Taxiresorna som förvandlades till en mardröm – kvinnorna vittnar om övergreppen

Hela poängen var att komma hem tryggt.

Men taxichauffören tog tag i hennes ansikte.

Tvingade sig på henne.

Sex kvinnor berättar för Expressen – om förarnas övergrepp.

Taxibolagen säger sig ta problemet på största möjliga allvar.

Men ofta gör de sig bara av med förare som döms – och många fall går inte ens till åtal.

27 maj, Malmö. En kvinna tar taxi hem från centralen. Mot slutet av resan börjar föraren förgripa sig på henne, enligt kvinnan själv. Men anmälan leder bara till en nedlagd förundersökning. Efter några veckor i häktet släpps mannen.

– Det går inte att bevisa vad som hänt eller inte hänt, säger åklagaren Lena Körner till Sydsvenskan.

Malmöfallet är inte en engångsföreteelse.

Sex andra kvinnor berättar nu hur de utsatts för övergrepp – av förarna som skulle ta dem hem i säkerhet. Av förare som kör för seriösa och etablerade taxibolag.

Plötsligt slet han tag i hela mitt ansikte och hånglade upp mig.

Utsattes för övergrepp efter utekvällen

 24-åriga Denise Nord var ute med sina vänner på Stureplan i Stockholm, när hon framåt småtimmarna började känna sig trött och ledsen. Hon hoppade in i en taxi som tillhörde ett av Stockholms stora bolag.

Chauffören verkade snäll, säger Denise. Han frågade hur hon mådde.

– Jag uppfattade honom som väldigt gullig, och vi pratade lite, berättar hon.

Men när de stannade utanför hennes hus förändrades allt.

– Plötsligt slet han tag i hela mitt ansikte och hånglade upp mig. Jag ryckte mig loss och bara sprang därifrån.

Denise Nord, 24, Stockholm, student

”Plötsligt slet han tag i hela mitt ansikte och hånglade upp mig. Jag ryckte mig loss och bara sprang därifrån.”

Polisanmälde inte övergreppet.

Upplevde det som en enorm kränkning

Det dröjde innan Denise Nord vågade åka taxi igen.

– Nuförtiden är jag otroligt vaksam. Sätter mig alltid längst bak. Har alltid koll på namn, nummer och hur taxichauffören beter sig. Tidigare var jag kanske lite blåögd och litade på att människor är professionella i sitt arbete.

Denise anmälde aldrig övergreppet till polisen. 

– Det kändes svårt och energikrävande. Man vet att det ändå inte kommer att få några konsekvenser, säger hon.

Unga kvinnor mest utsatta

2016 anmäldes det 20 300 sexualbrott, varav 6 720 rubricerades som våldtäkt. Enligt siffror från 2015 är kvinnor mellan 16 och 24 den grupp i samhället som utsätts mest för sexualbrott.

Källa: Brå

– Det var en väldig kränkning i en redan sårbar situation. Man sitter i en taxi för att man inte vågar gå hem själv, för att man tycker att det är läskigare att gå på gatan. Han förstörde en trygg zon för mig som tjej, vilket kändes väldigt ledsamt och kränkande.

Hans händer var mellan mina lår och mellan mina ben.

Få kvinnor vågar polisanmäla

En annan kvinna – som vill vara anonym – berättar att inte heller hon anmälde det hon varit med om. 

– Efter övergreppet har det varit skitjobbigt, och jag känner obehag när jag ska åka taxi. Men jag har inte riktigt orkat lägga ner någon tid på att ta det vidare. Det är så vanligt med sexuella övergrepp att ingen bryr sig.

Therese Jansson, 27, anmälde däremot sin chaufför.


LÄS MER: Taxichauffören tafsade på kvinna på väg till akuten


Efter en utekväll i Stockholm förra sommaren, hoppade hon in i en Taxi kurir-bil. 

Allt gick bra fram tills att färden var över och Therese skulle betala. 

– Då började han tafsa på mig. Hans händer var mellan mina lår och mellan mina ben. Jag blev jätterädd och tappade mina nycklar, men han bara fortsatte att ta på mig, säger hon.

Therese Jansson, 27, Stockholm, student

”Hans händer var mellan mina lår och mellan mina ben. Jag blev jätterädd och tappade mina nycklar, men han bara fortsatte att ta på mig.”

Polisanmälde övergreppet – utredningen lades ned.

Therese berättar att föraren gick ut ur bilen och blockerade passagerardörren så att hon inte kunde komma ut. 

– Det var läskigt. Jag var ensam och ingen annan var ute. Men till slut flyttade han på sig och jag kunde springa hem.

Hon lyckades ta reda på taxinumret och polisanmälde.

– Jag var på två förhör, men efter ett halvår fick jag besked om att fallet var nedlagt, säger hon. 

Expressen har tagit del förundersökningen. Där beskrivs hur taxichauffören började tafsa på Therese så snart bilen stannade:

”När de kommit hem till parkeringen skulle hon betala med kort då började taxichauffören klämma. Taxichauffören klämde på X. X blev då stressad, nervös och råkade trycka på ”avbryt”. (...) Samtidigt som taxichauffören tog på X så frågade han efter hennes telefonnummer.”

Förundersökningen lades ned den 16 februari i år.

Advokaten: Viktigt att anmäla 

Advokaten Elisabeth Massi Fritz – som har lång erfarenhet av att företräda kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp – menar att det är viktigt att alltid polisanmäla.

– Det är enda sättet att sätta stopp för alla sexuella övergrepp, att markera nolltolerans. Tänk också på att du kanske även stoppar förövaren från att begå brott mot andra, säger hon.

Tre taxichaufförer som dömts

■ Sommaren 2014 hade en kvinna varit på krogen i Halmstad med sina väninnor. När hon skulle hem ringde hon samma chaufför som hade skjutsats dem dit. Hon var ensam med taxichauffören i bilen när han tog henne på brösten, står det i domen. När hon skulle betala gav han sedan henne en puss. Kvinnan säger i domen att hon aldrig åker med en manlig taxichaufför igen. Taxichauffören fick en villkorlig dom för det sexuella ofredandet och flera andra brott som han också begick i taxin.


■ Kvinnan berättade hur taxichauffören, när han stannat för att släppa av henne, önskade att få en kram. En sådan gav hon honom. Han började pussa henne vid halsen och i ansiktet och pressade in sin tunga i hennes mun. Därefter tog han tag i hennes nacke samtidigt som han "började syssla med sina byxor". Kvinnan flydde därifrån. Hovrätten gav taxichauffören en villkorlig dom för det sexuella ofredandet som inträffade i Örebro för drygt ett år sedan.


■ Taxichauffören körde hem kvinnan från en klubb i Stockholm förra våren. Det gick bara en kort stund, säger hon i domen, innan han satte handen på hennes vänstra lår. Det upprepades, trots att hon bad honom att sluta. Han började klämma henne mellan benen innan han stannade vid väggrenen, lade sig över henne och kysste henne och tog henne på bröstet på utsidan av jackan. Nacka tingsrätt dömde taxichauffören till villkorlig dom för sexuellt ofredande.

Elisabeth Massi Fritz tycker att lagstiftningen för sexuella övergrepp i Sverige måste förändras.

– Jag är för en samtyckeslag. Jag vill även ha strängare straff och högre minimistraff. Straffet ska återspegla hur allvarligt brottet är. Sexuella övergrepp sätter djupa spår hos offret och är ett väldigt kränkande brott, säger hon.

Bäst är ju att placera kvinnor bak så att föraren sitter fram och kvinnan sitter bak, för att minimera risken för feltolkning.

Får fortsätta köra – trots polisanmälan

 Magnus Klintbäck är vd för Taxi kurir. Han säger att arbetet mot sexuella övergrepp är en stor del av deras förarutbildning.

– Som förare ska man vara väldigt försiktig när man kör kunder. Man ska till exempel alltid fråga om de vill ha hjälp med bältet, och alltid gå ut för att öppna dörren från utsidan och inte från insidan, säger han.

Nicole, 23

”Det dröjde kanske åtta sekunder innan han började smeka mig på benet. Jag sa nej, men han fortsatte ändå. Till slut hoppade jag ut ur bilen. Efter det har jag inte åkt taxi ensam på kvällar och nätter.”

Polisanmälde inte övergreppet.

Alma, 21

”Taxichaufförer har tagit mig på låren och brösten. Vid ett tillfälle var det en chaufför som fick för sig att han hade rätten att ta på mina bröst. Det är dessutom väldigt vanligt att de pratar om olämpliga saker.”

Polisanmälde inte övergreppen.

– Bäst är ju att placera kvinnor bak så att föraren sitter fram och kvinnan sitter bak, för att minimera risken för feltolkning. Det är ju inte alltid att folk är nyktra när de åker taxi, och då är det ju lätt att saker kan uppfattas fel.


LÄS MER: Taxichaufför bjöd på spetsad champagne – antastade 14 kvinnor


Får en polisanmäld förare fortsätta jobba hos er?

– Får vi en kopia på en polisanmälan, så är det en sådan allvarlig anklagelse att vi stänger av föraren tills det att polisutredningen är över. 

Och om föraren inte blir dömd – får han fortsätta att köra hos er då? 

– Precis. Det är ju inte vårt beslut. Har de en giltig taxilegitimation så är det ju Transportsstyrelsen som avgör, och då får han fortsätta köra. 

Jessica Karlén, 29, Stockholm, komiker

”Plötsligt fick jag en hand på mitt lår. Jag blev förbannad och sprang ut ur taxin. Nu sätter jag mig alltid i baksätet.”

Polisanmälde inte övergreppet.

Svårt när ord står mot ord

Fredrik Wallén, kommunpolis på Norrmalm i Stockholm, säger att det är svårt att uppskatta hur många kvinnor som varje år blir sexuellt ofredade i samband med taxiresor. 

– Jag har inte en bild av hur många anmälningar som görs, men de dyker upp lite då och då. Sexuella övergrepp i taxi är inte exceptionellt ovanligt, men det är inte heller vanligt, säger han. 

Avsaknad av siffror

Det finns inga nationella siffror på hur många sexbrott som sker i taxibilar. 2012 granskade Citypolisen i Stockholm företeelsen närmre. Då anmäldes sex våldtäkter i taxibilar i Stockholms innerstad.

Fredrik Wallén uppmanar alla som blivit utsatta för brott att anmäla till polisen. 

– Det är viktigt att man gör en anmälan omgående, och att man försöker se till att man har registreringsnummer och vet vilket taxibolag det gäller, säger han.


LÄS MER: Taxichaufför ville betalas med sex


Flera kvinnor uppger att de inte anmäler eftersom de tror att föraren ändå inte kommer att bli dömd?

– Den här typen av anmälningar utreds i sinom tid, så mycket som det är möjligt. Det måste man ha klart för sig. Men om det inte finns någon stödbevisning kan det ibland vara svårt, eller rent omöjligt, att styrka brott, säger han. 

– Det är naturligtvis svårt när ord står mot ord – och så kommer det nog alltid att vara.

Victoria Kawesa, 42, Malmö, partiledare för Feministiskt initiativ.

”Han började prata om hur vackra han tycker att svarta kvinnor är. Jag försökte ignorera honom, men han bara fortsatte att trakassera mig. När jag sedan skulle betala, strök han mig över kinden och sa: "mm vad mjuk du är", och försökte ta på mig. Jag slet åt mitt kort, hoppade ut ur bilen och sprang därifrån.”

Polisanmälde inte övergreppet.

Vågar inte lita på taxibolagen

 Efter taxiförarens sexuella övergrepp förra sommaren har Therese Jansson varit vaksam mot att åka taxi själv. 

– Det har varit jättejobbigt. Första gången jag tog taxi efter övergreppet pratade jag i telefon med min partner hela vägen hem, säger hon.

– Man har ju fått höra att det är bättre att ta taxi om natten eftersom att det är farligt att vara ensam ute, men taxi är minst lika otryggt.

Therese är besviken över att mannen aldrig blev dömd och oroar sig för andra kvinnors säkerhet. 

– Han lär väl fortfarande köra, tyvärr.

Taxibolagen om övergreppen

Carina Herly, marknadschef på Taxi Stockholm

Vad gör ni om en förare som anmälts och utretts för sexuella övergrepp eller våldtäkt inte döms alternativt att förundersökningen läggs ned?

– Så fort vi får en polisanmälan agerar vi direkt och tar in den aktuella föraren på samtal. En person som blir dömd får åtgärder direkt och får inte vara hos oss längre. Men det måste finnas bevis. Vi följer den ordning som finns, och den utredning som görs.


Frederick Schölander, marknadsansvarig på Sverigetaxi

Vad gör ni om en förare som anmälts och utretts för sexuella övergrepp eller våldtäkt inte döms alternativt att förundersökningen läggs ned?

– Jag kan inte ge ett rakt, entydigt svar. Blir man dömd får man inte köra för oss, där råder inte någon som helst tvekan. Är det så att man blir frikänd eller att en undersökning läggs ner, kan det ändå vara så att vi av olika skäl väljer att fortsätta att anlita den här föraren, men det kan också vara tvärtom.


Jonas Nilsson, vd på Taxi Göteborg

Vad gör ni om en förare som anmälts och utretts för sexuella övergrepp eller våldtäkt inte döms alternativt att förundersökningen läggs ned?

– Det är ingen lätt sak att svara på. Vi följer Sveriges lag i den bemärkelsen att döms man inte – så är man inte skyldig. Är man inte fälld, så är man oskyldig - och då får man väl ha jobbet kvar. Det är väl det generella svaret. Men vi tar själva in föraren på förhör. Man kan inte säga ja eller nej på den frågan.


Bodil Sidén, kommunikationsansvarig på Uber

Vad gör ni om en förare som anmälts och utretts för sexuella övergrepp eller våldtäkt inte döms alternativt att förundersökningen läggs ned?

– Vid eventuell brottsutredning stänger vi av föraren när vi får veta detta, och samarbetar med berörda myndigheter. Vi förhåller oss till rättsvårdande myndigheters slutsatser, förstås.