Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuel lever lyxliv efter politiken

Han kör en Rolls-Royce som han döpt till Mona, har en Patek Philippe-klocka i guld och en nästan 19 meter lång lyxyacht förtöjd på Kungliga Djurgården.

Den före detta socialdemokratiska politikern Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär på välfärd – och är en av landets rikaste expolitiker.

– Jag gjorde något väldigt bra, säger Jan Emanuel Johansson.

Han gjorde en vinst på en kvarts miljard kronor när han med hjälp av den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder sålde sitt välfärdsföretag Svensk Samhällsutveckling AB till ett riskkapitalbolag. Något som även den förre finansministern tjänade några miljoner på.

Före försäljningen tjänade Jan Emanuels koncern, med flera bolag, mångmiljonbelopp varje år på behandlingshem. 

I dag fortsätter han att göra vinster på tiotals miljoner kronor, men nu på ensamkommande flyktingungdomar.

– Jag har sparat ofantligt mycket pengar åt samhället, säger Jan Emanuel Johansson.


Jan Emanuel Johansson, 44, (S).

Robinsonvinnaren som blev socialdemokratisk riksdagsledamot i två omgångar. Under 2009-2010 ersatte han Pär Nuder som hade avgått.


Johansson har suttit i socialutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet.
Blev efter karriären känd som välfärdsmiljonär och fick hjälp av den förre finansministern Pär Nuder med att sälja sitt välfärdsföretag där han bland annat tjänade stora pengar på behandlingshem.
Försäljningen gav Jan Emanuel en reavinst på drygt 220 miljoner kronor.
I dag fortsätter han att tjäna stora pengar på ensamkommande flyktingbarn. Via sitt bolag Hoppetgruppen AB gjorde han för 2015 och 2016 sammanlagda vinster efter finansnetto på drygt 57 miljoner kronor.
Är också känd för att bära exklusiva klockor, köra dyra bilar, båtar och äga fina bostäder – bland annat en 30-miljonersvåning på Östermalm i centrala Stockholm som han nu har sålt. 2018 köpte han en Rolls-Royce som han valde att döpa till Mona efter politikern Mona Sahlin.
Inkomster efter politiken: 79 263 483 kronor
Bor: Hus i Norrtälje, våning på Södermalm och bostad på Cuba.


LÄS MER: Ny supervinst för Jan  Emanuel – på flyktingar

Rolls-Roycen är döpt efter Mona Sahlin

Expressen träffar den förre Robinsonvinnaren och socialdemokratiske riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson, 44, vid hans lyxyacht som ligger förtöjd i en hamn mittemot italienska ambassaden på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Jan Emanuel Johansson gör vinster på tiotals miljoner kronor på ensamkommande flyktingungdomar. Här intervjuas han av Expressens Michael Syrén.
Foto: Olle Sporrong
Lyxyachten ligger förtöjd i en hamn mittemot italienska ambassaden i Stockholm. Båten är en Fairline Targa 62 utrustad med tvättstuga, dusch och stort kök.
Foto: Olle Sporrong

Hamnområdet skyddas av ett högt staket och en låst grind.

Mona Sahlin
Foto: Olle Sporrong

Utanför står Jan Emanuels Rolls-Royce Wraith Coupe 6.6 V12 med en motor på 632 hästkrafter som han döpt till Mona efter den förra socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin.

– Hon är värd att ha en fin bil uppkallad efter sig, säger han.

Bilen, som drar drygt två liter bensin vid stadskörning, tar välfärdsmiljonären från 0- 100 km/h på 4,6 sekunder. 

På insidan av staketet står hans motorcykel – en Harley Davidsson.

Patek Philippe-klocka för en halv miljon

Jan Emanuel kommer ut från båten. Han är klädd i jeans, T-shirt och har en Patek Philippe-klocka i guld. Klockan kostar en halv miljon kronor.

Båten är en Fairline Targa 62 utrustad med tvättstuga, dusch, stort kök och med en fjärrkontroll öppnar han ett utrymme i aktern där det finns en vattenscooter. Båten använder han också som kontor.

– Jag gillar att provocera, säger han.

Innan han köpte Rollsen har han ägt lyxbilar som Porsche, Ferrari, och Lamborghini.

"Traditionellt har det varit så att om du är socialdemokrat så ska du helst åka en 240, det ska i varje fall vara en Volvo", säger Jan Emanuel Johansson som har ägt flera lyxbilar.
Foto: Olle Sporrong

Varför gillar du att provocera?

– Jag tror att provokationen som vapen är det enda som får människor att reagera. Traditionellt har det varit så att om du är socialdemokrat så ska du helst åka en 240, det ska i varje fall vara en Volvo. Helst ska den vara ful. Men vad som än händer stick för fan inte ut. Är det något som håller tillbaka det här landet, svensken, som gör att vi har en nackdel i konkurrensen med andra länder så är det att vi har den här jantefilten som någon har tryckt över ditt huvud.

– Jag tror att människor som är rädda, lite förtryckta mår sämre. Och är det något som jag vägrar vara så är det rädd och orolig. Den politiska övertygelsen, ideologin, sitter inte i vilken bil du kör, säger Jan Emanuel.


Körde lyxbilen framför Stefan Löfven

Han tog Rollsen och åkte till Norra Bantorget där Stefan Löfven förstamajtalade i år.

Såg Stefan Löfven det?

– Det hoppas jag verkligen att han gjorde.

Tror du att du skadar partiet genom att köra lyxbilar, bära exklusiva klockor och äga dyra båtar?

– Om partiet skulle vara så svagt att en enskild person som vägrar lägga sig under jantefilten skulle skada så skulle partiet inte vara så starkt som det ändå är trots de låga procenten vi har  i dag. Mycket kan man beskylla mig för, men inte för de låga siffrorna.

Rolls-Roycen har ett nypris på tre miljoner kronor. Bilen tar välfärdsmiljonären från 0-100 km/h på 4,6 sekunder.
Foto: Olle Sporrong
När Stefan Löfven höll sitt första maj-tal tog Jan Emanuel Johansson sin lyxbil till vid Norra bantorget.
Foto: Stella pictures

Är du fortfarande socialdemokrat?

– Jag kommer alltid att vara en övertygad socialdemokrat i mig själv. Däremot kommer jag inte alltid att vara partist. Socialdemokraternas migrationspolitisk är antifeministisk. Varför hjälper vi nästan bara ensamkommande män och inte kvinnor, säger han.

Miljöpartiet är också något som gör Jan Emanuel upprörd.

– Ingenting har blivit bra av samarbete med Miljöpartiet. Gå till val själv Stefan Löfven. Samarbeta med exakt vilket parti som helst, men inte med Miljöpartiet. 

”Jag har sparat ofantligt mycket pengar åt samhället"

Jan Emanuel har tidigare varit omskriven i medierna om dåliga förhållanden på sina behandlingshem samtidigt som han gjort mångmiljonvinster. Expressen kunde bland annat avslöja att vinsten i hans bolag Hoppetgruppen från 2014 till 2015 ökade med 9 465 procent.

– Jag har sparat ofantligt mycket pengar åt samhället. En missbrukare kostar 10 000 kronor per dygn, vi tog 2 600 kronor och såg till att personen kom ur missbruket och tillbaka i jobb, säger han.

Jan Emanuel har tidigare varit omskriven i medierna om dåliga förhållanden på sina behandlingshem samtidigt som han gjort mångmiljonvinster.
Foto: Olle Sporrong
Jan Emanuel Johanssons röda Ferrari, som han använde vid inspelningarna av "Realitystjärnorna på godset" 2015.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Jan Emanuel Johansson har tidigare köpt en Lamborghini Gallardo Spyder för 1,7 ­miljoner kronor med en toppfart på 300 kilometer i timmen.
Foto: - - / INTERNET

LÄS MER: Jan Emanuels miljonklipp – sålde utskällt vårdbolagOm försäljningen av sin välfärdskoncern som gav honom en kvarts miljard kronor säger Jan Emanuel:

– Jag fick betalt av ett utländskt riskkapitalbolag, de köpte inte de platser vi hade. De betalade för våra idéer och behandlingsmetoder. Idéer som jag egentligen stulit från utländska forskare.

Han säger att han som företagare borde få mer uppskattning för sina verksamheter och sin affärsmoral.

– Jag lät pengarna vara kvar i Sverige och jag trodde kanske naivt att jag skulle bli lite applåderad. Människor tog ju vid den tiden pengar och drog från landet, men jag tog in en kvarts miljard och skattade här i stället för någon annanstans.

"Jag lät pengarna vara kvar i Sverige och jag trodde kanske naivt att jag skulle bli lite applåderad", säger Jan Emanuel Johansson..
Foto: Olle Sporrong

"Vet du att Ulf Lundell har skrivit en låt om mig?"

Vi kör i hans Rolls-Royce, med ett nypris på tre miljoner kronor, längs Stockholms finaste gator – Strandvägen och Birger Jarlsgatan. Människor i city tittar på den exklusiva bilen – och på föraren. Han ser ut att njuta av uppmärksamheten.

Du är mångmiljonär och kör en av världens finaste bilar. Känner du dig lyckad?

– Jag känner tacksamhet. Vet du att Ulf Lundell skrivit en låt om mig? 79 procent heter den.

Han tar fram den på Spotify och skruvar upp volymen i Rollsens dyra högtalarsystem.

Ulf Lundell sjunger: "Du gör dej ett nylle i Televisionen. Sen öppnar du mottagningar för ensamkommande flyktingbarn" i låten "79 procent".
Foto: Ann Jonasson

Lundell sjunger: 

”Du gör dej ett nylle i Televisionen. Sen öppnar du mottagningar för ensamkommande flyktingbarn. Du sköter den så gott du kan. Och bygger och bygger upp. Slår dövörat till för alla klagomål. Och säljer hela skiten sen för tvåhundra miljoner till ett riskkapitalbolag. Och säjer: Jag är socialdemokrat. Och det här är min klassresa”.

Jan Emanuel ler, tar fram sina dyra märkessolglasögon.

– När Sveriges främste skald ändå gör en låt om en…

Känner du hedrad av det där?

– Ulf Lundell är Ulf Lundell och när jag var liten tänkte jag kanske inte att han skulle göra en låt om mig, säger Jan Emanuel nöjt.