Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända eleven visade sig vara våldtäktsman och kidnappare

ALVESTA. I spåren av flyktingkrisen belastades svenska kommuner hårt.

Trots kontakt med tre städers socialtjänst kunde nyanlända Amar, 14, gå med vapen till skolan, kidnappa chaufförer och prostituerade, sälja droger i tvättstugan och smälta in i skolklasser han inte gick i.

I folkbokföringen är han fortfarande minderårig.

Nu förs han till Kumlaanstalten.

Den 6 november 2015 kör en minibuss omkring planlöst i Alvesta. Sverigetaxi står det på bilen. Chauffören är 14 år. Två av hans kompisar, 15 och 16 år, turas om att sitta bredvid honom i förarsätet.

På golvet ligger en 55-årig taxichaufför. Hans skärp är bundet runt benen, hans jacka runt armarna, munnen är tejpad.

14-åringen tar tid på sig, stannar minibussen vid Hagaskolan, snackar högt med kompisar om att köra taxin till Malmö.

Till slut bärs den bundna 55-åringen ut i granskogen. Han dumpas ovanför riksväg 25, strax före en viadukt. Det är en mörk och kall höstkväll.

14-åringen tar upp chaufförens bankkort ur plånboken och säger:

– Om koden är fel kommer vi tillbaks och dödar dig.

Sedan kör han iväg med minibussen.

Kvar ligger den 55-årige mannen, klädd i taxiuniformens väst och skjorta, med svullna blåmärken över ögonen. När han tog körningen hann han tänka att killarna var “tre snorvalpar” som säkert inte hade råd med resan. Nu ligger han stilla.

Ifall snorvalparna skulle komma tillbaka.

Om koden är fel kommer vi tillbaks och dödar dig
Den stulna taxin hittades senare på en parkering. Foto: Polisen

Plötsligt dök en okänd elev upp

Per Arvid Andersson minns Amar väl. Han är rektor på Kroksbäcksskolan i Malmö och fick ärendet på sitt bord för två och ett halvt år sedan.

Per Arvid Andersson

En lärare hade plötsligt upptäckt att en ny, okänd elev gick i en av högstadieklasserna. Han hade följt med på flera lektioner utan att någon visste vem han var. Klasskamraterna hade redan accepterat honom som en i gänget och han satt med vänner som om han varit en del av gruppen hur länge som helst.

– Det var så här: Amar bodde i Holma där han skaffade sig några kompisar. Kompisarna gick på Kroksbäcksskolan. Amar följde med sina kompisar till skolan och gick in och satte sig i deras klassrum. Läraren reagerade givetvis. Men Amar och hans vänner var så övertygande då de sa att Amar var ny i klassen, att läraren trodde på detta, berättar Per Arvid Andersson.

Amar och familjen, med två betydligt äldre bröder, är syrier och kom till Sverige 2014. De har fått flyktingstatus och permanent uppehållstillstånd. Mamman är alawit, samma minoritet som president Bashar Al-Assad tillhör. Pappan tillhör en sunnitisk släkt som legat i allvarliga fejder med mammans släkt i vilken kidnappningar av familjemedlemmar har förekommit.

De var så övertygande då de sa att Amar var ny i klassen, att läraren trodde på detta
Amars kompisar gick på Kroksbäcksskolan. En dag följde Amar med och satte sig i deras klassrum. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Den okände eleven misstänks för människorov

Familjen är nu hemlös. De söker boende, får hjälp med några nätter i taget men de har också ett bra nätverk bestående av släktingar i Malmö. Yngsta sonen Amar bor gärna hos dem i stadsdelen Holma.

Under första tiden i Sverige, i Småland, hade Amars familj en egen bostad. En lägenhet på andra våningen med stor balkong i området Rönnedal i Alvesta. Där minns många andra boende fortfarande familjen och berättar att de tyckte om dem.

Det är en lärare som är mentor för åttondeklassen som först förstår att något är fel och går till rektorsexpeditionen på Kroksbäcksskolan i Malmö. Skolan lyckas få fram Amars identitet.

En sak till kan personalen se när de gör efterforskningar om den okände eleven. Amar misstänks för människorov av en taxichaufför.

Amar fångas på bild vid en bankomat tillsammans med sina medbrottslingar. Foto: Polisen
Grafik: / POLISEN

Amar fångas på bild vid en bankomat

När snorvalparna tar tid på sig sliter 55-åringen av banden runt händerna och rör sig ner mot väg 25.

Samtidigt fångas Amar på bild vid en bankomat tillsammans med sina två medbrottslingar. Uttagen går sådär. Chauffören har bara ett maestrokort i plånboken. Amar försöker ta ut 1 000 kronor. Medges ej. Så mycket finns inte på kontot. 500 går bra. Bara resan till Alvesta har kostat tredubbelt mer än vinsten Amar och hans vänner får ut från kidnappningen.

Amar är 14 år men kan redan köra minibuss. Fritidsledare i Alvesta beskriver hur han vet saker andra i samma ålder inte vet – han kan mer, är smartare. När polisen griper honom och de två vännerna skyller kidnappningen på Amar erkänner han direkt. Han kommer inte att straffas ändå.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande brott med så pass unga gärningsmän, säger åklagare Emma Berge.

Hon yrkar på utvisning i rätten trots att gärningsmännen är minderåriga och har familj i Sverige. Men häver häktningarna av de kidnappare som är över 15. Socialtjänsten säger sig kunna ta hand om övervakningsbehovet.

Jag har aldrig varit med om ett liknande brott
Här vid riksväg 25, strax före en viadukt, dumpades taxichauffören efter kidnappningen. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Medan taxichaufförens plånbok inte innehöll mycket mer än ett maestrokort med saldo på 500 kronor är Amars desto mer välfylld: Gymkort. Kontanter. Och så en bunt visitkort till hjälpcentrum och socialsekreterare i flera olika kommuner.

Senare, när Amar åtalas för våldtäkter och människorov, skriver socialtjänsten i Malmö i ett yttrande att han "är en kille som det är väldigt lätt att tycka om" och att han "har både förutsättningarna och de sociala färdigheterna som krävs för att bryta sitt normbrytande beteende".

De meddelar att de i dag inte kan kommentera ärendet.

Flyktingkrisen pressade socialsekreterarna hårt

Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på fackförbundet Vision, har kartlagt hur flyktingkrisen påverkade socialsekreterares arbetsmiljö.

– Under hösten 15 och våren 16 var det turbulent. De kommuner som klev in snabbt med extra insatser där klarade man sig bättre och det finns en stolthet idag att man löste den akuta situationen. I andra kommuner ser vi än en dag i turbulens i personalomsättningen, säger hon.

Arbetsplatser som redan hade hög personalomsättning, hög arbetsbelastning och turbulens fick det ännu värre från hösten 2015. Det startades under en period 50 nya hvb-hem i veckan och det anställdes väldigt mycket ny personal som inte hann få rätt introduktion. Personalsituationen har påverkat rättssäkerheten i de utredningar Socialtjänsten gör.

– Det socialsekreterare gör när man får en högre arbetsbelastning det är att kompensera. Man jobbar in raster och jobbar fortare för att det inte ska drabba gemene man eller den unge man har kontakt med. Men det där kan man bara göra till en viss gräns. När förutsättningarna blir så pressade som under den hösten så påverkas till slut kvaliteten på utredningarna som Socialtjänsten gör och därmed rättssäkerheten. Man hinner inte ställa alla de frågorna man skulle behöva.

Medan kidnappningen i Alvesta fortfarande utreds rånar Amar och en Alvestakompis ytterligare en taxichaufför, nu i Malmö. Inte heller den här gången kan han dömas. Men polisen ber honom stanna kvar när han ändå är inne på förhör, fler enheter vill nämligen förhöra honom om andra grova brottsmisstankar.

Amar misstänks för flera brott

Efter att Kroksbäcksskolan upptäckt den okände eleven skrivs han in på skolan. Det är nu december 2015. Men inskrivningen varar bara i 19 dagar – Amar visar sig vara efterlyst efter att ha rymt från sin placering på ett ungdomsboende.

– Ett år senare var han tydligen tillbaka i Malmö för då skrevs han in på Pildammsskolan, säger rektor Per Arvid Andersson.

Amars familj har problem att hitta någon egenstans att bo. De får hjälp med akutboende på ett vandrarhem i Trelleborg men dit följer Amar inte med. Föräldrarna har inte längre koll på var Amar brukar sova.

I hans papper från Socialtjänsten räknas brottsmisstankarna från 2015 upp:

3/6 Försök till misshandel

14/4 Misstänkt misshandel

28/5 Olovligt vapeninnehav

25/10 Grovt rån mot butik med skjutvapen

27/10 Väpnat rån

6/11 Människorov, grovt rån, olaga hot, bedrägeri

20/11 Försök till rån

Amar är fortfarande inte straffmyndig.

Amar vid ett av gripandena. Polisen hittar intressanta konversationer i hans telefon. Foto: Polisen

Flera av brotten är uppenbart vinstlösa. En frisörsalong får sina rutor krossade i Malmö. Amar grips en bit från platsen och fotograferas med ögon som ser höga ut. Salongen saknar bara 300 kronor från växelkassan, men polisen hittar intressanta konversationer i Amars telefon.

Han chattar med flera olika tjejer på Messenger och berättar att han egentligen är mycket äldre än vad åldern i Sverige visat och att han gjort så för att ducka att han är efterlyst för brott i flera andra länder. Amar har ingen förklaring till konversationerna.

"Han visste mer än oss andra"

Barn springer över gräskullarna i Rönnedal. Men inga människor syns på balkongerna i huset där Amar bodde.

Så många som 400 personer har fått plats i de 85 lägenheterna, 100 av dem barn under sex år. Snart ska de sista hyresgästerna vara utflyttade.

Mazen var en av Amars nära vänner.

– Han visste mer än oss andra. Vi såg honom som äldre och smartare, sättet han förklarade saker på.

Amars vän Mazen visar tvättstugan där det säljs droger. Den här dagen är källaren nystädad, men verksamheten verkar inte ha upphört. Foto: Meli Petersson Ellafi
Kunder som skäms, som svenskar och så, vill handla där ingen ser

Han visar vid vilka kullar de brukade sitta tillsammans under långa dagar med vattenpipor och arabisk pop från mobiltelefoner.

Sedan visar han tvättstugan.

– Kunder som skäms, som svenskar och så, vill handla där ingen ser.

Trots att asylboendet – campen som Mazen kallar det – precis avvecklats kommer killarna fortfarande hit för att sälja droger. Det är samma killar som han och Amar lärde känna när de kom hit för fyra år sedan. En bred grupp på runt 15 personer av olika nationaliteter som bott i Alvesta länge. Som vet hur man tjänar pengar.

Den här dagen är källaren nystädad, såpavatten ligger fortfarande kvar på golvet. Rizzlapapper har sopats in i hörnen.

Men verksamheten verkar inte ha upphört. Vi ser ett antal ungdomar passera till och från tvättstugan.

Vill riva lägenheterna efter "onormalt slitage"

Rönnedals hyreslägenheter var i fyra år genomgångslägenheter för nyanlända. Det kommunala bostadsbolaget Allbohus kämpar nu mot Migrationsverket om ersättning för “det onormala slitaget”. Bara enstaka barnfamiljer som inte hittat nya bostäder är kvar.

Allbohus vill riva husen med de 85 lägenheterna så snart alla flyttat ut. Bostadsbolaget kämpar mot Migrationsverket om ersättning för “det onormala slitaget”. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Allbohus vill riva husen med de 85 lägenheterna så snart alla flyttat ut, trots att flera politiker ställt sig frågande till varför de inte kan omvandlas till hyresrätter. Kommunalrådet Per Ribacke (S) håller med om att en renovering inte är möjlig med motiveringen att området behöver en “strukturförändring”:

– Bara för att de finns hus lediga betyder det inte att de är användbara.

Men än sitter stora grupper av barn och plockar maskrosor runt husen.

"Allt som hänt här de senaste fyra åren är katastrof"

Mazen minns kidnappningen av taxichauffören vintern 2015. Hur bilen stannade till vid Hagaskolan. Hur Amar lät de kompisar som hade lust provköra medan 55-åringen låg bunden där bak.

– Jag var förvånad att han kunde göra något sådant. För egentligen var han en jävla bra kille som alltid hjälpte till, han gick till skolan som han skulle och hans familj bjöd alltid oss andra på mat. När han hade setts ta med en äkta pistol till skolan slängde hans pappa ut honom några nätter. Sedan krockade han pappans bil. Men allt som hänt här de senaste fyra åren är katastrof. De som Amar valde att vara med fuckade hans liv.

Under gripandet filmade flera Alvestakillar när polisen lägger Amar på marken tillsammans med kompisar som sedan släpps. De laddade upp filmen för att protestera mot polisen.

Många i Amars ålder minns kidnappningen av taxichauffören. Under gripandet filmade flera Alvestakillar när polisen lägger Amar på marken. Flera liknande händelser filmas eller fotas och läggs upp på kompiskretsens instagram. Foto: Meli Petersson Ellafi

"Jag har en våldtäktsfilm"

Jag chattar med ett par brottsaktiva Alvestakillar och får se deras konton på Instagram och andra sociala medier. De fotograferar stolt gripanden, ammunition och unga tjejer i underkläder som poserar med vapen.

Vid gräskullarna i Rönnedal träffar jag en av killarna. Han tar upp mobilen för att visa mig något.

– Jag har en våldtäktsfilm.

Han trycker play på en sparad Snapchatvideo.

Två mycket unga tjejer ligger ner i enkelsängar bredvid varandra, som uppställda i ett välinrett gästrum. Tjejerna är nakna och rör sig knappt. Killarna, kanske fyra eller fem år äldre, verkar medvetna om att de filmas eftersom de inte visas helt avklädda. Killen närmst kameran tittar rakt in i linsen, skrattar och showar för åskådare, till exempel smiskar han tjejens rumpa och ropar "yeah, bitch, yeah". Han pratar bara med vännen som filmar.

Killen som visar videon säger att han frågat en av tjejerna om filmen. Hon har då svarat att hon gärna vill ha filmen för att se “vad de gjorde med oss”. Själv minns hon inte.

– Jag kallar det för våldtäktsfilm för om det inte var våldtäkt tror jag inte tjejerna hade sagt ja till att bli filmade så.

"Allt som hänt de senaste fyra åren är katastrof. Alla är rädda. Många svenskar är rädda", säger Mazen. Foto: Meli Petersson Ellafi

Sett till vilken årskurs de går i bör båda tjejerna ha varit runt 15 år vid filmningen.


Jag brukar åka och fiska för att slippa träffa någon

Jag frågar Amars gamla kompis Mazen om filmen och om hans bekantskapskrets brukar polisanmäla filmerna som skickas runt på Snapchat. Han säger att de försöker göra upp problemen själva, till exempel genom att en pojkvän till tjejerna söker upp den som filmat.

Eller så glömmer de och går vidare.

– Allt som hänt de senaste fyra åren är katastrof. Alla är rädda. Många svenskar är rädda. Jag brukar åka och fiska för att slippa träffa någon, säger Mazen.

Ålderslögnerna påverkar dejtinglivet

Emma Berge är åklagare i Växjö. 2015 är hon tidig med att ta upp åldersproblematiken hos unga nyanlända brottsmisstänkta som ljugit om sin ålder.

I utredningen kring taxikidnappningen tittar polisen mycket på Amars verkliga ålder. De pratar med vänner som säger att Amar berättat för dem att han egentligen är 18. Skolpersonal som tycker att Amar är starkare och mognare än sina klasskamrater.

Men Amar åtalas inte och fortsätter bedömas som under 15 år.

I Berges nästa stora fall, en gruppvåldtäkt med afghanska gärningsmän, får hon däremot åldern uppskriven i strid med Migrationsverkets bedömning och blir en av de första åklagare att lyckas få brottslingar som registrerats som unga att bli fällda och dömda som vuxna.

Mazen förklarar hur ålderslögner påverkar dejtinglivet i Alvesta.

– Tjejer jag umgås med i samma ålder säger “har du bevis”. Jag visar dom mitt pass. Jag säger att dom kan ringa min familj i hemlandet.

Jag sa: “26? Men din tjej är 14”. Då blev han nervös och gjorde slut med henne

Han har gjort en ålderbedömning, som han säger bekräftar den ålder han uppgett.

– De började göra åldersbedömningar på afghaner på boendet. Fett många av dom har inte den ålder dom säger. Då sa jag att jag också ville göra testet för att bevisa att jag inte ljuger.

I bekantskapskretsen har de hjälpt varandra genom att varna för dem med mest uppenbara lögner. En sådan varning ledde till ett storbråk mellan flera killar som tog parti för olika parter. Polis blev inblandad när våldet eskalerade.

– Det där handlade om en afghan som sa till oss killar att han var 26 i Afghanistan men 16 i Sverige. Jag sa: “26? Men din tjej är 14”. Då blev han nervös och gjorde slut med henne. Sedan försökte han ta reda på vem i Alvesta som spridit ut hans ålder, säger Mazen.

Unga rumänska prostituerade och tiggare har slagit upp tillfälliga läger vid campingen i Sibbarp. Den fyrtioåriga kvinnan sover i en bil på campingen.

Brodern går till prostituerade och vägrar betala

Nära fästet för Öresundsbron i Malmö, i ett område som heter Sibbarp, finns en camping där en snart fyrtioårig kvinna sover i en bil. Hon har lyckats få ett par svarta städjobb, efter att tidigare i livet prostituerat sig, och säger sig nu leta efter en bostad.

När Amar flyttar till Malmö har staden länge haft en inflyttning av unga rumänska prosituterade, tiggare och kringresande som slår upp tillfälliga läger likt det i Sibbarp. Här fyller han 15 enligt det svenska personnumret och kan börja lagföras för brott i snabb takt.

4/2 Olovlig körning

16/3 Ringa narkotikabrott

19/9 Ringa narkotikabrott

Socialtjänsten skriver att han antagligen är mer brottsaktiv än vad som framkommit.

Den av Amars bröder som är närmst honom i uppgiven ålder, en 25-åring som jobbar svart på en bilverkstad, döms för mindre trafik- och narkotikabrott. Han har ett uppenbart missbruk och bosätter sig tillsammans med Amar hos släktingarna i Holma.

I senare polisförhör berättar brodern om en vana han har. Han brukar gå till prostituerade, rumänska tjejer som bor i Malmös tillfälliga läger med sovplatser för kringresande, och sedan vägra betala efter sexet.

Under den här perioden får den hemlösa 40-åriga kvinnan i Sibbarp på något sätt ett telefonnummer till Amars bror och tar sig till Holma för att möta honom.

Våldtar kvinnan i bilen flera gånger

Kvinnans målsägarbiträde advokat Kristina Bandrup beskriver vad som händer när Amars storebror där erbjuder att köra henne till en möjlig bostadsuppgörelse.

– I bilen låser han dörrarna. Han inleder med att misshandla henne. Sedan börjar våldtäkterna. Han får utlösning vid i vart fall tre tillfällen. Under tiden misshandlar han henne med örfilar. Det finns förnedrande inslag i detta också. Han tvingar henne att kissa i bilen och efter det fortsätter våldtäkterna.

Storebror tar sin tid i bilen. Röker emellan varje tömning. Han parkerar mellan Hyllie sportcenter och Hylliebadet.

Kvinnan våldtas flera gånger i den låsta bilen på parkeringen mellan Hyllie sportcenter och Hylliebadet. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

– Hon säger att ”jag kan inte kissa igen på golvet i bilen, det är blött överallt”. Då öppnar han dörren. Hon får med sig en jacka att skyla sig med och springer ut naken. Hon möter en pappa och en liten pojke och ber om hjälp men upplever att de blir rädda, hon är ju naken. Till slut förbarmar sig en taxichaufför över henne och stannar, säger Kristina Bandrup.

Polisen kommer till platsen nästa morgon och hittar servetter med storebrors sperma som han slängt ut på parkeringen. De sparar hans DNA utan att veta vem han är.

Och snart blir servetterna betydelsefulla.

"Han skröt mycket om denna flickvän"

Tonårskillar i Alvesta har inte glömt Amar. Men det var just i killgängen han gjorde avtryck, säger Mazen.

– Han hade så många kompisar, både kriminella och vanliga. Men jag har aldrig sett Amar med tjejer. Han skrev med några på Messenger för att träna på svenska men han haffade inte, han hade inte sex.

När en tjej vill ha cigaretter eller droger eller alkohol säger han ”kan jag få sex då”

De Alvestakillar som lär upp Rönnedals hyresgäster i att sälja droger har däremot flera lokala tjejer att umgås med.

– När en av dom killarna sitter med en tjej bryr han sig inte om hur hon ser ut alls, han tar vem som helst. När en tjej vill ha cigaretter eller droger eller alkohol säger han “kan jag få sex då” och så ses dom en gång snabbt, säger Mazen.

I utredningen om kidnappningen av taxichauffören försöker Amar använda en av tjejerna han chattar med som alibi. En högstadietjej med Facebookprofilen full av bilder på Justin Bieber. Det visar sig att Amar berättat för en stor del av stan att hon är hans flickvän, utan att hon själv vet mer än att de chattat lite. På Hagaskolans fritidsgård funderade personalen på om flickvännen var påhittad eftersom ingen någonsin såg till henne.

– Han skröt mycket om denna flickvän. Vad han ville göra med henne och liknande. Vi sa åt honom att inte prata så om tjejer, säger en fritidsledare.

I detta hus lånar bröderna ett källarförråd. De ringer en eskort och tvingar in henne i källaren. Där håller de henne fången i sjutton timmar. Foto: Meli Petersson Ellafi
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Bröderna turas om att våldta kvinnan i en källare

Tjugo dagar efter våldtäkten på parkeringen vill Amar och hans storebror tjäna pengar. De lånar ett källarutrymme, och ringer in en rumänsk eskort.

Förrådet de lånar ligger i Holmas modernaste del, vid ett nyuppfört torg med byggnader, fasadmålningar och ett serviceutbud många bostadsområden i landet bara kan drömma om.

Under knivhot får de in den prostituerade tjejen i källarutrymmet. Där turas de två bröderna om att våldta henne. Amar bjuder på chips mellan övergreppen. Han beskriver i förhör att han skäms för att klä av sig helt framför storebror och ber honom titta bort när han först tränger in i tjejen.

I sjutton timmar hålls hon i källarutrymmet i linne och underkläder.

Under knivhot får de in henne i källarutrymmet. Där turas de två bröderna om att våldta henne
För att släppas ut ur förrådet där hon våldtas ska kvinnan fixa fram 20 000 kronor. Foto: Polisen

För att släppas ska den prostituerade tjejen fixa fram 20 000 kronor, säger Amar och hans bror.

De antar att hon har någon hallick att ringa, men tjejen sms:ar istället en väninna. Och väninnan kontaktar i sin tur polis som påbörjar en fritagningsoperation.

Under tiden går Amar och storebrodern omkring i det moderna höghuset i Holma. I en lägenhet där flera yngre killar bor bjuder de ut tjejen till några bekanta.

Väninnan sms:ar från polisbilen att storebror ska gå ut för att ta emot pengarna. Han tar sig några kvarter söderut mot Hylliebadet. När han ser bilen fattar han misstankar och sticker handen i fickan.

En polis hoppar ut och avfyrar sitt vapen.

Kvinnan hålls fången i sjutton timmar i förrådet, innan en väninna lyckas larma polis. Foto: Polisen

Polisen får träff på storebrors DNA

När storebror, skottskadad i benet, tas in får polisen träff på hans DNA: servetterna med sperma som han slängde på parkeringen tjugo dagar tidigare.

Även lillebror Amar DNA kan kopplas till en våldtäkt med två gärningsmän i en lägenhet en månad tidigare.

Polisen börjar också lägga pussel med de många andra brott som Amar bevakats för. De vill få fram vem Amar verkligen är. Hans försvarare Staffan Lundgren berättar:

– Det var tidigt i förhören hos polisen som man ifrågasatte hans ålder. Polisen frågade om han ville göra en medicinsk åldersbedömning. Det tyckte han att det kan jag väl göra, det är ett bra avbrott i tristessen som är på häktet. Då kom bedömningen fram till att han är 18 år eller äldre. Jag var väldigt förvånad över det eftersom han har hela tiden sagt att han är 16 och hans ålder hade Migrationsverket bedömt stämma när han kom till Sverige. Även om han kanske är lite större, storvuxen och så, så tycker jag när jag pratar med honom att det är relevant ålder.

Rättegången kommer till stor del att handla om Amars ålder. Trots att familjen kan visa upp ett syriskt pass som bedöms som äkta går rätten på den medicinska åldersbedömningen och dömer Amar som 18 år gammal.

"Bedömningen kom fram till att han är 18 år eller äldre. Jag var väldigt förvånad över det eftersom han har hela tiden sagt att han är 16 och hans ålder hade Migrationsverket bedömt stämma", säger Amars advokat Staffan Lundgren. Foto: Meli Petersson Ellafi.
Grafik: Meli Petersson Ellafi

Advokat Staffan Lundgren driver åldersfrågan vidare i hovrätten, men förlorar. Han blir nekad prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Jag tycker du ska skriva om det rättsövergrepp som riktats mot honom genom att inte godta den ålder som hans pass utvisar, skriver Staffan Lundgren till mig när jag först hör av mig om fallet.

"Skandal att skicka en underårig till Kumlaanstalten"

I över ett år sitter Amar häktad. Att tingsrätten dömer honom som över 18 påverkar nämligen inte åldern i Skatteverkets register, personnumret visar därför fortfarande på 16 år och minderåriga får inte flyttas till anstalter för vuxna.

När Kriminalvården till slut får tillstånd att flytta honom till Kumla krockar de två identiteterna igen. Amar tillåts inte röka, han är ju på papperet ett barn.

– Det är stor skandal att skicka en underårig till Kumlaanstalten, säger Staffan Lundgren.

Jag träffar honom nära en golfklubb i Landskrona veckan efter att Amar förflyttats till fängelset.

– Det finns en tysk professor som kollat på detta och kommit fram till att det finns en osäkerhet på tjugo procent bland de som bedöms vara över 18 år. Då är det frågan hur domstolar ska bedöma detta. Där har vissa hovrätter sagt att man gör en allmän bedömning. Är det övervägande bevisning som talar för att han är äldre då godtar man det. Men jag tycker det är väldigt viktigt att man skiljer på faktisk ålder och biologisk ålder. Man skulle aldrig komma och ifrågasätta åldern i en svensk persons pass, säger Staffan Lundgren.

Två av våldtäktsoffren har lämnat Sverige

Amar har i dag suttit av ungefär hälften av de fyra år och sex månader han dömts till. När han avtjänat straffet ska han utvisas till Syrien. Om utvisningar till Syrien inte går att genomföra då kommer han att leva fri i Sverige men inte kunna få medborgarskap, arbeta eller studera.

Två av tre våldtäktsoffer i domen mot Amar och hans äldre bror har lämnat Sverige för gott.

I Alvesta har 55-åringen som kidnappades av Amar och dumpades i skogen bytt arbetsuppgifter för att klara av vardagen som chaufför.


Fotnot: Amar och Mazen heter egentligen något annat


LÄS MER: Last night in Ystad: Familjens hus brinner – men vem har egentligen tänt på?

LÄS MER: Last night in Stenträsket: "De vill bara ha de samer som är fina att visa upp"

LÄS MER: Last night in Alvesta: Okända eleven visade sig vara våldtäktsman

LÄS MER: Last night in Eskilstuna: Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar S

LÄS MER: Last night in Karlstad: Mitt under mötet stormar fyrtio nazister in: "Ni är avsatta" 


LÄS MER: Last night in Saltsjöbaden: Så blev storfamiljen med tre fruar ett slagträ i den politiska debatten