Bilderna av vardagen i katastrofens skugga

Effekterna av klimatförändringen är redan allvarliga. Som om det inte räckte med inbördeskrig, svält och sjukdomsepidemier. Expressens fotograf Niclas Hammarström och reporter Magnus Falkehed har gjort en unik resa genom det sargade Sydsudan. Här är några av människorna de mötte. Läs, se och lyssna på hela reportaget snart på Expressen Klimat.

Publicerad 3 nov 2017 kl 06.11

LÄS MER På Expressen Klimat

 

 

undefined

PÅ FLYKT. "Vi flydde när regeringsstyrkorna attackerade vår by mitt i natten." Nyarout Kuol Chatien, 28, och hennes ettåring Nyajak Gathbuok är långt ifrån ensamma – många har flytt undan inbördeskriget och sökt trygghet inne i träskområdet Sudd, en av världens största våtmarker.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

undefined

GRÖNT VATTEN. Fiskaren John Khong Joak, 62, lever i Sudd, klassat som ett område av betydelse för hela planetens hälsa. När vattnet växer igen – en effekt av klimatförändringen, enligt forskarna – blir det betydligt svårare att få tag på fisk. Enligt Arshad Khan, chef för FN:s miljöprogram i Sydsudan, sker uppvärmningen i Sydsudan dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

VÄNTAN. Nästa dag ska World Food Program och Unicef dela ut mat och förnödenheter i Paguir i norra Sydsudan. Tusentals människor har kommit hit för att ta del av hjälpen, många av dem har vandrat i timmar.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

MORGONBAD. Livet i Old Fangak kretsar kring floden. Under tidig morgon går männen ner till floden för att tvätta sig.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

HUNGER. Nyatei Deng ammar dottern Nyajal i väntan på att World Food Program och Unicef ska dela ut mat och förnödenheter i Paguir.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

FEBERSJUK. Biel, 6, har feber och diarré. Som alltid är det barnen som drabbas hårdast när ett land är drabbat av krig, svält och epidemier.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

REBELL. En soldat från Sudan People Liberation Army (SPLA) på väg till fronten för att slåss mot regeringsstyrkorna. Båda sidor i inbördeskriget har begått övergrepp. Civilbefolkningen har drabbats av massakrer, stympningar och massvåldtäkter.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

KOLERANS OFFER. Sydsudan är hårt drabbat av kolera och allra värst är situationen i Kapoetaregionen i söder. Flickan på bilden heter Angela Mena och är åtta år – en av många som vårdas på Unicefs och ARC:s koleraklinik i Kapoeta.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

BEVÄPNAD. I Sydsudan mäts en familjs prestige i antal djur. Torka och sjukdomar har slagit ut en stor del av boskapen. De som har djur kvar vaktar dem noga – här tolvårige Amoni Lomugit, i byn Nanaknak i södra Sydsudan, som just kommit tillbaka med familjens kor från Kenya där han varit under torkan. Han och hans bror är beväpnade för att skydda sig själva och djuren mot tjuvar.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Expressen messenger bot