Lega-ledaren vänder hån på Instagram till sin fördel

Matteo Salvini hatas och älskas av Italien

ROM-MILANO. Hans smeknamn är Kaptenen och han ses av sina anhängare som den som ska styra Italien och Europa åt rätt håll igen.

Matteo Salvini, en lika älskad som hatad politiker. 

Publicerad 19 maj 2019 kl 06.05

”Salvini, Salvini, Salvini”. 

Torget i Legnano, utanför Verona, är ett hav av folk och flaggor. Banderoller med Legas budskap ”Prima gli italiani”, ”italienarna först” syns överallt. 

Partiet som föddes som Lega Nord har stöpt om sig, döpt om sig, gått från att vara separatistiskt till nationalistiskt. Fienden är inte längre syditalienarna utan de illegala migranterna. Under hashtaggen #stängdahamnar har partiledaren Matteo Salvini erövrat stora väljarskaror, även i södra Italien. Räddningsfartygen på Medelhavet nekas inträde i italienska hamnar, en linje som inrikesminister och vice premiärminister Salvini håller stenhårt fast vid.

undefined

Att ställa upp på selfie-bilder är en del av strategin kring Matteo Salvini.

Foto: ANGELO CARCONI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Frankrike och Tyskland styr EU och vill bestämma att Italien ska kröka rygg och ta emot alla migranter. De fördömer oss men de är hycklare, menar Salvini.

Viktor Orbán om Matteo Salvini: ”Den viktigaste personen i Europa”

Lega och det andra partiet i regeringen, Femstjärnerörelsen, kritiserar ofta och gärna de två största EU-länderna. I februari i år blev läget så spänt att Frankrike tillfälligt kallade hem sin Rom-ambassadör, något som inte hänt sen andra världskriget och den fascistiske diktatorn Benito Mussolinis dagar.

Antingen räddar sig Europa nu eller förlorar sin själ

Väljarna tycks dock uppskatta regeringens linje och i synnerhet Legas. I vissa av vårens opinionsundersökningar har partiet legat så högt som 37 procent. 

undefined

Viktor Orbán.

Foto: EPA / TT

– EU-valet är fundamentalt för oss. Antingen räddar sig Europa nu eller förlorar sin själ, säger Matteo Salvini. 

Han ses av många som den som ska samla Europas nationalistiska högerpartier, vara den samlande kraften. Ungerns ledare Viktor Orbán kallade nyligen Salvini för ”den viktigaste personen i Europa i dag”. 

Matteo Salvini och Marine Le Pen tar en selfie i Milano på lördagen.

Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Geert Wilders, ledare för nederländska Frihetspartiet, Matteo Salvini, Jörg Muethen, ledare för tyska AfD och Marine Le Pen.

Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Ledarna möttes vid en träff för högerpopulistiska partier i Milano på lördagen.

Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och Marine Le Pen, ledaren för franska högernationalistiska Nationell Samling, säger i en intervju med Corriere della Sera:

– Tillsammans med Salvini kan vi förändra Europa.

Alla vill ta en bild med Matteo Salvini

Inrikesministerns livvakter finns hela tiden runt honom i det totala kaos som råder när Salvini rör sig på torget i Legnano och mot scenen, genom folkmassorna. Alla vill ta en bild med honom och han ler, till synes outtröttlig, håller fasaden. En vanlig dag innebär ofta fem, sex besök i olika städer, i ett konstant resande inför EU-valet som pågått inte bara i veckor, utan i månader.

Att ställa upp på selfie-bilder är en del av strategin kring Lega-ledaren, en del i bygget av bilden av en folkets man, som finns där, bland väljarna, hör dem, ser dem.

Salvini firas av supportrarna i Milano.

Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Matteo Salvini tar en selfie med en åhörare efter en presskonferens i Milano på fredagen.

Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

– Populism är ett vackert ord för mig och ingen förolämpning. Popolo betyder folk på italienska och en politiker som säger det folket vill höra, som lyssnar på oss, vad kan vara mer riktigt?

Orden är Lega-väljaren Lucia Bianchis. Hon och hundratals andra har kommit för att höra Salvini. Motdemonstranterna finns där också, Lega-ledaren är lika avskydd som älskad. Under hashtaggen #aldrigmedSalvini samlas de som inte stöder hans politik och retorik. 

Bilder på Salvini-dockor som eldas upp sprids på nätet liksom ständiga dödshot som han ofta själv bemöter i sina kanaler.

Kommunikationschefen Luca Morisi styr bakom kulisserna

Förutom mötena med väljarna jobbar Legas kommunikationsteam sen länge mer än något annat italienskt parti med sociala medier. Sen år 2013 har partiet en tydlig plan och kommunikationschefen Luca Morisi styr allt bakom kulisserna. Lega lägger motsvarande drygt sex miljoner kronor om året på sina sociala medier och det är väl investerade pengar. 

Protester mot Matteo Salvinis Lega och andra högerpopulistiska partier i Milano på lördagen.

Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En balkong med ett skynke som bär texten ”Bara broar, inga murar” i Milano på fredagen.

Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Salvini har 3,6 miljoner supportrar på Facebook och 1,4 miljoner följare på Instagram. På Twitter går hans team blixtsnabbt ut när något har hänt. Det är kommunikationsstrategen Luca Morisi som tänkt ut namnet ”Il capitano”, Kaptenen. Han har också döpt den speciella mjukvara man tagit fram för att hantera kontona till La Bestia, Monstret. Och arbetet bär frukt.

Salvini har lärt av Silvio Berlusconi som också var en stark man och oerhört skicklig i att manipulera folket

Tonläget är omväxlande smeksamt och hårdhänt. Motståndarna hånas ofta med ironiska budskap. Salvini skickar pussar och kramar till väljarna och skriver ”jag älskar er” och ”om ni finns där för mig finns jag där för er”.

undefined

Silvio Berlusconi.

Foto: EPA / TT

Strategin är att vara medvetet folklig och aldrig förskönande.

– Salvini har lärt av Silvio Berlusconi som också var en stark man och oerhört skicklig i att manipulera folket, hur man lockar väljare och styr bilden av sig själv, säger Luca Sofri, journalist, författare och expert på sociala medier.

Där Silvio Berlusconi var Italiens rikaste och mäktigaste man anstränger sig Salvini däremot hårt för att vara folklig. När han och den nya, tjugo år yngre flickvännen Francesca Verdini nyligen gick på bio på sin första officiella dejt valde de att se filmen Dumbo. Lega-ledaren har inget behov att framstå som intellektuell, något som fått somliga av hans motståndare, inte minst utanför Italien, att underskatta honom och hans stab. 

Men varje biobesök, varenda bild där Salvini leker med sina barn eller äter pizza och nutella eller tar en öl – italiensk förstås – är noga uttänkt. Budskapet av den vanlige mannen som står på folkets sida arbetas in och varvas med bilder på Salvini i polisuniform, brandkårsjacka eller tullens kläder. 

– Han verkar tycka om att bära uniform. Men framför allt ska det signalera handlingskraft och att han vill skydda väljarna. Det är en form av dold populism, säger medie-experten Luca Sofri.

Matteo Salvinis Instagram: Öl, selfies, djur och motorbåtar

Mitt bland parollerna om hårdare tag mot kriminella och migranter utan uppehållstillstånd lägger team Salvini ut bilder och videor där han tar ställning för djurens rättigheter och gosar med hundar och kattungar. Motståndarna har hånat honom med banderoller med texten ”Salvini älskar kattungar”. Något som han genast vänt till sin fördel med att gå ut på Instagram och Facebook och skriva ”Ja, jag älskar kattungar!”.

När Salvini hånas med banderoller med texten ”Salvini älskar kattungar” blir svaret på Instagram ”Jaaaaaa!”.

Foto: Instagram

Salvini dricker öl.

Foto: Instagram

Matteo Salvini tar Selfies med fans i Legnago tidigare i veckan.

Foto: Instagram

Legas huvudfokus även i EU-valet ligger på gränskontroll och fördelningen av migranter och flyktingar. Salvini väckte starka känslor när han i april lade ut en video där han åkte motorbåt på den vackra Comosjön, kantad av lyxvillor, och där han sade:

”Här är vi, en stor puss från Lago di Como. Vi håller på och kontrollerar att här inte finns några små eller stora båtar i sikte. För i Italien, med Lega, kommer man bara in om man har tillstånd. Ha en fin söndag och lita på mig!”. 

Salvini avslutar med en slängkyss. Det är inlägg som det här som får följarna älska honom och motståndarna att anse att han går över alla anständighetens gränser. 

För kritikerna ses han som en fara för demokratin men för sina anhängare som Italiens nye starke man. Att Matteo Salvini nu gör anspråk på att ta en ledarroll även i Europa-politiken är tydligt, i det EU-val han kallar ett ”nu eller aldrig-val” för Europa.