Studenterna flyttar till storstäderna – och har inga planer på att komma tillbaka

De unga lämnar Dalsland – del av en hel generation kan vara förlorad

Här springer Dalslands studenter ut till vuxenlivet.

Många av dem kommer att lämna landskapet för alltid.

Forskare varnar nu för att en del av en hel generation försvinner.

– Det går inte att stanna här, säger Viktor Lindbergh, 19.

Publicerad 8 jul 2017 kl 05.07

Få saker är så kittlande i livet som de där sekunderna innan du tjurrusar ut från skolan en sista gång.

Språnget ut till föräldrarnas famn och till vuxenlivet.

Karlbergsgymnasiet i Åmål är inget undantag.

Det skrattas och gråts utanför aulan där eleverna samlats en sista gång. Exalterat pratar de om allt spännande de ska göra i Åmål under sommaren. Men forskning visar att språnget ut på skolgården också är ett stort kliv bort från Dalsland.

Och det är illavarslande för glesbygdens kommuner.

Fucking Dalsland

Stefan Löfvén valde bort Almedalen för en glesbygdsturné om trygghet. Men det fanns inte plats för Dalsland – ett landskap med polisbrist, allvarlig avfolkning och en arbetslöshet som är långt högre än riksgenomsnittet.

I denna artikelserie kan Expressen berätta om en del av landet där man känner sig som en vit fläck på Sverigekartan och där man inte längre räknar med hjälp från staten.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har tittat på hur många 18-åringar som försvinner från Sveriges kommuner och sedan undersökt hur många av dem som återvänder när de fyllt 25 år. Siffrorna är oroväckande för Dalsland och många andra glesbygdsområden. Alldeles för många lämnar Dalsland för gott.

– Jag har gjort den här 18 år till 25 års-studien fem år i rad och det är ungefär samma siffror år efter år efter år. För varje generation som föds så när de är runt 18 år eller 19 år så sticker de i väg. Antingen för att de vill ha en annan livsstil i en större stad, ett annat arbete eller för att utbilda sig. Och inte tillräckligt många kommer igen för att täppa igen det tappet, säger Mellander.

 

Det här handlar inte bara om att man tappar unga, det ger effekter ekonomiskt, socialt och politiskt på platsen.

undefined

Storstäderna drar nytta av att Dalslands unga väljer att flytta från hemorten.

Foto: Axel Öberg

Dalsland är på väg att förlora en del av en hel generation

Att befolkningen minskar är inget nytt för Dalsland.

Åren 1860 till 1930 emigrerade över 50 000 dalslänningar till USA. Av dem kom bara 13 procent tillbaka.

Men att så många ungdomar försvinner nu är allvarligt.

– Eftersom det är unga människor som främst flyttar så innebär det att man år efter år tappar en del av sin befolkning, säger Mellander. En del av en hel generation försvinner. Platserna som har tappat en stor del av sin befolkning tappar styrka rent allmänt. Det är svagare arbetsmarknad, mer sjukskrivningar, lägre utbildningsnivåer och lägre inkomster. Det här handlar inte bara om att man tappar unga, det ger effekter ekonomiskt, socialt och politiskt på platsen.

Och storstäderna drar nytta av det som Mellander kallar för Dalslands ”youth drain”

– Man måste komma ihåg att de stora städerna har gått bra och har ett överflöd för att de andra platserna skickade i väg sina ungdomar till dem. De har gjort den exporten vid ett tidigare tillfälle och förlorat ett ganska viktigt värde från sina platser, ett mycket större värde än till exempel värdet av gruvnäringen, kärnkraften och vattenkraften.

Hennes analys sammanfattas på en banderoll som hänger på ett av de lastbilsflak som väntar utanför Karlbergsgymnasiet. Det står: We came, we took närvaro, we left”.

undefined

Victor Lindberg, 18 från Åmål och hans flickvän Lova Karlssonn, 18, tror båda att de kommer flytta från stan.

Foto: Axel Öberg/Expressen

 

LÄS MER: En polisbil ska vakta hela Dalsland

Saknar förebilder som stannat i Dalsland

På en studentfest i Säffle står Viktor Lindbergh, 19, arm i arm med sin bästis och sjunger Joel Almes låt "Snart skiner Poseidon", IFK Göteborgs inmarschmusik som handlar om storstaden.

 

Man måste härifrån. Man måste studera. Man måste göra annat.

 

Han vet inte varför de skriksjunger just den låten om och om igen, det är bara skolans låt. Viktor drömmer om att bli beteendevetare.

– Varför folk lämnar Dalsland? Dåliga möjligheter att utveckla sin fulla potential. Det går inte här. Man måste härifrån. Man måste studera. Man måste göra annat. Det finns inga utbildningsmöjligheter. Och sedan när man tittar på jobbtillgången, jag skulle inte säga att den är jättehög heller. Utbudet är inte stort. Sedan vill jag se något nytt för man är så ingrodd i det här nu, säger han.

undefined

Det saknas både utbildningsmöjligheter och jobb i Dalsland – därför väljer de unga att flytta.

Foto: Axel Öberg

Dalsland är ett paradis för barn, inte för en 19-åring med framtidsdrömmar.

– Ungdomsåren 0 till 18 år är Dalsland fantastiskt, säger Viktor. Det är en underbar miljö. Du har skog och du kan göra allt du kan tänka dig som liten. Så visst, det går att flytta tillbaka till Dalsland en dag, men det går inte att stanna här, säger Viktor Lindbergh.

Många kommuner försöker behålla sina ungdomar genom att erbjuda närhet till natur, bra wifi eller billigare boende än i storstäderna. I Dalsland erbjuds gratis tandvård tills att man är 24 år.

– Tandläkare till att man är 24 år är ju inte avgörande för att man stannar, säger Victors kompis Lisa Jansson, 19, och ler.

Det är också ont om förebilder som stannat i Dalsland. Viktor, Lisa och deras kompisar får tänka en stund innan de säger:

– Vi har ju Maria Montazamis pappa…

undefined

Några av världens bästa discodansare finns i Åmål.

Foto: Axel Öberg

”Känner mig instängd i en så här liten stad”

Inte långt därifrån ovanför ett Eurocash-varuhus finns dock gott om föredömen i Sofias danscenter.

Åmål har några av världens bästa discodansare, trots att det bara bor cirka 12745 människor där. År efter år levererar Sofia Westlund Englund, 38, medaljhopp. Den här sommaren bidrar Åmål med fyra av tio i damtruppen som åker till VM i Tjeckien.

Sofia Westlund skulle kunna ta sin expertis till en storstad, men har valt att stanna i Åmål och föra sin kunskap vidare där. Hade hon varit en fotbollstränare med samma meriter hade hon haft anbud från Premier League-klubbar.

undefined

Sverige har förlorat över 300 000 jobb i tillverkningsindustrin mellan 1990 och 2015. Professor Charlotta Mellander vid Internationella handelshögskolan i Jönköping har räknat ut förändringen i procent från 1990 till 2015. Trosa och Gnesta var en del av Nyköping så för 2015 har dessa kommuner stoppats tillbaka in i Nyköping.

Under alla träningspass med sina unga elever har hon insett att attityderna till Åmål har förändrats.

– Jag ser en jätteskillnad från när jag var ung. Då hade vi inte det här drivet som de har. Nästan alla vet exakt vad de vill göra. Min generation hade ingen aning, säger hon.

Trots att statistiken talar emot det hoppas hon att dottern ska föra vidare hennes arv.…

– Hon fyller 15 i år. Hon dansar. Hon säger åtminstone att hon ska gå på dansgymnasium och sedan jobba på mammas dansskola. Det är fint, säger hon och ler.

 

Det finns inga utbildningsmöjligheter. Jag kan ju inte bo här.

Just i dag tränar medaljhoppet Clara Lindblom, 19, inför resan till VM i Tjeckien. Om och om igen finslipar de detaljer i dansstegen. Det är en tuff idrott, där det krävs både kondition, teknik och en skarp hjärna. Man får också ha lite teflonhud, inte vara ömhudad, då lokaltidningen hellre skriver om det svagare herrlaget i fotboll än Åmåls VM-dansare.

undefined

Dansaren Clara Lindblom vill inte stanna i Åmål – hon ska flytta till Oslo.

Foto: Axel Öberg

Clara ska inte stanna i Åmål som Sofia. Hon flyttar till Oslo för att utbilda sig till civilekonom och arbeta som danslärare. Det är inte ens ett alternativ att stanna i Åmål.

– Jag känner mig instängd i en så här liten stad. Det är säkert många som tycker det är mysigt, men jag tycker om att ha mer saker som händer, mer möjligheter. Det finns inga utbildningsmöjligheter. Jag kan ju inte bo här.

Dalsland

Folkmängd: 50 604.
Större samhällen: Åmål, Färgelanda, Dals-Långed, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.
Medelålder: Högre än i många delar av landet. I Bengtsfors är medelåldern 46,3 år. Genomsnittet i Sverige är 41,2 år.
Medianinkomsten i Dals-Ed (210 096) var Sveriges sjunde lägsta år 2016. Genomsnittet i Sverige är 261 038 kronor om året.
Kända personer från Dalsland: Mathias Fredriksson, skidåkare, Ida Warg, bloggare, filmen "Fucking Åmål".