Läs alla delar

Vem startar folkrörelsen för att lyfta Sverige ur fattigdomen?

Britta Svensson: Jag är fruktansvärt rädd för att det redan är för sent

Situationen är extremt allvarlig.

Många undersöker, analyserar och pratar om problemen med ökande och allt grövre gängkriminalitet.

Men det görs för lite åt den.

Publicerad 2 jul 2017 kl 04.07
undefined

Rikspolischef Dan Eliasson har ropat på hjälp.

– Hjälp oss, hjälp oss, utbrast han när han presenterade polisens nya rapport om de 61 utsatta områden i Sverige där kriminella nätverk har stor påverkan.

Problemen har enligt Dan Eliasson accelererat under 30–40 år. Vi är många med ursprung i dessa områden som vet precis hur rätt han har.

Jag började i första klass i Norrbyskolan i Borås 1962. Arbetarkåkarna på gamla Norrbygärde hade rivits och ersatts av höghus, tätt och kompakt placerade på en liten yta.

De var inlåsta i något som gradvis kom att betraktas som ett getto.

Det var spännande att springa i de ekande, skinande nya trapphusen. På 70-talet bodde vänner och bekanta på Norrby. När jag återvände som Expressenjournalist 1994 var det för att göra en artikelserie med rubriken "Svensk apartheid". Boende vittnade om att de inte kunde flytta, inte ens få en lägenhet i de "finare" delarna av Norrby.

De var inlåsta i något som gradvis kom att betraktas som ett getto.

Nu 20 år senare klassas Norrby av polisen som ett av 23 särskilt utsatta områden i Sverige, tillsammans med bland andra Rinkeby i Stockholm, Rosengård i Malmö och Biskopsgården i Göteborg.

undefined

Expressen 23 mars 1995. Britta Svensson återvände till sin uppväxts Norrby i Borås.

Det är så sorgligt att jag vill gråta. I november förra året var jag på Södertälje fotbollsarena och såg stadsdelens stolthet, fotbollslaget Norrby IF, gå upp i Superettan efter två mål av skyttekungen Richard Yarsuvat.

Lagbilden från i år visar att Norrbys spelare heter Nino, Kardo, Abdo, Liridon, Prosper, Kadir, Alen, Irfan, Abbas, Gzim, Adam, Christian, Viktor, Magnus, Jesper, Andreas, Max, Shkelqim, Ibrahim, Medi, Mergim, Simon, Marcus, Nicklas, Fredrik, Robin, Patrik och Meriton. Nyligen slog de topplaget Örgryte med 5–1.

Men fotbollens lyckliga integration och förmåga att övervinna dåliga odds är bara en liten ljuspunkt i en mörk bild.

Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, säger till Borås Tidning att Norrby hör hemma bland de särskilt utsatta områdena.

– De bör vara med på en sådan lista, det tycker jag. Det baserar jag bland annat på att vi ser kriminella nätverk och våldsbejakande extremism som är mycket allvarlig.

På Särlaskolan på Norrby går 50 procent av niorna ut utan betyg i alla ämnen. De elever som gör det är enligt polisen rekryteringsbasen för gängkriminaliteten.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det andra generationens invandrare som utgör en stor del av de gängkriminella, en fruktansvärd sanning bakom Sveriges fasad av invandrarvänligt paradis där alla får lika chanser i livet.

undefined

Gunnar Appelgren.

Foto: Suvad Mrkonjic

Som en lärare i ett särskilt utsatt område påpekade för mig, handlar det om pojkar som gått på dagis med Pippi och Emil som alla andra och fått den svenska värdegrunden i sig från förskoleålder. Ändå har det inte hjälpt.

– Jag växte upp i Bredäng och har haft kompisar som blev kriminella, och haft bra kontakt med många kriminella. Då fanns en vilja att bli en del av samhället. Den viljan finns inte i dag, säger Gunnar Appelgren, kommissarie som har lett arbetet tidigare mot Södertäljenätverket, och nu mot gängkriminaliteten i Stockholm i insatsen Mareld.

Han talar om unga män som växt upp så långt utanför samhället att det inte finns något normalt liv att återanpassa dem till. 90-talister som har stort förakt för myndigheter och som avböjer all slags hjälp.

Barnmisshandel. Ont om mat, hunger. Social misär. Missbruk.

Det är lätt att bli helt förtvivlad när man läser polisens rapport "Utsatta områden". Den beskriver samhällen med en alternativ social ordning där de boende inte finner något större värde i att blanda sig med det övriga samhället.

Jag är sällan på Norrby nuförtiden, oftare i Tensta eller Husby i Järvaområdet i Stockholm. Där ser jag och hör talas om uppväxtvillkor som liknar dem i Sverige i början av 1900-talet.

Extrem trångboddhet, som gör att unga växer upp på gatan. Barnmisshandel. Ont om mat, hunger. Social misär. Missbruk.

Nej, inte hos alla. Men det finns.

Fixeringen vid ursprung, etnicitet, kultur gör att många missar vad det handlar om. Alla är vi lika, och har samma värde. Vi måste börja om från början i de utsatta områdena, sätta in sociala insatser likt dem som lyfte Sverige ur fattigdom för 100 år sedan.

Det behövs mat, frihet från stryk, en egen säng, rena kläder, studiero. Det behövs hjälp att lyfta duktiga elever, och särskilda insatser för dem som inte klarar skolan.

Bostadsbolagen och fastighetsägarna måste sätta stopp för otillåten andra- och trehandsuthyrning, svarta kontrakt och illegal bostadsförmedling som finns bland annat på Norrby och Järvafältet.

Andra måste bidra. Alla måste bidra.

Kriminella ska med alla möjliga medel plockas bort från gatan, bort från närområdet. Det finns konkreta, bra förslag som skulle göra det svårare att börja en kriminell karriär.

Men polisens rop på hjälp handlar om att det inte räcker. Andra måste bidra. Alla måste bidra.

Det behövs en folkrörelse, likt arbetarrörelsen som hjälpte till att lyfta Sverige ur fattigdom, för att göra de av polisen 61 utpekade områdena mindre utsatta. Vem startar den, i Stockholm, Göteborg, Malmö, Borås, Örebro, Uppsala, Botkyrka, Södertälje, Växjö, Landskrona, Linköping, Borlänge, Sollentuna, Helsingborg, Västerås, Haninge, Huddinge, Järfälla, Sundbyberg, Kristianstad, Halmstad, Trollhättan, Eskilstuna, Jönköping, Norrköping?

Jag är fruktansvärt rädd för att det redan är för sent.