Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag trodde att jag var den enda i världen som blivit våldtagen"

LAGOS, NIGERIA. Brenda Uphopho gick upp för trappan till sitt kontor när hon plötsligt kände någons hand under sin kjol. Det var hennes chefs.

– Jag skrek och han blev chockad av mitt skrik. Och jag blev chockad av att han var chockad, säger Brenda Uphopho, festivalproducent i Nigerias huvudstad Lagos.

Den här artikeln är en del av reportageprojektet #AsEquals, ett unikt samarbete mellan CNN och Expressen TV för att granska kvinnors rättigheter.

Att tala öppet om sexuella övergrepp och trakasserier anses allmänt vara tabu i Nigeria, där en av fyra flickor utsätts för sexuellt våld innan hon fyller 18. Bara 38 procent av dem som drabbas av sexuellt våld som barn berättar om det för någon annan – och så få som fem procent söker hjälp, enligt en nationell undersökning som genomfördes 2014.

Många offer lider i det tysta, men i svallvågorna efter den internationella #metoo-rörelsen börjar nigeriska kvinnor berätta – i hopp om att det ska bryta den onda cirkeln av stigmatisering.

Brenda Uphopho är en av de fem nigerianska kvinnor som under den senaste tiden berättat för CNN om sina upplevelser av våldtäkt, sexövergrepp och trakasserier. Flera av kvinnorna talar ut för första gången.

Brenda: "Han ville tvinga mig att ha sex på festen"

Brenda Uphopho berättar att hon har attackerats tre gånger av tre olika män. Första gången när hon bara var fem år, då en man som arbetade för hennes familj tvingade henne att röra honom.

Brenda säger att hon i den åldern inte förstod hur allvarligt detta var, så hon höll tyst. När det hände igen var hon 18 och tillräckligt gammal för att förstå att hon hade utsatts för övergrepp.

– På en fest fann jag mig vara ensam med en person jag inte kände, som ville tvinga mig att ha sex med honom. Han slog mig när jag vägrade och attackerade mig sexuellt. Jag skämdes för mycket för att berätta om det, säger hon.

Brenda Uphopho beslutade att dela sin berättelse för att bryta den ”tystnadens kultur” som råder kring sexuella övergrepp.
Foto: CNN
Jag kunde gå på gatan och bli klatschad i baken

– Jag kände att om jag berättade för någon skulle de bara fråga mig: ”Hur var du klädd? Vad gjorde du där? Hur kommer det sig att du var ensam med den där personen?”, säger hon – och tillägger att hon började tro att det var hennes eget fel.

– Jag kunde gå på gatan och bli klatschad i baken av en cyklist. Mina arbetskamrater kunde oombett göra sexuella kommentarer till mig utan att jag tyckte att det var opassande, säger hon.

Brenda Uphoho och hennes man har tillsammans producerat pjäsen ”Krossad” som försöker uppmuntra offer för sexuellt att våld att tala ut om sina erfarenheter. Hon beslutade att dela sin berättelse för att bryta den ”tystnadens kultur” som råder kring sexuella övergrepp.

Eurel, 22: "Jag tiggde och bad att han skulle sluta"

Eurel Nwafor, 22, berättar att hon våldtogs i augusti 2017 när några oppositionella medlemmar i fackförbundet stormade hennes tidigare arbetsplats.

– Det var helt kaotiskt utanför kontoret, säger Eurel som arbetade som personlig assistent på en marknad i Lagos vid den tidpunkten.

– När jag öppnade dörren för att se vad som pågick, fick jag en örfil av en man. Innan jag hann hämta mig släpade han ut mig, säger hon.

Eurel säger att mannen slet av henne kläderna och tvingade sig på henne.

– Jag tiggde och bad att han skulle sluta, men han lyssnade inte, säger hon.

Eurel Nwafor kämpar för att mannen som våldtog henne ska ställas inför rätta.
Foto: CNN
Jag vägrar att lida i det tysta

Eurel Nwafor kämpar för att mannen som hon säger våldtog henne ska ställas inför rätta, trots att hennes familj är emot det.

– Mamma vill att jag ska lämna allt i Guds händer. Det vill också andra familjemedlemmar. Men jag vägrar att lida i det tysta, säger hon.

Hon lade ut en video, i vilken hon ber om hjälp, på Instagram. Den blev viral och uppmärksammades av stödgruppen ”Stå upp för stoppa våldtäkter”, som erbjöd henne rådgivning och juridisk hjälp.

– Jag kan inte vakna varje morgon och veta att personen som gjorde det här mot mig är där ute och fortsätter med sina dagliga aktiviteter som om ingenting hänt, säger Eurel.

Chichi Ogbonnaya blev våldtagen när hon bara var tio år. "Den här mannen var respekterad i vår kyrka och jag kallade honom farbror", säger hon.
Foto: CNN

Chichi fick själv tvätta det nedblodade lakanet

Bakom sitt varma leende döljer Chichi Ogbonnaya ärren efter att ha blivit våldtagen när hon bara var tio år.

– Den här mannen var respekterad i vår kyrka och jag kallade honom ”farbror”, säger hon.

Chichis mamma hade inte råd att ta hand om henne, så hon skickade iväg henne för att bo hos mannen. Övergreppen startade strax därefter.

– Han tvingade mig att ligga ovanpå honom när hans fru var borta. Han försökte tränga in i mig, men när han inte kunde göra det gick han och hämtade något som såg ut som smörjmedel, säger Chichi när hon berättar om första gången.

– Han sa att jag skulle hålla mig lugn och tyst. Jag visste inte vad som hände, säger hon.

Chichi berättar att han gav henne ”det nedblodade lakanet för att hon skulle tvätta det innan hans fru kom tillbaka”.

Han sa att jag skulle hålla mig lugn och tyst

Övergreppen pågick i fem år tills hon var 15. Under den tvingades hon att göra abort, men ingreppet misslyckades så hon låg och blödde ensam i sitt sovrum.

– Det fortsatte också efter det att jag flyttat därifrån. Jag kände att det var för sent, att jag var för utsatt för en massa saker. Jag hade inte en sådan relation till mamma att jag kunde börja berätta för henne att det här hände mig, säger hon.

Chichi Ogbonnaya arbetar nu som programansvarig på ett center för hjälp till våldtäktsoffer, som drivs av den internationella stiftelsen Women at Risk.

Oluwaseun, 27: "Mamma sa: Ditt värde finns inte i din vagina"

Oluwaseun Ayodeji Osowobi arbetade 2010 som volontär under ett lokalval. Hon säger att hon blev ombedd att registrera väljare som var för unga för att rösta. Hon vägrade.

Då kom en av kandidaterna i valet för att tala med henne.

– Han sa ”Du är en ung flicka, vad ska du göra sedan? Vill du ha ett jobb? Jag ska ge dig pengar, en bil, arbete och göra ditt liv bättre”, säger Oluwaseun, som i dag är 27.

Hon tackade nej till erbjudandet, något som gjorde att många i hennes omgivning blev arga henne.

– Ingen var trevlig mot mig utom en ung man som kom till mitt väljarcenter för att registrera sig, säger hon.

"Han jagade mig, tog tag i mina flätor och drog ned mig på marken", berättar Oluwaseun Ayodeji Osowobi.
Foto: CNN
Jag avvisade honom, då ändrades hans uppsyn

Mannen erbjöd sig att skjutsa hem henne med bilen, han sade att det inte var tryggt för henne att gå hem ensam på natten.

– Han gjorde närmanden. Jag avvisade honom, då ändrades hans uppsyn. Jag förstod att jag var i fara, säger Oluwaseun.

– Jag kämpade och tog mig ut ur bilen. Men han jagade mig, tog tag i mina flätor och drog ned mig på marken. Han attackerade mig medan jag bönföll honom att låta bli för att jag var oskuld. Jag kände mig värdelös efteråt, säger hon.

Det var en traumatisk upplevelse, men hon kunde gå vidare tack vare föräldrarnas stöd och råd.

– Jag berättade för mina föräldrar och bad om ursäkt för jag kände att jag hade gjort dem besvikna. Mamma sa: ”Ditt värde finns inte i din vagina, ditt värde ligger i din förmåga som människa att tänka, arbeta och påverka din tid”, säger hon.

Oluwaseun säger att den här upplevelsen inspirerade henne att starta ”Stå upp för att stoppa våldtäkter”, ett av de två våldtäktscenter som finns i Lagos.

Omodasola: "Jag trodde jag var den enda i världen"

Omodasola Omibeku berättar att hon första gången blev utsatt för övergrepp av en avlägsen släkting när hon var ungefär sex år.

– Varje gång vi var ensamma tog han ut sin penis och frågade om jag visste vad det var och om jag ville röra den. Han satte den i min hand eller mun, säger Omodasola.

Mannen bodde i hennes hem som var fullt med ”fastrar och morbröder, några av dem inte ens släkt på riktigt”, säger hon.

– Det gjorde mycket ont när han våldtog mig några månader senare. Jag känner fortfarande smärtan varje gång jag talar om det. Det var som att försöka tvinga in en jättestor spetsig sten i ett pyttelitet hål, säger Omodasola.

Hon berättar att hon också blev attackerad på universitetet när hon gick hem till studenthemmet efter föreläsningar.

– Jag trodde det var ett rån, så jag gav honom min väska och telefon. Men han ville inte ha nåt sånt. Han pressade mig till marken, grep tag i mitt högra knä och våldtog mig, säger hon.

Efter den hemska upplevelsen skämdes hon så mycket att hon inte berättade för någon.

Omodasola Omibeku berättar att såren började läkas först när hon träffade andra offer för sexuella övergrepp.
Foto: CNN
Jag känner fortfarande smärtan varje gång jag talar om det

Båda incidenterna har allvarligt stört hennes upplevelse av sex.

– Hur ska jag kunna njuta av sex utan att tvingas tänka på hur någon brutalt våldtog mig? Det ger mig uppfattningen att det är vad sex handlar om. Det sabbade hela min första kunskap om sex, säger hon.

Omodasola berättar att såren började läkas först när hon träffade andra offer för sexuella övergrepp på Osowobis ”Stå upp för att stoppa våldtäkter”-center.

– Tidigare trodde jag att jag var den enda i världen som hade blivit våldtagen. Att jag var den enda som bar på sådan smärta, säger hon.

Nu arbetar hon som frivillig och stöder andra offer på våldtäktscentret.

– Jag vill att min berättelse och min läkningsprocess ska hjälpa andra och få dem att inse att de inte är ensamma, säger hon.

Reportageprojektet "As Equals" är ett unikt samarbete mellan CNN och Expressen TV. Projektet finansieras av Europeiska journalistikcentret via dess bidragsprogram för Innovation inom utvecklingsreportage.