Malin Roos möter C-ledaren om: • Hat och hånen • Vänskapen med "Blondinbella" • När är Lööf en duktig flicka?

"Hatet är en del av vardagen"

Hon är plugghästen som fick MVG i alla ämnen och tog en jur kand.

Som partiledare har hon gått från de lägsta förtroendesiffrorna en C-ledare någonsin har haft till de bästa sedan Thorbjörn Fälldins dagar. 

Men när är Annie Lööf inte duktig flicka? Och hur mycket är hon beredd att dagtinga med samvetet efter valet?

I podcasten "Roos möter partiledarna" berättar Centerpartiets ledare om hur pappa polis tog tjänst som yttre befäl för att hålla koll på henne under utekvällarna i tonåren. 

- Det var några gånger när man har druckit lite för mycket på förfesten och trodde att man var ordentlig och stod rakt. 

Text: Malin Roos
Publicerad 8 aug 2018 kl 06.08

Först Annie Lööf, hur mycket semester har du haft i sommar och vad har du gjort?

– Jag har haft några dagar. Jag har badat med min dotter och varit på Kolmårdens Bamseland. Hon fyller tre år snart så det var succé.

Du är en av de politiker vi har sett besöka brandplatserna. Hade det ens gått att ligga i hängmattan och se skogarna stå i lågor ett valår?

– En del kan man göra hemifrån och det gjorde jag i några dagar. Jag ringde runt till lokala företrädare och var i kontakt med landshövdingarna både i Gävleborgs län och i Jämtland-Härjedalen. Men det är en viktig del i ledarskapet att se med egna ögon och att träffa de som är berörda

Till kritiker som menar att politikerna försöker "profitera på en allvarlig samhällskris", vad svarar du dem?

– Att jag förstår dem. Jag hade själv dubier om jag skulle åka av rädslan för sådan kritik. Men jag valde att göra det och att vara en fluga på väggen och lyssna. De hade inga egna möten för min skull. 

För att knyta an till presentationen i inledningen, i vilka lägen är du inte duktig?

– Ganska många. Men eftersom jag också är en vinnarskalle har jag i bland svårt att erkänna dem för mig själv. Min man är mycket bättre på att hålla sig lugn, jag stressar upp mig i privata situationer, om dottern får ett getingstick till exempel blir jag rätt uppjagad. 

 

undefined

Annie Lööf berättar att hon var nära till tårar när hon träffade de evakuerade i Färila i Ljusdals kommun.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Ringer du Vårdguiden?

– Nej, det gör jag inte men jag jagar upp henne i stället för att behålla lugnet. 

När var du redigt förbannad senast?

– Jag har nära till känslorna, både till tårar och irritation. Politiskt har jag varit oerhört frustrerad över hur Donald Trump har hanterat omvärldspolitiken under sommaren, hur han skiftar i fråga om handelspolitiken från en dag till en annan. Men den här sommaren har jag nog blivit mer ledsen. Det var nära till tårar när jag träffade evakuerade i Färila i Ljusdals kommun. 

Släpper du fram det då? För återigen, en politiker på studiebesök i krisen, det är inte dig det är synd om.

– Det är klart att jag visar om jag är berörd. Jag är en vanlig människa och har jag behov av att fälla en tår så gör jag det. 

Din pappa Hans-Göran är i dag kommunalråd i Värnamo men var polis under din uppväxt och har berättat att han tog tjänst som yttre befäl för att hålla koll dig under dina ungdomsår.

– Så var det. När man skulle på något uteställe så stod pappa där. När han slutade jobba vid två-halv tre kunde han köra mig hem. Han var närpolischef och jobbade egentligen dagtid men gjorde extra insatser vissa kvällar och nätter, ofta sammanföll det med när jag skulle ut. 

Berätta om en gång när det var jobbigt att möta farsan ute. 

– Det var några gånger när man hade druckit lite för mycket på förfesten och skulle in på ett ställe och man trodde själv att man var väldigt ordentlig och stod rakt men där pappa såg att jag hade tagit några glas vin. 

Tog han hem dig då?

– Nej, han lät mig ha roligt.

 

undefined

Det är viktigt att vara en ansvarsfull politiker och vara tydlig med principer, säger partiledaren.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Du har det bästa utgångsläget som en C-ledare har haft i en valrörelse sedan Thorbjörn Fälldin 1982 men har samtidigt gjort dig omöjlig i alla konstellationer, inte regera med S och inte med stöd av SD. Så, ska du bryta dina löften eller vara irrelevant i höst?

– Det är faktiskt ingen omöjlig sits vi har satt oss i. Skulle en alliansregering behöva ökat stöd så tror vi på blocköverskridande samarbeten mellan alliansen och Socialdemokraterna, till exempel. Det är viktigt att vara en ansvarfull politiker, att inte måla in sig i ett hörn men ändå vara tydlig med ett antal principer. Jag vill hålla ihop alliansen och jag vill inte samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna. Det kommer jag inte ha några problem att leva upp till. 

Samtidigt och även om det blir situation med en alliansregering kan Sverigedemokraterna rösta för s-motioner för att sabotera för att få makt. Var går din gräns när du pratar om SD:s inflytande?

– Det är väljarna som bestämmer SD:s inflytande och de har i flera år haft ett stort inflytande där de har värkt fram regeringskris på regeringskris. De är i grunden ett populistiskt parti som vill ha så mycket uppmärksamhet som möjligt och det kommer de att fortsätta med. Jimmie Åkesson har själv inte bestämt sig för vilken statsminister han kommer att vilja göra det enkelt för, han vill ha inflytande och kommer att söka det. 

– Vi säger inte nej till att de röstar på våra förslag precis som de röstar för regeringens förslag under den här mandatperioden men vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna.

Hur långt är du beredd på att dagtinga med de besked du har gett för en ministerpost?

– Synen på Sverigedemokraterna kommer att ligga fast och anledningen är värderingsmässig. Vi är på helt olika planhalvor i synen på människor. 

Vad tänkte du när du lade dig på kvällen innan du splittrade alliansen och röstade ja till gymnasielagen och de 9000 afghanerna?

– Jag tänkte inte alls utifrån ett alliansperspektiv. Jag tänkte på de ungdomar som kom hit, många av dem som minderåriga och som hade suttit fast i en alldels för lång myndighetshantering. Det som for i mitt huvud var hur vi skulle få de här människorna att återigen känna hopp och ge dem en möjlighet att stanna. 

Hur förberedd var du på hatet, hoten och hånen som kom? 

– Väldigt, för det kom inte med detta, det har jag känt under många år. Det är tyvärr en del av vardagen om man är en liberal kvinnlig politiker som står upp för rättsstaten. Jag har vant mig ganska mycket. Däremot har det inte hämmat mig, snarare stärkt mig i övertygelsen om att man gör rätt.  

 

undefined

Annie Lööf berättar att det är en del av vardagen att stå ut med hat och hot som kvinnlig liberal politiker.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Förra året i Almedalen försökte din talskrivare få dig att tona ner dina markeringar mot Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, vilket du inte gjorde. Du säger att du inte är rädd... men din man, din mamma, har dina nära försökt att tona ner dig också?

– I talet om Almedalen handlade det om ett säkerhetsperspektiv. Det är klart att jag själv oberoende av min man eller mina föräldrar är aktsam om min personliga säkerhet, men de här hatiska krafterna behöver motstånd. Givetvis har det har ett pris. Jag får leva med ständig säkerhet och har inte den privata sfären som man hade haft annars, men det visste jag när jag tog på mig rollen att vara partiledare. 

Jag läser ett citat ur ett reportage i Expressen där statsvetaren och tidigare PR-konsulten Svend Dahl siar att Centerpartiet gjorde en diger insats för att lyfta Annie Lööf från botten av förtroendemätningarna i början av partiledarskapet, som möjligen inkluderade talpedagog.  

"Man kan anta att Annie Lööf har fått hjälp med att bli bättre i kommunikationen och det skedde någon gång i början av 2014. Det syns en tydlig förändring om man går tillbaka och tittar på tv-klipp".

– Nej, jag har inte gått hos talpedagog, svarar Annie Lööf. 

– Kommunikation handlar om inre trygghet och jag landade mycket under 2013 och 2014 i vilken ledare jag ville vara. Jag släppte sargen och var mer personlig efter EU-valet. Jag vågade släppa fram min personlighet fullt ut. 

 

undefined

"Jag har ett skal där jag vill vara privat", berättar Annie Lööf till Expressens Malin Roos.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Samtidigt får åtminstone jag en känsla av att din "personlighet" är väldigt "proffspersonlig". Hur långt är Instagram-versionen av Annie Lööf från den du är hemma?

– Inte jättelångt. Men det är klart, skulle du knacka på hemma hos mig en dag i mitten av juli så hade du mött en person i linne och shorts med uppsatt hår och inget smink. Jag har ett skal där jag vill vara privat. En annan skillnad är att jag inte har några behov av att synas eller att framhärda mina åsikter privat. Om vi har privata middagar med vänner pratar jag inte politik och tar plats. 

Du diskuterar inte flygskatt med Isabella Löwengrip? Är ni kompisar på riktigt?

– Absolut, våra barn leker. Med henne kan jag ha både utbyten professionellt och privat, men vi pratar mer om familjerelaterade saker. 

När du växte upp i Maramö gick du inte i förskola och inte på i fritids, du hade ett nät av släktingar som tog hand om dig och dina systrar. Hur löser du och din man Carl-Johan saken, har ni nanny? 

– Det är jag och min man. I bland klappar vi oss på axeln, för vi har inte alls det nätverket i Stockholm. Vi hämtar och lämnar på förskolan. En hämtning i veckan får vi hjälp med, då har vi barnvakt i tre timmar så att vi båda kan jobba länge. Det är klart att det är tufft i bland men hittills har det gått bra. 

 

undefined

Expressens Malin Roos möter Annie Lööf.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Jag läste en lustighet på Twitter från en "medveten ung kvinna" som förfärat berättade "morsan är en sån som röstade på Bengt Westerberg för att han var snygg... och nu ska hon rösta på Annie Lööf"

– Hahaha, vad fint. 

– Jag tror att det handlar mycket om förtroende. En del väljare vill att man bara ska prata i torra konkreta talepunkter, några vill att man ska bjuda på sig själv och laga mat i trevlighetsprogram på tv, en tredje går på utseende förmodligen. För mig handlar det om att respektera arbetet och se proffsig ut på jobbet, men framförallt att bottna i de budskap jag och partiet för fram. 

När jag spelade in den här podden med Moderaternas Ulf Kristersson berättade han att du och Ebba Busch Thor har "ett system" för hur ni väljer kläder när alliansen visar enad front. HUR?

– Vi skickar sms på morgonen om vad vi har på oss. När vi skulle ha gemensam presskonferens om stärkt civil beredskap nyligen skrev jag till Ebba "jag kommer att ha en vit stickad klänning på mig" och hon svarade "bra, jag tar den marinblå". Det är förargligt om vi kommer i likadana. Vi hade en situation vid en partiledardebatt för något år sedan när vi bar samma smycke. Då blev det en mediagrej och inte vad vi sa. Men de (manliga partiledarna, reds anm) samordnar sig också kan jag säga, om de ska ha slips eller inte. När jag var ensam kvinna i alliansen samordnade männen sig och jag avgjorde nivå på klädsel utefter det. 

undefined

I din bok "Sanningens ögonblick" som kom lägligt inför valrörelsen skriver du att "varken mina fingrar eller tår räcker för att räkna alla de gånger som mina närmaste vänner och jag har pratat om hur vanligt det är med tafsande händer och kränkande kommentarer". Hur har det sett ut under din politiska karriär?

– Det var mer påtagligt när man växte upp. Om man var ute, på fotbollscuper och under studenttiden i Lund. Men det är klart att det har skett även under min politiska karriär. Tafsande händer på ovälkomna ställen och osmakliga kommentarer. Inte från politiska kolleger men i sammanhang där jag har varit som partiledare eller minister. Middagar där äldre män föreslår saker, mötesrum där man som ensam kvinna får höra "Nu har vi en kjol bland alla pressvecksbyxor, varsågod att tala lite grann". Men det som har varit tydligt de senaste åren är det oförblommerade hatet i sociala medier, en grov sexuell underton som drabbar alla kvinnor. 

 

undefined

"Det är inte det vi siktar på inför det här valet", säger Annie Lööf när hon får frågan om varför hon inte säger rakt ut att hon vill bli statsminister.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra, Maria Leissner och Maud Olofsson har alla lett regeringsbärande partier utan att nå statsministerposten. Spelar det någon roll att Sverige inte har haft en kvinnlig statsminister?

– Absolut. Det är ett underbetyg och anmärkningsvärt att Sverige inte har haft en kvinna. Vi ser hur kvinnliga företagsledare har blivit fler och är duktiga på att lyfta fram oss som föredöme i jämställdheten men här finns fortfarande glastak att krossa. 

Du som är så tydlig med mål och att uttala dem, varför säger du inte rakt ut att du vill bli statsminister?

– För att det inte är det vi siktar på inför det här valet. Som partiledare på den här posten ska man alltid vara beredd på att få frågan men mitt fokus nu handlar mer om att få Centerpartiet att växa. 

Nu ja, men sen?

– Det får väljarna bestämma. 

Var gör du på valnatten i september?

– Vi har valvaka och efter intervjuerna kommer jag att åka hem och slå in presenter. Dagen efter fyller min dotter tre år. Det blir frukost på sängen och sång innan jag åker tillbaka till jobbet igen.

 

Från Värnamo till Nacka

Namn: Annie Marie Therése Lööf (tidigare Johansson) 

Född: 16 juli 1983 i Maramö utanför Värnamo, Småland

Familj: Äkta mannen Carl-Johan och dottern Ester, tre år dagen efter valet i september.

Bakgrund: Jur kand-examen vid Lunds universitet. Aktiv inom kommunpolitiken i Värnamo 2002-2010. Näringsminister i alliansregeringen 2011-2014. Partiledare för Centerpartiet sedan 2011. 

 

LÄS OCKSÅMalin Roos möter Stefan Löfven: "Hade tyckt om att ha barn"

LÄS OCKSÅ: Malin Roos möter Jan Björklund: "Det är inte alltid på topp i ett livslångt äkteskap"

LÄS OCKSÅ: Malin Roos möter Ebba Bush Thor: "Bönen är viktig för mig"

LÄS OCKSÅ: Malin Roos möter Ulf Kristersson: "Lite fåfäng är jag"