Vill du lyssna i stället?

Snart kanske vi inte kan hitta Nemo längre

Clownfiskar hotas av havsuppvärmning.

Anemonerna, som är fiskarnas hem, tar skada, skriver The Guardian.

Publicerad 3 nov 2017 kl 06.11

De färgglada clownfiskarna blev världskända efter disneyfilmen "Hitta Nemo" 2003. Nu är arten hotade eftersom havsvattnet som värms upp skadar anemoner – clownfiskarnas naturliga hem.

Havsanemoner, som är nära besläktade med koraller, är ryggradslösa marina djur som lever i symbios med alger som ger clownfiskarna mat, syre och färg.

Fiskarna använder strukturerna som skydd när de lägger sina ägg och föder upp sina avkommor. I gengäld håller de anemonerna rena.

Expandera bild

Clownfisken blev vida känd som art efter Disneys succéfilm "Hitta Nemo".

Foto: / AP DISNEY ENTERPRISES PIXAR STUDIOS

Hälften av anemonerna blektes

I en studie, som publicerades i Nature Communications, övervakade ett forskningsteam 13 par clownfiskar som levde i korallreven vid Moorea Island i Franska Polynesien. Fiskarna övervakades innan, under och efter det hydrologiska väderfenomenet El Niño som 2016 orsakade enorma korallblekningar när Stilla havet värmdes upp.

Hälften av anemonerna i studien blektes och alger vid anemoner stöttes bort, enligt forskningens resultat. Det uppstår på grund av miljöbelastningar som förorening eller havsuppvärmning.

 

Expandera bild

Anemonerna mår inte bra av att temperaturen i vattnet höjs.

Foto: Colourbox

 

LÄS OCKSÅ: Väderfenomen hotar Antarktis isar

 

"La ägg mer sällan"

"Bland clownfiskarna som lever bland de blekta anemonerna observerade forskare ett drastiskt fall (-73 procent) i livskraftiga ägg", lyder en sammanställning från det franska forskningsinstitutet CNRS.

"Dessa fiskar la ägg mer sällan och de la dessutom färre och mindre livskraftiga ägg", kunde konstateras. 

Expandera bild

En clownfisk bland anemoner.

Foto: Colourbox

Bland de fiskar som levde bland oblekta anemoner upptäcktes inga förändringar.

Blodprov visade också en stor ökning i stresshormoner hos de påverkade fiskarna och en anmärkningsvärd minskning i sexhormoner.

Stora förändringar i havsuppvärmning förväntas förekomma allt mer ofta i takt med att den genomsnittliga globala temperaturen ökar.