Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkoreas klimatkamp: Mönsterfabrik, ekokvarter och plantskola

PYONGYANG. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un utlovar nedrustning av kärnvapnen och planerar att söka sommar-OS 2032 tillsammans med ärkefienden Sydkorea.

Men bakom kulisserna är det mesta sig likt – Nordkorea har fortfarande svårt att få el till vanliga hus.

Nu vill regeringen sätta fart på det ekonomiska uppsvinget, med hjälp av gröna lösningar.

I huvudstaden Pyongyang är det tydligare än på många håll.

LÄS MER PÅ EXPRESSEN KLIMAT


Det är fortfarande svårt att hitta nordkoreaner klädda i jeans – ett imperialistiskt plagg. Däremot så har sneakers kommit stort i världens mest kommunistiska rike. I skofabriken Ruy won i huvudstaden tillverkas löparskor med en stolthet som regimen gärna visar upp i alla möjliga färgskalor. För tre år sedan besökte ledaren och basketälskaren Kim Jong-Un själv fabriken Ruy won, berättar vår guide.

Så börjar alla besök på mönsterfabriker i Nordkorea. Omgivna av våra två övervakare och översättare; mister Kim och mister Kim, iklädda kostymer med regimens röda emblem på kavajslagen, körs vi i en privat minibuss till fabriken.

Ruy won tillverkar 1,5 miljoner par skor per år, hävdar fabrikens tekniska direktör. Den produktionstakt som vi ser verkar avsevärt makligare.
Foto: Niclas Hammarström

Tatuerat in hyllningar till Kim Jong-Un

Chauffören – som också heter mister Kim – har tatuerat hyllningar till den Store ledaren på vänster underarm.

Ofta finns det som på skofabriken ett litet museum med meterstora fotografier från Dagen då Ledaren besökte deras produktionsenhet. Man ser Kim Jong-Un hålla i sneakers, titta på när sneakers tillverkas och peka med hela handen. Snett bakom honom antecknar en anställd i ett block allt ledaren säger.

– President Kim Jong-Un kom med många mycket visa råd och lärdomar om hur vi skulle förbättra produktionen, säger guiden.

Jag undrar nyfiket vilka råd i skokonfektion som ledaren gav.

Guiden förklarar med den viskande och exalterade röst som jag snart ska vänja mig vid i hennes yrkesgrupp:

– Han sade att sportskor ska vara bekväma!

– Han sade också man inte ska halka i fotbollskängor!

– När spelarna tycker att skorna är bra, så är de bra!

Hon lägger till:

– Han sade att arbetsförhållanden måste vara bra.

Jag tittar igen på mannen på fotografiet som bockande hukar sig över sitt anteckningsblock för att nedteckna de visa direktiven från ledaren.

När spelarna tycker att skorna är bra, så är de bra!
Skofabrikens tak är fyllt av solpaneler. "Solpanelerna garanterar i dag 80 procent av vår energi", säger den tekniska direktören Im Ui Ung.
Foto: Niclas Hammarström
"President Kim Jong-Un kom med många mycket visa råd och lärdomar om hur vi skulle förbättra produktionen", säger guiden i skofabriken.
Foto: Niclas Hammarström

Kämpar mot ständiga elavbrott i Nordkorea

I dag tillverkar Ruy won 1,5 miljoner par skor per år, hävdar fabrikens tekniska direktör Im Ui Ung. Den produktionstakt som vi ser verkar avsevärt makligare, men det intressanta är inte där.

All produktion i Nordkorea kämpar mot de ständiga elavbrotten i landet. I skofabriken har man löst det problemet med tak fyllda av solpaneler.

– Solpanelerna garanterar i dag 80 procent av vår energi, säger den tekniska direktören Im Ui Ung stolt. Ett visst överskott kan ibland även gå till arbetarnas bostäder och deras gemensamma växthus, menar han. Dessutom använder fabriken jordvärme.

Nordkorea skrev på Parisavtalet 2015. Landet är stolt över att visa sina framsteg på området förnybar energi – inte minst för att deras engagemang belyser USA:s tillkortakommanden på området. Samtidigt törstar de efter hjälp utifrån för tekniköverföringar. Den typen av samarbeten bromsas idag av de internationella sanktionerna. Det beklagar den australiensiske forskaren och Koreakännaren Benjamin Habib:

– Gröna åtaganden ger möjlighet att förbättra folks liv i Nordkorea, utan att för den skull höja landets militära kapacitet. Jag tycker att det är ett svårare, moraliskt dilemma att försöka pressa regimen så hårt att den faller och att landet blir en kollapsad stat, säger han.

Gröna gatan i Pyongyang kantas av träd och gräsmattor. Di Il Nor på bilden har just köpt sig en ny elcykel: "Det är mer bekvämt", säger han.
Foto: Niclas Hammarström

Gröna gatan – Nordkoreas ekokvarter

Mitt inne i centrala Pyongyang finns gatan Ryommyong som nu vad som kallas för Gröna gatan. Det är Nordkoreas nya ekokvarter, 90 hektar stort och kantat av höghus, 40 till 70 våningar höga. På taken finns växthus. Jordvärme blandas med solpaneler. Allting restes på mindre än tio månader och stod klart 2017 förklarar vår chefsövervakare, Mister Kim:

– Bygget klassades som en högre nationell angelägenhet. Alla uppmanades att hjälpa till. Militären kom hit och byggde. Till och med på mitt kontor lagade vi mat åt arbetarna och delade ut, berättar han.

Arbetskraft saknas sällan i Nordkorea när centralmakten pekar med hela handen. Militär kallas ofta in. Samma dag ser jag också magra män i blå-vit randiga pyjamasar omgivna av militär arbeta med ett vägbygge.

Resultatet på Gröna gatan är imponerande. Breda gator med träd och gräsmattor (förbjudet att gå på) blir upplysta av solpanelsdrivna gatlyktor. Hur det ser ut i detalj med isolering och värmetillförsel får vi aldrig titta närmare på.

I huvudstaden finns det potential för en grön utveckling. Även om det mesta av energin i dag kommer från bolmande kolkraftverk i stadens utkant.

Pausade provbombningarna för kärnvapen

När Nordkoreas ledare Kim Jong Un sade att han skulle pausa provbombningarna för kärnvapen så underströk han att all kraft nu ska läggas på den ekonomiska utvecklingen.

Budskapet basuneras ut på affischer framför de eldrivna spårvagnsbussarna. Men också i de officiella tidningarna i tunnelbanan. Allt vid sidan av de mer klassiska budskapen: ”Låt oss gå framåt mot vår slutgiltiga seger under det strålande ledarskapet av vårt parti” eller ”Inget kan stoppa oss” (där en bandvagn med en missil krossar allt i sin väg).

Långt därunder i tunnelbanan, kanske hundra meter djupt ned (tillräckligt för att fungera som skyddsrum i vart fall) skyndar den unga Ho Un Hye till arbetet från Ärans station, Yong Gang.

– Under vår store ledare Kim Jong-Un så har vår tunnelbana blivit snabb och bekväm. Den är sval på sommaren och varm på vintern, säger hon.

Ho Un Hye har en liten handväska, rena it-väskan med en liten nalle hängande. Folk armbågar sig till de lediga sittplatserna.

Ingen ifrågasätter budskapet om en ekonomisk och miljövänlig utveckling, även om det är otydligt exakt hur det ska gå till.

Under vår store ledare så har vår tunnelbana blivit snabb och bekväm
Folk armbågar sig fram till de lediga platserna i tunnelbanan. "Vår tunnelbana har blivit snabb och bekväm – den är sval på sommaren och varm på vintern", säger Ho Un Hye.
Foto: Niclas Hamamrström

25 miljoner plantor varje år

Strax utanför Pyongyang i landets kanske största plantskola säger sig alla följa de nya direktiven.

Även här visas vi runt bland bilderna och monumenten till ära av statschefernas olika besök. I början av utställningen ser man en ung Kim Jong-Un i tjugoårsåldern som sitter två säten bakom sin magrade pappa Kim Jong-ll i en golfbil. Lite längre fram är han själv president och står i främsta ledet. Ett av Kim Jong-Uns första initiativ var att lansera den stora tioårsplanen för att återplantera skogen på landets allt kalare kullar. Han gjorde det från just den här plantskolan berättar den tekniske direktören Pak Chun Sam stolt.

– I dag producerar vi 25 miljoner plantor per år, påstår Pak Chun Sam. Han menar också att fantastiska 95 procent av de plantorna skulle överleva de första åren.

– Vi har videokonferenser där vi utbildar skogsvaktare ute i provinserna, säger han.

Andra röster vi får höra i landet talar om en långt större del av plantorna som dör de första åren. Bland annat för att de är framtagna i ett klimat som är varmare än det som de ska växa upp i norrut. Men också för att det saknas resurser för att ta hand om skogen.

– Jag forskar i hur vi ska få dem att växa snabbare och göra plantorna mer resistenta mot olika skadedjur, säger forskaren Kim Myong Chol i ett av växthusen.

Han är en av det dryga tiotal anställda som vi stöter på. Många delar av byggnaderna är tomma.

Hur det än är med produktionen av plantor så är både solpanelerna och de små vindkraftverken en verklighet runtomkring oss.

Mäter varje dag hur klimatet förändras i Nordkorea

När klimatet ändras, när floderna riskerar att svämma över och väderförhållandena blir allt mer oförutsägbara så finns det en byggnad som är mer strategisk än andra: det statliga väderinstitutet i centrala Pyongyang.

– Vi har prioriterad strömtillförsel. Men vid sidan av det har vi ändå fem extra reservgeneratorer, förklarar en av cheferna när vi tar trapporna upp.

Här mäter meteorologerna varje dag hur klimatet ändras i Nordkorea.

– Den årliga nederbörden har gått ned med trettio procent de senaste tio åren. Regnet faller också mer oregelbundet, förklarar Kim Hyon Il, direktör för jordbruksavdelningen på institutet.

En del forskare menar att en klimatrelaterad så kallad El Niño-effekt spelade en bidragande roll i 1990-talets stora svältkatastrof i Nordkorea. Torka följde då på översvämningar.

På väderinstitutet arbetar man i dag med något nytt för nordkoreaner: möjligheten att få väderleksrapporter direkt i en app på telefonen. Prioriterade målgrupper är chefer inom jordbruket och hälsovården, men också inom energisektorn, främst då vattenkraftverken.

Jag räknar med att temperaturen kommer öka 0,4 grader
På det statliga väderinstitutet i centrala Pyongyang arbetar man i dag med något nytt för nordkoreaner: möjligheten att få väderleksrapporter direkt i en app på telefonen.
Foto: Niclas Hammarström

"Vi måste förbereda oss på fler översvämningar"

Nordkoreas klimattermometer rusar, menar chefen för klimatavdelningen, Kim Song Hyon:

– De kommande tio åren räknar jag med att temperaturen kommer att öka 0,4 grader, säger han.

– Vi måste förbereda oss på fler översvämningar, torrperioder och värmeböljor. Även floden Taedong här utanför fönstret kan svämma över en dag, säger Kim Song Hyon och tittar ut mot floden som rinner genom staden.