Klimatförändringarna drabbar djuren

7 djur som riskerar att utrotas

Smältande isar, förändrad miljö och människors dåliga påverkan. 

Klimatförändringar påverkar många djurliv negativt. Flera arter som vandrat på jorden lika länge som människan riskerar nu att utrotas inom en snar framtid. 

Text: Pär Ullrich
Publicerad 3 nov 2017 kl 06.11

1. ISBJÖRNAR

undefined

Isbjörnen blir lidande av klimatförändringarna.

Foto: Steve Amstrup / AP U.S. FISH AND WILDLIFE SERVICE

Isbjörnen är anpassad till livet på Arktis isar. Problemet är att isarna inte är anpassade efter isbjörnen.

Den arktiska havsisen smälter tidigare på våren, och fryser senare på vintern, för varje år som går – och den blir dessutom mindre i sin helhet. 

Isbjörnarna får kortare tid på sig att jaga och bygga upp fettreserverna inför sommaren, och kommer ut senare för att jaga på vintern.

Djuret har länge saknat naturliga fiender i det arktiska marina systemet. Men då isarna smälter håller späckhuggaren på att ta över som det högsta rovdjuret i näringskedjan, vilket blir en extra konkurrent under den redan förkortade jaktsäsongen. Forskare beräknar att en tredjedel av världens isbjörnar kommer förvinna inom 30 år. 

2. TIGRAR

undefined

Foto: Heri Juanda / AP

3 900. Ungefär så många vilda tigrar finns kvar. Djuret utrotas av tjuvjakt och den stigande folkmängden i världen – men också av klimatförändringar. 

Bara sex procent av det som en gång utgjorde tigerns jaktmarker finns kvar. Resten är borta, och en stor anledning till det är att skogarna skövlats och ersatts med oljepalmer som används för att producera palmolja. 

Fortsätter förändringarna riskerar tigern att utrotas. 

3. HAVSSKÖLDPADDOR

undefined

Foto: Biswaranjan Rout / AP

Fisket är ett stort hot mot halvsköldpaddorna. Det är även klimatförändringarna. Korallreven dör eller degraderas, vilket minskar antalet födoplatser. Havssköldpaddans ekosystem är fragilt och rubbas på flera sätt av klimatförändringarna. 

Bland annat så är könsutvecklingen i äggen känsliga för temperaturförändringar. Växthuseffekten och varmare temperaturer gör att balansen mellan antalet födda honor respektive hanar rubbas, vilket i längden kan påverka artens överlevnad. 

4. KINESISKA PANDOR

undefined

Foto: David Chang / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Pandan lever på bambu. Växten dör när den blommat och då flyttar pandorna till andra platser där bambun ännu lever.

I och med befolkningsökningen och skövlingen har emellertid platserna där bambu växer blivit färre. 

Men det finns hopp. I Kina har man upprättat ett antal naturreservat och under de senaste elva åren har antalet pandor ökat från 1 600 till 1 864, enligt WWF.

5. FJÄLLRÄVAR

undefined

Foto: Paul Hansen

Det finns mellan 300-400 vuxna fjällrävar kvar. Arten har reducerats hårt under de senaste hundra åren. 

Anledningen är brist på föda, då antalet smågnagare har blivit färre samtidigt som konkurrensen om maten har hårdnat.

Klimatförändringar har gjort att rödräven börjat trivas i fjällrävens områden, ovanför trädgränsen. Rödräven konkurrerar om födan och kan dessutom äta fjällräv. 

På vissa platser syns knappt fjällrävsungar till längre. 

Ökad störning av den trädlösa tundran, såsom nedskräpning och ökad turism, är andra faktorer som hotar fjällrävens överlevnad. 

6. ORANGUTANGER

undefined

Foto: Christof Stache / AP

Orangutangen på Sumatra i Indonesien hotas också av klimatförändringar. Kraftigare och oftare återkommande regnoväder förändrar djurets naturliga miljö, orsakar översvämningar, jordskred och påverkar även växtligheten som orangutangen äter. 

Klimatförändringarna orsakar även torka som kan leda till skogsbränder.

Det finns i nuläget drygt 6 000 orangutanger på Sumatra och djuret klassas av WWF som akut utrotningshotad.  

7. AFRIKANSKA ELEFANTER

undefined

Foto: Ken Bohn / AP SAN DIEGO ZOO

Torkan antas bli värre och värre på flera håll i Afrika. Det lär påverka mängden föda, men framförallt vatten, som elefanten behöver stora mängder av. 

Elefantens naturliga habitat har dessutom störts mycket av jordbruksutvecklingen. 

Men ännu är arten inte klassad som utrotningshotad, och det största bekymret i nuläget anses vara jakten på djurens elfenben. 

Expressen messenger bot