Prinsens kärleksord fångade en hel nation

■ Det var den största och mest färgsprakande fest som Sverige någonsin upplevt

■ En halv miljon människor kantade gator och torg i Stockholm.

■ Så gick det till när Daniel från Ockelbo blev prins av Sverige.

Victoria hade hittat kärleken. Han kom från Ockelbo och hette Daniel Westling, en folkets prins.

Det visade sig att brudgummen även ägde talets gåva. För när prins Daniel reste sig upp, som bröllopets siste talare, sa han någonting som kopplade ett järngrepp om hjärtan på tv-tittare över hela landet.

Han började med att berätta hur han hade fallit för kronprinsessan. Och hon för honom.

”En gång i tiden var det en ung man, som kanske inte var en groda…”

Men det var de avslutade orden som berörde allra mest, det var ord som som i dag har blivit ett alldeles eget uttryck och som ofta citeras i kärleksfulla sammanhang. Den nyblivne prinsen vände sig till Victoria och sa:

”Störst av allt är kärleken.”

Och: ”Jag älskar dig så.”

Det lät ju så innerligt – de två meningarna – höjdpunkten på en lång och vacker dag.

Kärleksförklaringen. Hela Sverige drog efter andan när prins Daniel i direktsänd tv förklarade sin kärlek till nyblivna hustrun Victoria. Det hyllade talet hade han skrivit själv och det gjorde stort intryck på både gäster och tv-tittare. Det blev en klassiker i bröllopssammanhang.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är möjligt att många tankar passerade genom Daniels Westlings huvud den där morgonen den 19 juni 2010, dagen då han skulle gifta sig.

Nog måste det ha känts litet konstigt för honom. För när dagen var slut skulle han inte längre heta Westling i efternamn. Då skulle han, gymägaren och friskvårdaren från lantliga Ockelbo, tituleras prins av Sverige.

Vägen hit hade varit lång – och ibland krokig. Daniel och Victoria hade träffats redan nio år tidigare. 2002 hade han blivit hennes personlige tränare. De hade haft gott om tid att lära varandra innan några livsavgörande beslut måste fattas.

Och under åren som gått var det i stället Daniel som fått träning, träning i att föra sig som det anstår en prins.

2009 eklaterades så förlovningen, sedan Victorias pappa kungen och Sveriges regering gett sitt samtycke.

Första numret av Expressen trycktes under brinnande världskrig, den 16 november 1944. I 75 år har Expressen varit med där det händer – här kan du läsa mer om nyheterna som berörde mest. 

Inget bröllop utan möhippa och svensexa.

Först i tur stod den blivande prinsen. Han blev kidnappad av sina kompisar på morgonen och bjuden på champagnefrukost. Daniel åkte på en rejäl blåsning. Vännerna hade ordnat ett fejkat nummer av Dagens Industri med påhittade skandalrubriker om den blivande prinsen:

”En prins i hårt blåsväder. Från hippie till slottsherre på sju år. Var kommer pengarna ifrån? DI avslöjar mannen bakom snabbkarriären”, stod det att läsa.

Carola.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Gänget stannade till på den välkända musikstudion Cosmos söder om Stockholm, där Daniel spelade in några låtar med ingen mindre än Carola. Kompisgänget körade när Daniel och schlagerstjärnan stämde in i ”Främling, vad döljer du för mig?”.

Men någon främling skulle Daniel från Ockelbo aldrig mer vara.

Hela Sverige visste ju vem det var som hade fångat kronprinsessans hjärta.

Victorias närmsta krets slussades in av en livvakt på Drottningholm

En vecka senare var det Victorias tur.

Väninnorna hade planerat i månader. De mest drivande var barndomsvännen Caroline Kreuger och systern, prinsessan Madeleine. Det uppgav Expressens dåvarande hovreporter, Johan T Lindwall.

Men även drottningen hade haft ett finger med i planeringen:

”Silvia har tyckt att det var jättekul att delta i hemlighetsmakeriet och drottningen var därför inte ett dugg förvånad när Victorias närmsta krets slussades in av en livvakt på Drottningholm – mitt under firandet av prins Carl Philips 31-årsdag”, skrev Johan T Lindwall om kidnappningen.

Egentligen hade man tänkt ha möhippan i schweiziska Verbier, på tryggt avstånd från kameralinser och nyfikna ögon.

Men när planen läckte ut till pressen tänkte kompisgänget om.

I stället blev det en åktur med lyxbåt genom Stockholms vackra skärgård till en fastighet som H&M:s vd Karl-Johan Persson förfogade över. Han är gift med en av Victorias närmaste väninnor, Leonie Persson.

Deltagarna på möhippan roade sig kungligt, av bilderna i Expressen att döma.

En halv miljon hurrande människor kantade kortegens väg genom Stockholm.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Bröllopet den 19 juni 2010 blev en riktig folkfest.

Hade lika många svenskar någonsin varit ute samtidigt för att fira en enda sak tidigare?

Vigselakten i Storkyrkan, där Victorias mor och far hade gift sig 34 år tidigare, inleddes klockan 15.30.

Men gäster från när och fjärran började anlända i god tid i förväg.

1 960 ackrediterade journalister – inklusive 756 utländska – var på plats under dagen.

Bröllopet var den största enskilda produktionen i SVT:s historia. Den statliga televisionen sände live 16 timmar i sträck.

Även Expressen satsade hårt på bevakningen. På redaktionsgolvet hade ovanligt många prydligt klädda medarbetare samlats. Möjligheten att fångas på bild, kanske av någon utländsk tv-station som befann sig på plats i Stockholm och hälsade på uppe på Expressen-redaktionen, fanns alltid.

Redan tidigare på dagen hade en armé av reportrar, redigerare, fotografer, chefer, vaktmästare, redaktörer och växelreceptionister haft genomgång på Expressen.

Thomas Mattsson hade tillträtt som chefredaktör drygt ett år tidigare. Tidningen hade redan kommit med stora och tunga avslöjanden. Och fler skulle det snart bli, med den järnrörsskandal som skulle explodera drygt ett år senare. Men det kungliga bröllopet var ett sätt att visa upp helt andra sidor av Thomas Mattssons nya Expressen.

Thomas Mattsson.
Foto: YLWA YNGVESSON

Editionscheferna Magnus Alselind och Viveka Hansson (i dag programdirektör på TV4) höll möten med avdelningarna.

I ett särskilt rum satt modeskaparen Camilla Thulin, Army of Lovers-medlemmen och stylisten Jean-Pierre Barda, Expressens modeexpert Cecilia Blankens och tidningen Kings chefredaktör Per Nilsson. De hade engagerats för att kommentera och sätta betyg på gästernas kläder.

Jäktade medarbetare arbetade med en extra upplaga som skulle utkomma redan samma dag, till kvällen.

Ingen behövde gå hungrig. Till tidningsfiket anlände regelbundna leveranser med hamburgare från en stor snabbmatskedja. 

Ute på stan intog Expressens fotografer och reportrar sina förutbestämda positioner.

Hemma i tidningshuset hade redaktörer och redigerare redan börjat klura på finurliga rubriker.

Festen kunde börja. Expressen var redo.


”Kanske vackrare än någonsin i sin förgätmigejblå chiffongklänning”, skrev Expressen om Madeleine.
Foto: JAN DÜSING

1 200 gäster fyllde Storkyrkan.

Om det var Victoria som orsakade mest uppståndelse när hon väl anlände, drog även systern, prinsessan Madeleine, blickarna till sig när hon klev upp på den ljusblå mattan på Stockholms slotts yttre borggård strax efter klockan 15.

Och utsända rapporterade att det gick ett sus genom Storkyrkan när Madeleine klev in. Expressen skrev: ”Kanske vackrare än någonsin i sin förgätmigejblå chiffongklänning skred hon leende fram vid mamma Silvias sida.”

Operasångerskan Malena Ernman var på plats och höll med: ”Hon var vacker som prinsessorna är i sagorna.” 

Och SVT:s Ebba von Sydow, som en gång varit redaktör för Expressens nöjesmagasin, var också imponerad och prisade Madeleines look. ”Otroligt vacker”, utbrast von Sydow i direktsändning.

Prinsessan Madeleine hade ett jobbigt år bakom sig och hade ställt in många officiella uppdrag. Redan föregående höst hade hon lämnat Sverige för USA efter brytningen med fästmannen Jonas Bergström.

Nu var hon hemma igen – men bara högst tillfälligt.

Sju månader senare skulle hon för första gången visa sig offentligt med en brittisk-amerikansk finansman, en viss Chris O’Neill.

Men det är en annan historia.


Kärleksblicken. Om Daniel var nervös under vigseln, så syntes det inte. Han hade fått stöd av någon som redan var prins, den blivande svågern Carl Philip.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Vigselakten – med ärkebiskop Anders Wejryd som förrättare – inleddes klockan 15.30.

Om Daniel Westling var nervös, så syntes det inte. Han hade fått stöd av någon som redan var prins. Den blivande svågern, Carl Philip, följde Daniel in i kyrkan och spelade en central roll när brudgummen väntade på bruden.

Sedan slog Carl Philip sig ner i första stolsraden.

Victoria var strålande vacker. Bröllopsklänningen var designad av svenske modedesignern Pär Engsheden. Den var uppsydd i pärlvit dubbelsidig sidenduchesse, kortärmad och hade en utåtvikt krage. Den kanske mest uppseendeväckande detaljen var det fem meter långa släpet, som var fastknäppt i ett midje-skärp.

Kronprinsessan bar samma slöja i brysselspets och samma kamédiadem som hennes mor en gång burit på sitt bröllop. I den vita brudbuketten syntes bland annat liljekonvalj, rosor, pelargoner, doftranka, luktärt och pioner.

Bland de tio brudnäbbarna fanns kronprinsessans gudbarn, prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, prins Christian av Danmark och prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna. Flickorna bar pärlvita långklänningar i sidenorganza och pojkarna sjömanskostym.

Victorias bröllopsklänning var designad av svenska modedesignern Pär Engsheden.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Storkyrkan var fylld av digniteter. Utländska kungahus fanns representerade. I bänkraderna satt släkt, vänner och makthavare.

Under ett enda ögonblick darrade Daniel Westling märkbart till. Expressens utsända missade ingenting:

”När ringarna skulle på blev darret på handen uppenbart. Daniel Westling behövde ta i med både höger och vänster hand för att få ringen på sin blivande hustrus ringfinger, och hennes händer fick rycka ut för att lugna hans. Tillsammans klarade de uppdraget.”

Människor var rörda. Expressens Cecilia Hagen skrev:

”Fast vad finns egentligen att tillägga till allt som redan sagts och skrivits om denna dag och detta par? Inte ens den mest hårdhjärtade kan annat än smälta inför deras uppenbara förälskelse, den verkar vara av ett slag man mycket sällan ser.”

Visst blev det en kunglig kyss även när Victoria och Daniel gifte sig.
Foto: JAN DÜSING

Efter ceremonin åkte brudparet kortege i fyrspann. Färden gick både över kullerstensgator och Stockholms strömmande vatten, ombord på Vasaorden.

En halv miljon hurrande människor kantade vägen.

Kortegen hade också moderna inslag i form av 18 JAS 39 Gripen-plan på himlen över huvudstaden.

När vagnen närmade sig Kungsgatan 9 så kunde Daniel inte hålla blicken borta från Balance, det gym som han varit delägare i. Där hängde en vit banderoll med hälsningen: ”Grattis Victoria & Daniel önskar Balance.”

I fönstret intill stack Daniels vänner och gamla kollegor ut sina huvuden och ropade gratulationer. Tv-tittarna fick se hur Daniel och Victoria glatt vinkade tillbaka mot vännerna. 

Kortegen vaktades av fyra Säpovakter – tre män och en kvinna – som joggande följde brudparet och fyrspannet. Den kostymklädda kvartetten blev snabbt en snackis, både i tv och på Twitter. På Facebook startade någon en grupp kallades för ”Säpojogg”.

”Det jag har hört är att hastigheten var 180 meter per minut”, konstaterade polisens presstalesman Ulf Göranzon.

Inte förrän brudparet skulle kliva ombord på kungaslupen Vasaorden vid Djurgården fick poliserna vila. Livvakterna hade i alla fall bytt ut de vanliga skorna mot specialinköpta svarta joggingskor och fått tillåtelse att strunta i den annars obligatoriska slipsen.

”Vi har repeterat och planerat kortegen, och de som arbetat med den har funnits med hela tiden. Vi ställer höga krav på att personalen ska ha god fysik”, förklarade Patrik Peter, pressekreterare vid säkerhetspolisen, allvarligt.

19 juni 2010.
20 juni 2010.

I prinsens hemstad Ockelbo svämmade hjärtan över av stolthet. Även här var dagen en enda långt fest.

Expressen var på plats med Gunilla Brodrej och fotograf Ellinor Collin. De rapporterade om ett champagnedrickande som aldrig ville ta slut framför storbildsskärmen på den centrala festplatsen.

”Det är lerigt på åkern efter en störtskur, tårtbuffén är regnvåt, men nu kisar cirka 7 000 personer mot solen och bröllopsceremonin. Champagnen sprutar rakt på mig när bygdens son säger ja. Kommunstyrelsens ordförande utbringar ett leve. Ockelbo har dragit en vinstlott”, skrev Gunilla Brodrej.


Kungafamiljen tog emot folkets hyllningar på balkongen framför Lejonbacken vid Stockholms slott. Victoria talade och tackade svenskarna för allt stöd – och för att de gett henne en prins.

Madeleine torkade diskret bort några tårar med högerhanden. Kungen avslutade med att utropa ett fyrfaldigt leve för brudparet.

På kvällen firades det med middag och dans i Rikssalen på slottet. Menyn hade komponerats av stjärnkocken Stefano Catenacci och brudparet tillsammans.

De inbjudna bjöds på havskräfta, citrusmarinerad torsk och kall grön ärtsoppa.

Sedan bars Landöröding med örttäcke in, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås.

Därefter var det dags för kalvytterfilé från Stenhammars slott med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky och slutligen till dessert jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad.

Att ätten Bernadotte hade sina rötter i den franska myllan märktes. Enbart franska viner serverades.

Ingen lär ha lämnat bordet hungrig. För den som ändå fick ner mer, återstod en eller ett par bitar av den 3,3 meter höga bröllopstårtan på 250 kilo.

Stolt pappa och svärfar. Olle Westling talade till brudparet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under Vita havets ljuskronor spelades brudvalsen, Strauss ”Frühlingsstimmen”, följd av Evert Taubes ”Sommarnatt (Kom i min famn)”.

Men det som människor i efterhand skulle minnas bäst var de två talen – av far och son.

Olle Westling började. Den nyblivne prinsens far var avspänd och sa:

”Visserligen blev du inte något hockeyproffs men vi är stolta över dig ändå!” och lade till:

”Vi blev väldigt glada den dag du berättade att du träffat en flicka du ville ta med dig hem för att presentera för oss…”

Folk brast ut i skratt innan Olle Westling fortsatte.

Daniel Westlings egna ord till hustrun Victoria förvandlade honom till prins

Sedan var det sonens tur att tala. Och som han gjorde det. Hela Sverige drog efter andan när prins Daniel i direktsänd tv förklarade sin kärlek till nyblivna hustrun. Det hyllade talet hade han skrivit själv.

Expressens Britta Svensson skrev berömmande: ”Det var han själv som gjorde det. Daniel Westlings egna ord till hustrun Victoria förvandlade honom till prins. Europas kungahus reste sig upp och gav honom stående ovationer.”

Britta Svensson.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad var det då han sade? Vad var det som rörde så många hjärtan? Talet var en hyllning till föräldrarna – men framför allt till Victoria:

”För nio år sedan hade jag förmånen att få lära känna en härlig kvinna. Ju mer jag lärde känna henne, desto mer oemotståndlig blev hon.”

Daniel Westling klappade Victoria på kinden och fortsatte: 

”De här åren med med dig Victoria har flugit förbi. Har varit de bästa i mitt liv.”

Han nämnde den gången kronprinsessan skulle resa till Kina:

”I stället för att sova stannade hon uppe hela natten och skrev. På morgonen när hon hade åkt hittade jag 30 underbara brev adresserade till mig, ett för varje dag när hon skulle vara borta.”

Och så avslutade han med de där orden som skulle bli berömda:

”Störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.”

Sedan böjde prinsen sig ner och kysste sin hustru.

LÄS MER: Expressen 75 år – här är nyheterna som berörde mest