Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag bara sitter i bilen och gråter – det är skitmörkt”

Hon fick sitt genombrott efter att ha talat om sin psykiska ohälsa. 

Nu följer över en miljon svenskar Therése Lindgren, 33, på Youtube. 

Och partiledare försöker värva henne.

Så varför sitter den framgångsrika entreprenören och gråter utanför akutmottagningen till St Görans sjukhus. 

– Jag vet ju att det är jättekonstigt, säger hon. 

Utanför Sankt Görans sjukhus I Stockholm sitter en kvinna i sin bil och tittar på ingången till akutmottagningen.

Hon har varit här flera gånger. 

Men inte heller den här gången har hon kört till sjukhuset för att söka vård. 

Hon är bara här för att titta på sin egen mardröm. 

Kvinnan är Therése Lindgren, en av Sveriges mest kända influencers och framgångsrik entreprenör. 

Över en miljon svenskar följer henne på Youtube. Lika många vill veta det senaste om hennes liv genom Instagram. 

Therese Lindgren fick sitt genombrott efter att ha pratat om psykisk ohälsa och i somras gjorde hon ett hyllat program i sommar i P1.

Varför hon sitter utanför en akutmottagning?

– Jag åker för jag tänker att jag måste förbereda mig för den dagen som någon går bort, säger hon några dagar senare när vi ses i en park utanför hennes hem på Kungsholmen i Stockholm. Det är nästan som att jag är rädd för min egen reaktion ifall någon dör. Jag vet inte vad jag gör om någon dör. Det känns om att jag måste förbereda mig. Jag vet att man inte kan förbereda sig för döden, eller förbereda sig på olyckor eller sjukdomar, men hjärnan vill ändå.

– Jag bara sitter i bilen och tittar och gråter för att alla ska dö och jag ska dö. Jag tänker ”hoppas jag dör först för jag vill inte vara med om att andra ska dö och så gör de det ändå”. Det är skitmörkt. Jag sitter där och tittar på personer, hur de ser ut när de kommer och när de går ut. Och jag föreställer mig vad de gör där inne. Det är jättemörkt. 

Hur känns det när du åker därifrån? Känns det bättre efteråt? 

– Jag är nästan tom. Jag vet inte om det känns bättre… jag känner mig bara tom, säger hon. 

”Det är nästan som att jag är rädd för min egen reaktion ifall någon dör. Jag vet inte vad jag gör om någon dör. Det känns om att jag måste förbereda mig”, säger Therése Lindgren. Foto: OLLE SPORRONG

”Jag känner mig bara så jävla ensam”

Tidigare åkte Therése Lindgren oftare till akutmottagningen. Nu mår hon bättre. I juli började hon ta en antidepressiv medicin som hjälper mot ångest. 

– Det gjorde jättestor skillnad direkt, säger hon. Det är inte ett magiskt piller som tar bort all ångest. Jag kan fortfarande ha ångest i perioder, men då kan jag veta att det beror på att jag stressat för mycket eller sovit för dåligt eller att det beror på att det jag ska göra är lite läskigt. Förut låg det bara som ett täcke över mig hela tiden. 

Vad är det för känslor som gör att du vill åka till akutmottagningen.

– Då har jag en dålig period med mycket ångest och jag bara känner mig så jävla ensam och som att jag… 

Hon tystnar innan hon fortsätter. 

– Jag tror så här, jag tror att alla hanterar stress på olika sätt. Man försöker skapa sig kontroll och vissa gör det genom att kontrollera maten och drabbas av ätstörning och andra kontrollerar sina smärtor genom att skära sig. Andra tar kontroll genom att skjuta bort känslor och vissa blir apatiska och bara ligger och kollar i sängen. Jag är en sådan som måste fixa allting, förbereda mig och skriva att göra-listor och en av grejorna är att jag måste sitta där och kolla.

”Jag har inte varit tillräckligt tydlig med att det inte behöver vara psykisk ohälsa för att man mår dåligt en helg”, säger Therése Lindgren. Foto: OLLE SPORRONG

Det är sådana här ärliga observationer om sin egen kamp mot psykiska ohälsa - både i bokform och på sociala medier – som gjort Therése Lindgren så uppskattad. 

– Hon bjuder in till hela resan av att vara människa, det tuffa och det glada, säger journalisten och sociala medier-experten Emanuel Karlsten om framgången. Hon visar sprickorna lika mycket som ytan och det är vad som gör det så magnetiskt. Man läker nästan ihop med personen som blottar såren. Och i synnerhet om man har sådana sår själv. 

Orkade bara titta på skönhetsprogram

Therése Lindgren växte upp i Nynäshamn och upptäckte Youtube 2012 när hon hade problem med panikångest. Korta program om smink och skönhetsvård var allt hon orkade titta på under sjukskrivningen. Snart började hon drömma om en egen scen, trots att mamma frågade ”Kan man verkligen leva på det?”. De egna Youtubefilmerna, först om smink, senare även om sin psykiska ohälsa, blev ett redskap i vägen tillbaka. Intimiteten lockade tittare. 

Hon redigerade fortfarande sina egna videor i sin lägenhet, trots att hon har ekonomiska muskler för att anställa personal. 

– Förut pratade jag ohämmat om psykisk ohälsa och ojojoj vad jag mår dåligt och herregud alla mår så dåligt och vad hemskt det är att må dåligt, men sedan har jag förstått att det blivit viktigt att prata till de allra yngsta, de som är yngre än 15 år, om att man också mår dåligt ibland och att det betyder inte att att ”herregud, nu lider jag av psykisk ohälsa!”, säger hon. 

Therése redigerar fortfarande sina egna videor i sin lägenhet. Bilden är från 2016. Foto: Beatrice Lundborg / DN / TT

De flesta av hennes följare är kvinnor. Hela 200 000 är under 18 år. Lindgren är självkritisk till hur hon talat till de yngsta. 

– Jag har inte varit tillräckligt tydlig med att det inte behöver vara psykisk ohälsa för att man mår dåligt en helg. Det är svårt att säga det utan att förminska någons känslor, för man ska ju inte må dåligt en helg, men det är också naturligt att må dålig under perioder. Förut sa jag ”sök hjälp” för det är vad man vill säga, men det är naturligt att må dåligt och man behöver inte vara rädd för sina känslor. 

”13-åringar i dag har sett porr”

Samtidigt tycker 33-åringen Lindgren att det blir allt tuffare att tala till unga tonåringar. 

– De är så annorlunda i dag från när jag var ung. 13-åringar i dag har ju sett porr. 13-åringar i dag vet vad homofobi är. 13-åringar i dag vet vad som är rasistiskt. 13-åringar i dag är jävligt ”woke” jämfört med vad jag var. Jag lekte ju i min lekstuga när jag var 13 år. Du vet, de hör av sig till mig och säger: ”Nej Therése, det där var CA, 'cultural appropriation', du får inte göra så”. Vissa 13-åringar blir jag jätteimponerad av, men det är jättesvårt att prata till dem för det känns som jag inte känner dem. 

Mamma Eva minns en mer driven och uppfinningsrik flicka. En dag visade Therése upp ritningar för sina föräldrar. Dottern tänkte slå upp ett hål i golvet och bygga en spiraltrappa från sitt flickrum till nedervåningen.

– Det finaste Therése gett mig, säger Eva, är att hon vänder sig till mig nu när saker och ting blir för jobbiga. Så har det inte alltid varit. Hon började vända sig till mig först när hon runt 2013 fick hjälp av proffs och började acceptera att hon inte behövde hålla allt för sig själv.

Det regnar och Therése får ta skydd under ett träd med Expressens reporter. Foto: OLLE SPORRONG

Det börjar regna. Vi tar skydd under ett träd. Therése Lindgren presenterar sitt kvarter. 

Där är grannen med den stora hunden. 

– Titta, den är som en häst!, säger hon.

Vid lekplatsen finns förskolebarnen som låter så mycket när hon försöker arbeta i sin lägenhet. 

– Och där är brunnen där jag brukar rädda ankungar. De åker ned in där under gallret, säger hon och pekar. 

– Jag räddar dem och ringer djurambulansen som kommer och hämtar dem. De ser ut som vanliga ambulanser, men är gröna och så har de med sig någon skadad igelkott eller en talgoxe som har ont. 

Lindgren visar hur hon stoppar in armen och fiskar upp ungar. 

– Ankungarna är ofta utmattade för att de kämpat länge och så har deras föräldrar dragit. Här har jag spenderat så många timmar med de här jäkla ankorna, säger hon och ler. 

”Jag kan rekommendera att göra slut”

Lindgren lever tillsammans med Anders Vesterlund som är ”positiv, otroligt förstående, och lyssnar mycket”. De träffades på ett mingel när båda var mediesäljare. 

– Nu är vi förlovade för andra gången, säger hon och skrattar. 

Anders och Therése gjorde slut efter fem år tillsammans, men blev sedan ihop igen. Foto: KARIN TÖRNBLOM/ TT

Vad gick fel första gången?

– Jag tror bara att det, lite diffust, inte kändes rätt. Det var vårt första långa förhållande och jag blev utbränd mitt i allt. Det var inget traumatiskt som att någon var otrogen.

– Men jag kan rekommendera att göra slut. Det var väldigt bra för man slutar ta varandra för givet. Man är lite på tå efter att man blivit lämnad. Vi var tillsammans i fem år och sedan gjorde vi slut och nu har vi varit tillsammans ytterligare fem år så nu ska vi göra slut igen. Nej, jag hoppas att vi inte gör det, säger hon och skrattar, 

Öppenhjärtligheten i sociala medier gör att hon har tvingats vänja sig vid att följare gärna undrar om de ska skaffa barn. Under en chatt på Youtube 2018 fick frågorna henne att börja gråta. 

– Det är en jobbig sak för mig, säger hon. Jag har samtidigt gett olika besked och då kan det bli lite konstigt för mina följare, men det är ju för att jag själv inte vet. Men jag är inte så sugen på att skaffa barn. Och jag försöker analysera mig själv: Är jag inte sugen eller är jag rädd för att skaffa barn och försöker inbilla mig att jag inte är sugen? Men jag är inte sugen. Och det känns så himla konstigt. Får man vara inte sugen på barn? 

Ja, det får man såklart. 

– Men jag vill samtidigt ha barn när jag är gammal. Jag vill inte bli ensam då. 

Men bara för att du har barn är det ingen garanti att barnen vill vara med dig när du är gammal?

– Det har du rätt i. Det kan jag trösta mig med. De hade ändå inte kommit, säger hon och skrattar. 

”Får man vara inte sugen på barn?”, undrar Therése Lindgren. Foto: OLLE SPORRONG

Gjorde vinst på 12 miljoner

Therése Lindgren, 33, har ett starkt finansiellt år bakom sig. Det framgår av årsredovisningarna i hennes bolag Therese Lindgren AB och Independent Beauty Sweden AB.

I Therese Lindgren AB steg omsättningen 2019 till 18,2 miljoner kronor i jämförelse med fjolårets 16,9 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster landar på 15,9 miljoner kronor och en vinst på 12,4 miljoner kronor. 

Therése Lindgren unnade sig en utdelning på 12 miljoner kronor. 

I Independent Beauty Sweden AB, som startades 2017 och är bolaget bakom varumärket Indy Beauty, satsar Lindgren på passionen vegansk hudvård. 

Bolaget samägs med tidigare CCS Skincare Brands och även här har nettoomsättningen stigit. 

Bolaget gör en vinst på 2,6 miljoner kronor, men flaggar i årsredovisningen för att resultatet 2020 är mer svårbedömt på grund av coronakrisen. 

– Men det går fortfarande lika bra som tidigare, säger Lindgren om utvecklingen under pandemin. 

Just nu satsar man på att nå äldre. Både försäljningssiffror och Instagram visar att ”Sommar” i P1 varit ett viktigt redskap i det arbetet.

– Therése har ju redan vunnit de unga, nu gäller det att nå de som är nya på internet, säger Emelie Bedro, 24, som ansvarar för det digitala arbetet på Indy Beauty.

Företagens framgångar ger lugn. 

Här är några av Theréses Youtubevideor.
”En annorlunda fotografering”
”Tatuerar mig + blir anmäld”
”Klipper av mitt långa hår”
”Vi måste prata”
”Meal prep – fyller 15 matlådor”

– Gud, det är en sådan trygghet, säger Lindgren. Och jag är så glad att jag kan tjäna pengar på det jag tycker är kul. Det är så lyxigt. Det är så många som inte är glada när de går till jobbet och som längtar efter helgen hela veckan. 

– Men jag vill bara må bra. inte bli affärsvärldens mäktigaste, säger hon. 

Samtidigt har allt med kändisskapet och framgången inte varit positivt. 

För fyra år sedan ringde en person till Eva Algotsson som påstod sig var polis. Personen sa att dottern Therése dött i en trafikolycka och att hon behövdes för att identifiera kroppen.

– Jag visste att man inte ringer med ett dödsbud, utan då kommer polisen hem till dig, men de där sekunderna innan jag insåg just det var jättejobbiga, säger Eva Algotsson.

Hur framtiden ser ut för Therése Lindgren? 

–Jag funderar mycket på om jag ska ta på mig rollen att prata med ungdomarna om sex, säger hon. 

– För det verkar inte som att det finns någon annan som gör det. Jag tror tjejer och killar behöver det. Dels behöver man prata om det allvarliga, som att killar blir porrskadade och om samtycke, men också om det lätta, om njutning för båda. Jag vill berätta för killar och tjejer att tjejer inte har svårare att få orgasm som vi har fått lära oss hela vårt liv.  

Idén föddes när hon läste Instagraminlägg från gynekologer.

– Det gjorde så ont i mig när flera gynekologer skrev om om hur tjejer kommer in och är skadade i underlivet för att de haft för hårt sex. Men jag vill också göra det eftersom våldtäkter och sexuella övergrepp är så vanligt.

”Det gjorde så ont i mig när flera gynekologer skrev om om hur tjejer kommer in och är skadade i underlivet för att de haft för hårt sex”, säger Therése. Foto: OLLE SPORRONG

Vännen våldtog henne

För fyra år sedan berättade Therése Lindgren i sin bok ”Ibland mår jag inte så bra” att hon hade blivit utsatt för en våldtäkt. Förövaren var en vän. 

– Mina föräldrars hjärtan gick sönder när jag berättade för dem, säger hon. Och jag berättade så långt efteråt och det vet jag också gjorde ont, att jag inte hade berättat direkt för dem. 

Hon pratade om övergreppet på nytt i årets ”Sommar”, ett program som hon läste in i ensamhet i sin lägenhet och som blev ett av säsongens mest lyssnade.

Det var jobbigt att prata om det i radio.  

– Det är något jag inte bearbetat. Jag distanserar mig från det. Det är som att jag pratar om en annan person och att det inte var jag som var med om övergreppet. Det har varit ett sätt att skydda mig, säger hon. 

En publik på en miljon människor ger henne makt. Var fjärde år kontaktas hon av politiska partier som vill ha hennes stöd, och framför allt hennes följares röster. 

– Men det är bara högern och mitten litegrann, säger hon. 

De ber dig vara med i kampanjer?

– Nej, de är lite mer ”sneaky”, säger hon och ler. De vill fika. Och prata om mig. De är ”jättenyfikna på mig”. Och de bjuder mig till Rosenbad för att visa runt lite och bara ha trevligt. Och jag har ju gått på det. Jag åkte dit första gången jag blev kontaktad, senast det var val, för att träffa Annie Lööf. 

Therese Lindgren har ett starkt finansiellt år bakom sig. Förra året unnade hon sig en utdelning på 12 miljoner. Foto: Beatrice Lundborg / DN / TT

Står du till höger politiskt?

– Jag vet faktiskt inte själv. När jag var liten var jag med i Muf, men det var bara för att det var grupptryck och jag ville vara del av ett gäng. Jag tycker det är svårt för det finns inget perfekt parti och jag som är så engagerad i djurrättsfrågan vill gärna att den frågan ska styra. Jag vill stänga minkfarmarna. Jag vill att vi ska ge mer vegetariska alternativ i skolor. Jag vill att vi ska prata mer om att vi kanske inte ska subventionera mjölken. Sådana frågor driver mig, men alla har olika hjärtefrågor och det är svårt att hitta ett parti som är perfekt på alla sätt.

Det slutar regna. Solen tittar fram. Två killar i regntåliga träningskläder joggar förbi. 

Lindgren önskar att hon nådde fler unga män. 

 – Vi måste prata mer om killars psykiska ohälsa, säger hon. Alla tjejer följer tjejer på sociala medier som pratar om psykisk ohälsa. Är de inte jag som pratar om ångest och panikångest så är det Bianca Ingrosso som pratar om ätstörningar eller så är det Blondinbella som talar om sin depression. Men killarna följer Jockiboi. Han har skrivit böcker och snuddat vid det, men det är inte samma sak. De får inte samma verktyg för att prata känslor. De har ingen förebild som gör det. Och det är killar som är överrepresenterade när det kommer till självmord. 

Hon efterlyser en Therése Lindgren för Sveriges unga män. 

– De behöver riktiga förebilder. Inget heroiskt. Bara vanliga människor. Varför har min lillebror växt upp och sett Paolo Roberto stå och laga mat? Varför fick han den platsen. Var är alla andra män? Finns dem inte eller får de inte utrymme? 

Kritiserade affischer på Therese Lindgren fick plockas ner

Kritiserade affischer på Therese Lindgren fick plockas ner