Sjukvårdsministern som blev sjuk och försvann

Gabriel Wikström om den tuffa vägen tillbaka och varför han fortsätter säga nej till Löfven

ROOS MÖTER Han var s-broilern som handplockades av statsminister Stefan Löfven till att ansvara för väljarnas viktigaste fråga. 

Men Gabriel Wikström, 32, blev sjuk av jobbet och när valet plötsligt inte handlade om antal procent i höst utan om att kunna resa sig ur sängen och vara en pappa åt sina barn, blev det enkelt. 

– Det finns en inofficiell tävlan mellan de politiska tjänstemännen i regeringskansliet om att vara så upptagen som möjligt. Det är en av de största farorna för utmattning, säger den avhoppande ministern. 

Vad han ska göra nu skvallrar den svarta polotröjan om. 

Text: Malin Roos
Publicerad 14 jan 2018 kl 08.01
undefined

Maj 2017: Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister berättar att han för andra gången under sitt relativt korta och raketartade politiska liv, har drabbats av utmattningssyndrom. Gabriel Wikström, 32, blir sjukskriven på obestämd tid och ansvarsportföljen tas över av ministerkollegan Annika Strandhäll

 

Juli 2017, regeringsombildning efter skandalen vid Transportstyrelsen: Wikström skriver på Twitter att han har lämnat in Statsverkets kulspetspennor, han kommer inte tillbaka till sin tjänst för regeringen. 

Det var inte värt det, blev inte. 

Nu är det nytt år, kylan har slagit grepp om huvudstaden och den socialdemokratiska ex-ministern dricker te ur blommigt porslin och berättar lyriskt om litteraturseminarium med Camus och Sartre.  

– Jag håller sedan i höstas på och tar igen restpoäng på universitetet. Jag har klarat av en del kurser i franska A som jag läste för tio år sedan, och så betar jag av de sista poängen på pol kand-programmet i statskunskap. Jag har gått i skolan en gång i veckan i Uppsala, säger Garbriel Wikström, och: 

– Jag har svårt att gå ifrån någonting ogjort.

Det var just det. 

Han beskriver hur en "vanlig dag" på Socialdepartementet kunde se ut för ett år sedan. 

– För det första hade jag inte varit på departementet utan på resande fot. Jag hade träffat någon landstingsledning, gjort besök i en idrottsklubb och talat på en stor konferens om folkhälsa. Jag hade åkt hemifrån sex på morgonen och varit tillbaka 22. Och då var jag, trött. 

undefined

Gabriel Wikström tillbringar dagarna med sin fem månader gamla son, Bo, samt att slutföra sina universitetsstudier. Expressens Malin Roos möter honom i ett vinterkallt Stockholm.

Foto: Lisa Mattisson

 

En av rubriken när du lämnade löd "Wikström kastar in handduken", kändes det som att du gav upp?

– Nej, jag hade kunnat vara kvar. I slutet av augusti mådde jag hyfsat bra, med stöd av vården och mediciner hade jag nog klarat att ta mig tillbaka. Men det hade inte varit någon rolig tillvaro. Det hade definitivt inte gått att kombinera med en liten bebis. 

 

Här sitter jag och säger att jag går på yoga och läser fransk litteratur. Jag har dessutom polotröja på mig, herregud, vad hände?

 

När väggen föll över dig var det andra gången du drabbades, första gången var du 23 år och var sjukskriven i två år. Innebar "tidigare erfarenhet" att det var lättare eller svårare att erkänna att du var sjuk?

– Både och. Svårare för att jag hade varit sjuk och pratat så mycket om det, det gjorde att jag kände mig dum. Vad ska folk tycka och tro? När jag hade kommit över den puckeln var det lättare eftersom jag visste vad det handlade om, att jag behövde vila. Jag sov 18 timmar om dygnet de första dagarna. Jag var helt slut, berättar Gabriel Wikström som dock inte drabbades av depression den här gången.

Det hann inte gå så långt att han var rädd för att köra ihjäl någon med bilen och han behövde inte uppsöka psykiatrin akut. 

– Så länge jag var igång om dagarna var det okej, jobbet var som dopning, problemen uppstod när jag kom hem. Det var jobbigt att gå ner i varv. Man kan vara fullt fungerande tills det tar stopp, och då är det verkligen stopp. 

– Det blir soppatorsk, säger Gabriel Wikström och berättar att han är betydligt starkare i dag än när han med blek uppsyn gav beskedet att han lämnar sin tjänst i regeringen vid presskonferensen i juli. 

undefined

I maj förra året blev Gabriel Wikström sjukskriven från sin ministerpost. I juli meddelade han att han lämnar regeringen.

Foto: Lisa Mattisson

 

Jag frågar om han äter några mediciner, han skakar på huvudet.

– Inte den här gången men när jag var sjuk förra gången gjorde jag det. Jag ville inte och läkaren tyckte inte att jag behövde. Jag har varit hemma med min bebis under hösten och medicinen har varit promenader – och yoga. Det är en av få saker som har evidens när det gäller utmattning, säger han och skrattar till när han inser hur han ser ut och låter.

– Här sitter jag och säger att jag går på yoga och läser fransk litteratur. Jag har dessutom polotröja på mig, herregud, vad hände?

 

Du ska ta över kulturprogrammet Babel?

– Nej, haha, det här blev tokigt. 

Han har andra planer. Vi ska återkomma till det. 

 

undefined

Tungt manfall i yngsta regeringen

Det utropades som den yngsta regeringen någonsin när statsminister Löfven efter valet 2014 presenterade sitt bygge av 24 ministrar. 

Men det skulle bli ett tungt ungt manfall.

Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (född 1987), valde att lämna regeringen och politiken när hon fastnade i en bilkontroll med 0,2 promille alkohol i blodet, Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister (född 1971), sparkades när det framkom att han umgåtts med den islamistiska organisationen Milli Görüs svenska falang, mp-kollegan och vice statsminister Åsa Romson, klimat- och miljöminister (född 1972) offrades efter dalande popularitet och infrastrukturminister Anna Johansson (född 1971) lämnade efter skandalerna kring Transportstyrelsen. 

Dessutom har Wikströms ersättare Annika Strandhäll, socialminister (född 1975), liksom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (född 1979), båda tidigare varit sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom. 

undefined

QX-gala februari 2017. Gabriel Wikström tillsammans med sin blivande efterträdare Annika Strandhäll, sambo Elin Ylvasdotter och finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Olle Sporrong

Vad är det med de unga i toppen, undrar man ju. 

– Förr fanns inte lika många unga på de här positionerna och de som var aktiva på den tiden hade väldigt lite ansvar för hem och familj, det fick nån fru ta, svarar Gabriel Wikström. I dag har även männen på toppositioner ett ansvar för familj och hem och VILL ha det. Det är inte säkert att strukturerna riktigt har hängt med, de är anpassade efter de där 60-åriga gubbarna. 

 

Jag brukar exemplifiera med Winston Churchill som tog sex veckors semester under brinnande världskrig.

 

Går det inte att kombinera en politisk karriär på den nivån med småbarnsliv, menar du?

– Nej, jag tror inte det, inte optimalt. Så är det med många toppositioner i samhället, om man vill göra karriär blir familjen lidande. Det går att pussla men optimalt blir det aldrig. 

– Det som jag och många andra känner är att det går så oerhört snabbt i politiken i dag. Det långsiktiga arbetet, det som spelar roll för människor, blir lidande på grund av det kortsiktiga spelet i politiken. Aktiviteten på sociala medier har inneburit en demokratisering men också väldigt mycket negativt. Enskilda som blir uthängda och en sämre ton i debatten, säger Gabriel Wikström som hävdar att en politiker i toppskiktet förväntas vara anträffbar, alltid.

– Hela tiden. Varje gång det närmar sig sommarledighet i regeringen eller julhelg heter det "kom ihåg nu att man som statsråd aldrig är ledig, ni har ingen semester". Man uppmanas att inte ge sken av att vara ledig. Det är idiotiskt. Det fattar alla att igen kan vara duracell-kanin dygnet runt, året om. Jag brukar exemplifiera med Winston Churchill som tog sex veckors semester under brinnande världskrig. Det kanske var en jäkla tur, annars hade Storbritannien kanske inte vunnit kriget...

undefined

2015. Gabriel Wikström och Stefan Löfven på läktaren under den nittionde Finnkampen.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop /ALL OVER PRESS

 

Vem uppmanar och förväntar sig detta, Stefan Löfven, väljarna?

– Delvis är det en press från media på en bild av att man som statsråd alltid har en fullbokad kalender. Då blir de politiska tjänstemännen nervösa och triggar varandra. Jag har upplevt bland tjänstemännen i regeringskansliet att det finns en inofficiell tävlan om att vara så upptagen som möjligt. "På mitt departement sitter vi kvar till klockan åtta fast vi egentligen är klara fem". Man sitter och hänger kvar tre timmar i stället för att gå hem. Vi som politiska ledare har gjort för lite för att stävja denna idioti. Det är en av de största farorna för att människor ska hamna i utmattning. 

 

Du tog som första SSU-ordföranden någonsin klivet rakt till en ministerpost i regeringen, 29 år ung. Var det för tidigt?

– Jag tycker att det gick bra de första åren. Jag blev väl bemött av alla aktörer i sektorn och på departementet, men så blev jag sjuk. Det krockade till slut med att det blev för mycket. Jag tror att det går utmärkt att vara ung i politiken. Vad man ibland kan sakna är rutin på hur olika situationer ska hanteras. Har man varit med i tjugo år kan man ta mer på volley. 

 

Du fick dessutom ansvar för det område som skattas allra viktigast av väljarna utan att ha erfarenhet av sjukvårdfrågor. Hade det varit naturligare med ett annat ansvarsområde? 

– Ja, om man tittar på vad jag hade jobbat med tidigare låg utbildningsfrågor och bostadspolitik närmare. Jag hade varken jobbat med folkhälsa eller idrott. Men så här i efterhand tycker jag att jag fick det bästa ansvarområdet. Frågorna kommer bara växa i betydelse framöver. 

undefined

2016. Kronprinsessan Victoria och Gabriel Wikström, folkhälso,- sjukvårds- och idrottsminister deltar i ett möte om antibiotikaresistens som leds av Ban-Ki Moon i New York.

Foto: Axel Öberg

 

Efter din avgång har det riktats kritik mot att du anlitade en engelsk språkkonsult för att, enligt tidningsuppgifter, skriva tre tal åt dig till en fakturerad summa av 283 450 kronor. Varför använde du inte kompetensen internt på regeringskansliet?

– Det var inte bara tre tal till att börja med. Och med all respekt för regeringskansliets kunniga personal, men att skriva politiska tal på engelska är en särskild kompetens och den kompetensen finns inte inom regeringskansliets väggar. Den här firman har anlitats under tidigare regering också. När jag kom in som minister sa jag att jag att skulle behöva hjälp med mina engelskkunskaper, jag tyckte att jag pratade bra engelska men jag hade inte suttit i förhandlingar på engelska eller hållit anföranden. 

– Visst, man kan åka till FN:s generalförsamling och läsa ett PM skrivit av tjänstemän, eller så kan man åka dit och hålla ett tal. Jag tycker att man ska representera Sverige på ett bra sätt.

undefined

2011. Gabriel Wikström väljs till förbundsordförande för SSU. Här tillsammans med dåvarande partiledaren Håkan Juholt och förbundssekreterare Ellinor Eriksson.

Foto: Magnus Jönsson

 

Socialdemokrat som 13-åring

Gabriel Wikström växte upp i lilla Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun i Västmanlands län och blev socialdemokrat när han som 13-åring självmant ringde upp den lokala SSU-klubben för att bli medlem. 

Han gjorde det av två skäl, berättar han. 

Rädslan för att föräldrarna skulle bli arbetslösa i ekonomiska krisens spår, och som en motkraft till nazisterna i Fagersta. 

– Växer man upp i ett litet brukssamhälle i Bergslagen när jag gjorde det är det svårt att undgå att bli socialdemokrat. Mina föräldrar var inte politiskt engagerade då men hade tydliga värderingar som var socialdemokratiska.

– Dessutom var nynazismen väldigt stark i Fagersta där jag gick i gymnasiet. Det gjorde att jag kände att jag måste ta ställning. Han som var ordförande i SSU-klubben blev misshandlad av nazister och en av mina första politiska aktiviteter var att vara med på rättegången och visa honom mitt stöd. 

 

Varför ska NMR få stå i Almedalen eller finnas med på Bokmässan? De är terrorister. 

 

Hur har det varit för dig att, inte minst det gångna året, se uttalat nazistiska politiska partier, ha ett utrymme på den offentliga politiska scenen, som i Almedalen?

– Det är fruktansvärt. Och det som gör mig mest upprörd är samhällets flathet mot de här krafterna. Nu är jag inte minister längre så jag kan säga vad jag vill, säger Gabriel Wikström och tar sats. 

– Jag tycker att polisen har haft ett väldigt märkligt beteende. Titta på Norge till exempel, där använder polisen ordningsstadgan på ett annat sätt. När nazisterna ville demonstrera sa man "här är mycket turister, det är barnfamiljer på gatorna, vi vet att det kommer blir stora oroligheter, därför säger vi nej". Nazism är brott mot mänskligheten, det är så här det går till när man får en utveckling mot fascism. Varför ska NMR få stå i Almedalen eller finnas med på Bokmässan? De är terrorister. Skulle vi låta IS demonstrera? 

undefined

2013. Gabriel Wikström intervjuas i Oslo kring norska valet av Expressens Niklas Svensson.

Foto: Jens L'Estrade

 

Vi har ett parti med nazistiska rötter som enligt ett antal opinionsmätningar förra året var näst största parti, vad säger du om Sverigedemokraternas framfart?

– Det är samma där. Problemet har varit att man inte tog Sverigedemokraterna på allvar. Framförallt förstod man inte från politikens sida, grogrunden för deras framväxt. Det har tagit lång tid för mig att greppa också, jag som kommer från bruksort borde ha greppat det tidigare. Många av Sverigedemokraternas väljare är de som tidigare har varit socialdemokrater eller som borde vara det nu. Arbetarklassväljare som känner ett stort utanförskap. Få är renodlade rasister men man upplever inte att man har en samhörighet med ledande företrädare oavsett om de står till höger eller vänster. SD har lyckats exploatera det utanförskapet och gett ett sken av att man står på de här människorna sida. 

 

Att övergreppen har varit mer subtila kan också bero på att fler män som beter sig som svin vet att de lever i en medialt utsatt situation. 

 

Sedan du avgick har hösten präglats av Metoo-rörelsen? Hur har du följt vittnesmålen och rapporteringen?

– Väldigt nära och jag är inte förvånad. Däremot blev jag överraskad över kraften som blev. Jag trodde att det skulle ebba ut men det här kanske är revolutionen som vi har väntat på. Jag är tillsammans med en väldigt feministiskt medveten kvinna och har tack vare henne kommit i kontakt med feministisk litteratur och kvinnoöden på olika sätt. 

 

Från ditt skrå kom uppropet #imaktenskorridorer, 1 300 kvinnliga riksdagsledamöter, ministrar, EU-parlamentariker, vittnade om sexuella trakasserier. Har du upplevt de här övergreppen inifrån maktens korridorer?

– Ja, och jag är förvånad över att det inte var fler. Politiken är speciell i den mening att det finns ett partisystem som bygger på en stark lojalitet mot partiet. Det medför att insikten om att ens parti riskerar att skadas, krockar med vad man har upplevt. Den dynamiken gör att det har varit tystare från politiken. Att övergreppen har varit mer subtila kan också bero på att fler män som beter sig som svin vet att de lever i en medialt utsatt situation. 

undefined

Lille Bo i vagnen är inte döpt efter partikollegan Ringholm. Nu ser Gabriel Wikström fram emot en lång föräldraledighet.

Foto: Lisa Mattisson

 

En av de män som pekats ut under Metoo är din partikamrat och förre talmannen Urban Ahlin, som anklagats för sextrakasserier och maktmissbruk. Vad kände du till om detta?

– Det som kom upp då 2007–2008 har jag läst om och känt till. Jag fick en fråga om det där när Urban Ahlin lite hastigt blev utnämnd till biträdande partisekreterare av Håkan Juholt. Jag var kritiskt till att det var "vita medelålders män" som kom på fråga hela tiden. Nu har det kommit fram kritik mot utredningen som inte fanns tidigare, då är det viktigt att allt kommer upp på bordet och att de som behöver får upprättelse. 

– Allt sånt här skadar partiet. Det väcker en misstanke om att aktiva socialdemokrater inte lever som de lär. 

 

Samtidigt har Socialdemokraterna uppenbara problem att attrahera unga väljare. Har man ens råd att inte ta den här frågan på allvar?

– Jag tror att en nyckel för att vinna unga väljare är att visa engagemang och risken när man är ett stort parti med 130 år på nacken, är att en del av engagemanget får stryka på foten för taktiska överväganden och vardagliga kompromisser. Det är livsfarligt. 

 

Han är medveten om att han kommer att få ta frågorna med Amelie så småningom. Den nioåriga dottern bor växelvis hos sin mamma i Västerås och var tredje vecka hos pappa och hans nya familj i Stockholm. 

Lille Bo som kallas Bosse men inte är döpt efter Bosse Ringholm och som var ett stort skäl till att han valde att hoppa av sitt politiska uppdrag, har hunnit bli fem månader och Gabriel Wikström ser fram emot att vara föräldraledig en längre tid, precis som han var med dottern. 

undefined

Vad händer då i framtiden för Gabriel Wikström? Polokragen är kanske en ledtråd...

Foto: Lisa Mattisson

 

Så om Stefan Löfven får bilda regering igen i höst och erbjuder dig posten som, utbildningsminister? 

– Nej, det kan jag säga. Jag kommer fortfarande att ha ett litet barn och vill vara en närvarande pappa. 

– Jag hjälper gärna partiet och regeringen men att ta på sig ett ministerskap känns inte aktuellt. Däremot är jag nog ute och knackar dörr. 

Så vad ska han göra? 

Det var det där med den svarta polokragen.

Gabriel Wikström berättar att han överväger att söka till arkitektutbildningen. 

– Två gånger har jag fått säga nej, när jag blev SSU-ordförande och igen 2013. Nu funderar jag på att göra det. Det har varit en dröm.

Sjukvårdsministern som gick i väggen och blev arkitekt.   

Från bruksorten till Södermalm i Stockholm

Namn: Per Johan Gabriel Wikström.

Född: 21 februari 1985 i Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun i Västmanlands län. 

Bor: Södermalm i Stockholm. Föräldrar och syskon finns kvar i Riddarhyttan med 400 invånare. 

Familj: Sambon Elin Ylvasdotter (tidigare ordförande för S-studenter), dottern Amelie, 9 (från tidigare relation) och sonen Bo, 5 månader.  

Karriär: Hade en bakgrund som kommunpolitiker i Västerås när han blev ordförande för SSU Västmanland 2006 och var åren 2007–2011 ledamot i SSU:s förbundsstyrelse och utbildningspolitisk talesperson.

Utsågs den 3 oktober 2014 till statsråd i Socialdepartementet med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor.

Sjukskrevs i maj förra året efter att ha drabbats av utmattningssyndrom, meddelar två månader senare att han lämnar regeringen.