Ett år efter #MeToo – 18 tonåringar om vad som hänt sen dess

Samra, 18: ”Behöver inte skämmas för att man är ett offer”

Ett år har gått sedan #MeToo. 

Sedan dess har tiotusentals skrivit under upprop och vittnat om sexism, trakasserier och övergrepp. 

Men har något ändrats? Och hur upplever dagens ungdomar tiden efter metoo?

Expressen har besökt tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet och träffat 18 tonåringar.

Publicerad 11 nov 2018 kl 07.11
undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jennie Stern, 18, Bromma

Bromma gymnasium

– Flera killar har tagit till sig och tänker mer på vad de säger och lärare är mer uppmärksamma.

– Om någon tjej säger ”det där var inte så schysst” ber killarna om ursäkt, det märktes inte lika mycket innan metoo. Jag och tre tjejer hade en föreläsning om sånt här i aulan och då såg vi att killar fick tårar i ögonen. De sa att de förstår på ett annat sätt nu och vi fick mycket sån respons. Jag tror att det blev en möjlighet för dem att våga visa att de gjort fel också. Det ska dock inte behövas något så här stort för att de ska förstå eller be om ursäkt.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Aminn Khatib, 18, Sätra

Östra skolan

– Många killar ser ner på hela rörelsen. De har privilegier, upplever inte samma förtryck och ser det inte ur de andras perspektiv. När killarna använder ”locker room talk” känner de sig säkra, när de säger ”det är bara skitsnack” eller hävdar att kvinnor överdriver. Det är en jättestor sak som påverkar vårt samhälle.

Hur har du påverkats av metoo-rörelsen?

– Jag har inte varit perfekt, när jag växte upp har jag säkert gjort något som jag inte tänkte till om innan, men jag har alltid varit en person som tänkt på människors känslor. Jag tycker inte om att folk är emot feminismen.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Michelle Hruska, 18, Huddinge

Östra skolan

– Den mest konkreta förändringen är samtyckeslagen, men den var på tal innan metoo. Jag märker att många fler killar förstår vad samtycke är. Däremot vet jag inte om det är för att de förstår att samtycke är viktigt eller för att de är rädda för att ”åka dit”.

– Det är inte lika tabubelagt för en kille att vara feminist nu, förut var de mycket mer macho. Men machostrukturerna finns självklart kvar fortfarande. Jag hörde senast förra veckan att det var skämt om våldtäkter, att de inte ville ha en dotter för att de ”bara blir våldtagna iallafall”. 

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lisa Ahlén, 18, Tumba

Tumba gymnasium

– Killarna uppmärksammas, de som tycker att de inte får göra saker på samma sätt längre. De säger att de inte kan eller får ragga på tjejer längre. Om jag vet hur man kan prata med någon utan att exempelvis tafsa tror jag inte det är så svårt att låta bli.

Hur känner du kring den typen av reaktioner från killar?

– Jag blir besviken när man inte fokuserar på att förändra sånt här. Jag tror mycket handlar om grundläggande värderingar och uppfostran. Nu har det kommit en samtyckeslag, men normerna måste också förändras.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

David Husén, 18, Vasastan

Bromma gymnasium

– Jag känner generellt att alla killar har fått en tankeställare. Vi måste behandla kvinnor bättre. 

– Jag har själv fått mer förståelse för tjejer och vad de går igenom. Om jag går ensam på kvällen och ser en tjej gå framför mig går jag över på andra sidan gatan. Jag vet inte hur hon känner, men om det kan få henne att känna sig tryggare är det en liten sak att göra. Väldigt många killar har tänkt ”shit, jag kanske inte skulle ha betett mig så” eller ”jag skulle inte ha fällt såna där kommentarer”. 

– Det är tråkigt att det skulle behövas något som metoo men många killar i min ålder har förbättrat sig.

 

 

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Malin Ströberg, 18, Älvsjö

Tumba gymnasium

– Det är bra att många som har våldtagits har hittat en gemenskap, att man inte är ensam. Men det har också kommit en backlash. Jag såg att det spreds ”You deserved that” som vissa skrev för att trycka ner folk som skrev under metoo. Och den backlashen känns fortfarande av. 

– Det finns så många troll som kommer efter en i sociala medier och man får höra att man ”bara vill ha uppmärksamhet” om man delar med sig av sin berättelse.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Freja Öhman, 18, Huddinge

Bromma gymnasium

– Jag märker inte jättestor skillnad. Det enda jag har märkt är att fler skämtar om metoo, mest är det killar. Så fort någon rör en säger dem ”det där är #MeToo”. Killarna blir kränkta, det handlar om lättkränkta män som tycker att vi klankar ner på dem. De vill inte riktigt se verkligheten.

Hur reagerar de när man säger ifrån?

– Då tycker de att man är töntig och att man ska ta det med en nypa salt. Jag blir så trött. Det är deras förlust att de är så trångsynta och att de vägrar förstå. Om de skulle uppleva samma saker som oss kanske de skulle fatta.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Astrid Schröder, 18, Vasastan

Bromma gymnasium

– Fler tjejer går med i den feministiska kampen. Förut sågs det som en ”vänsterideologi” men nu är många fler människor öppna för det. Jag tror det var många som inte insåg hur vanligt det är med sexuella övergrepp. När jag läste om uppropet #RäckUppHanden märkte jag hur otroligt många människor jag känner som har varit med om övergrepp. Nu vet nästan alla vad metoo är. 

– Direkt efter pratade killarna väldigt mycket om det här, men inte lika mycket längre.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Simon Malmcrona, 18, Bagarmossen

Tumba gymnasium

– Jag tänker mycket på att hålla koll på andra killar och säga ifrån när jag märker något. För några veckor sen var jag på en spelning där en tjej stod vid scenen och dansade. Jag märkte att en kille kollade på henne obehagligt och gick mot henne, vi trodde att han skulle göra något. Då ställde jag och min kompis oss framför, blockerade och kollade surt på honom. Jag har alltid tänkt på vad jag själv inte ska göra, men nu har jag aktivt börjat hålla koll på omgivningen. 

– Fler killar borde definitivt ta ansvar och hålla koll – även på sina kompisar.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tilda Simons, 18, Södermalm

Bromma gymnasium

– Det märks skillnad i sociala medier. Jag har aldrig utsatts för något innan eller efter metoo men det känns bra att fler träder fram. Det är vissa killar som skämtar om det samtidigt som många killar tar det på allvar. Man använder orden ”metoo” i skämtsamma sammanhang.

Hur pratar ni om metoo-rörelsen i din omgivning?

– I min klass pratar vi mycket om feminism, vilket är viktigt eftersom många inte förstår vad feminism handlar om. Det blir en större och större fråga. Jag bryr mig inte lika mycket om skämten längre.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sofia Pernbrink, 18, Trångsund

Östra skolan

– Folk pratar om det mer öppet. Framförallt pratar man mer om sexuella relationer utan att det är något konstigt. Är det här okej? Vad är inte okej?

– Nu när vi har blivit 18 år och går ut på klubb upplever vi att folk rör vid en, vilket vi inte har märkt lika mycket förut, men nu är det tydligt att det är fel. Vi är mer medvetna nu och jag tror att det blir bättre i framtiden. Folk som tillhör vår generation får lära oss direkt vad som inte är okej. Jag märker stor skillnad i dag.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Daniel Lovén, 18, Hägersten

Tumba gymnasium

– Metoo-rörelsen är självklart bra i grunden och har resulterat i att många vågar prata ut. Men det finns vissa killar som blir upprörda av det. Att det vinklas till något som drar alla killar över en kam eller att man ser ner på killar som ett resultat av det här.

Varför tror du att vissa killar känner så?

– Det finns en del historier som är påhittade för att få publicitet. I grunden är det en bra rörelse, men det finns för- och nackdelar och man kan se det ur olika perspektiv. Hela metoo-rörelsen i sig är positiv.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Samra Alomerovic, 18, Västerhaninge

Östra skolan

– Jag känner att folk pratar mer öppet om sexuella trakasserier de har utsatts för. Vi läser statistik i kriminologin och ser att trakasserierna har ökat mycket och stigmatiseringen har minskat. Vi inser också att de som utsätts inte bär skulden och att skulden läggs på förövaren i stället. 

– Nu inser de som drabbas att de inte behöver skämmas och att de är ett offer för något. Precis när metoo kom blev det mer öppet, och alla kan se det.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Harry Håkansson, 18, Södra Ängby

Bromma gymnasium

– Vi killar vågar snacka om det mer med varandra, vad som är och inte är okej. Jag tror väldigt få killar pratade om sånt innan metoo men efteråt har det varit mycket mer öppet. Jag har tidigare tänkt att vissa män inte är kapabla till att göra något av det som har rapporterats om i medier, men nu har förvåningen försvunnit.

– Nu har snacket svalnat av lite och det är synd. Det är viktigt att snacka om sånt här hela tiden när vissa har svårt att förstå var gränser går.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Marija Stevanovic, 18, Tumba

Tumba gymnasium

– Många har sett hur idoler eller någon i sin närhet har öppnat upp sig om sina erfarenheter av att drabbas av det här. Jag har alltid vetat om att det är vanligt men tycker att det är bra att det uppmärksammas.

Hur går samtalen om metoo i dag?

– Ofta skämtas det fortfarande bort och killar ursäktas med ”det är så killar visar att de tycker om dig” – det finns en struktur. Det har inte minskat efter metoo och förekommer allt för ofta. Jag tror att killarna har svårt att förstå hur vi känner när de inte utsätts för samma saker.

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Arvid Marklund, 18, Nynäshamn

Östra skolan

– Vi diskuterar det i mina kompiskretsar ibland men jag brukar försöka hålla mig utanför diskussionerna. Killarna är mer inne på att försvara männen om de inte är dömda och tjejerna säger att man ska lyssna på offren. 

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jessica Eliasson, 18, Huddinge

Östra skolan

– Det är tråkigt när man hör folk skämta om eller se ner på metoo-rörelsen, när män säger ”oj, vågar jag krama dig nu eller kommer jag bli anmäld?”. De som upprätthåller machokulturen har kanske svårt att ta till sig. Lyssna på kvinnor i din närhet som berättar om sina erfarenheter, det sker i alla tjejers och kvinnors vardag.

– Det är jätteviktigt att killar i grupp pratar om sånt här mellan sig som ett sätt att bryta machokulturen. Hur beter vi oss mot tjejer? Hur beter sig våra killkompisar?

 

undefined

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Assita Samake, 18, Tumba

Tumba gymnasium

– Folk som har blivit utsatta för sexuella trakasserier vågar uttala det. Man känner igen sig i andras historier och vågar då berätta själv. Folk har inte vågat polisanmäla sådana saker, men berättar nu öppet om det som hänt. Folk gör också narr av metoo, framför allt män som inte tar det på allvar. 

Varför tror du att de gör narr av rörelsen?

– Jag tror de tycker att de har friheter att göra det. Vi ger dem en viss makt, att de får säga eller göra vad de vill med oss för att vi på något sätt har accepterat att de gör sånt. Vi har en lång väg kvar.

 

undefined

Reporter Atilla Yoldas och fotograf Anna-Karin Nilsson.