Dagen pressas Ygeman om Stefan Löfvens ord 2015 om att Sverige inte ska bygga murar: Var det inte hyckleri?

– Nej, han sa “mitt Europa bygger inga murar”. Det är en viss skillnad.

"Jag har sagt det med stolthet"

När jag frågar vilka som uppfunnit Sörmlands linje i migrations- och integrationsfrågor pekar alla mot Katrineholm. Det har hunnit bli lördagskväll och Katrineholms mångåriga kommunalråd Göran Dahlström, 67, dansar bugg på S-distriktets kongress.

– Under Mona Sahlins tid drog man rasistkortet när jag ville ha ordning och reda i migration och integration. Då var klimatet annorlunda. Det är vi övriga partier som har skapat Sverigedemokraternas framgångar, säger han.

Katrineholms mångåriga kommunalråd Göran Dahlström, 67, dansar bugg på S-distriktets kongress på lördagskvällen. Foto: Meli Petersson Ellafi
Man drog rasistkortet när jag ville ha ordning och reda

Han ser sig som den första i regionen som inte bara höll med om den nuvarande linjen utan också pratade om den utåt.

– Jag är den som har gjort det under längst tid. Det är femton år sedan jag först var ute och pratade om migrations- och integrationspolitiken. Och jag har sagt det med stolthet.

Tidigare på dagen har han hört gästtalaren Peter Hultqvist betona att Sverige inte kan gå tillbaka till tidigare migrationsregler. Försvarsministern påminde om bussarna med asylsökande under 2015 som gick från södra till norra Sverige utan destination och där boendefrågan fick lösas på vägen.

Dans på den återuppbyggda ovanvåningen.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Coverbandet från Katrineholm håller igång till tvåtiden. Glenn Christensen från Vingåker står i centrum.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Tomas Ledin går bra på efterfesten.
Foto: Meli Petersson Ellafi
"Vi ska dansa i neon" blir "vi ska vinna detta val".
Foto: Meli Petersson Ellafi

Fredrik Olovsson pekas ut som framtida finansminister

Eskilstuna Stadshotell har en gång brunnit ner till grunden. Totalförstörelsen 2009 antas ha berott på en uppgörelse i den undre världen. I tingsrätten dömdes en gängkriminell man till ett av de hårdaste straff svensk domstol någonsin dömt ut för en mordbrand utan dödsoffer. Men i hovrätten frikändes mannen helt.

Nu dansar delar av Sörmlands politiska elit på den återuppbyggda ovanvåningen. Ett coverband från Katrineholm håller igång till tvåtiden.

Morgonen därpå sitter jag ner med Göran Dahlström och partikamraten Fredrik Olovsson, 45, från samma kommun. De är ideologiskt samspelta och fyller ofta i varandras meningar. Men Olovsson utstrålar makt på ett tydligare sätt. Under kongressen sitter han hela tiden närmast scenen och har många blickar på sig. Han är ordförande i riksdagens finansutskott och pekas av många ut som en möjlig framtida finansminister.

Fredrik Olovsson utstrålar makt på ett tydligt sätt. Under kongressen sitter han hela tiden närmast scenen och har många blickar på sig. Av många pekas han ut som en möjlig framtida finansminister. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

– Vi har en traditionell socialdemokratisk syn, säger Fredrik Olovsson.

– En genuin syn, tillägger Göran Dahlström.

– Vi har under lång tid förespråkat en restriktiv hållning, fortsätter Olovsson.

– Vi har tagit emot människor och gjort jobbet. Men vi har också sett de slitningar de skapat i samhället. Både mellan vad vi kan kalla svenskar och invandrare men också invandrare emellan. De vill också begränsa mottagandet. De vill se ett bra upplägg för sina barn i skolorna med bra möjligheter att lära sig svenska, säger Dahlström.

"Det här är inte en ideologisk fråga"

Fredrik Olovsson vill inte se frågan som att det finns två ideologiska läger inom partiet.

– En skillnad i vårt län är att de som inte haft ett så stort mottagande ser frågan på ett mer filosofiskt plan. Hur man borde göra. De kommuner som gjort det största jobbet ser mer praktiskt på frågan. Det här är inte en ideologisk fråga.

Varje kongress avslutas med att ta varandra i handen och sjunga Internationalen. Men månader efter kongressen hoppar Sara Karlsson av sitt riksdagsuppdrag och Caroline Holmstedt, ledamot i Eskilstuna kommunfullmäktige, gör henne sällskap. Foto: Meli Petersson Ellafi

Det är i samma rum på stadshotellet där Sara Karlsson sitter ensam vid ett av de runda borden. Hon har under mandatperioden flyttat från Eskilstuna till Stockholm. Det betyder att hon till hösten inte längre kan kandidera för Sörmland och att hon därmed förlorar sin riksdagsplats. Ersättare på listan blir Sofia Amloh från Nyköping, som håller en betydligt lägre profil. Kanske måste hon göra det. Medlemmar berättar att det finns en rädsla att hon blir “en ny Sara”.

Sara Karlsson har inte några andra planerade förtroendeuppdrag, men säger att hon gärna jobbar vidare politiskt.

– Jag blir sårad när jag anklagas för att inte vara en riktig socialdemokrat, säger hon. De säger att de vill rensa ut “aktivisterna” som de kallar dem. Det är bisarrt eftersom jag är parlamentariker. Det är så långt ifrån aktivist du kan komma.

Varje antydan till konflikt suddas ut

Under hela mandatperioden har det sagts att den politiska polariseringen är vår tids största utmaning. Men sammankomster med regeringens högsta företrädare kännetecknas inte alls av polarisering, inte ens under valrörelsen.

De gånger jag träffat Stefan Löfven på öppna möten under hans tid som statsminister har stämningen varit snäll, för att inte säga sockersöt. Det har varit tydligt att medarbetare skyddar honom så att varje antydan till konflikt suddas ut i möten med medborgare.

Jimmy Jansson och Josefine Helleday hälsar Stefan Löfven och Magdalena Andersson välkomna till en frågestund på biblioteket i Eskilstuna. Foto: Socialdemokraterna i Eskilstuna

Dagen efter 1 maj hälsar Jimmy Jansson och Josefine Helleday statsministern och finansministern välkomna till en frågestund på biblioteket i Eskilstuna. Protester hörs från publiken inför beskedet att arrangörerna hämtat frågor från en låda där de sedan sållat ut vilka som kommer att ställas till de höga politikerna. Under frågestunden blir det också tydligt att de flesta kommer från partiaktiva personer snarare än från vanliga väljare.

Bara Jimmy Janssons egen ton gentemot Stefan Löfven känns stundtals ärlig.

– Förutsättningarna för att möta vår situation här i Eskilstuna hade varit vedervärdiga om det inte vore för de senaste satsningarna från den här regeringen, säger kommunalrådet.

Ramona tigger utanför Lidl  

En av situationerna Jimmy Jansson pratar om är tältlägren som kommunen jobbar på att tömma.

Utanför entrén till Lidl sitter Ramona, som inte vill säga exakt var hennes tältplats ligger. En bekant, förklarar hon, skjutsar hem henne varje dag efter passet utanför mataffären.

– Vi åker bakom Mälarsjukhuset och sover när jag är färdig. Där finns skog.

Tälten i Odlarskogen, som området heter, har fått besök av polisen som informerat om att bosättningen är olaglig.

Lidl i Eskilstuna har varit Ramonas tiggarplats i flera år, med avbrott för hemresor till döttrarna i Rumänien.

Utanför entrén till Lidl i Eskilstuna sitter Ramona och tigger. En bekant skjutsar hem henne varje dag efter passet utanför mataffären. Foto: Meli Petersson Ellafi

Hon pratar via telefontolk i min telefon samtidigt som hon sätter fast en annan, mindre Samsungmobil under en sjal runt huvudet. I den luren diskuterar hon intensivt med någon som vill veta exakt vad det är vi frågar om.

Jag vill höra vad Ramona tycker om Eskilstunas nya idé för att få bort tiggandet.

Till kommunens ordningsföreskrifter ska läggas en del om att alla tiggare måste skaffa tillstånd. Mälarsjukhuset, som Ramona tältar bakom, är ett av de områden där tiggeri i så fall blir förbjudet utan särskilt tillstånd. De andra är hela centrum och marken runt stans största köpcentrum.

– Vem kan ansöka åt mig? Caritas kan kanske ordna tillståndet, frågar Ramona.

Ibland när jag gått förbi har hon varit blå i ansiktet
Ramona tror att hon och släktingarna kan stanna kvar trots de nya reglerna. De har redan bytt sovplats många gånger. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Hon syftar på hjälporganisationen Caritas. Ramona tror att hon och släktingarna ska kunna stanna kvar trots de nya reglerna. De har redan bytt sovplats många gånger utan att behöva lämna Eskilstuna.

En medelålders kvinna med rumänsk bakgrund stannar till vid ingången till Lidl och lyssnar på vårt samtal. Hon är tacksam över det nya förslaget om tillstånd, trots att hon själv brukar ge Ramona mat då och då.

– Det behövs. Hur länge skulle det här pågå annars? Ibland när jag gått förbi har hon varit blå i ansiktet. Tre, fyra år har hon suttit här och ingen förändring.

Sara Karlsson lämnar riksdagen i protest

Den 3 maj i år ger Sara Karlsson och Migrationspolitiska S-föreningen ut rapporten "Vilse i andrummet – en utvärdering av den tillfälliga asyllagen".

Dagen efter presenterar statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon Socialdemokraternas nya, ännu mer restriktiva migrationspolitik. Sara Karlsson meddelar direkt att hon i förtid lämnar sin riksdagsplats i protest.

Jimmy Jansson är fortsatt första namn på Socialdemokraternas lista till kommunvalet i Eskilstuna i höst.


Rättelse: En tidigare version av den här texten uppgav fel namn på moskélokalen som brann.

Förtydligande: Ordföranden för S i Eskilstuna Ann-Sofie Wågström twittrar efter den här publiceringen att Josefine Helledays citat är fel. 

 Josefine Helleday är både SSU-ordförande i Sörmland och politisk sekreterare för S i Eskilstuna – vilket gör henne till en av Jimmy Janssons absolut närmsta politiska tjänstemän –  och hamnar därför ofta mittemellan kommunens gråsossselinje och SSU som nationellt kritiserar densamma. Det är tydligt att båda lägren är angelägna om att hon ska säga rätt saker till journalister.

Josefine Helleday hävdar inte som, ordföranden skriver Twitter, att hon blivit felciterad. Däremot vill hon göra ett förtydligande. 

"Frågan är inte enkelspårig. Jag har förståelse för omläggningen av migrationspolitiken, men delar av förslagen så som tillfälliga uppehållstillstånd är direkt motverkande för en god integration. Migrationspolitken kräver en långsiktig strategi, både nationellt och på EU-nivå. Asylrätten kommer inte att stås upp för med en borgerlig eller SD-stödd regering", skriver hon.

Josefine Helleday vill också understryka att det är partidistriktet som är känt för den hårdare linjen, inte SSU Sörmland.


LÄS MER: Last night in Ystad: Familjens hus brinner – men vem har egentligen tänt på?

LÄS MER: Last night in Stenträsket: "De vill bara ha de samer som är fina att visa upp"

LÄS MER: Last night in Alvesta: Okända eleven visade sig vara våldtäktsman

LÄS MER: Last night in Eskilstuna: Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar S

LÄS MER: Last night in Karlstad: Mitt under mötet stormar fyrtio nazister in: "Ni är avsatta" 


LÄS MER: Last night in Saltsjöbaden: Så blev storfamiljen med tre fruar ett slagträ i den politiska debatten