Hon är till salu – storasystern vädjar att de ska sälja henne i stället

Familjen tvingas sälja ettåriga dottern Marya

HERAT. Marya är 18 månader och till salu. 

Hennes pappa Mohammad letar efter en köpare.

– Jag är skyldig två och en halv miljon afghanis till folk och jag måste betala tillbaka mitt lån, därför är jag beredd att sälja mitt barn, förklarar han.

Mamman gråter sig igenom nätterna. Storasystern ber att han ska sälja henne istället. 

Text: Magda Gad
Publicerad 31 dec 2018 kl 13.12

Det är en tisdag mitt på dagen, disigt ljus sipprar in genom en tunn vit spetsgardin, två av de fyra barnen ligger nedbäddade under filtar. Det är de enda ägodelarna som finns i rummet – den omaka spetsgardinen, några madrasser, filtar. 

Och barnen. 

Betongväggarna är råa och raspiga. Det finns ingen lampa. I ett hörn står en kamin, inte större än att en liten människa kan bära den i handen. Den är inte påslagen. 

Mattan som täcker det kylslagna golvet är tunn och omönstrad. Det är inte en knuten matta, det är en maskingjord som rullas ut som metervara. 

Enstaka klädesplagg hänger rakt över betongen på krokar, det finns ingen garderob, ingen hylla. 

Mannen i huset, 44-åriga Mohammad Haidary, sitter mitt i rummet i en mjukt grå collegetröja, en svart mössa nerdragen över den räfflade pannan, en fläckad målarväst av märket ”Heine Classics” och en beige, skrynklad perahan tunban – den löst sittande klädedräkten som före talibanregimen betraktades som en pyjamas, men som under och efter talibanstyret blev en närmast obligatorisk uniform för civila män.

Hans fru, 29-åriga fyrabarnsmamman Raihana Sadeqi, täckt i en svart chador med brunt mönster, stoppar om deras minsting, Marya Haidary. 

Hemmet består av ett rum. Det ser inte ut som ett hem. 

undefined

Betongväggarna är råa och raspiga. I ett hörn står en kamin. Den är inte påslagen.

Foto: Magda Gad

Mohammad: ”Jag har inget hus ”

Mohammad låter uppgiven:

– Det här är inget hus. Jag har inget hus. 

Det är ett garage, som han har fått låna av en vän. 

Marya ligger tyst i det sköra dagsljuset framför det enda fönstret och ler för sig själv innan hon slumrar till. 

Hon är 18 månader och har börjat lära sig prata. 

Hon vet hur man säger mamma och pappa och att hon är hungrig. 

Hon vet inte att hon ska säljas. 

undefined

Marya är 18 månader och har börjat lära sig prata. Hon vet inte att hon ska säljas.

Foto: Magda Gad

 

undefined

Afghanistan är det farligaste landet i världen för kvinnor. 87 procent av kvinnorna är utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt FN. Samtidigt har de väldigt svårt att fly. Majoriteten får inte gå ut utan en manlig släktings tillstånd och de har inga egna pengar.

I en serie reportage berättar afghanska kvinnor för Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

undefined

 

Familjen Haidarys historia har inte en början. Den har flera.  

En första början var när talibanerna under inbördeskriget tog kontrollen över större delen av landet och 1996 bildade en islamisk stat – Islamska emiratet Afghanistan – i dag en skuggstat som fortfarande styr i många provinser. 

Talibanerna är sunnimuslimer och har anklagat shiamuslimer, den andra huvudgrenen av islam, för att vara både otrogna, ett slags utbölingar och föra en pro-iransk agenda – Iran är den shiastyrda stormakten, som ligger i geopolitisk konflikt med den sunnistyrda stormakten Saudiarabien, vilket drabbar länderna i regionen.

Hazarerna har varit utsatta av talibaner och IS

Haidarysläkten är shiamuslimer och hazarer, den etniska minoritetsgrupp som dominerar i de centrala delarna av Afghanistan, bland annat Bamiyan, som räknas som ett av Afghanistans säkraste områden.  

Hazarerna sägs härstamma från den mongoliska armé som invaderade landet under Djingis Khans imperium. De har varit utsatta av både forna emirer, talibaner och på senare år IS. 

Det finns även en konflikt mellan hazarer och majoritetsfolket pasthuner om mark och betesland. Hazarer har liksom övriga etniska grupper egna krigsherrar med miliser, och båda sidor anklagar varandra för krigsbrott, våld mot civila och försvinnanden. 

 

undefined

När Mohammad Haidary var 27 år förlovade han sig med Raihana Sadeqi, som då var tolv år. I dag har de fyra barn tillsammans.

Foto: Magda Gad

”Pappa åt från soporna”

Mohammad Haidary kommer från Bamiyan, men växte upp i norr i Mazar-i-Sharif. När talibanerna intog Mazar förde de bort Mohammad och hans pappa och satte dem i ett fängelse i Kandahar, i syd. 

– Vi fick nästan ingen mat i fängelset. Pappa åt från soporna och blev sjuk.

En andra början var när USA invaderade Afghanistan 2001. Då blev Mohammad och hans pappa fritagna, efter fem år i fångenskap. 

De flyttade till Herat i nordväst och Mohammad öppnade en billackeringsfirma. 

På det sättet blev det bättre – hazarernas position stärktes även generellt – men för hans far blev det allt sämre. 

– Han sa alltid efter tiden i fängelset att han hade ont i magen. Jag tog honom till sjukhus i Pakistan och Iran. I Pakistan sa läkarna att han hade cancer och att vi måste ta honom till Iran. I Iran sa läkarna att vi kom för sent. 

För två månader sedan dog hans pappa. Mohammad var redan skuldsatt efter att ha betalat resor och sjukhusräkningar och fick låna ännu mer pengar till begravningen. 

Billackeringsfirman har han sålt. Ibland får han komma dit och lackera en bil – då får han mellan 35 och 50 kronor beroende på hur lång tid det tar. För att köpa mat och värma upp garaget behöver han 60 kronor per dag. 

När hans far grävdes ner i jorden i september 2018 föddes tanken att han kan sälja sin yngsta dotter. 

Att omvandla henne till valuta. 

undefined

Marya vet hur man säger mamma och pappa.

Foto: Magda Gad

 

BARN SÄLJS OCH SPÄDBARN TVÅNGSGIFTS

Enligt UNICEF har 161 barn, inklusive spädbarn, sålts eller tvångsgifts senaste halvåret på grund av den pågående torkan och ekonomiska nedgången i provinserna Herat och Badghis. 

UNICEF:s talesperson Alison Parker uttalade sig om ämnet under fredskonferensen i Genève i november 2018. Hon benämnde barns aktuella situation i Afghanistan som kritisk: ”En undersökning som genomfördes från juli till oktober i år visade att familjer säljer sina barn eller förlovar dem till någon för att kunna betala av sina lån.”

Rapporten säger att flickor mellan en månad och elva år tvångsgifts och att även pojkar över sex års ålder säljs. 

Raihana var tolv år då hon förlovade sig

En tredje början var när Mohammad förlovade sig med Raihana Sadeqi. Mohammad var 27 år och Raihana tolv. I samma stund som de firade med kakor började bomber falla. 

– Vi var grannar och våra mammor kände varandra. Dagen när vi förlovade oss började USA bomba talibanerna. Vi förstod inte vad som hände. 

Mohammad skrattar hopplöst till: 

– Sedan den dagen har vårt liv varit hemskt. 

De första åren som gifta bodde de tillsammans med Mohammads storfamilj. I Afghanistan flyttar frun enligt tradition till mannens familj efter bröllopet. 

– Det var väldigt dåligt för min fru för mina bröder slog henne, hon har ärr över kroppen. 

Han nickar mot henne. 

– Jag är inte utbildad men jag förstår att det här med att kvinnor blir slagna beror på att folk inte har utbildning. Jag har inte gått i skola men jag har gått i koranskola och läst koranen och det var fel, folk ska gå i riktig skola. Min lösning var att flytta med min fru, min pappa ville då bo med mig och därför blev det jag som fick betala för hans läkarvård. 

undefined

Expressens Magda Gad hemma hos familjen Haidary i Herat, Afghanistan.

Pojkar och flickor hälsar inte på varandra

Hazarer är mer liberala vad gäller skolgång, både för pojkar och flickor, jämfört med övriga folkgrupper i Afghanistan. Deras områden har också i många år legat utanför talibankontroll, vilket gjort det säkrare att skicka barnen till skolor. De håller inte heller lika hårt på att könen ska hållas separerade. I Afghanistan är det annars vanligt att man tar flickorna ur skolan när de får sin menstruation. Efter det anser många konservativa att det är en skam att ha en ung flicka hemma – hon ska giftas bort, annars kan det börja pratas. 

En flicka får inte träffa en pojke som hon inte är släkt med eller gift med. Rykten kan uppstå enbart av att en flicka går bredvid en pojke hem från skolan – rykten som kan skada en hel familjs heder och därmed möjligheterna att få allt från jobb till samhällsstöd, eftersom att stödet kommer från släkten och bygden, inte från staten.

I könsmixade skolor hälsar pojkar och flickor som har kommit i puberteten vanligtvis inte på varandra.  

Mohammads tre äldsta barn går alla i skola i Herat – 14-åriga Massoud Haidary går i åttan, 11-åriga Mahdesa Haidary går i sexan och 8-åriga Muslim Haidary går i tvåan. 

undefined

11-åriga Mahdesa och 8-åriga Muslim kramar om sin lillasyster Marya.

Foto: Magda Gad

Men för Mohammad är det svårt att få det att gå ihop:

– Mitt största problem nu är att jag skyldig folk pengar och jag har inte längre råd att föda mina barn och låta dem gå i skola. Det är hjärtskärande för mig, jag får ont i huvudet. Vår situation är riktigt dålig, det är kallt på nätterna och när barnen blir sjuka kan jag inte ta dem till sjukhus eller ge dem medicin. Eftersom att jag inte längre klarar av att ta ansvar för mina barn och ge dem vad de behöver vill jag sälja ett av mina barn för att betala tillbaka mitt lån. 

Handflatorna är breda och fnasiga. Han ber om ursäkt för att han inte har något annat hemma än te. 

– Jag känner mig helt misslyckad. Det är väldigt svårt för mig. Men jag tänker att min yngsta dotter är så liten att hon inte kommer komma ihåg oss och att hon kan bli lycklig i en annan familj. Min fru gråter på nätterna och säger åt mig att inte göra detta, men jag har inget val. Det är en väldigt svår sak att göra, ingen är redo att göra en sådan här sak, men vi måste göra det för att ordna upp våra problem. 

Han tittar in i kärvheten där han inte kan finna något annat än gud:

– Allah är stor, kanske kan han hjälpa oss. 

Förra veckan erbjöd sig en man att köpa dottern, Marya, för drygt 70 000 kronor. 

– Det var en rik man som sa att han inte hade barn.  

undefined

"Jag älskar henne så mycket men jag kan inte längre ta hand om henne och ge henne det hon behöver som mjölk och mat", säger Maryas mamma Raihana.

Foto: Magda Gad

Flickor mellan en månad och elva år gamla gifts bort

Men Mohammad vill ha mer pengar för henne:

– Jag är skyldig två och en halv miljon afghanis till folk och jag måste betala tillbaka mitt lån därför är jag beredd att sälja mitt barn för två och en halv miljon afhganis. 

Det är nästan 300 000 kronor. 

Adoption är illegalt i Afghanistan. Det är en lag som har införts för att skydda barn från trafficking – det går helt enkelt inte att kontrollera adoptionsprocessen.  

Det har i sin tur skapat en svart marknad för barnförsäljning. Flickor mellan en månad och elva år gamla gifts bort mot pengar och även unga pojkar säljs, enligt Unicef. 

Maryas mamma Raihana grinar när hon hör sin man berätta om deras situation. 

– En dag när vi satt och åt föreslog min man att vi ska sälja henne, jag blev chockad och hennes syskon kramade henne och sa: ”Sälj inte henne sälj oss istället.” Du som är kvinna kan förstå vilket problem det här är och att ingen kan sälja sitt barn till någon. Hon har börjat prata nu och är så söt, men jag kan inte ge henne varma kläder till vintern och min man kanske hamnar i fängelse för folk kommer till vår dörr och säger att han måste betala tillbaka pengarna.

undefined

"Jag vill inte ens leva längre. Om du inte kan ge dina barn det de behöver, då vill du dö", säger Maryas mamma Raihana.

Foto: Magda Gad

Raihana torkar ansiktet med den svarta chadoren: 

– Jag började bråka med honom och sa att jag inte vill sälja min dotter, jag bor hellre i öknen än säljer min dotter så jag är väldigt besviken. Jag älskar henne så mycket men jag kan inte längre ta hand om henne och ge henne det hon behöver som mjölk och mat. Jag blandar kakor med bröd och hett vatten och ger henne bara för att hon ska överleva. Jag är väldigt orolig för min dotter, jag kan inte sova på nätterna. Det är väldigt svårt för mig allting. Jag vill inte ens leva längre. Om du inte kan ge dina barn det de behöver, då vill du dö. 

”Jag ger dem ingen frukost”

Det hon brukar laga till barnen är potatis och ris. 

– Jag har inte sett kött på flera veckor. Om jag ger barnen mat på morgonen kan jag inte ge dem mat på kvällen så jag ger dem ingen frukost, jag ger dem lunch och middag för ger jag dem inte mat på kvällen vaknar de på natten och frågar efter mat. Eftersom vi bara har mat till två gånger per dag gör jag så. 

Marya rör sig under filtarna. Hon är klädd i en lila tröja prydd med pärlor nedtill, ljus kofta, turkos mjukbyxor, strumpor med bilar på och en färgglad, randig toppluva. 

Tyst kryper hon upp och går på sina korta ben över rumsgolvet på den tunna mattan till sin storasyster Mahdesa, som sitter lutad mot ena kortväggen. 

Mahdesa sträcker ut båda armarna och Marya slänger sig i hennes famn. Glada kramar de om varandra. 

undefined

Elvaåriga Mahdesa föreslår att de ska sälja henne istället för lillasyster Marya. ”Jag är större och klarar mig bättre”, säger hon.

Foto: Magda Gad

Men elvaåriga Mahdesas ögon förändras snabbt. Hårt håller hon om sin lillasyster: 

– Hon är för liten, sälj mig istället. Jag är större och klarar mig bättre. 

Det är inget alternativ. Hon är äldre och det skulle ge mindre pengar. 

Pappa Mohammad skäms. 

Han vänder sig bort och sänker rösten:

– Jag vill inte säga allt inför mina barn, men du ser mina händer …

Han håller upp dem mot den raspiga betongen. 

– De ser ut som väggarna, så mycket har jag jobbat. Jag försöker göra allt för att de ska få ett bättre liv. 

 

LÄS MER: Imamen om homosexuella: ”Straffet ska vara döden” 

LÄS MER: Nehal, 14, bands fast av svärmor – våldtogs av maken 

LÄS MER: Afghanska kvinnor visar vad män gör med deras kroppar