Fredrik Virtanen släpper bok om metoo och våldtäktsanklagelserna

Fredrik Virtanen: ”Det gick åt helvete – kokainet behövdes hela tiden”

Nu släpper Fredrik Virtanen en bok om metoo-rörelsen och våldtäktsanklagelserna.  

I ”Utan nåd – en rannsakning” – som Expressen i dag publicerar utdrag från – berättar Aftonbladets tidigare ledarkolumnist om hustrun Karolina Ramqvists stöd, kokainmissbruket och hur han övervägde att ta sitt liv.

– Det gick åt helvete... Kokainet behövdes hela tiden, säger Virtanen inför boksläppet.

Publicerad 26 apr 2019 kl 15.04

”Den mäktige medieman som drogade och våldtog mig 2006 heter Fredrik Virtanen. Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu. För ingen har väl missat #HarveyWeinstein-gate.”

De orden skriver medieprofilen Cissi Wallin i en Instagrampost hösten 2017. 

undefined

Cissi Wallin.

Foto: LISA MATTISSON

Sex år tidigare har hennes polisanmälan slutat med att förundersökningen läggs ned, eftersom brott inte kan styrkas. Fredrik Virtanen förnekar brott. 

När metoo drar i gång är Virtanen upphöjd nöjeskrönikör och ledarkolumnist på Aftonbladet. I Sveriges Radios P4 har han haft programmet ”Virtanen med...” där han intervjuat kända svenskar som statsminister Stefan Löfven och författaren Bodil Malmsten. Han har även haft sitt eget pratprogram på Kanal 8.

Nu sprids Instagram-inlägget snabbt i Sverige.

Ytterligare anklagelser följer.

Svenska Dagbladet rapporterar att de ”varit i kontakt med tolv kvinnor som oberoende av varandra berättar om övergrepp och sextrakasserier under mer än ett decennium”. Vittnesmålen är anonyma. Samma dag gör Dagens Nyheter en omfattande publicering där man rapporterar om arbetsmiljöproblem och sexism, också med koppling till Aftonbladet.

undefined

Fredrik Virtanen förlorade sitt jobb på Aftonbladet efter rapporteringen om våldtäktsanklagelser som riktades mot honom.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Alla anklagelser om sexbrott tillbakavisas av Fredrik Virtanen. Han medger dock att han under en period av 00-talet betett sig illa.

– Jag kan bara säga att jag aldrig har drogat eller våldtagit någon. Däremot har jag betett mig jävligt risigt, tölpaktigt och gjorde mycket saker jag ångrar under den där perioden när det var för mycket knark och alkohol, sa han då i Expressen.

Rapporteringen kostar honom till sist jobbet på Aftonbladet.

undefined

Fredrik Virtanens bok.

Nu har trebarnspappan skrivit en bok om när ”ett helt samhälle vänder sig emot dig”. 

– Jag ville skriva den innan de små barnen blev allt för stora. För efter det här vill jag lämna det här bakom mig, säger han på sitt frilanskontor på Södermalm i Stockholm.

Boken är också hans bild av ”samhället och journalistiken under metoo-revolutionen”. 

Fredrik Virtanen är kritisk mot svenska mediers bevakning av honom, bland annat Expressens rapportering.

Media slängde pressetiken, säger han.

Efter det här vill jag lämna det här bakom mig.

Tre tidningar fälls senare av Pressens opinionsnämnd för sin granskning av Fredrik Virtanen: Expressen, Svenska Dagbladet och Resumé.…

Och i ”Utan nåd”, utgivet på det norska förlaget Gloria, skriver Virtanen att Expressens artikel är ”ett ytterst professionellt ihopbakat karaktärsmord”. Men i boken attackerar han också tidigare Aftonbladet-chefer, journalistkolleger och några av Sveriges mest kända profiler. 

Virtanen menar dock att han kunde ha varit betydligt tuffare. 

– När jag behöver pengar får jag väl ge ut den stora skandalboken, säger han.

undefined

I sin nya bok ”Utan nåd – en rannsakning” riktar Fredrik Virtanen stark kritik mot svenska medier, men även mot sina tidigare chefer på Aftonbladet.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Du har en sekvens i boken där du skriver att du är rädd för att du håller på att bli rättshaverist.

– Jo, jag höll på att bli tokig. Ingen kan förstå hur det är, det där när medier och ett helt samhälle vänder sig emot dig. 

Fredrik Virtanen har bara fått två uppdrag sedan han lämnade Aftonbladet i december 2017, en intervju med Jan Myrdal åt Folket i bild och ett inlägg på Expressens kultursida om ”drevens kraft”.

I brist på journalistuppdrag planerar Virtanen nu ytterligare en bok – en thriller i journalistmiljö. 

Han målar upp en mörk bild av sin vardag.

– Att folk spottar på gatan är ett tag sedan nu, men bara för någon vecka sedan kom två brudar och gjorde kräkreflex, säger han. 

Ingen kan förstå hur det är, det där när medier och ett helt samhälle vänder sig emot dig.

Nyligen spillde en servitris hett tevatten över hans lår. Han tror att det var medvetet. 

Han övervägde att inte ens nämna Cissi Wallins våldtäktsanklagelse i boken. Han kallar henne konsekvent ”Instagramkändisen” i boken. 

– Jag ville inte gegga i det, säger han.

– Men det gick inte att runda för det var ändå startskottet. 

Virtanen valde till sist att låta en betydande del av boken vara sitt och Wallins vittnesmål från polisens förundersökningsprotokoll. Han bemöter också anklagelser genom att skriva ut delar av SVT-programmet ”Uppdrag gransknings” program om honom.

Han har anmält Cissi Wallin för förtal. Hon har svarat att hon inte gjort något brottsligt. Åtalsbeslut väntas nu efter polisförhör med tre Aftonbladet-chefer, enligt Medievärlden. 

undefined

Fredrik Virtanen berättar i sin bok om hur han kört hem till Stockholm hög på kokain.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS MER: Utdrag från Fredrik Virtanens bok ”Utan nåd”: ”Att jag var dålig visste jag” 

I ”Utan nåd” försöker Fredrik Virtanen också ge en bild av de stökiga åren på 00-talet.

– Kokainet… det är klart det var ett missbruk, säger han. Alkohol är också riktigt farligt, men kola i kombination med alkohol var ju farligt. Jag drack i stort sett varje dag och sedan mer på helgerna. 

– Så visst, jag var missbrukare utan tvekan. Det gick åt helvete... Kokainet behövdes hela tiden, säger han. 

I boken berättar Virtanen hur han 2007 kör hem till Stockholm från Marstrand utanför Göteborg hög på kokain. 

– Går jag omkring på krogen… eller visst, jag skadade tydligen andra och många tyckte jag var odräglig, men här var det dödsfara för några personer och mig själv. Det var en jävla insikt. Jag tänkte, det här är förtappat. 

Jag snortade och körde bil. Det här var ju livsfarligt.

Jättemånga tyckte att jag var jätterolig, på riktigt, medan andra tyckte jag var avskyvärd.

Du säger att du förstått att du skadade andra på krogen och var odräglig. Har du förstått konkret vad du gjorde? Du blir väldigt vag.

– Men det är väldigt vagt! De anonyma anklagelserna i medier var ju väldigt vaga. 

Men har du gjort något som du själv känner var olämpligt?

– Jag var bufflig. Sedan vet jag att jättemånga tyckte att jag var jätterolig, på riktigt, medan andra tyckte jag var avskyvärd. Det är de två sakerna som… komplicerar. Men när det gäller konkreta anklagelser så är de anonyma och jag vet inte vilka de är

Du tar själv upp i boken att du sa: ”Har ni horfest?” till tjejer? Varför kallade du kvinnor för horor?

– Det var… notera att vi inte kallade tjejer för horor utan det var just horfest och hormöte. Allt sådant där. Det var någon form av patetisk grabbhumor. Jag sa det lika ofta till män. Men det är ju ingen idé att ha med det i boken för det är ingen man som bryr sig. Men idiotiskt… någon slags idioti bara. När man inte kan tänka klart och är uppblåst och tror att man är någon slags tv-stjärna och bloggstjärna och har alla dessa groupies och så kallar man varandra för horor i grabbgänget och säger skål för kuken. Det var en vulgär jargong. 

– Och det hände inte 97 procent av gångerna, men hur intressant vore det att skriva när vi bara sitter och snackar om popmusik och politiska frågor? Jag var tvungen att välja ut de gräsligaste skärvorna av den perioden.

undefined

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vad svarar du den som säger att det säger något om din kvinnosyn? 

Virtanen sitter tyst och funderar en stund. Till sist säger han: 

– Svaret att jag har en utmärkt kvinnosyn vänds emot mig. Att jag har en lika problematisk kvinnosyn som alla andra i det här samhället där kvinnohat är internaliserat i samhället är ett helt annat svar. Jag vet inte vad jag ska svara... Det här handlar ju verkligen om kvinnosyn, och min syn på missbruk. De som tror att den som missbrukar, som är beroendesjuk, gör vad hen menar och säger vad hen menar, anser jag har fel. Det där är ingenting jag någonsin skulle säga nykter. 

Virtanen skriver i boken att han övervägde att begå självmord, att ställa sig framför en buss, efter anklagelserna. Han bestämmer sig för att inte överge sin familj. 

– Jag kom fram till, nej, jag ställer mig inte framför buss tre så att det ser ut som en olycka. Jag stannar här vid rödljuset.

Jag kom fram till, nej, jag ställer mig inte framför buss tre så att det ser ut som en olycka.

Han skriver också om hur hustrun, författaren Karolina Ramqvist, stöttat honom efter anklagelserna. I en scen i boken kräver hon att han slutar bedöva sig med sprit, att han är mer närvarande. 

– Det har varit helt väsentligt, säger han nu. Jag menar, jag förväntar mig inget… det hade varit… Nej! 

Han slutar prata tvärt. 

– Men jag vill inte prata om Karolina för hon har ändå klarat sig någorlunda bra i medierna. Jag vill inte säga mer än det jag säger i boken. 

Där beskriver du henne som en stöttepelare.

– Ja, såklart… såklart! Å andra sidan, om hon inte varit det hade jag nog inte skrivit det, säger han. 

– Det där är otroligt komplicerat med privatlivet och det offentliga livet. 

undefined

Fredrik Virtanen skriver i boken att han övervägde att begå självmord.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jag gissar att det var en diskussion innan ni bestämde att hon skulle vara med i boken?

– Nej, vi har inte diskuterat ett skit faktiskt. Hon har inte läst boken.

Vet hon att hon är med i boken?

– Nej. Det misstänker hon kanske. Men nej. Så jobbar vi, säger han

Senare utvecklar han. 

– Hon kommer själv skriva om det här. Och att beskriva henne är ju redan att gå över och bastardisera på hennes syn vad som hänt. Men det här är min syn på henne. 

Vad tror du att hon kommer tycka?

– Eftersom det är jag kommer hon tycka att det är jävligt bra, men hade det varit någon annan som skrivit hade hon varit lite strängare.

LÄS DET EXKLUSIVA UTDRAGET FRÅN ”UTAN NÅD” HÄR.

Virtanen anmäldes för våldtäkt – utredningen lades ned

Utpekad av opinionsbildare

Skribenten och den feministiska opinionsbildaren Cissi Wallin blev under hösten 2017 av de mest tongivande rösterna i den svenska metoo-rörelsen. I ett Instagram-inlägg pekade hon ut Aftonbladets Fredrik Virtanen som den person som hon 2011 anmälde för en våldtäkt som skulle ha ägt rum 2006. Anklagelserna utreddes, men förundersökningen lades ned efter tio månader då ”brott ej kan styrkas”. 

Tidningar publicerar

Wallins publicering på Instagram 2017 fick stor uppmärksamhet och Aftonbladet förmådde Fredrik Virtanen att ta timeout från sin tjänst. Aftonbladet anlitade också ett externt säkerhetsbolag som skulle utreda Virtanen. Expressen publicerade därefter ett långt dokument om mediefenomenet Virtanen. På löpsedeln stod ”Historien om Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen • Anklagelserna • Nätverket • Drogerna • Mediekritiken.” 

Samma dag publicerade Svenska Dagbladet en granskning med anklagelser från fler kvinnor mot Virtanen, även där namngiven.

Båda publiceringarna fälldes senare av Pressens Opinionsnämnd. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev som en kommentar till fällningen: ”Relevant för Expressen i våra fällningar är att PON inte förefaller påvisa några som helst faktafel i vår rapportering. Kritiken, i dessa metoo-backlashens tider, handlar i stället om att tidningarna inte borde namngivit och inte borde skrivit så detaljerat.”

SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde senare en fördjupning av fallet Virtanen, med mediekritisk udd.

Virtanen anmäler Wallin

Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till våldtäktsanklagelserna, men berättat att han på den tiden levde ett gränslöst festliv med droger och mycket alkohol och sedan tiden för anklagelserna bytt livsstil.

I januari 2018 anmälde han Wallin för grovt förtal. I december 2018 skickade han in nya åtalsanmälningar för ytterligare inlägg om honom som hon gjort på Instagram. 

Skriver själv i Expressen

I oktober 2018 skrev Fredrik Virtanen på Expressens kultursida sin första offentliga text efter metoo: ”Jag bättrade mig, men hur får jag nåd? Vem ger den?”. I april 2019 utkommer hans bok ”Utan nåd – en rannsakning” på det norska förlaget Gloria.

Cissi Wallin vidhåller att hon måste få berätta sin version av vad som hänt med namn och hon har förlorat flera uppdrag, som kolumnist på Metro, i turbulensen efter sina Instagram-publiceringar.