Bilderna inifrån: Här används barnen i regimens propaganda

Foto: / PRIVAT
Foto: / PRIVAT

Här används barnen i regimens propaganda.

Nya bilder från en elitskola i Nordkorea visar en barnkör som sjunger ”Den bästa i världen” samtidigt som en film visar missiltest.

– Propagandan är överallt, säger Mosse Wallén som besökte Nordkorea i september.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder.

De få som besöker diktaturen möts av regimens propaganda överallt. Och i Pyongyang handlar mycket nu om att visa upp landets missiler.

Mosse Wallén, från Mariehamn, Åland, är journalist och arbetade åren 1989 till 2016 på Dagens Industri i Helsingfors och Stockholm.

Wallén besökte Nordkorea i samband med nationaldagsfirandet i september, bara en vecka efter vätebombstestet.

– Propagandan är överallt, säger Wallén. Ovanför ett varuhus vi besökte var det till exempel inte reklam för affärens mat och kläder utan det var en film som visade missiltest.”En evigt obesegrad solidaritet som kommer att vara i tio miljoner år”, står det på denna vägg.

Barn används för att sprida regimens propaganda

Mosse Walléns resa i Nordkorea styrdes av restriktioner. Han eskorterades av nordkoreanska guider och var bland annat förbjuden att fotografera militär och människor som arbetade.

Vid ett tillfälle fick han tillsammans med sitt resesällskap besöka en elitskola vid namn ”Barnens Palats” i huvudstaden Pyongyang.

– Det var egentligen som ett ”eftis”, säger Wallén. Efter skolan kom de mest begåvade till den här skolan, de som var musikaliska, hade dans i kroppen eller sångröst, och det som var mattesnillen som studerade matte, kemi och teknik, säger Mosse Wallén.


LÄS ÄVEN: Bilderna som visar det verkliga Nordkorea

Barnkören uppträdde på skolans scen. I bakgrunden visas plötsligt ett missiltest.
Nya bilder visar barn på en elitskola.
I bakgrunden ser man bilder från ett missiltest.
Propagandan syns överallt i landet.
Bland annat på platser där det i andra länder brukar synas reklam för butiker och företag.
Det var söta barn som sjöng på en scen och så helt plötsligt började de visa missiluppskjutningar på en filmduk bakom dem

Under besöket på elitskolan bjöds de på en föreställning präglad av regimens budskap.

En barnkör framförde bland annat en sång med textraden ”Den bästa i världen, den bästa!”, samtidigt som en filmduk visade Nordkoreas missiltest.

– Det var söta barn som sjöng på en scen och så helt plötsligt började de visa missiluppskjutningar på en filmduk bakom dem, säger han.

Inredningen på skolan var dock mer barnanpassad.

– Det var lite Disneyinspirerade tavlor, säger Mosse Wallén.

Samtidigt var skolan i övrigt ganska barnanpassad.

”Svara styrka med ultrastyrka”

Resesällskapet gavs möjlighet att köpa vykort med propagandabudskap under sitt besök i Nordkorea. Ett vykortsmotiv var en japansk soldat och en amerikansk soldat som spetsas av en bajonett samt texten ”Glöm aldrig någonsin”.

Ett annat vykort hade texten: ”De japanska imperialisterna måste sona de brott mot vårt folk som får blodet att koka”.

Budskap från regimen: ”Kör ut de amerikanska imperialisterna och förena landet igen”.

De kunde även köpa en teckning på en röd knytnäve som stoppar en amerikansk missil och texten: ”Svara styrka med ultrastyrka”.

Ett annat budskap från regimen var: ”Kör ut de amerikanska imperialisterna och förena landet igen”.

En stor del av propagandan var också hyllningar av landets juche-ideologi och filosofin att vara självförsörjande. “Full fart framåt för ledarens revolution”, var ett budskap.

Text på affischen längst till vänster: "Kamrat, rider du på en tiotusenmilahäst?" Med det menas en häst som klarar att springa tiotusen koreanska mil per dag (en koreansk mil: 500 meter). Vidare: "Sikta högt och prioritera självförsörjning!" Affischen i mitten: "Marschera på, allihop. Ledarens revolution pågår för fullt." Till höger: "Låt oss inleda epoken av storslaget välstånd inom byggnation, under ledning av det Stora Partiet."
Människor överlever genom enklare handel. De styrande ger dem knappt någonting längre

Hazel Smith är professor i International Relations and Korean Studies vid University of Central Lancashire i England. Hon bodde två år i Nordkorea då hon arbetade för FN.

– Nordkorea just nu präglas av en fortsatt militär upptrappning vilket påverkar unga människor eftersom de hela tiden måste vara med på övningar och måste agera som om de var del av en milis. Samtidigt fortsätter en vardag präglad av mycket svält. Människor överlever genom enklare handel. De styrande ger dem knappt någonting längre. Och har inte gjort de senaste 20 år, säger Smith.

”Låt oss föra vidare de stora prestationerna från Juche revolution, genration efter generation.” Juche är Nordkoreas officiella stats-ideologi och betyder direktöversatt ungefär självförsörjande.

Fattigdom och svält har fått många att sluta lyssna

Världsbanken rankar Nordkorea som ett av världens fattigaste länder. Fattigdomen gör att många människor slutat lyssna på regimens budskap.

– För de flesta handlar vardagen bara om att överleva, säger Smith. Att hitta tillräckligt med mat, medicin, vatten och sedan värme för vintern. De hör talas om missiluppskjutningar, men regeringens propaganda är helt ovidkommande för dem för det enda folk bryr sig om är att få mat, vatten och värme.

Professor Hazel Smith menar att många nordkoreaner är mer kritiska till propagandan än vad västvärlden inser.

– Precis som i Sovjetunionen och det forna Östeuropa före kalla kriget så är människors liv väldigt annorlunda från det liv som statstelevisionen säger att de lever. Det innebär att du precis som i forna Sovjetunionen och de kommunistiska länderna har en enorm grad av cynism bland människor om skillnaden mellan vad makthavarna säger och hur vardagen verkligen ser ut, säger hon.

– Det är en auktoritär och brutal stat och ingen som är mån om sin egen säkerhet skulle offentligt kritisera de styrandes politik, men majoriteten av befolkningen förstår skillnaden mellan vardagen och den mytologi som makthavarna sprider.

Monumentet är en hyllning till arbetarpartiet i Nordkorea, ”organisatörer och ledare för alla segrar för folket.”

Torkel Stiernlöf lämnade jobbet som Sveriges ambassadör i Pyongyang tidigare i år. Han beskriver det som ”ett av de mest spännande uppdrag man kan få som tjänsteman inom utrikesförvaltningen”.

– Ett mer slutet och säreget land går nog inte att hitta. Det är sannolikt också det land i världen som har minst kopplingar till övriga världen. En av landets grundprinciper är att man ska klara sig själv och man har därför medvetet isolerat sig. Det är dock ett vackert land med spännande natur, säger han.

Vad var den största kulturskillnaden?

– En sak var den totala frånvaron av reklam i stadsmiljön och överhuvudtaget. Det kunde kännas rätt befriande faktiskt, i synnerhet i jämförelse med Peking till exempel. Å andra sidan finns det en uppsjö av statyer, mosaikporträtt och politiska propaganda precis överallt, inklusive sådana som huggits in i bergväggar.