Djuren blev kvar när tusentals människor i Oregon tvingades ge upp allt de hade

Branden tog allt: ”Här är det enda som är kvar av mitt hus”

OREGON, USA. Lösa hästar går i vägrenen mitt i det övergivna månlandskapet. 

Djuren blev kvar när tusentals människor i Oregon tvingades ge upp allt de hade – för att i sista stund fly brandinfernot.

– När vi åkte mot motorvägen såg vi sherifferna stå och banka på folks hus för att få ut dem. De husen står inte kvar längre, säger Susan Shechter, 63.

Publicerad 16 sep 2020 kl 10.09

Den robusta bil som Expressens team färdas i tar sig förbi militärpolisens vägspärrar vid Mill City och kör upp i bergen. Här tillåts inga andra fordon och vägarna är öde. 

För bara några dagar sedan var detta ett brinnande inferno. 

Plötsligt utkristalliserar sig en kvinna ur rökdimman. Hon kommer gående längs vägen med ett bylte i famnen. Fågellik och tunn.

På frågan vart hon ska kommer inget svar, men hon fortsätter att gå.

Åk härifrån om ni inte måste vara här

I armarna har hon några svedda sidor ur en bok och en utomhusfigurin med vingar inlindad i tyg.

– Det är det enda som är kvar av mitt hus, säger hon. 

– Åk härifrån om ni inte måste vara här. Jag är okej, men åk härifrån.

Hundratals har förlorat sina hus

Hon är en av 40 000 invånare i Oregon som tvingats fly från sina hus. Bränderna sägs vara de värsta på en generation. 

undefined

De kraftiga skogsbränderna har slukat allt i sin väg.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Utanför bilrutan skymtar härjade samhällen som Mill City, Gates och Lyons. Elden har ätit sig fram längs floden och obarmhärtigt tagit med sig hela landskapet. Liksom husen. Elledningar har smält och fallit ned över vägen.

På en skylt har någon skrivit att plundrare blir skjutna, ihop med filmtiteln ”The Purge”.

undefined

Invånarna flydde hals över huvud när elden kom svepande över berg och skog.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Det ser ut som på månen

Filmen handlar om ett framtida USA där allt är tillåtet under tolv timmar varje år. Polis, ambulans och brandkår är inte tillgängliga någon gång under ”the purge”. Det speglar rätt väl känslan många uttrycker: att de boende själva är ute och släcker bränder. ”Redneck Fire Crew” är namnet på en grupp frivilliga brandsläckare. Invånarna drar ut i beväpnade medborgargarden – och det finns en stark rädsla för påstådda plundrare och mordbrännare som man misstänker finns i området.

Kenneths och Susans hus klarade sig

Längs bergsvägarna i Marion county ligger sågspån från nyss kapade träd som fallit efter att elden svept förbi och ätit upp rötterna. Rotvältor har brutit sönder och skapat stora sprickor i vägen. De höga trädstammarna lutar oroväckande över vägen i bergets sluttning.

Ett skogshuggarlag på runt tio män är långt inne i skogen och kapar upp träd som redan fallit över vägen.

– Det ser ut som på månen, säger en av dem, sotig i ansiktet. 

Paret Kenneth Homolka, 64, och Susan Shechter, 63, har precis kommit tillbaka sitt hus. Av 24 hus i grannskapet har hälften förstörts. Inte deras. Till och med all prydligt staplad ved i den stora garagebyggnaden står orörd. Gräsmattan är svedd och på ena sidan husknuten började elden klättra men en grannpojke hann ut och kylde ned elden med vatten. 

undefined

Paret Susan Schechter, 63, och Kenneth Homolka, 64, tackar sin lyckliga stjärna att deras hus står kvar. Branden tog många av de andra husen i området.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

Den amerikanska flaggan hänger slokande och svedd på flaggstången. Huset med alla ägodelar ligger i en hög av sten och aska.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

undefined

Brandmännen har lämnat platsen men det brinner fortfarande i marken. Hus och bilar förstördes och skogen.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

De husen står inte kvar längre

Susan Schecter berättar att hon och hennes man fick meddelandet att lämna allt när klockan var två på natten. 

Då hade myndigheterna ändrat området till nivå 3-zon. Det innebär att alla omedelbart ska lämna. Hennes make gick ut på trappen, såg den tjocka röken och insåg att de var tvungna att åka direkt. 

– När vi åkte mot motorvägen såg vi sherifferna stå och banka på folks hus för att få ut dem. De husen står inte kvar längre.

Så påverkar klimatförändringar risk för bränder

• Extremt väder som hetta och torka blir vanligare, vilket gynnar bränder. Data visar att de bränder som för närvarande rasar i västra USA är betydligt mer intensiva än genomsnittet 2003-2019.

• Brandsäsongen har blivit längre. På en del ställen har brandsäsongen utökats så mycket att det finns risk för bränder under nästan hela året.

• Risken för åskväder ökar, och därmed ökar antalet blixtnedslag. Blixtnedslag är den största naturliga orsaken till bränder.

Källa: Naturskyddsföreningen och EU:s klimattjänst Copernicus

Döttrarna har gjort andningsmasker

Fortfarande är luften tjock att andas och huden känns som sand efter bara några minuter ute i den orangefärgade luften. Granndelstatens guvernör har sagt att det är lika farligt att vistas här som att röka tjugo paket cigaretter om dagen. 

Sharon Randall MckEnzie, 33, har också återvänt till sitt hem, trots att det här i Mill City nu ska vara tomt på folk. Barnen är kvar på hotellrummet dit de evakuerats – men mamma har bestämt sig för att åka hem och titta till de elva marsvinen.

– Mina flickor är uttråkade. De har till och med gjort sina egna andningsmasker för att kunna vara ute och leka i den dåliga luften.

undefined

Sharon Randall McKenzie, 33, vill besöka sitt hus för att ge sina marsvin mat.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Flera bränder härjar fortfarande

Många vet fortfarande inte ens om de har ett hus att återvända till. 

Polis och räddningstjänst vågar inte släppa in folk i de värst brandhärjade områdena och militärpolis bevakar vägspärrarna. Risken är stor att träd ska rasa ned eller att vägar ska kollapsa. Flera bränder härjar fortfarande.

Militären har kallats in för att sköta bevakning av vägspärrar som upprättats i alla infarter till städer som drabbats av bränderna. Boende försöker ta sig in för att se hur deras hus har klarats sig.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Militärpolis bevakar vägspärrarna.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

När invånarna flydde för sina liv blev djuren kvar. Hästarna släpptes lösa och ägarna kunde bara hoppas på att de skulle komma att klara sig.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Och släckningsarbetet tar tid.

– Vi kallar träden som finns här för tusen-timmars-bränsle, säger hälsokoordinatorn Sam Philip från brandkåren i Eugene. 

– Jag har jobbat inom brandkåren i 42 år och aldrig sett något liknande. 

”Om du inte hjälper dina grannar har du problem”

I Mill City vajar eldsvådda Trumpflaggor - vad som är kvar av dem – i vinden. 

John Adamo, 69, stannade kvar trots att myndigheterna sa att alla skulle utrymma. När polisen nu hindrar honom från att åka och se till sina grannars hus på grund av evakueringsordern ser han rött.

– Det här är landsbygden. Om du inte kan hjälpa dina grannar så har du problem. Vi måste hålla ihop i dessa tider. Polisen hindrar mig från att åka till våra egna marker. Senast jag kollade så har vi inte infört undantagslagar. Det här är USA, där vi är fria och ska kunna resa runt och skydda oss själva, säger John Adamo och smäller handen på pistolen på matbordet.  

John Adamo, 69, håller med president Trumps retorik om att bränderna kunde undvikas med mer skogsavverkning. Till vänster sitter Mo Adamo, 67, och till höger Eric Benolken, 56.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Vapnet ligger synligt på middagsbordet.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Han håller med president Donald Trumps om att bränderna kunnat undvikas om man bara sysslade med mer skogsavverkning.

– De hade kunnat hugga ned träden här omkring redan i augusti när skogsbränderna brukar börja. Men de gjorde inte det. Och se på hur bränderna spritt sig nu.

Kaliforniens guvernör har uttryckt sig annorlunda – och konstaterat att bränderna vi nu ser på USA:s västkust har en direkt koppling till klimatförändringarna.

undefined

Niclas Hammarström och Nina Svanberg på plats i Oregon.