Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag bad om att få kopiera Putins läxa, men han sa nej"

S:T PETERSBURG. Svetlana Potaptjuk, 64, minns det än.

Hur ”Putja” sa tvärnej när hon bad om att få kopiera hans läxuppgift i tyska.

Men hon är inte långsint.

Så den 18 mars lägger hon sin röst på sin gamla klasskamrat.

På Vladimir Putin.

Det finns gamla vänner till Vladimir Putin som dragit stor nytta av att de växte upp tillsammans i S:t Petersburg, eller Leningrad som staden då hette. Personer som bröderna Arkadij och Boris Rotenberg. De brottades i samma judoklubb som Putin och är i dag två av Rysslands superrika oligarker.

Deras liv förändrades på allvar när Vladimir Putin år 2000 valdes till ny president efter Boris Jeltsin. Han har stannat vid makten sedan dess, och ingen tror något annat än att han blir omvald den 18 mars när Ryssland går till presidentval.

DÅ OCH NU. Svetlana Potaptjuk när hon var ung och Svetlana i dag.
Foto: Privat, Axel Öberg

Svetlana Potaptjuk – eller Sosina som hon då hette i efternamn – korsade också Vladimir Putins väg när hon var ung. Men hennes liv förändrades inte för det.

Hon bor i en lägenhet i en av S:t Petersburgs monotona betongförorter där hon tar hand om sin 90-åriga mamma. Det är en bra bit bort från bröderna Rotenbergs liv.

– Jag tror inte det var någon i vår klass som sedan blev rik tack vare att de kände Putin som ung, säger hon. Men det är klart att jag är väldigt stolt över att jag en gång gick i samma klass med mannen som blev vår president.

FÖRVÅNAD. När de gick i samma klass trodde Svetlana aldrig att Vladimir Putin en dag skulle växa upp och bli landets ledare.
Foto: Axel Öberg

Inte för att hon skulle ha trott det då, när de gick i samma klass, att den kortvuxne Vladimir Putin en dag skulle växa upp och bli landets ledare. Fast ingen tilltalade honom som Vladimir förstås. 

Specialskola med inriktning på kemi

Alla kallade honom Volodja – smeknamn för Vladimir – eller ”Putja". Svetlana och Vladimir Putin växte upp i olika delar av S:t Petersburg men förenades i samma klass när de bägge sökte och kom in på skola 281 på Sovjetiska gränden. Gatan heter så än.

– Liksom Volodja växte jag upp i en lägenhet som vi delade med andra familjer, berättar Svetlana. Det var bara tre familjer hos oss. Jag hade tur. 

SKOLBUSSEN. En grupp skolbarn i S:t Petersburg tittar ut från bussen.
Foto: Axel Öberg

Skola 281 var en specialskola för 9:e och 10:e årskurs, med inriktning på kemi. En välrenommerad skola som det var tufft att komma in på. Svetlana och Vladimir hamnade bägge i klass 9B och de skulle gå där åren 1968 till 1970.

Han hade fått tips att det var bra att kunna språk och att lära sig kemi.

– Volodja hade en inre övertygelse om vad han ville med sitt liv, minns Svetlana. Han hade sett en film när han gick i sjunde klass som hette ”Svärden och skölden” och det var en spionhistoria.

– Han ville bli underrättelseofficer. Det var en orsak till varför han sökt sig till skolan. Han hade fått tips att det var bra att kunna språk och att lära sig kemi. Detta var en tid då nya kärnvapen utvecklades.

Vägrade kopiera sin hemläxa

Svetlana och Volodja studerade tyska tillsammans. Många andra i klassen - de var runt 25 – hade valt engelska i stället. Vladimir Putin skulle senare få nytta av sin tyska när han som KGB-agent sändes till Dresden i dåvarande Östtyskland. 

1961. Här syns Putin bredvid lärarinnan i skola 193, där han går mellan 1:a och 8:e klass. Senare i högstadiet hamnar han i samma klass som Svetlana.
Foto: EPA

Han var mycket bättre i tyska än vad hon var, konstaterar hon. Det var därför Svetlana en gång bad om att få lite hjälp när hon inte hunnit med att göra sin hemläxa.

– Jag kommer fortfarande ihåg det, trots att det gått 50 år. Jag bad om att få kopiera hans hemläxa, men han sa nej. Han var bestämd redan då.

– Jag sa: ”Gör inte så mot mig, jag hade så mycket att göra hemma”. Men han ändrade sig inte.

Vi hade kanske fem snygga killar i klassen. Men han var inte en av dem

Den nobbningen hade nog känts hårdare om hon hyst ömmare känslor för honom, men Svetlana noterar att Volodja inte var hennes typ.

– Vi hade kanske fem snygga killar i klassen. Men han var inte en av dem. Men det fanns några flickor, cirka tre stycken, som var attraherade till honom. Men han besvarade inte deras uppmärksamhet.

KLASSFEST. Putin dansar med en flicka som heter Jelena i klass 9 år 1969. Hon gifter sig senare med en annan klasskompis: Sergej Kudrov.
Foto: EPA

Det var också samma flickor som brukade vilja dansa med Volodja på klassfesterna. Även om detta var omtumlande år i väst med frigörelse på många fronter, så gick det rätt städat till på de klassfester som klass 9B höll.

– Vi hade några killar som drack alkohol och försökte få andra att prova, men Vladimir var inte en av dem. Jag minns också att pojkarna smygrökte på toaletten. Droger var det ingen som använde.

Putin var den bästa på skidor

Vladimir Putin var en duktig idrottsman, intygar Svetlana, bland annat den bästa på skidor. Hon trodde möjligen på den tiden att han skulle kunna göra en karriär inom sporten. Eller som journalist.

SPORTKILLEN. Vladimir Putin var duktig på idrott. Här tränar han judo med kompisen Vasilij Sjestakov 1971.
Foto: EPA

Vladimir Putin visade nämligen också stort intresse för samhällskunskap och var duktig i humanitära ämnen som litteratur. Eleverna hade bland annat till uppgift att en gång i veckan inför en lektion redogöra för något de läst eller följt i nyheterna.

– Det var nog första gången jag lade märke till honom. Han höll sitt föredrag och gjorde det mer levande och intressant än de andra.

Han höll sitt föredrag och gjorde det mer levande och intressant än de andra

Vladimir Putin var också en elev som alltid gjorde sina läxor, en allvarlig ung man som kunde ge rätt vassa och korta svar om han inte gillade frågan.

– Det kan jag känna igen hos honom ännu, säger Svetlana Potaptjuk. Han kan vara rätt skarp ibland i sina svar. Precis som då. Men han har alltid varit duktig på att uttrycka sig på ett sätt som man förstår.

BARNDOMSHUSET. Här bodde Vladimir Putin under uppväxten i S:t Petersburg.
Foto: Axel Öberg
ANDRA HUSET. Som vuxen flyttade Vladimir Putin in i detta hus i S:t Petersburg.
Foto: Axel Öberg

Putin räddade klassen från provet

Och hon minns också hur Volodja räddade hela klassen undan ett oanmält prov i samhällskunskap som läraren hade tänkt ge. Men det blev ingen tid för det.

– Vladimir ställde en fråga och fortsatte med följdfrågor vilket fick tiden att gå så att vi aldrig hann göra något test. Vi var väldigt glada för det.

De skulle bägge studera vidare på universitetet efteråt, han pluggade juridik (ett råd han också fått eftersom han ville till KGB) och Svetlana studerade kemi. De stötte på varandra av en tillfällighet på universitetet en gång 1972.

– Jag minns att han var så glad. Han hade precis vunnit en bil i ett statligt lotteri. Det var väldigt ovanligt att ha en privatbil på den tiden. Speciellt när man var så ung.

FÖRSTA BILEN. Putins mamma Maria vann en bil, en liten sovjetisk Zaporozjets, på ett lotteri. Den blev en viktig statussymbol för Putin – som här senare visar upp sin första bil för George W Bush.
Foto: REUTERS

Det var i själva verket Vladimir Putins mamma, Maria, som hade vunnit bilen, en liten sovjetisk Zaporozjets. Men den blev en viktig statussymbol för unge Volodja och han brukade ofta köra runt sina vänner i den.

Det där mötet på universitetet är den senaste gången hon sett sin gamla klasskamrat. Klassen hade en återförening 2002 men president Putin – som han då var – hade inte tid att närvara. 

Klassen hade en återförening 2002 men Putin hade inte tid att närvara

Däremot bjöd han senare in några av klasskamraterna till ett möte på ett av palatsen utanför S:t Petersburg. Men Svetlana missade det eftersom hon var bortrest.

– Jag var på semester och därför inte hemma. Det var förstås synd. Jag tvivlar på att jag någonsin kommer att se honom igen.

SVÅRA ÅREN. 1998 förlorade Svetlana Potaptjuk sin make. Året därpå blev hon av med sitt jobb. "Det var väldigt svåra år för mig", berättar hon.
Foto: Axel Öberg
BLEV INBJUDEN. Putin bjöd in sina gamla klasskompisar till ett av sina palats. Men Svetlana var bortrest och kunde inte komma. Här Vinterpalatset i S:t Petersburg.
Foto: Axel Öberg

Svetlana Potaptjuk jobbade på 1990-talet inom försvarsindustrin med röntgenapparater. Men hon blev av med jobbet 1999 när företaget skar ner, och året innan hade hon förlorat sin make efter en lång tids sjukdom.

– Det var väldigt svåra år för mig. Det var svåra år för de flesta i Ryssland.

Ett undantag var Vladimir Putin. Det var under 1990-talet hans karriär tog fart, först som nära medarbetare till S:t Petersburgs dåvarande borgmästare, Anatolij Sobtjak, och sedan vidare till Moskva 1996 där han två år senare blev chef för underrättelsetjänsten FSB.

Det var väldigt svåra år för mig. Det var svåra år för de flesta i Ryssland

I augusti 1999 utsågs han sedan till landets nye premiärminister av president Boris Jeltsin. 

– Jag var stolt över att jag själv kände honom, men han var ju okänd för de flesta. Men jag trodde nog inte att han skulle bli president.

OVÄNTAT. 1999 utsågs Putin till ny president i Ryssland. President Boris Jeltsin avgick plötsligt med omedelbar verkan.
Foto: AP

Det hör till historien att Boris Jeltsin under den senare delen av 1990-talet utnämnt och sedan sparkat flera premiärministrar på kort tid. Få trodde annat än att även Putin skulle bli kortvarig på posten.

Men på nyårsafton samma år meddelade Boris Jeltsin i ett tal till en överraskad nation att han tänkte avgå med omedelbar verkan och att Vladimir Putin skulle ta över.

– Jag hoppades att han skulle kunna ta landet ur den svåra situation vi då var i, minns Svetlana Potaptjuk. Jag visste att han var en person som i regel vet vad han vill, vet vad han vill åstadkomma.

Jag hade alltid intrycket av att han var en stark person, inte en mjukis

Och så här 18 år senare, så är hon inte besviken på sin klasskompis. Ekonomin vände under Putin precis som hon hoppats och 1990-talets år av kaos och kriminalitet har övergått i stabilitet och ett säkrare samhälle.

– Jag hade alltid intrycket av att han var en stark person, inte en mjukis. Det är också så han agerat som president. 

– Men jag är 120 procent övertygad om att han inte vill förvandla sig till någon typ av tsar. För tillfället är det dock svårt att hitta någon som kan ersätta honom.

SÄKRARE STAD. 1990-talets år av kaos och kriminalitet i S:t Petersburg har nu övergått i stabilitet och ett säkrare samhälle.
Foto: Axel Öberg

På frågan om vad för råd hon skulle ge honom om de kunde träffas så duckar hon först:

– Om jag visste det skulle jag själv vara president, och det vill jag verkligen inte vara med allt ansvar.

Efter viss fundering säger hon sedan:

– Men jag skulle råda honom att minska på migrationen. Vi har för många migranter här i S:t Petersburg från Centralasien. Det gillar jag inte.

TROGEN. 18 mars lägger Svetlana Potaptjuk åter igen sin röst på sin gamla klasskamrat Putin.
Foto: EPA

Egentligen vill hon inte svara på vilken hon tänker rösta på, det är ju hemligt. Men  hon gör samtidigt klart att det är självklart vem hon kommer att välja. Hon har för övrigt alltid förr också röstat på Putin när han stått på valsedeln.

– Även min mamma gör det nu. Hon har tidigare röstat på kommunistpartiets kandidat.

Och Svetlana Potaptjuk är liksom så gott som alla ryssar övertygade om att Putin vinner valet och att han gör det redan i första omgången, där det behövs minst 50 procent av rösterna:

– Jag hoppas han gör det. Staten sparar en massa pengar på att slippa hålla en omgång två.